torsdag, januari 24, 2013

Nätviner för en svensk publik


Igår presenterades Sveriges första samlade uppvisning någonsin av den svenska nätvinhandeln, en drygt femårig företeelse som utmanar systembolagets detaljhandelsmonopol. Gemensamt för dessa fiffiga entreprenörer är att man huvudsakligen riktar sig till en svensk publik men kringgår monopolet genom att leverera från utländsk adress enligt reglerna om distanshandel.

Åtta svenskorienterade näthandelsfirmor visade upp sig med minst ett dussintal flaskor vardera. Förutom ett par lysande undantag saknade utbudet riktiga toppar, men höll en jämn och god medelnivå med en hel del habila viner. Gemensamt för flera aktörer är att deras utbud känns lite slumpmässigt hopplockat även om orden "noga utvalt" är vanligt förekommande. Det som ofta verkar saknas är en tydlig linje och en personlig passion.

Vi måste ta ett steg tillbaks och ställa oss en grundläggande fråga: varför behövs egentligen de här firmorna? Vi är som bekant medlemmar i frihandelszonen EU och nere på kontinenten finns hundratals urskickliga uppkopplade vinhandlare som gärna levererar hem till din svenska dörr. Deras kunskaper är större, deras sortiment på samma gång bredare och mer djuplodande än hos de fortfarande relativt yrvakna svenska kollegerna/ konkurrenterna. Så vad är poängen?

Business, såklart. Eller Geschäft, för att tala tyska. Vårt bestämda intryck är att den bärande idén hos flera närvarande svenska aktörer är att fånga upp de måttligt intresserade, de måttligt kunniga. De som inte orkar spåra själv. De som gärna beställer blandlådor. De som tror att det är acceptabelt att behöva köpa hela kollin av samma oprövade vin. De som vill ha ett koppel svenska "rådgivare" som viskar "noga utvalt" och "alkoholskatten betald". Som flåsar en i nacken: "Passa på innan alla andra vininvesterare lägger beslag på buteljerna", "Att satsa på vin är ett bra komplement och alternativ till börsen de närmaste fem till tio åren."









Våra favoriter var förstås inte där. Riktig passion hittar man hos en liten franskabönder-kille som Caviste. Och givetvis hos superskillade Atomwine med tysk riesling i centralfokus. Ferm Sélection har varit fenomenal på att förse oss med sydfrallor från sin bas nere i södra Rhône. Idala Gård kör italienskt och låter kunden plocka styckevis. Sett ur det perspektivet är Franska Vinlistan en av dem som känns mest konsekvent. Fyra champagner, fyra hyfsade bordeauxviner och fyra rhônare. Och ett sympatiskt programblad.

Men... blir det inte bättre än så här kan nog de etablerade svenska importörerna pusta ut. Åtminstone ett tag till. Hotet från frifräsarna är inte överhängande, inte än i alla fall. "Billigare än Systemet" är inte mycket att yvas över, om kunden är tvungen att handla hela lådor. Bara tretton skribenter var på plats, säkert en besvikelse. Och triumviratet på tidningen Allt om Vin hade visst inte ens svarat på inbjudan...

Det fanns dock en del viner vi gärna skulle dricka igen. Som dessa:

Vinstocken, 262 kr

Vinstocken, 189 kr

Vinstocken, 349 kr

Roberson, 275 kr

Roberson, 230 kr

Roberson, 520 kr

Invinitum, 144 kr

Franska Vinlistan, 110 kr

4 x vardagsbordeaux, Franska Vinlistan

Bäst i test. Franska Vinlistan, 695 kr

76 kommentarer:

Italienska viner sa...

Huvudet på spiken, som vanligt! Jag har verkligen frågat mig vem den här typen av distributörer vänder sig till? Som ni säger; förmodligen de lite lagom intresserade som inte ids sitta vid datorn kväll efter kväll och spana. Fast nog borde SB med råge klara av att tillgodose deras behov via BS?

Kul att ni verkade gilla Les Crêtes' PN. De tog ju hastigt och lustigt slut hos BB i Dragør för en tid sedan...

/Patrik

Finare Vinare sa...

Ja där har vi nästa invändning. Flera aktörer står inte själva för kontakten med producenterna utan fiskar partier hos bättre utländska grossister, som i exemplet med Les Crêtes och danska BB Vinimport.

Anonym sa...

Kunde inte sagt det bättre själv! Varför inte köpa från de tusentals nätbutiker ute i Europa...? Det gör jag.
/Jos

Niklas Jörgensen sa...

Hej FV!

Uppskattar sannerligen ärligheten här och att allt inte sväljs med hull och hår. Den "svenska" näthandeln är inte särskilt inspirerande sett till utbud och röd linje i respektive portfölj, men vem vet, kanske handlarna finner sin väg? Det är ju en relativt ny företeelse. Jag har dock svårt att se målgruppen varandes de som verkligen vill se ett breddat sortiment och större utbud av de småskaliga producenterna.

Allt som erbjuds kan köpas mångfalt från EU-handlare - sortimentet är vida överlägset - det enda abret för den svenska konsumenten är ju att denne själv får stå får förinbetalningen av skatten.

Nu var jag inte bjuden och således på plats på tillställningen. Det är dock inget som påverkar min åsikt eller som bekymrar mig. Av de hundratal svenska vinimportörer vi har i landet är det blott ett fåtal som någonsin bjuder in mig då jag valt att skriva på engelska (även om jag har många läsare kvar i Sverige). Den svenska näthandeln är inte annorlunda stöpt på den punkten och som FV skriver; it's all business. Detta är dock en annan diskussion.

Bra skrivet och skönt att någon vågar säga sin mening.

MVH

Niklas Jörgensen

Lessrof sa...

Utmärkt kritisk granskning. Men tror ni inte det är så det kommer att bli med fysiska butiker om/när monopolet försvinner? Massor med småhandlare i varenda gathörn eller på ICA som kanske erbjuder enstaka guldkorn men mest skräp. De få som kommer att erbjuda ett större kvalitetsutbud kommer att ligga i storstäderna (som nu) och inte vara tillgängligt för flertalet och då får man ändå handla via nätet. Någon flaska här, någon där + fraktkostnader. Man kan invända mycket mot systembolaget men det finns några fördelar med en rikstäckande aktör (om man bara hade underlättat för konsumenten) med fysiska butiker, särskilt i kombination med att man nuförtiden kan handla via nätet från övriga Europa.

Per and Britt, BKWine sa...

Trevligt att du var där och att du skriver om det. Mer sånt behövs!

Men… du ställer helt fel fråga: ”Vi måste ta ett steg tillbaks och ställa oss en grundläggande fråga: varför behövs egentligen de här firmorna?” Vad vill du egentligen ha sagt med det?

Varför ”behövs” någon butik över huvud taget? Varför ”behöver” vi Stinas Matkasse, Claes Ohlsson, Ica, Ikea eller Nordiska Kompaniet?

En mer relevant fråga är väl ”Varför kan någon vilja förbjuda att dessa butiker finns till och ger konsumenterna mer att välja på och mer bekvämt handlande?” För sådana människor finns det. Att de finns där och försöker överleva är väl bara positivt och till fördel för svenska vindrickare?

Istället borde man väl vara glad över och uppmuntra att det i alla fall finns en spirande entreprenörsanda också bland svenska vinhandlare? Inte därmed sagt att man ska skriva gott om viner som är dåliga. Givetvis inte. Självklart bör man skriva vad man tycker om vinerna.

Men därifrån till att ifrågasätta dessa butikers existensberättigande (vilket du säger är en ”grundläggande” fråga) är ett långt steg! Varför?

-P

Finare Vinare sa...

Per - den grundläggande frågan gäller att de här "svenska" aktörerna kunde göra så mycket bättre ifrån sig. Och det skulle de säkert också göra med tiden - om de hade en personlig och djup passion för vinet som främsta drivkraft. Se på utländska förebilder som Heiner Lobenberg, Wolfgang Weber, Stefan Töpler och Tom Pedersen. Eller på andra sidan pölen: Kermit Lynch, Mannie Berk och Joe Dressner.

Alla möjliga handlare måste givetvis få existera och göra precis som de finner bäst, men som oberoende kunder vill vi hylla tesen:

"Put your money where your heart is."

Finare Vinare sa...

Fick just ett nyhetsmejl från Kenneth Olsen på KKWine.
Glömde ta upp honom som exempel ;-)

Den briljante Stefan Jensen ska ej heller förglömmas.

Ja, det går att räkna upp massor av såna här eldsjälar (och det finns spirande hopp även bland de svenska nätvinhandlarna). Det är de vi vill handla av.

Per and Britt, BKWine sa...

Jovisst, men det är inte alls vad du frågar. Du ifrågasätter ju kort och gott nätvinhandlarnas existensberättigande.

Det är en stor skillnad mellan att säga ”dessa nätvinhandlare behövs inte” (vilket du antyder) och att säga att ”en hängiven vinentusiast hittar inte mycket spännande hos dessa nätvinhandlare”.

Det är lätt att tänka sig en kommentar från t.ex. Systembolaget eller IOGT-NTO i linje med: ”inte ens den välbekante svenska vinbloggaren Finare Vinare tycker att nätvinhandlarna behövs eller har något existensberättigande”.

Det är väl ändå synd?

I din ”grundläggande fråga” tar du alls inte upp deras sortiment, du ifrågasätter varför de finns till, ”behövs de?”. Kanske är det helt enkelt slarvigt, eller olyckligt skrivet… Eller vill du verkligen ge monopolförespråkarna argument?

-P

Finare Vinare sa...

Per - om du läser frågan noga så ser du att det inte står "Behövs de?" och verkligen inte "Dessa nätvinhandlare behövs inte" utan "VARFÖR behövs de?"

Vad vi gör här är att ifrågasätta vilka motiv som är drivande och vilken kunskap som finns. Det blir tydligt när man jämför med mer passionerade förebilder i utlandet, även de stora och säkert mycket lönsamma som Lobenbergs Gute Weine.

Monopolsituationen före 2008 är ju de facto redan historia, eftersom vi nu kan handla från vem vi vill i hela EU med hemleverans. För vår del kan Systembolaget gärna få finnas kvar för dem som så önskar, men - som vi skrev i julberättelsen - borde de svenska importörerna få tillstånd att handla direkt med sina kunder utan mellanhand.

Anonym sa...

På samma sätt som alternativa leverantörer av service tidigare förbehållen staten behövs (jag tänker friskolor, privata vårdcentraler, apotek, tv och radio, tåg, flyg etc etc) så behövs alternativa detaljister av vin, sprit och öl.

Om kontinentens vinhandlare fixar att observera de specifikt svenska införselkraven på samma sätt som t ex The Wine Company så kommer många nu aktiva svenska näthandlare att få det tufft. Som det nu är handlar man ibland med hjärtat i halsgropen från aktörer som den förträfflige Carlo Merolli, där det inte framgår om alla formaliteter som punktskatt iakttas.

Som konsument hoppas jag att nätvinhandelsprovningarna fortsätter och utvidgas, jag saknar aktörer som handlavin.se, Vinik och Vinoteket.se. Hoppas hitta även andra rapportörer från denna provning än FV och Uppkorkat. Som mycket nöjd kund hos xwine.se vore det roligt att läsa om andra viner än de jättefina Frat Revello jag njutit av.

Mer näthandel åt folket!

Per and Britt, BKWine sa...

@ FV:

Jo, må vara hänt, men det låter mer som hårklyveri.

Det är svårt att tolka frågan, tycker i alla fall jag, annat än som att skribenten tycker att dessa vinhandlare inte ”behövs”, dvs inte har ett existensberättigande. Det understryks sen av kopplingen till ”geschäft”, som i alla fall jag tolkar som direkt nedsättande, på gränsen till att kalla dem lurendrejare. (Nå, kanske inte riktigt, men nästan.)

Alla vinförsäljare måste vara en ”business”. ”Profiten” är en drivkraft för alla vinhandlare. (Nåja, kanske i begränsad utsträcknign för ”monopolet”. Eller kanske inte. De tar ju hem 400-700 Mkr om året ändå!) Och alla vinkonsumenter har ett intresse av att vinhandlarna tjänar pengar på sin verksamhet. Tjänar inte vinhandlarna pengar på sin butik så kommer de med tiden att försvinna och konsumenterna får färre att välja på. Alltså, bör även konsumenterna vara glada om butikerna tjänar (rimligt) med pengar. Det spelar ingen roll hur passionerad du är; om du inte får det att gå runt så resulterar det i konkurs eller nedläggning med tiden. Om man nu inte ägnar sig åt välgörenhet.

Men OK, om du nu menar att du i själva verket säger att du tycker att de behövs, och att du tycker att det är bra att de finns så är vi ju överens. Kanske var det bara jag som fattade det som tvärt om. Fast nog hade jag uppskattat lite mer uppenbart stöd för den spirande oberoende svenska vinhandeln. Det kan bara vara till fördel för den vinintresserade konsumenten!

Tyvärr är det nog inte så solklart heller att monopolet redan de facto ”är borta”. Den påbörjade öppningen av marknaden står ännu på ganska vacklande grunder.

@ Anonym: Håll utkik! Och håll ut! Vi kommer att skriva om det ganska utförligt på BKWine Magazine!

-P

Unknown sa...

Jag måste hålla med Per. Jag tycker personligen att det började väldigt bra och var välskrivet som alltid men med frågor som:

Varför behövs egentligen de här firmorna?

Deras kunskaper är större, (andra aktörer utomlands, min anm.)

Så vad är poängen?

Det som ofta verkar saknas är en tydlig linje och en personlig passion.

Hotet från frifräsarna är inte överhängande, inte än i alla fall.


Det blir en artikel där man får det till att vi på något sätt saknar passion etc. Jag börjar åtminstone fundera på varför jag kämpar och har en sådan passion för min egna butik efter att ha läst detta.

Är jag en masokist?

Bättre brukar ni kunna på "Finare vinare" än just det här inlägget.

Med vänliga hälsningar

Peder Molin

Anonym sa...

Eventuella synpunkter på bristande kvalitet bör alltså förtigas i ideologins namn? Låter nästan lite sovjetiskt tycker jag.

Unknown sa...

Sovjetiskt att tiga håller jag med om absolut. Men att prata om handlares passion och ifrågasätta deras existens har knappast något med vad man sätter för poäng på ett vin. Men vinrecensioner är nog lite sovjetiska för hur ofta hittar Du ett vin i DN och SvD etc. som man har gett dåligt betyg? Nä man tiger om det dåliga vinet istället. Kanske för att inte skära sig med sina vänner vinimportörerna.

Erik sa...

Finner allt jag kan tänkas önska i Tyskland. De svenska alternativen är inte i närheten. Än.

Förövrigt verkar gamle Mark Majzner ha det kämpigt just nu. :(

Anonym sa...

Peder:

Absolut, det var mer en allmän iakttagelse eftersom diskussionen fick en så tydligt ideologisk slagsida. Om resultatet av fri handel bara skulle bli 10 nya BiB-leverantörer (som ett exempel), tycker jag personligen att det finns betydligt viktigare fri- och rättigheter att engagera sig i. Man måste få diskutera kvaliteten också.

Per and Britt, BKWine sa...

@ ”Anonym”

Vem har sagt att det inte finns viktigare saker att engagera sig i? Är det ”viktigt” att diskutera goda viner? Knappast, men vi ägnar oss åt det ändå.

Bara för att en butik säljer ointressanta viner kan man väl inte hävda att den inte har ett berättigande? Ska vi förbjuda Aldi och Ikea?

Måhända att ett avskaffande av monopolet skulle leda till 10 nya BiB-butiker. Men det är väl inget fel i det? Det är ju i stort sett redan vad vi har med Systembolaget.

Men dessutom skulle det innebära att vinentusiaster skulle få ett mycket större utbud genom alla nischbutiker som skulle kunna få mycket lättare att existera.

-P

Finare Vinare sa...

Återkommande läsare vet nog vid det här laget att vi är mycket positiva till näthandel.

Det vi försöker säga här är att svenska aktörer ännu inte (men förhoppningsvis i framtiden) spelar i samma liga som de tyska. Vår kritik kan möjligen påverka de omogna svenska verksamheterna att utvecklas till mognare och bättre. En som klarar att konkurrera på den tuffa tyska marknaden är danska Atomwine. Det säger något om vilken duktig handlare det är.

Som åskådliggörande exempel drar vi ännu en tysk handlare ur den stora hatten och sedan är det väl hög tid för de svenska aktörerna att återgå till skolbänken?

http://www.noblewine.de/de/Frankreich/Burgund

http://www.noblewine.de/de/Frankreich/Champagne

Evelyn sa...

Det är fascinerande läsning, hur ni förkastar hela idén med sund konkurrens som bara kan gynna konsumenten i Sverige. Då pratar jag självklart om alla de näthandlare som följer de gängse reglerna för vinimport och försäljning via Internet, vilket de flesta av oss gör. Att vi skulle fånga upp de måttligt intresserade kunderna, de som inte orkar spåra vin själv och som därför väljer blandlådor är också ett intressant påstående. Jag kan bara säga att vi har större respekt än så för den svenska vinkonsumenten och behöver inte kommentera detta mer än så.

Att vi fiskar partier hos bättre utländska grossister är ett felaktigt påstående. Exempelvis så köper vi in våra viner från Les Crêtes direkt av producenten. Vi har alltid direktkontakt med ALLA våra producenter och provar alla viner innan vi bestämmer oss för att ta in och sälja dessa. Vi använder oss alltså inte av några mellanhänder.

Ett tips till er på Finare Vinare och ni andra som kommenterar nedlåtande och felaktigt, är mitt råd att först ta reda på fakta innan ni uttalar er. Att skriva direkta felaktigheter speglar enbart er egen okunnighet. Prova gärna våra viner, vi är mycket stolta över vårt utbud och vi säljer vin av kvalitet och har många nöjda kunder. Sedan är så klart smaken som baken....

- Evelyn Gandrup Jungbeck (VD)
www.invinitum.com

Vinosapien sa...

nu blir jag trött...
- invinitum
om ni vill vinna min gunst...sluta behandla mig som en novis. ni måste lägga manken till att bygga en site som fokuserar på hantverkarna. som vinintresserad lämnar jag siten direkt när navigeringen centrerar kring vinets färg. ni, och de flesta andra nätisar, har tittar er blinda på hur en sb-butik ser ut.
så ja...ni behöver resonera mer kring detta.

i dagsläget är ni ingen konkurrent till de handlare som vi regelbundet frekventerar. ni har ingen chans gentemot de tyska handlarna fv hänvisar till. ni konkurrerar med sb och de sk bordershopparna. det är på den nivån ni ligger.

ni har alltså två läxor att göra...fokusera på att hitta ett intressant sortiment och presentera det på ett aptitligt sätt. ni har i denna tråd fått många exempel på undervisningsmaterial.

lycka till...och det menar jag, för vi behöver vettiga alternativ i sverige.

Italienska viner sa...

Evelyn - Om ni handlar direkt med Les Crêtes är det för mig en gåta att ni inte tar hem exempelvis deras traktstypiska och karaktärsfulla fumin eller deras petit arvine - Italiens kanske bästa vita vin i sin syradrivna stil och sin prisklass. Det speglar enligt min ringa mening antingen er okunnighet eller månne ert förakt för den svenska vinkonsumenten?

/Patrik

Evelyn sa...

@vinosapien

Vinvärlden är stor, kundunderlaget är också stort. Vi är olika aktörer på marknaden och vi riktar oss till olika målgrupper. Vi har valt att bygga vår site med tanke på en bred marknad. Det finns de som är mycket intresserade av vin och kan mycket men det finns också många som är intresserade av vin men som inte har så stor vinkunskap än. Det går inte att bygga en verksamhet eller en vinsite som attraherar alla men vi bygger ständigt vår kundkrets och försöker lyssna på och anpassa oss till den. Vi tackar för din åsikt och tar emot tipsen, vi utvecklas mer än gärna.

/Evelyn

Evelyn sa...

@Italienska viner

Hej Patrik - När vi tar hem viner från olika producenter provar vi oss fram och värderar vad våra kunder vill ha och är benägna att köpa. I fallet med Les Crêtes valde vi de nuvarande produkterna först men är på väg att ta hem även de som du nämner. Så kika gärna in på vår site under vårkanten, du är välkommen.

/Evelyn

Winepunker sa...

Om ni alla har lite överseende tycker jag att det blev lite sandlåda över diskussionen. Jag missade själv provningen p.g.a. annan aktivitet (dykning på sydligare breddgrader, det finns annat i livet också) men har planerat att gå på nästa tillfälle om det blir av.

Det går (faktiskt) att ha två tankar i huvudet samtidigt:
* Många (men ingalunda alla) av de svenska näthandlarna appellerar i dagsläget föga till nördarna som FV, mig själv och andra fanatiker. De är nog inte kunniga nog att matcha en konsument med expertkunskaper (i dagsläget).
* Oavsett framtoning, kunskap och fokusering kring kundsegment behövs _all_ konkurrens mot Bolis, motvikt mot monopolet bra oavsett form & färg.

Sedan får man bedöma vinerna var för sig, ett i taget och ta de för vad de är. Personligen skiter jag i om konkurrensen är på BiBar eller apdyra Bourgogne GC, varje känga mot monopolet är en bra känga.

Trist att killar som Martin B. inte var representerade dock, jag hade hoppats att en så seriös & fokuserad snubbe skulle bjudits in (eller om han tackade nej, vad vet jag).

Bergs Lars Hansson sa...

Om någon i en diskussion missar en liten detalj i ett faktaresonemang är detta något man gott kan ha överseende med; man upplyser vederbörande om sakförhållandet och så fortsätter man meningsutbytet. Om någon i en diskussion "vinklar" lite väl hårt för att få motdebattören att se saken på ett annat sätt, så är kan man med lite god vilja se detta som den fruktbara hegelska dialektiken praktiserad: tes - antites - syntes. Genom att låta idéer och världsuppfattningar brytas mot varandra kommer vi fram till någonting nytt!
Men du BK-Per, du pratar goja. "Måhända att ett avskaffande av monopolet skulle leda till 10 nya BiB-butiker. Men det är väl inget fel i det? Det är ju i stort sett redan vad vi har med Systembolaget." Med adress till Finare Vinare: trots att Per är dum och dryg mot er, kan ni inte vara hyggliga mot honom och avstå från att publicera sådant här. Han skämmer ju fullständigt ut sig.

Per and Britt, BKWine sa...

@Bergs Lars Hansson – Du får gärna förklara vad du menar med “goja”.

Om du tycker att jag har fel är det kanske bättre att du förklarar varför jag har fel istället för att använda meningslösa invektiv. Då kan vi ha en debatt och diskussion istället för påhopp.

Upplys mig gärna om "sakförhållandet" och "fortsätt meningsutbytet" istället. Det skulle bidra mer till ”debatten”.

Vad är egentligen poängen?

-P

Magnus Ericsson sa...

Enligt arrangören (Winefinder) hade man bjudit in flera andra näthandlare - men många tackade nej till att delta. Orsakerna var flera - från totalt ointresse (de svarade inte på tilltal), över "vi väntar och ser" till jag hade gärna varit med men jag har inget att visa just nu (eller "jag säljer allt jag har ändå").

Enligt Björnstierne Antonson hade Caviste inget att visa just nu - men deras viner kan mycket väl dyka upp vid någon av de planerade provningarna längre fram i år.

Personligen tycker jag att detta var en bra start. Jag hoppas också på ett bredare och mer intressant sortiment - men som en gemensam (de gjorde det tillsammans) början till utmaning av bolaget så var det inte så pjåkigt.

Dedikerade vinnördar kommer alltid att hitta intressanta viner - men att det nu öppnar upp sig ett något bredare sortiment på hemmaplan kan väl knappast vara fel? Att man sedan vänder sig till en bred publik är väl snarast ren självbevarelsedrift. Förhoppningsvis för det med sig specialister med ett sortiment som appellerar mer och bättre till vineliten!

Finare Vinare sa...

Hmm, det här med "hemmaplan"... när vi pratar om vin är väl hemmaplan lika med Europa - inte Sverige? Det går lika snabbt att få hem en låda från en cavist i Paris eller en näthandlare i München som från SB eller någon av dess "svenska" konkurrenter.

Varför ska den "breda" publiken behöva hålla till godo med annat än de bästa sortimenten? Låt säga att vi fick frågan av en vanlig konsument med nyfikenhet på näthandel och måttliga kunskaper - som ville hamna i goda händer direkt. Då skulle vi starta med att rekommendera Gute Weine. Kolla exempelvis in Heiner Lobenbergs avdelning "Det bästa i Tyskland under €10" - det är ett fantastiskt urval till lika fantastiska priser.

Som sagt, det ska bli väldigt intressant att se om di svenske kan lyfta sig i håret framöver. Vi ser väldigt mycket fram emot det!

Magnus Ericsson sa...

Absolut - men jag tror, utan att ha gjort en vetenskaplig undersökning, att den psykologiska tröskeln för den vanlige konsumenten (vem nu det är) de facto är större när det gäller att beställa av handlare i Tyskland eller något annat Europeiskt land än när det gäller svenska företag. Kalla det nationalistisk chauvinism eller bara vanlig tröghet - det handlar om psykologiska faktorer.

Sedan - är glaset halvtomt eller halvfullt? Jag ser början till en samlad konkurrens gentemot bolaget här hemma i Sverige. Du ser ett utbud som inte svarar upp till dina högt ställda krav. ;)

Jag tror att det här kan vara början på något riktigt bra. Med ökad näthandel kommer ökad kunskap och ökad efterfrågan. Ska bli riktigt intressant att följa utvecklingen.

Och tack för alla bra tips på europeiska näthandlare!

Finare Vinare sa...

Den viktigaste faktorn när det gäller att våga beställa är väl att man känner förtroende och sympati för aktören i fråga?

Svensk näthandel har ju länge varit snarast synonym med Mark Majzner - killen som gav ett ansikte åt ordet "Geschäft". Och det är väl så med varje ny bransch - lycksökarna är först på banan, sen kommer förhoppningsvis de gedigna...

När det gäller halvfulla och halvtomma glas är vi av den bestämda uppfattningen att det pågår alldeles för lite kritisk diskussion på svenska vinbloggar.
Det allmänpositiva jamsandet - kul, gott och trevligt - leder liksom ingenvart.

Magnus Ericsson sa...

Sant! Men jag tyckte det mest anmärkningsvärda var att det bara var 13 skribenter på provningen när det är kö till provningarna på SB!

Bergs Lars Hansson sa...

Pratar goja ≈ prata som en papegoja. Dvs verkliga, tolkbara ord är urskiljbara och de har möjligen ett löst samband med verkligheten, men inte mer än så.
Eftersom jag, av inläggen i denna diskussion, kan se att du systematiskt hårddrar, vantolkar, läser in egna bilder i vad andra yttrar: nej, jag påstår inte att du är en papegoja. Men visst pratar du goja. Att vi med SB i stort sett skulle vara förvisade till BiB-butiker. Vad är egentligen poängen med sådant trams???

Per and Britt, BKWine sa...

@ Berg Lars Hansson

Ja jag vet vad “pratar goja” betyder. Du kan knappast seriöst ha trott att det var det jag undrade över.

Jag frågade då, och igen, vad det är du tycker är fel i det jag säger. Och helt enkelt vad din uppfattning är i frågan.

Men om du inte vill avslöja dina egna synpunkter utan hellre bara kommer med slängar, så OK.

Men då lär det ju inte bli någon diskussion och debatt.

Min ursprungliga fråga var varför skribenten i sitt inlägg förkastade i stort sett ”över en kam” de ”svenska” nätbutikerna. Tack vare hans öppenhet för en diskussion har jag förstått att det nog inte var menat riktigt så som jag förstod det som han skrivit. (Men jag var uppenbarligen inte ensam om det.) Även om jag inte håller med i hans resonemang. Magnus Ericsson har en del kloka synpunkter i om varför de trots allt gör en bra insats.

Till Bag-in-box: Mer än 50 % av allt vin som säljs i Sverige är BiB. (Är det inte till och med över 60 % nu?) På Systembolaget. Det finns, om jag minns rätt, mer än 100 olika boxviner i Systembolagets sortiment. Gå in i en vanlig Bolaget-butik, någon annan än de riktigt stora butikerna, och du har på hyllorna ett framstående sortiment av boxviner, men få viner i flaska över 100 kr. Ganska stora indicier på att Systembolaget är en stor boxvinsäljare.

Poängen med sådant ”trams” är att visa att Systembolaget har ett i det stora hela erbarmligt sortiment (för att vara ett monopol) och inte på något sätt är ett hinder, utan snarare en medaktör, i den stora BiB-invasionen.

-P

Anonym sa...

Jamen hallå!
Det är så att SB säljer det som säljer och där har BiB slagit stort bland folk med inget eller ringa vinintresse = det stora flertalet.

Därav så få viner över 100kr i småbutiker.

Men... allt går att beställa utan problem och det tar endast några dagar innan man kan hämta det. Även till den minsta butiken. Med lite planering är det inget bekymmer överhuvudtaget. Lite Finare Vinare (obs - ordvits) är inget man (iallafall jag) impulsköper.

Men visst, släpp försäljningmonopolet - Absolut! Dock, inget fel på SB! Eller de nymornade svensk nätaktörerna!

Med eller utan monopol har, och kommer SB ha, sin givna plats i Sverige. Och inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi säkert även kunna beställa Fina Vinare även på svenska nätbutiker. Vad det nu kan spela för roll om man nätbeställer från Tyskland eller Sverige...

Trevlig helg!

Anonym sa...

Den som veckohandlat mat på en stormarknad (och som inte är hänvisad till blodpudding och falukorv p p a ansträngd ekonomi) ser tydligt att kostnaden även för hemmalagad mat på 2010-talet uppgår till numerärt betydande belopp . På samma sätt baxnar en medelålders person som jag över prislappen när jag fyllt upp tanken på kombin.

