fredag, oktober 11, 2013

2009 Királyudvar Tokaji Furmint Sec


Vi smörsteker kalvbräss till förrätt och passar på att summera veckan som gick. Höjdpunkten var utan tvekan onsdagskvällen då Niklas Jörgensen presenterade en fantastisk provning för Munskänkarna Sthlm. Åtta torra tokajer serverades, varav producenterna Bott Pince, Királyudvar och Zoltán Demeter stod för de riktiga kickarna.

Det är åtminstone sjätte gången vi möter 2009 Királyudvar Tokaji Furmint Sec, men någon egen bloggpost verkar det inte ha resulterat i så här långt. Väldigt orättvist får man säga, då det är en av de bästa torra furminter vi hittills druckit. Utseendet är helt briljant, en slinkig guldgul historia som fäller ut alla sina blonda ofiltrerade lockar.

Nosen är expressivt smörig och nötig, med en liten arrakston som far iväg till Loire. Här vankas både gula plommon, gula cideräpplen och annan stenfrukt. Dessutom drag av krita, svamp och jästfällning som tillsammans med de inledande noterna får oss att tänka på såväl mogen blanc de blancs som bra jura-chardonnay, fino och normandie-cider.

I munnen skiner de gulfruktiga aromerna, tack vare den höga äppelsyran och de fino-likt jästiga och kritiga nyanserna. Trots den intensivt fokuserade smakrikedomen blir balansen närmast viktlös, eftersom alkoholen parkerar sig på behagliga och optimalt drickbara 13%. Slutet är riktigt långt, transparent och fritt från bitterhet. Återigen känns fin chenin blanc sec tendre som en given referens.

Ruggigt bra vin - men tyvärr slutsålt nu. Det känns som att den biodynamiska stilen fått precis lagom mycket spelrum här. Årgång 2010 verkar ha varit katastrofal i Tokaj (liksom i Slovakien). Enligt Niklas' förhandsindikationer lär vinmakningen på Királyudvar ha tippat över åt det oxidativa hållet under ledning av kinesiske magnaten Anthony Hwang, som numera också styr Vouvray-producenten Domaine Huët med bestämd hand. Synd i så fall... vi får se.


Inga kommentarer: