lördag, februari 25, 2012

Vouvray 2010: Domaine Huët Le Mont vs. Clos du Bourg


Lystring, syrafetischister och stenskallar, för nu är det hög tid att shoppa loss på torr Vouvray från appellationens bästa producent - Domaine Huët. Precis som i flera andra europeiska vinområden bjuder 2010 på en sagolik kombo av hög syra, hög koncentration och klockrena mineraler. Hyllningskörerna  har inte låtit vänta på sig
Nu har vi följt de purunga vinerna i tre dagar. Efterhand har de så smått börjat öppna upp och visa fler aspekter.

Första kvällen handlar 2010 Le Mont Vouvray Sec i stort sett enbart om ren intensiv citrus och massor av kalksten. Efter ett dygn har det tillkommit några fler drag: en elegant vitblommighet, en aning av vit tulo-pastill, ett gult äppelskal och en liten örtkant. Efter två dygn hittar vi också en försiktig skymt av arrak. Och hela tiden tycks ett moln av vitt kalkgrus sväva omkring över glaset.

Smaken kan i all enkelhet beskrivas som ren. Smaklökarna eggas av en hög och klingande citrussyra med närmast metallisk resonans. Men i den slanka, deffade kroppen finns också massor av extrakt, och en nätt och jämnt märkbar fruktsötma som ändå nästan helt maskeras av syran. Avslutningen är markerat stenig och som sagt absolut ren med envist ringande längd.

Inte helt oväntat uppvisar 2010 Clos du Bourg Vouvray Sec fler likheter än olikheter jämfört med föregående, men de intensiva citrustonerna är onekligen lite fetare och dessutom får de sällskap av lätta stråk av persika och melon. Det är på andra dagen som inslaget av grapefrukt blir mest tydligt. Doften är lite kryddigare, mineraliteten lite "brunare" och förutom en aning av örter, tulo och honung kan vi addera en knivsudd vanilj från använda fat.

I munnen: ännu en rejäl kick. Smaken är lite rikare, lite rundare, lite fruktigare och lite bredare över axlarna. Syra och mineralitet är precis lika närvarande, men liksom en nyans mörkare, och mer inbäddad. Här finns också en viss grapefruktbeska som ger Clos du Bourg en mer kraftfull profil. I vår smak blir funktionen mindre av apéritif och mer av matsällskap.

Syftet med det här lilla testet var framförallt att ta reda på vilket av dem vi helst vill ha mer av. Båda vinerna närmar sig det perfekta när det gäller torr chenin blanc - Le Mont når möjligen hela vägen dit - men detta är ju egentligen doningar som bör lagras i åratal eller rentav decennier för att ge sitt bästa. Le Mont är i alla fall utan tvekan det vin som träffar allra mest rätt här hemma hos oss.

Atomwine, 149 dkk och 149 dkk.

7 kommentarer:

Per Wendin sa...

I senaste numret av LARVF (sid 53) så var man väldigt positiv till Domaine Huet. 2009 Moelloux finns 19,5p och 2010 Clos du Bourg sec 17,5p. Däremot fanns ingen bedömning av 2010 Le Mont sec, men det brukar vara ett superbt vin. Har precis beställt sex flaskor.

Nick Shay sa...

Sett till vad Huet tar ut för sina viner så skulle jag säga att detta är världens mest prisvärda vinmakare. Har adrig förstått varför vinerna är så rimligt prissatta. Och Parker har ju med dem i sin bok över världens bästa producenter. Ett betyg som annars gör att piss i en hink får kosta 50 euro. Förstår inte på vilket sätt Chenin Blanc saknar föursättningar att bli en favorit för de breda folklagren. Är det att den kräver minst fem år i källaren för att vakna som gör det? Men jag klagar inte. Liksom Jura-viner så gör producenterna bättre och bättre viner för varje år men då marknaden inte är intresserad så hålls priserna nere på en nivå som bäst kan beskrivas som "fynd".

Frankofilen sa...

Tack för den testkörningen, det låter ju precis som man hoppades. Måste nog också dra ett par korkar snart även om grejerna egentligen skall lagras.

Ja, Huet har ju varit den stora snackisen i vinvärlden det senaste dygnet, sedan beskedet kom att vinmakaren Noël Pinguet hoppar av efter fyrtio årgångar. Det har ryktats om stora motsättningar med ägarfamiljen Hwang och man har ju frågat sig hur vinerna skall bli i framtiden. Men det tycks handla om mindre dramatik än man kunde befara. Jim Budd har koll på Loire:

http://jimsloire.blogspot.com/2012/02/noel-pinguet-reported-to-have-left.html

Frankofilen sa...

eh skrev ju fel länk:

http://jimsloire.blogspot.com/2012/02/noel-pinguet-voila-la-vraie-information.html

Johan sa...

Stort tack för denna "test-körning"
Som den stora Vouvray-nörd jag är, kan jag bara instämma tidigare nämnt där, att såhär unga viner är helt ojämförliga mot va de blir efter närmare 10år, själv dricker jag dem aldrig under 5års-ålder. Dessa skönheter växer något enormt! Att de är fruktansvärt bra prissatta gör det hela bara mer självklart; har du aldrig testat. Köp! Detta får INTE missas!

Erik Lindström sa...

känns ju ganska läskigt detta sammanträffande.

http://www.decanter.com/news/wine-news/529776/pinguet-leaves-domaine-huet-in-shock-resignation

Anonym sa...

99 dkk just idag... Har beställt massvis