Och i linje med detta kostar numera ett "ordinärt kvalitetsvin" minst en hundring. Jag minns fortfarande hur det tog emot för mig att lägga mer än 100 kr på ett vardagsvin, men det var bara att acceptera att skatter, avgifter, dyrare produktionskostnader har ackumulerats. Vinbönderna (och andra bönder) däremot får dock inte behålla mer själva än tidigare, snarast mindre.

Näthandeln är en potentiell välsignelse i detta sammanhang om vi konsumenter får lättare att komma i direktkontakt med vinkooperativ, negotianter och kanske enskilda producenter och kan handla utan annan mellanhand än DHL/fraktfirmor. Det borde också finnas utrymme för "kuratorer" som Caviste.se, Vinlådan.nu m fl som hjälper oss konsumenter att hitta rätt i det enorma utbudet. Hoppas på fler entreprenörer (geschäftmakare) i denna nische. Förslag: kan ingen åka till independent-mässorna som http://www.vigneron-independant.com/auxsalons/ provsmaka, blogga om det, ta upp beställningar och betalning, köp av utställande vinbonde och skicka hem med DHL/Bring?

E och F sa...

Det intressanta i den här diskussionen är, enligt mig; vem riktar sig dessa handlare till?
Det finns väl ändå tre saker som gör att man väljer en leverantör, produkt etc framför en annan:
#1 Kvalitet: Kan dessa närhandlare erbjuda högre kvalitet än sb/bs eller näthandlare från Tyskland, Danmark etc?
#2 Pris: Kan dessa näthandlare konkurrera med sb/bs eller internationella näthandlare när det gäller priset?
# 3 Service: Kan de konkurrera med bättre service, snabbare frakt, hjälp vid val av viner, uppdateringar om producenter i deras portföljer, hur vissa årgångar ter sig etc..?

Nu är jag ingen kund till dessa (förutom Franska vinlistan) men genast när jag surfar in på dessa hemsidor mår jag lite dåligt, ingen av dessa tre kriterier jag listat uppfylls och då ser jag ingen anledning att handla från dem.

Om de nu riktar sig till en kvalitetsmedveten publik kanske ett steg vore att höja kvaliteten på sina produkter...
Priserna är inte så lockande heller, jag kanske inte är sugen på att köpa en låda zweigelt för 120kr flaskan (OBS. VID KÖP AV LÅDA OM 12) istället för 240kr flaskan vid köp av en.
Servicen vet jag inget om, men jag tvivlar på att den kommer upp i Toms (atomwine) eller Stefans (barolobrunello) standard, där snackar vi hög nivå med snabb frakt, total-koll på sina producenter och de kan alltid svara på en fråga!

Erik

Anonym sa...

Jag har hittat en näthandlare i Burkina Fasso som säljer Tissots naturvin 1 krona billigare än den svenska importören. Troligtvis är det lite extra kokt, men va fan, bara det inte är en svensk importör eller näthandlare och så är det ju extra kul att utmana monopolet

Anonym sa...

Mandariner kan man ju köpa både i nät och enstaka exemplar. Ofta är de i nät dyrare. Tycker att det borde vara likadant med viner.

Finare Vinare sa...

Hehe, kul kul. Men hallå:

Exempel 1: Klaus-Peter Kellers briljanta viner är minst 30% billigare över hela linjen från Atomwine än på SB (i den mån de finns där). Inklusive svensk alkoholskatt och frakt hem till din ytterdörr.

Exempel 2: 2002 Taittinger Comtes de Champagne var minst 30% billigare hos Millésimes än på SB. Inklusive skatt och frakt.

Exempel 3: 2006 Guigal Château d'Ampuis var minst 30% billigare från samma adress än på SB. Också räknat inklusive skatt och frakt.

Det är inte växelpengar vi pratar om här.

Men tillgång är ändå det främsta argumentet. Ännu ett exempel bland många:

http://www.kierdorfwein.de/pages/weinangebot/kierdorfweinangebotsliste.pdf

Winepunker sa...

Så sant, men det finns i vanlig ordning två sidor av alla mynt. Clos Saint Jean la Combe des Fous 2010 kostar 179,40 € på Millesimes, Gunnar släpper dem på Bolis för 829:-. nästan 100% markup i Frankrike gentemot vårt kära monopol & en langare som har en ofta oblyg prisprofil.

Det är inte så himla enkelt tyvärr även om just detta är ett ganska extremt exempel...

I övrigt anser jag att monopolet bör förstöras.

Finare Vinare sa...

Ah, du har rätt... man får inte glömma tumregeln om att tokhöga Parkerpoäng vanligtvis får fullt genomslag på den fria marknaden. De som jagar sextontaggare (98-100 RP) har det ibland ganska bra på SB.

Men... livet kan ju vara roligare än så ;-)



Anonym sa...

känns lite som att idealister (monopolet ska krossas till varje pris) och pragmatiker (kvaliteten ska upprätthållas till varje pris - t.o.m. om det oönskade monopolet blir kvar) talar lite förbi varandra här. Alla verkar ändå ganska överens om att det är bra att kunna handla vin från olika ställen.

Själv är jag minst sagt tveksam till att monopolets avskaffande skulle vara en innebära någon frälsning; kanske ska vi inte skylla vårt lands andefattiga dryckeskultur på monopolet, utan vårt monopol på landets andefattiga dryckeskultur?

Finare Vinare sa...

En bra fundering, men hur andefattig är den svenska dryckeskulturen egentligen? Som vanligt beror det på var någonstans man tittar.

Systembolagspersonal (och för den delen importörer) beklagar sig hela tiden över att genomsnittliga kunder bara ber om amarone, ripasso, appassimento och annat som kan ringas in i samma fålla. Men - restaurangerna har väl aldrig haft ett så bra och varierat utbud som nu?

Direkthandel mellan agenturer och vinintresserade skulle lösa upp många besvärliga knutar och ge de svenska importörerna en ärlig chans att konkurrera på lika villkor. Det är ju inte deras fel att allt måste passera via SB - ändå vet vi flera som nästan lyckas matcha näthandlarpriser på bekostnad av egen marginal...

Anonym sa...

Priserna skulle nog öka och många vingslagen med små sortiment skulle nog konka ganska fort om monopolet lades ner.. Ta en liten firma, hur många butiker skulle han öppna i Stockholm, betala dyr hyra på någon central butik, samt personal.. Man kanske måste åka runt hela stan till olika importörer för att få ihop de viner man vill köpa.. Hur blir det för dem som bor utanför de tre största städerna, vilka importörer öppnar upp butiker där?

Nä tror tyvärr både utbud och pris kommer försämras till det sämre med en privat marknad... Vad skulle bli bättre, alla viner går att köpa framför datorn via privatimport och få lev till valfri butik, samt importören kan lista sina produkter i Bs.....förstår ni inte vilket sortiment vi gar tillgång til? Ta bara i Frankrike el ita, vilket utbud finns det när man går in i någon butik, och priserna i ita är inte lägre än i Sve, det sim är sämre är utbudet, man skall isf ränna runt hela stan för att få tag i någon man söker efter... Jobbigt!

Med vänlig hälsning, Johan

Per and Britt, BKWine sa...

@Anonym (Johan)

Titta på i stort sett vilken marknad som helst som inte har monopol och du kommer att se att det finns oerhört mycket större utbud än på en monopolmarknad, som t.ex. i Sverige.

Tittade för ett tag sedan på sortimentet av Chateauneuf-viner i Danmark i samband med en Rhonevinmässa. Började räkna hur många Ch9 som fanns att köpa från de danska vinhandlare som ställde ut. Jag slutade räkna när jag kommit till 150 olika Chateauneuf. Och då var alla vinhandlare som inte råkade vara med på mässan oräknade.

Sen räknade jag hur många Châteauneuf som fanns på Systembolaget. Systembolagets sortiment, plus importörernas beställningssortiment. Hur många tror du jag kom upp i?

Chateauneuf Danmark jfr Sverige

Och det här med Italien och Frankrike. I en ”vanlig”, relativt oambitiös vinbutik i något av de länderna så kan du nog hitta runt 200-300 viner. Många ganska ointressanta, men en del riktigt spännande. Precis som i Sverige. Men går du runt hörnet till en annan butik så är det ett annat sortiment. Man behöver inte gå många kvarter för att snabbt komma över det totala sortimentet i Sverige. Både Frankrike och Italien har ett oändligt mycket rikare vinsortiment i sina butiker än vad som finns på Systembolaget.

Så ditt resonemang är alltså att vi ska ha ett monopol därför att det är lite besvärligt att gå till fler butiker eller för att du inte gillar att handla på internet? Vi ska ha monopol därför att du tycker det är ”jobbigt att ränna runt hela stan”!

Enligt ditt resonemang borde vi väl då även införa monopol på t.ex. matvaror eller kläder. Mindre orter har ju ett mycket sämre sortiment i sina butiker for sådant också, så då borde vi väl ha monopol på det också, så att alla har ”tillgång” till exakt samma sortiment över hela landet? Utan extrakostnad! Och för att hitta rätt kostym, eller rätt råvaror till fredagsmiddagen kan man ju bli tvingad att gå till olika butiker. Det är ju besvärande.

Jag tror du svalt Systembolagets propaganda lite allt för okritiskt tyvärr. Sverige har idag ett OK vinutbud men det är verkligen påvert jämfört med en marknad utan monopol.

-P

Bergs Lars Hansson sa...

