lördag, januari 19, 2013

2003 Château Chasse-Spleen


Vilket galet år det var, 2003! De europeiska klimatzonerna gick bananas och alla vinrankor flyttade ner till solkusten, bara för att förvirra stackars blindprovare (och kanske ge oss en första förskräckande sneak preview av hur framtiden kommer att te sig?)

2003 Château Chasse-Spleen osar väl knappast skolboksbordeaux, men visst är det ett bra sniff. Här presenteras djupa aromer av jordgubbssylt, engelsk fruktkaka, mogna plommon, sötlakrits, kryddlåda och bättre vintage port. Inte skymten av nyklippt gräs och absolut ingen grön paprika. Nä, kanske inte så många andra typiska bordeaux-markörer heller om man ska vara gnällig.

Smaken är det som övertygar mest. Den är stor, tät, len och generös - samt förvånansvärt balanserad. Här finns inget av de där torra, hårda, dammiga tanninerna som är så vanligt förekommande bland europeiska nolltreor. Ingen överdos av alkohol, ingen hetta, ingen klumpighet. Men nog saknas väl strukturen för att möta mat? invänder petimetern.

Inga problem. Som namnet antyder lämpar sig den här nolltrean bäst till att jaga bort bluesen - på egen hand eller med ost, nu och några år framåt. Ja, sannerligen ett lustfyllt vin och en positiv överraskning.


3 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Ja, man kan fundera över 03:orna från Bordeaux. Vissa har varit storartade andra bara "platta" beroende på smakpreferens. Provade Pontet-Canet 03 igår och vissa skulle ge den 95-96p vid en blindprovning - så också jag - men är det vad jag vill ha ut av ett förstklassigt vin? Njae - det får tiden utvisa - många viner som jag själv föredrar har något "magiskt" över sig som är svårt att beskriva (man kan dricka en flaska och varje sipp skapar sug efter en till...). Det saknas (ännu) hos de 2003:or jag provat.

Finare Vinare sa...

Tjena Guran! Det är alltid roligt att bli överraskad av flaskor som motsäger förutfattade meningar och tänkta preferenser. Och så var det verkligen här - njutbarhetskoefficienten var hög även om "magiskt" är att säga för mycket, och suget satt definitivt där, så japp! flaskan gick åt helt utan problem! :)

Anonym sa...

(A): Kul läsning. Gör mig än mer sugen på den provning av nolltreor som MagnumWine planerar i februari.