Först av allt ber jag BK-Per - och även FV, som ju tillhandahåller detta utmärkta forum för meningsutbyte - om ursäkt. Inte för något jag skrivit utan att jag ej kommer tillbaka förrän nu, efter flera dagar. Innan jag ger mig in i en diskussion borde jag göra ett överslag: hinner jag med detta? Nej, det gjorde jag inte, inte denna gång. I synnerhet som en vådlig halsinfektion utbröt i förrgår, lagom till vinprovningen som jag höll för lokala Munskänk-sektionens årsmöte i fredags. "Krax-krax, känn ett så'n vin vi har här!" lät det…
@ Italienska Viner: Yttrandet "Den här typen av distributörer" är en förenkling. Det är väl ungefär samma spridning i denna som i andra branscher, bokförlag t ex. Somliga publicerar habilt hopsnickrad förströelse för stunden, andra tillhandahåller starkt berörande, omvälvande upplevelser. De sistnämnda lever i (och, fruktar jag, på) marginalen. Måtte de hålla ut!
@ Evelyn: men snälla Evelyn, vilka "ni" på sidan menar du förkastar "hela idén med sund konkurrens"??? Inte FV, vad jag kan se. Apropos sk blandlådor: dessa kan vara excellenta, jag köper gärna temalådor med t ex olika viner från en appellation eller från en och samma odlare, de är utmärkta till en vinprovning i miniformat.
@ Lessrof och @ Anonym: tack för att ni så väl sammanfattar vad jag avsåg att (men i veckan ej hann/orkade) framföra till BK-Per: "…det finns några fördelar med en rikstäckande aktör". / "…allt går att beställa utan problem och det tar endast några dagar innan man kan hämta det. Även till den minsta butiken" / "…SB säljer det som säljer och där har BiB slagit stort…" Man kan dra en parallell till "projekt öppnandet av Apoteksmarknaden". Det tillkom brådstörtat flera aktörer som skulle dela på den förväntat feta kakan och det som inträffar är att de butiker som öppnade i glesbygden nu läggs ner pga bristande kundunderlag (för var och en av aktörerna, vill säga). Inget övergripande ansvar finns för människors BEHOV av mediciner, vilket naturligtvis är mycket allvarligare i denna bransch än i alkoholhandeln.

Bergs Lars Hansson sa...

@ BK-Per: På N. Järnvägsgatan i Ljusdal finns två instanser som tillfredställer elementära kulturbehov. Sekelgamla Eric Ericssons Bokhandel skyltar med och säljer staplar av deckare och annat andens barkbröd, samt en hel del nyttigare näring, dock i mindre omfattning. Ber man personalen att ta hem någonting utöver det lagerförda blir de nästan exalterade och vet bara inte HUR tjänstvilliga de ska kunna vara. Ett par kvarter bort ligger SB-butiken, som skyltar med… tja, RÅD av alla de slag och som säljer floder av Bag-in-Box – Säck-I-Ask(a) om du frågar mig. Här finns också ett, för en onormal konsument som undertecknad, föga upphetsande urval andra viner, men ändå… Ett hyfsat urval för något-över-normal-konsumenten. Och ber man personalen att ta hem någonting utöver detta, ja nog blir de precis som bokhandlarna nästan exalterade och vet bara inte HUR tjänstvilliga de ska kunna vara! Den vägen kom en gång Ch. Lafleur 2000 – då drygt 16.000 kr / lådan ;) - och något dussin andra primörer av den årgången till mig, liksom otaliga andra hart när oöverkomliga viner (inkl. de från DRC). Detta i LJUSDAL! En köping i den drygt halva del av Sverige som med suverän okänsla för nyanser betitlas "Norrland" och som i sydligare nejder av nationen brukar framkalla visioner av ändlösa skogar och myrar, övergivna industriorter och en allmänt tröstlös, hopplös, kulturlös tillvaro. Att kalla min lokala vinhandlare, Systembutiken på orten, för "i stort sett en BiB-butik", DET är trams, BK-Per. Konsumentens verklighet är att man kan knata in i den lokala butiken, oavsett var i landet den ligger, och hugga en BiB vin för det omedelbara behovet likväl som att välja mellan cirka 13.500 (trettontusenfemhundra) produkter. Ja ja, jag vet; det är vinimportörernas förtjänst, alla viner finns inte i lager, somliga tar slut, det klickar med årgången etc etc. Men alternativet, i DET perspektivet…? Med fritt fram för alkohol-outlets i landet? Ja, inte lär Sverige förvandlas till någon Lennart Jirlow'sk idyll med fryntliga vinhandlare i vart gathörn...

Bergs Lars Hansson sa...

Jag ser snarare en möjlig/trolig vag parallell till Apoteksbolagets avveckling. För normalkonsumenten en förvisning till stora livsmedelskedjors kommersiellt hanterbara urval av tramsiga "märkesviner" och, än värre, till de fåtaliga lokala handlarnas obefintliga visioner/resurser på vinsidan. DÅ talar vi BiB-butik! Intresset för, för att inte tala om förmågan att, tillmötesgå en privatpersons önskemål, torde vara måttligt jämfört med idag existerande SB's faktiska urval/service. I synnerhet om denna privatperson inte är kunnig i ämnet. Nätbutikerna skulle kunna tänkas förutspås lysande framtidsutsikter. Mmmm, så kan det bli. Till vad båtnad, totalt sett, för konsumenterna, det är osäkert. SB skulle behöva "vässa sig" är väl ett argument. Jaha? Rätt ok redan, tycker kräsne jag och i lång högre grad personer som just börjat upptäcka vinets värld. Jag fruktar det blir kalastider för "Vin-Willys" & Co. Som el-branschen, bankerna och andra sektorer i den av-reglerade
Oligopol istället för monopol. Jag tror att många andra ser samma sak som jag, vilket avspeglar sig i det svenska folkets acceptans av/stöd för Systembolaget och dess fortsatta existens. Och, som FV försynt men med förkrossande saklighet påpekar: det råder ju ingen monopolsituation i landet Sverige längre på denna punkt. Varför denna kamp mot väderkvarnar?
SB är någonting ofantligt mycket större än en liten småstadsbutik (med ett för oss vinälskare torftigt sortiment). SB är en distributionskanal för all världens underbara viner. Oavsett det spel, de strider som förts, inom landet och internationellt, för att baxa SB dit (heder åt er alla som baxade!!!)
Därtill kommer, för oss svårt vinintresserade, den spirande svenska online-handeln (jag var själv på första mässan i Stadshuset i januari och har tecknat mig för hela året, var var du BK-Per?) OCH de "utländska" dito handlarna, de som FV m fl pekar på. PLUS möjligheten att alldeles själv söka upp och lagligt ta hem vin, "Privat införsel av alkohol" som det så avtändande heter. Livet ler mot oss svenska konsumenter!
Slutligen BK-Per: du skriver "geschäft…på gränsen till att kalla dem lurendrejare"… Åh, HU så insinuant av FV! Men hur var det nu med den här gynnaren, "gamle" Mark Majzner? Jag tror visst att nästan lika många miljoner fattas i vår gemensamma kassa som karl'n är "gammal", dvs runt 40… Visst finns det lurendrejare i branschen! De saboterar för alla ärliga online-handlare. Handlare som riktar sig till småintresserade vardagskonsumenter likaväl som de pilgrimer vilka kommer till oss vinälskare med den heliga Graal. Jag välkomnar bådadera (men tassar hellre i Pilgrimernas spår…)

Per and Britt, BKWine sa...

@ Bergs Lars Hansson

1. Märkligt sätt att argumentera. Om du vill dra näthandlare i smutsen genom att insinuera att de alla är gelikar till Mark Majzner och skattefuskare, så kan du ju komma ihåg att Systembolaget var grunden i en av Sveriges större mutskandaler. Men det leder ingen vart att argumentera med såna argument.

2. Var jag var på den av Winefinder organiserade provningen med nätvinhandlare? Nej. Men jag var representerad. Jag bor i Paris (och känner därmed till ganska väl vinsortimentet i Frankrike) och hade lite svårt att ta mig till Stockholm bara för det evenemanget. Däremot var jag indirekt på plats via en av våra reportrar, en av de endast 13 svenska vinskribenterna som deltog. Vi kommer att rapportera utförligt om det. Faktum är att vi, BKWine, är en av de få i svensk vinmedia som systematiskt för fram nätvinhandlarna. Många andra vinskribenter i Sverige verkar snarast vilja förtiga dem. Det torde du ha sett om du någon gång läst BKWine Magazine.

3. Intressant parallell med bokhandlar. Om det nu fungerar så bra med privat handel för böcker i Ljusdal, varför kan det då inte fungera bra även för vin?

4. Varför ska det vara en svensk rättighet att kunna handla exklusiva viner på varje liten ort och köping på exakt samma villkor som i storstäder? Hur kan man hävda att detta är ett skäl för att behålla ett otidsenligt monopol utan att rodna? Ha monopol för att det är ”bekvämt” och för att det subventionerar distributionen?! Om man vill handla ”annorlunda” viner (eller mat, eller kläder, eller musik, eller datorer…) så är det inte orimligt, utan naturligt, att man får betala en leveranskostnad. Det är inte ”orättvist”. De som bor i storstäder ”betalar” på sin sida genom att sitta i oändliga bilköer och betala höga hyror.

Det är faktiskt helt obegripligt för mig att man har som argument för att vi ska behålla monopolet skäl som ”det är så praktiskt att slippa springa runt till en massa olika butiker” eller ”vi kan ju få hela sortimentet levererat, utan extra kostnad, till varje liten köping”. Ska vi ha monopol för det? Den logiska konsekvensen av det är ju att man då även tycker att man borde införa monopol på mat, kläder, datorer, bilar, böcker, musik osv.

5. Också intressant med parallellen med ”apotek”. De flesta andra länder klarar sig alldels utmärkt utan ett monopol på läkemedelsdistribution. Du ska se att om några år kommer folk att undra ”men varför i hela friden var det monopol på ’apotek’ en gång i tiden?” Ungefär som många idag nog tänker ”hur var det möjligt att en gång i tiden fanns det bara två (eller en!), statskontrollerade, TV-kanaler i Sverige?”

6. Om monopolet redan är svunnet (jo, det är korrekt att SB bara har runt 50 % ”marknadsandel”), då är väl slutsatsen uppenbar? Avskaffa monopolet helt och hållet! Det är inte en kamp mot ”väderkvarnar”. Det är en ”kamp” för att avskaffa en odemokratisk institution som dessutom lägger hinder i vägen för svenska vinälskare.

7. Det är inte särskilt konstigt att en stor del av svenska folket tycker att ”Systembolaget” (snarare än ”monopolet”) är OK. Med en budget på runt 50 miljoner på Systembolaget för att driva politisk propaganda och att slå sig för bröstet och förklara vad bra Systembolaget är, så är det inte konstigt att opinionen blir påverkad. Det finns ingen motsvarande politiska kampanjbudget på andra sida. Är det förresten verkligen rimligt att ett statligt ägt affärsdrivande företag driver politiska kampanjer på det viset?

Det finns ingen som vet vad som skulle hända om man tog bort monopolet. Men det finns två saker som man kan vara ganska säker på:

Det skulle kräva lite mer ”ansträngning” av en vinkonsument än att beställa varunummer från monopolbutiken. Precis som när man handlar mat, kläder, musik, datorer eller annat.

Och:
Svenska vinälskare skulle på ett lättare sätt få tillgång till ett väsentligt större utbud, med mycket större variation, än vad man har nu. All erfarenhet från verkliga världen visar på det.

-P

Anonym sa...

Den verkliga världen är inte svart eller vit. Det insåg Pilgrim. Och det var så oerhört provocerande för de som ville upprätthålla bilden av att världen skulle vara svart eller vit, rätt eller fel, antingen eller... I kväll kan vi se sista delen av tv filmen baserad på GW's utmärkta bok. Med ett glas Fint Vin i näven.

Bergs Lars Hansson sa...

@ BK-Per:
1: Så trött jag blir… Och inte ett dugg förvånad. Den 31 januari skrev jag "Eftersom jag, av inläggen i denna diskussion, kan se att du systematiskt hårddrar, vantolkar, läser in egna bilder i vad andra yttrar…" Tack för kvittot! Alla ni övriga kan läsa och förstå vad jag skriver, visst?
2: Jag har svängt in på den hemsidan några gånger. Bra genomgångar av SB's vinsläpp! Har inte kollat bevakningen av onlinehandlarna där (men handlar en del av dem, ska för säkerhets skull påpekas). Och vad jag tycker om onlinehandlarna framgår alltså.
3: Där har du en halv poäng! Logistik/lager etc är dock ett aber som kanske borde lösas gemensamt av onlinehandlarna så konsumenten slipper betala dyrt för frakt av styckegods. Det är av liknande skäl som det kostar lite extra att köpa böckerna på orten. Men denna fråga smittar av sig på fråga 5 och 4…
4: …där det plötsligt blev regionalpolitisk debatt. Pajkastning från Paris, av alla ställen! Okej: Varför ska det vara en svensk rättighet att ha (subventionerade) allmänna kommunikationer med turer var femte minut i storstäderna? Varför ska glesbygdsbefolkningen betala samma monstruösa bensinskatt som den i tättbefolkade delar av landet? Varför ska Norrland subventionera södra delarna av landet med el, malm, stål, virke, papper - cch vad beträffar det så pratar vi resursflöden av vitalt nationalekonomisk betydelse, Stryper vi flödet i höjd med latitud 60° börjar datorerna lagga i Stockholm… Men NEJ, hur KAN jag bara uttala mig så aggressivt, nedlåtande och söndrande, bara för att Per gör sålunda? Förlåt mig Stockholm, du är den vackraste staden i världen, jag älskar dig och jag njuter din omfamning var vecka! (för säkerhets skull: detta är ingen ironi).
Sverige ska föreställa ett land. ETT land. Det råder geopolitiskt och demografiskt annorlunda förutsättningar här än i t ex Tyskland (357 000 kv.km, ca 82 milj inv) och Frankrike (552 000 kv.km, 61 milj inv). För Sverige är siffrorna 450 000 kv.km, knappt 10 milj inv. Skatteintäkter från 1/6 - 1/8 av invånarna i länder som Tyskland och Frankrike ska alltså bära upp gemensamma funktioner i form av vägar, järnvägar, telekommunikationer, skola-vård-omsorg, APOTEK, politisk administration, byråkrati… Förhållandena slår naturligtvis även igenom på näringslivssidan. Detta får konsekvenser. Storskaliga lösningar söks, då de anses gynna konsumenterna. Det finns skäl som talar för det (ett enda ex: IKEA). SB omsätter i runda slängar 25 miljarder och har ett hyfsat rörelsenetto. Mycket pengar i omlopp, liksom mycket varor. Specialbeställningarna är inte så oerhört kostsamma i det sammanhanget, de slinker med på sericekontot. I en liten rörelse med omsättning om några miljoner är marginalerna mindre.

Bergs Lars Hansson sa...

@ BK-Per:
Citat: "Om man…" / som boende utanför storstäderna, får jag väl anta du menar… "vill handla annorlunda viner så är det inte orimligt att man / får betala…" etc. Per, du får mig att tänka på föreståndaren för en Systembolagsbutik jag frekventerade på den gamla onda tiden - säkert 30 år sedan. Jag beställde hem en hutlöst beskattad mosel TbA för mina ynka slantar och beklagade mig över skattesatsen. Butiksföreståndaren flinade med den maktfullkomliges överlägsenhet och sade "Ja, vill man göra sig till och dricka FINA viner så ska man minsann få betala för det också!". Står näste Makthavare i begrepp att inta rollen? Det kanske är det Svensson känner av, inte den "politiska propagandan".
6. "Avskaffa monopolet som inte är ett monopol?" Ehhh - hur var det här då? Frågan kopplas delvis till ovanstående problembild. "Odemokratisk"… Om problemet med monopolet som inte är ett monopol är så rasande angeläget kanske ett politiskt enfrågeparti kunde ta sig an den och ändra folks uppfattning. Det är en av demokratins vägar. "Hinder för svenska vinälskare"… Svårt att se detta så där avgjort; däremot – och DET är nå't! – näringsmässigt, konkurrensmässigt är frågan relevant. 
7. Hallå! Svenssons är inte DDR-medborgare! Svenskarna tillhör, vilket är sociologiskt fastställt, de mest sekulariserade och indviduella folken i världen! "I did it my way…" du vet! Detta ger goda framtidsutsikter för den spirande och i många stycken lovande onlinehandeln! Och för SB. Hört talas om begreppet Konsumentmakt?
Hörs vi så gör vi det på onsdag. Hinner ej före, så ni vet att jag ej ligger och hukar i nå'n buske.

johan sa...

hmmm,

ni som driver butiker i sve vet att man måste lägga på 400% på priset på den inköpta varan för att täcka moms , hyra personal m.m vilket gör att ett vin som kostar i inköp 100kr landar på 400, så tror knappast att priserna skulle gå ner, men utbudet skulle sjunka som en sten, hur många butiker skulle in importör öppna, en i varje sve stad? Vakna upp!
/J

Per and Britt, BKWine sa...

OK Bergs-Lars, du verkar vara mer intresserad av att raljera än att diskutera. Synd. Intressant ämne annars.

-P

Unknown sa...

Systembolag eller icke Systembolaget kan man ju orda om?

Vinklubbar eller att handla vin direkt från specialister i Europa alternativt direkt från Gårdarna är upp till dig som konsument eftersom det inte finns något monopol längre.

Man skall däremot inte glömma att Systembolaget gör allt i sin makt för att sätta stopp eller smutskasta alternativ vinförsäljning i ett sista tappert försök. Monopolet har egentligen har försvunnit. Man sätter dock käppar i hjulet som gör det extra svårt att sälja vin utan SB som mellanhand.

Detaljhandeln tappar fotfäste för varje år som går mot distanshandeln/ehandel. Är man uppväxt med spelkonsoler, iphone's, läsplattor etc. så är knappast Ljusdal ett problem i framtiden för en vinfantast utan ett monopol. Det finns ju i sanningens namn inget gigantiskt utbud där nu om man tittar på lagerstatus (4 röda viner i Ljusdal över 200:-)eller har man ett lika bra utbud som vinkällarbutiken på Regeringsgatan på denna lilla söta ort? Nej, man måste beställa vinerna och i framtiden om monopolet faller så kan även alla andra aktörer ha sitt varulager i Sverige och man kommer säkert kunna få i visa fall sitt vin samma dag som man beställer (expressfrakt) eller annars vänta 1-3 dagar precis som med SB.


Så vad finns då för behov kvar? För att säkerhetssälla att landsbygden har ett gigantiskt utbud av bag-in-box viner så bör vi kanske värna om monopolet.

Men hur många moderna människor har i framtiden behov av att besöka en butik oavsett om man bor i Stockholm eller Ljusdal för att få känna på en stenhård flaska eller att konstatera att dom 3 Aporna's kartong ser lika roliga ut i verkligheten som på bild.

Ingvar Johansson sa...

Oj då, här är man nedkopplad ett par dagar och vips så har man missat årets hetaste kommentarstråd. Jag har lite svårt att förstå näthnadlarnas upprördhet. Visst kan tonen uppfattas som raljerande och möjligen ses som lite von oben men likväl innehåller inlägget synpunkter och kritik som borde vara ytterst användbar för de svenska näthandlarna.

I ett läge där tyska och danska näthandlare erbjuder bättre utbud, bättre priser, snabbare och billigare frakt borde man från de svenska näthandlarnas sida snarare snickra på förbättringar än att klaga över kritik.

Jag förstår att det kan vara roligare att lyssna på ryggdunkare och heja rop men det lär inte lösa problemet med den utländska konkurrensen

Anonym sa...

" tyska och danska näthandlare erbjuder bättre utbud, bättre priser, snabbare och billigare frakt" skriver Ingvar. Kan inte säga hur generell den sanningen är, men om svenska näthandlare hade jämförbar bas att utgå från (egen butiksetablering och en uppbyggd lokal marknad) tror jag att de skulle kunna vara än mer attraktiva än många av dem redan är.

Bergs Lars Hansson sa...

@ BK-Per: RALJERA!??? Jag? Inte i min senast kommentar i alla fall. Jag pekar ju tvärtom på ett antal tunga faktorer som påverkar grundläggande sociala/ekonomiska skeden i Sverige. Torra fakta så det dammar!
Var tror du stålet kommer från, järnhandeln? El-energin - kommer den enbart från de där ynka snurrorna i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn? Papperet, virket från lilla Småland? Och detta att en befolkning om runt 5 milj yrkesverksamma invånare ska generera välfärd och utgöra kundunderlag för företag i ett land som till ytan är i storleksordning mitt emellan Tyskland och Frankrike! Tungt, tungt…
Glid inte undan nu, Per, när jag pekar på EN av orsakerna till varför SB har acceptans bland så stora delar av medborgarna. Oavsett vad vi vin-nördar önskar av och tycker om provinsiella systembutikers elementära utbud. Detta är också något för näthandlarna att fundera över, helt enkelt för att navigera sina rörelser klokt.
Och du Per, du skulle bara VETA vad jag kan raljera när jag sätter igång!!! Men nu orkar jag inte. Är hemma i lunginflammation, ingen uppiggande Stockholmsresa denna vecka. Shit...
@Peder Molin och Ingvar Johansson: bra infallsvinklar men (med all respekt) det skevar lite grann, behöver kommenteras. Har några sådana, men nu måste jag vila. Hörs onsdag kanske. 
PS Glid gärna in på http://blogg.helahalsingland.se/smakbloggen och se vad man har för sig i provninsen…

Nick Shay sa...

Sumpdiskussion.

Anonym sa...

BK-Per påstår: SB är en odemokratisk och politiskt styrd myndighet som aktivt arbetar för att minska tillgängligheten och begränsa svenskens fria val att köpa valfri alkholhaltig dryck till ett internationellt konkurrenskraftigt pris.

Bergs-Lars påstår: SB är en odemokratisk och politiskt styrd myndighet som aktivt arbetar för att öka tillgängligheten och utvidga svenskens fria val att köpa valfri alkholhaltig dryck till ett internationellt konkurrenskraftigt pris.

Slutsats: Alla som gillar lite Finare Vinare och som dessutom har en demokratisk och solidarisk fostran - utan eget vinstintresse -förstår att Bergs-Lars har rätt och att BK-Per har fel.

That´s it!

Anonym sa...

Oj då! Det ska naturligtvis stå:

"Bergs-Lars påstår: SB är en demokratisk och..."

MartinW sa...

Tja? Blott Sverige ett svenskt Systembolagsmonopol har?

Vinosapien sa...

lite positivt om sb...inga problem att lämna tillbaka om man testköpt...köp några stycken...testa...tycker du om...behåll...annars är det bara att returnera. briljant!
och naturligtvis korkskador...upp till 3 år tror jag det är. likaledes briljant!

på tal om monopol...kolla in vad norrmännen kan gotta sig åt i morgon 7 feb:
http://www.vinmonopolet.no/artikkel/om-vinmonopolet/spesialbutikker/nyhetslansering-i-spsialbutikkene-i-februar

och en annan sak...testade noblewine.de...briljant service avseende tips och snabba svar. bra viner, bra priser...klanderfritt rakt igenom.

MartinW sa...

visst, varja baksida har en framsida, det ska inte förnekas. Visst har Monopolet vissa fördelar. Det skulle bara fattas annat.

Roade mig lite att leta runt bland dessa svenska nätvinhandlare, en del godsaker finns ju. Men priserna är lite svåra att hitta verklighetsförankring för ibland. Ibland blir det rentav skrattretande som när man hittar Barolo Albe -07 (Vajra) för 410 spänn hos Roberson. Finns visst på just Systemet för 179 spänn för närvarande. Ofta är känslan, utan att ange exempel här, att man ligger minst en hundralapp på marknadspriset från vilken vinhandlare som helst, monopol eller inte. Känns lite "sådär".

Anonym sa...

Hej,

tänkte låna denna blogg för jag vet att de läses av så många. Till alla som äter kött (jag själv inkluderad) och har barn, jag tycker verkligen man skall offra 51 min och se denna dokumäntär på svt, Den visades alldeles för sent (22.45) i veckan så många missade den säkert.

Vill vi ge detta kött till våra barn, och oss själva.

Sprid gärna denna film vidare, tror ingen ens är i närheten hur detta påverkar oss.

Mycket intressant

Mvh Johan

Anonym sa...

Hej,

glömde länken till svt så den kommer här

http://urplay.se/Produkter/173764-Alskade-kott

/Johan

Björn sa...

Jag har tidigare i olika sammanhang, bl.a. i kommentarer på denna eminenta blogg, uttalat att jag är en förespråkare för SB och nu har Bergs Lars Hansson hjälpt mig att förtydliga varför. Visst, jag köper vin på nätet emellanåt, men även om jag betraktas som vinnörd i mitt sociala nätverk har jag inte tid att engagera mig så mycket som krävs för att handla annat än via SB, för det mesta, pga min privata livssituation. Jag bor tack och lov så till att jag har enkel tillgång till några av Sveriges största SB-butiker och även vinkällarbutiken i Stockholm, men om jag bott i Ljusdal, Dorotea eller Jokkmokk, hur hade jag klarat mig då om inte SB funnits? Hade privata butiker kunnat tillgodose mina behov? Knappast, och istället hade jag varit hänvisad till en näthandel som hade varit betydligt svårare att utnyttja och hålla koll på. Mycket av det jag ville köpa hade dessutom blivit dyrare pga större fraktkostnader och andra faktorer. Jag älskar inte SB, för de gör inte allt rätt, men jag är tacksam för att SB finns. Dock tycker jag att konkurrens är nyttigt, så bjud för all del in andra i matchen, bara jag får behålla SB. Om SB får fortsätta att köra stora volymer BiB till Ljusdal, Dorotea och Jokkmokk, så kan jag och mina likaledes vinälskande vänner i Ljusdal, Dorotea och Jokkmokk känna oss trygga i att vi får tillgång till det vi vill ha och är nöjda med på alla sätt. Kan en sådan rabiat SB-motståndare som BK-Per på goda grunder säga att jag har fel?

Anonym sa...

Mitt första inlägg här på FV,har läst allt som Mina vinare skrivit och nu börjat läsa igenom er :)
Rent tekniskt tycker jag att sb,med sina ca 50 % av handeln med alkohol i Sverige,bryter mot det generella förbudet mot monopol i EU.
Dom har ju fått specialtillstånd med tanke på folkhälsa mm men dom styr ju inte folkhälsan speciellt mycket numer.
Personligen skulle jag hellre se en sund konkurrens mellan sb och fristående små vinbodar där vi får se utbudet öka o priser hållas på en sund nivå.
En drömvärld tänker vissa nu kanske men jag tror stenhårt på att ta bort det förlegade monopolet.
Är en lekman men tar gärna diskussioner :)
Med vänlig hälsning, Mattias från Göteborg

Bergs Lars Hansson sa...

@ allihopa: jag har varit helt sänkt av svår luftvägsinfektion denna vecka, beklagar att jag ej kunnat skriva följande slutinlägg (?) förrän nu. Det blir desto längre. Jag är tacksam om ni ändå arbetar er igenom ordmassorna och funderar en stund på vad som framförs.
Det som triggade igång (mig i) denna diskussion var Bag in Box och BK-Pers påstående 28 januari att Systembolaget i stort skulle vara (en kedja väl) av BiB-butiker, vilket jag finner helt sakna relation till verkligheten. En reflektion:
Sverige är en intressant marknad för "det internationella alkoholkapitalet" (för vilket jag är en Agent, ansåg för 25 år sedan en demagogiskt lagd ungnykterist; jag skrev ju positivt om vin…). En orsak till detta intresse är att svenskarna är snabba att adaptera nya trender. Företag i alkobranschen kan här göra fullskaliga försök i verkligheten när man avser att lansera nya produkter, ungefär som när biltillverkare testkör sina nya modellers vinteregenskaper på norrlandsvägarna.
Nåväl, BiB kom, provades av svenskarna – och storsegrade. Det är värt att notera, att "Sverige", i synnerhet SB självt, motsatte sig BiB i samband med EU-inträdet 1995, men tvingades acceptera produktförpackningen. Vad jag vet är idag i runda slängar 60 % av SB's försäljning BiB. Omvärldens syn på BiB's status i Sverige tycks vara präglad av förundran. Vad var det som hände, egentligen? Tja, uppenbarligen tyckte/tycker en betydande andel av svenskarna att det är OK med BiB och Systembolaget tillfredställer numera snällt efterfrågan.
Konsumtionsvanor inom mat och dryck är dock GENERELLT trögrörliga. Den som hinkar International Lager går inte alldeles oförmodat över till att eftertänksamt njuta ultrakomplexa belgiska öl. Den som gjort en rivstart i vinets värld med überfruktiga, hårdextraherade budgetviner från nya världen och sedan avancerat till mäktiga Amarone Classici känner sig inte alldeles självklart hemma bland Piedmontes eteriska viner. Och, viktigast: den som med stolthet deklarerar att idag har minsann inhandlats en butelj vin för hela 99 kronor, den personen lär vara något obenägen att handla ett vin för 199 kr.
Över i princip hela den svenska vinscenen vilar en tung, våt filt på vilken står att läsa med breda, signalröda penseldrag: FYND!!! Och trots att ett ställföreträdande livsnjutande-definierat-som-mat har antagit tragikomiska proportioner – matbloggar, matkrönikor, mattävlingar, parallellkörda matlagningsprogram i etermedia, hundraörton kolorerade matmagasin etc – är det faktiska förhållandet likartat inom livsmedel. Det mentala klimat som regerar detta förmenta Matland Sverige är Lågpris, Prispress, FYND. Inte sökandet efter excellence, inte en resa ut i dofternas och smakernas okända marker, inte ens en vardag med vanlig, lagad, riktig mat. Fabriksljug fyller människornas magar och sinnen, fyller deras verkliga liv.
Den känsla som fyller mig inför allt detta är en blandning av modstulenhet, sorg (över de upplevelser folk missar) och så: en dos välbehövlig eftertanke. Alla är ju inte som vi, som läser denna blogg. Nog väldigt få, kan tänkas. Människor går igång också på helt andra saker. Amerikanska 50-talsbilar, Bruce Springsteen, kroppsbyggnad, jakt, heminredning...
Såväl handlare Evelyn som den blyge Anonym är inne på detta: "…det finns många som är intresserade av vin men som inte har så stor vinkunskap än…" (Evelyn) / "…kanske ska vi inte skylla vårt lands andefattiga dryckeskultur på monopolet, utan vårt monopol på landets andefattiga dryckeskultur? (Anonym)". Och det är väl ungefär här som drömmen om en blomstrande, fri vinhandel i Sverige faller. Var i Sverige skulle den blomstra? Vilka människor skulle få den att blomstra? Var finns de?

Bergs Lars Hansson sa...

@ allihopa:
Vi tänker oss att fri alkoholhandel införs. Försäljningen i en given Systembutik – varav en rejäl andel är BiB – på en ort om säg 50.000 invånare ska nu fördelas på dels SB, dels tre livsmedelskedjor vilka förstås legat i startgroparna länge inför öppnandet av detta nya, lönsamma produktsortiment. Frihet att öppna en oberoende vinbutik på denna ort finns självklart, liksom friheten att lägga ner den efter ett halvår, när verkligheten länge nog har bankat på butiksdörren.
Nåväl! På orten finns en livsmedels-outlet typ Billiga Berra; vad BiB-pallarna och plastdunkarna här innehåller inser var och en av oss. De två övriga handlarna har troligen ett lite bättre, centralt styrt grundutbud BiB och "märkesviner", samt några få viner som möjligen kan locka en spirande vinvän till köp. SB tvingas marknadsanpassa sig, slimma organisationen, säkert ta bort vissa servicefunktioner. Var och en av dessa fyra (vi kan väl räkna bort kiosker och övriga i detta sammanhang?) aktörer ska gå med vinst. I princip alla de moment som tidigare var involverade och samlade i en enda organisation (SB's) - inklusive totalt produktutbud/lager och detta är viktigt! – ska nu parallellköras i fyra dito. Tillkommer kostnader för marknadsföring (x 4) av produkterna i en helt annan utsträckning än tidigare.
De som är som vi som läser denna hemsida kommer hyfsat undan. Jag själv har kommit undan i 30 år nu, sedan den tiden när "bordeaux en primeur"-erbjudandena postades i kuvert frankerade med Drottning Margrethes porträtt och man tog sig tid att fundera några dagar innan man lade beställningen på lådan. Chateau Mouton Rotschild 1986 kostade 450 DKR buteljen, minns jag. Denna era är idag (en vacker) historia. Vi fortsätter nu i en hetsigare tid och finner viner hos skärpta onlinehandlare, eller privatimporterar sådant vi köpt på auktioner eller av handlare i Europa. Eller så försöker vi beställa hem ANNORLUNDA vin från någon av den lila söta ortens fyra operatörer på den fria alkoholmarknaden, högst NATURLIGT till extra kostnad…
Det känns lite genant att behöva skriva följande, men det är på förekommen anledning… Sverige är inte kontinenten eller England. De små orterna i Sverige är inte Paris eller Bryssel. Observera att jag inte menar förtvinande orter enbart norr om Uppsala. Betydande centra för utveckling, såsom universitets- och högskolestäderna runt om i landet, där vi vet att en oproportionerligt stor andel finsmakare på vinets område fostras, ligger också inom kategorin mindre städer (cirka 50.000 - 100.000 invånare). Dessvärre, får jag säga, ty jag älskar verkligen staden, så är – av historiska, kulturella och ekonomiska skäl – inte heller Stockholm såsom Paris, eller ens Bryssel.

Bergs Lars Hansson sa...

@ allihopa:
BK-Per har rätt i att det inte finns någon som VET vad som skulle hända om man tog bort monopolet; liksom i att ett avskaffande av monopolet skulle kräva "lite mer" av vinkonsumenterna. Ja, i synnerhet krävs mer av de, som redan idag inte ödslar så mycket möda på att söka vin, förkovra sig, utveckla sig. Dvs den sortens medborgare som är i förkrossande majoritet. Vilket jag tror är en av förklaringarna till det svenska folkets acceptans av Systembolaget. En annan är den kostnadsfria försörjningen över hela landet, via en enda kanal, om cirka 13.500 produkter. Det finns säkert andra funktioner vilka medborgarna också finner tilltalande.
Jag tror att alla – i synnerhet den spirande onlinehandelns aktörer – vinner på att vi benämner saker och ting vid deras rätta namn och därtill tillerkänner den, som de fria handlarna väl måtte beteckna som Huvudmotståndaren, de förtjänster den faktiskt har. Och så dra upp strategier för att i än högra grad vinna deras gunst, om vilka alla slåss: de svenska vinälskarna. Att dessa med en fri handel, såsom framförts i denna diskussion, skulle på ett lättare sätt få tillgång till ett väsentligt större utbud än vad idag är fallet ter sig, för mig, som ett orimligt scenario. Detta beroende främst på grundläggande ekonomiska, geoplitiska och demografiska förhållanden som jag tidigare berört.
Avslutningsvis: i veckan som gått har samtalstonen i den sk virtuella världen, i synnerhet det obehagliga fenomenet "nät-hat", debatterats mycket i media. Man kan väl konstatera att samtalstonen i kommentarsfälten i Finare Vinare är ytterst hövlig, om än polemisk. Den som har tagit ut svängarna vidast i den meningen är nog undertecknad… :( Det var inte riktigt meningen. Förlåt mig, ärligt, att jag blev så upphetsad. Låt oss försonas och förbrödras över Finare Vinare!

Unknown sa...

Efter att ha läst igenom alla kommentarer så verkar det som att man vill bevara monopolet för att man gillar utbudet. Är det därför vi har ett alkoholmonopol för att öka tillgängligheten?

Själv tycker jag bara att det är förelegat med ett monopol, när inte ens hälften av starkspriten på borden i Sverige kommer från Systembolaget. Mutskandalen 2003, osann smutskastning från Systembolagets sida i ”nyhetsbrevet ”Systembolaget & omvärlden” och inte minst samarbetet mellan Systembolaget och IOGT som jag bara tycker är rent snusk:

Systembolaget & IOGT-NTO


Men vad gör oärlighet och korruption? Det är sådant jag kan leva med om jag riskerar att få ett sämre utbud utan att använda datorn, eller lite dyrare viner i Ljusdal.

Per and Britt, BKWine sa...

@ Bjorn

Jag kallar dig inte tokstalinist eller planekonomifanatiker, for det tror jag inte att du ar, sa du far garna avsta fran att anvanda skallsord om mig som "rabiat".

Jo, tveklost anser jag att du har fel. Jag forstar inte alls dina argument.

Jag anser att en marknadsekonomi ar det basta sattet att organisera vart samhalle. Gor man avsteg fran en marknadsekonomi med ett monopol sa ska det vara av *mycket* goda skal.

Det ar tveklost sa att Sveriges vinkonsumenter skulle fa tillgang till ett storre utbud och battre service utan monopol. Det racker med att titta pa nagot jamforbart land utan monopol for att se sa mycket battre utbud och service det skulle bli. Man skulle ha ett flertal olika butiker och nathandlare att vanda sig till som vore mana om sina kunder pa ett helt annat satt an ett monopol. Ett monopol har ju kvar sina kunder under alla omstandigheter. Jag kan inte komma pa ett enda exempel dar ett monopol bidrar till battre service och battre sortiment an vad en oppen och fri konkurrens leder till.

Att det skulle leda till dyrare viner utan monopol ar utan tvekan ocksa fel. Ett monopol leder knappast till effektivitet i organisationen. Snarare leder det till administration och troghet och politiskt fifflande (t.ex. mutor). Det ar nast intill befangt att tror att ett monopol leder till en effektivare hantering och lagre kostnader for konsumentvaror. Daremot leder ett monopol till att sortimentet framforallt bestar av industriellt producerade volymviner.

Det ar tveklost sa att om vi avskaffar monopolet sa kommer det att leda till fler och battre viner i Sverige.

Jag kan inte hitta nagot annat argument i ditt inlagg an att A) du tror att monopolet leder till battre sortiment (fel), B) att vinerna ar billigare med ett monopol (fel), och C) du tycker att det vore besvarligt att behova handla vin fran olika butiker och olika nathandlare istallet for fran en enda monopolbutik.

Att du inte orkar vanda dig till flera olika butiker tycker jag inte ar ett tillrackligt argument for att ha ett monopol. Verkligen inte.

1.
Men om det nu vore sa, varfor vill du da inte infora monopol aven pa livsmedel, bocker, musik eller andra produkter, som fran ett samhallsperspektiv ar viktigare an vin? Varfor?

2.
Om du tycker "konkurrens ar nyttigt" varfor vill du da behalla monopolet? Ser du inte motsagelsen i dett eget argument?

-P

Per and Britt, BKWine sa...

@ Bergs Lars

Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka ditt langa epos. Men det verkar som om du forsoker saga:

1) det ar bra med den subeventionerade logisitiken som monopolet tillhandahaller.

2) du tror att sveriges vinutbud ar battre med monopol an utan monopol

3) du tycker det ar praktiskt att kunna handla allt i en och samma butik

Kanske har jag missat nagot i den yviga texen. I sa fall far du garna forklara vilka andra argument du har.

1) Vin ar inte en produkt som har en vasentlig nationalpolitisk eller regionalpolitisk betydelse sa det finns ingen orsak till att ha en statligt subventionerad distributionspolitik, vilket det i praktiken ar med monopolet Systembolaget.

2) Titta pa vilken annan jamforbar marknad som helst sa kan du se att utbudet totalt sett blir storre, mer varierat och battre utan monopol. Jag vill t.ex. minnas att nar man i en provins i Kanada tog bort det monopol man hade sa tredubblades sortimentet pa nagra ar.

3) Att vissa konsumenter tycker det ar lite jobbigt eller besvarligt eller kanske tisdsodande att behova ga till fler an en butik eller titta pa nagra olika nathandlares sajter kan jag verkligen inte se som ett hallbart argument for ett monopol. Tvartom ar det ganska otroligt att argumentera for ett monopol med argumentet "det vore sa jobbigt att behova leta vin hos flera olika butiker".

Med andra ord, jag ser inte nagot hallbart argument alls i ditt resonemang for att behalla monopolet. Tvartom ar det obegripligt att en vinitresserad person vill behalla en sadan antik institiution istallet for att oppna for battre serivice och bredare utbud.

Jag kan heller inte forsta varfor du inte, med samma argument, argumenterar for att infora monopol pa (andra) livsmedel, bocker (vasentilgt viktigare produkter an vin), bilar, datorer, klader och andra konsumentvaror. Varfor? Dina argument kan ju appliceras pa exakt samma satt pa sadana produkter... Varfor?

-P

Anonym sa...

Därför att endast Sverige svenskt alkoholmonol har!