fredag, februari 10, 2012

Vinguide Alsace


Den första vinresan är kanske mer romantisk än någon resa man kommer att göra senare i livet. Men vart ska man ta vägen för att det ska bli så? Vårt svar är givet: res till Alsace. Mer pittoreska, historiska vinbyar får man leta efter. Landskapet är skönt, och avstånden inte längre än att en hyrd cykel kan ersätta bilen. Är man ung och reser på en begränsad budget finns oslagbart mycket god mat, vin och logi att få för slantarna. Och när man som glad novis provar runt i odlarnas källare, så tar det inte någon längre stund att inse att växtplatsen har en avgörande betydelse för vinernas olika uttryck.

Vägen till större förståelse är lite knepigare. Det finns så många parametrar att ta hänsyn till, även om själva vinvägen är lika enkel att följa som en snitslad bana. Med 1 500 producenter, 51 grands crus, långt fler namngivna vingårdar, en osedvanligt varierad jordmån och åtta olika druvsorter blir de möjliga kombinationerna näst intill oöverskådliga. Här behöver man någon som är mer erfaren att hålla i handen. På vår första resa hette denna någon Hubrecht Duijker, och boken var "Alsace - A Winelover's Touring Guide", utgiven 1993.

Vill ni åka till Alsace 2012, har vi ett bättre förslag. Per Warfvinge har ägnat de senaste decenniernas semestrar åt att utforska vinområdet Alsace. Han har besökt otaliga producenter, pratat och spottat vin, studerat jordmåner och odlat sin passion för området. För ett antal år sedan började han att samla intrycken på sin egen hemsida. Nu har den förvandlats till en behändig och uppdaterad pocketbok som innehåller det mesta man kan behöva för en lyckad semesterresa.

Fokus ligger på de goda familjeproducenterna – les Vignerons Indépendants - som med glädje tar emot gäster och förmedlar vad de håller på med. Efter en inledande grundskolning får vi besöka 66 producenter från Westhoffen i norr till Bergholtz i söder. På varje adress bidrar Per med tips om viner att hålla särskild utkik efter. Ett dussin utvalda byar får egna presentationer, och en handfull nyckelpersoner berättar om sina metoder och sin passion för områdets terroir. Ja, hela framställningen smittar med sin entusiasm. Med förkunskaperna från boken kan man räkna med att få ett extra engagerat mottagande, eftersom insatta och nyfikna besökare är bland det bästa en vinodlare vet.

Egendomarnas historiska arv - ofta bortåt femhundra år - innebär att det finns en viss tröghet när det gäller utveckling. Jämför man med närliggande områden som Pfalz och Bourgogne, så  har det helt enkelt inte hänt så värst mycket på senare tid när det gäller vinernas stil och kvalitet - på gott och ont. Per Warfvinge vill visa vägen till den yngre generationen av 70- och 80-talister i Alsace - folk som Etienne Loew och Melanie Pfister. Denna grupp av odlare är välutbildade och talar med stor sannolikhet engelska. De har en vidare utblick mot vinvärlden, men utan att kompromissa bort sina traditioner. Det är bland dessa stigande stjärnor vi kan se det framtida Alsace avteckna sig.

”Vinguide Alsace” av Per Warfvinge. 200 kr, eget förlag, utgiven 20 januari 2012. Finns att beställa här.

10 kommentarer:

Vinosapien sa...

sånt här måste bara uppmuntras.
beställning gjord!

Anonym sa...

håller med föregående talare!
beställt!
Anders

Anonym sa...

Hej!

Apropå något helt annat. Har ni några tips på bra vinbutiker i Danmark. Ska åka på en liten vinsafari genom Danmark i juli och vill ha lite tips. Känner till Erik Sörensen, Terroiristen samt Theis Vine (där den sista är väl dyr i och för sig) i Köpenhamn samt Philipson Wine i Kokkedal. Har ni några andra tips? Är mest intresserad av Bordeaux, Bourgogne, Piemonte och Champagne. Men Tysk pinne och riesling är också välkomna!

/Robert H

Rara droppar sa...

Hej,

Du nämnde en näthandlare med bas i Rhône med bra Bourgogne-utbud när vi sågs och självklart ramlade namnet ur hjärnan innan jag skrev ner det.

Kan jag få besvära om en repetition av namnet? Trevligt att råkas förresten.

//P

Finare Vinare sa...

Pers bok utkommer snart i engelsk version också.

Robert - dansk vinsafari är onekligen en spännande form av semester. Här har du några fler namn:

Champagne - Pétillant
Bourgogne - Otto Suenson, Vinrosen
Piemonte - Carlo Merolli, Atomwine, Supermarco, DWC vin, Gerbola Vin
Bordeaux - H J Hansen/Vinspecialisten, Illum/Irma, Kjaer Sommerfeldt med flera, det finns lite varstans
Riesling - Atomwine, DWC Vin

Ja, tysk pinne och riesling handlar man annars bäst från Tyskland - antingen direkt från egendomarna eller från tyska näthandlare.

Det finns bortåt 2000 vinimportörer i Danmark, så utbudet är enormt, inte minst jämfört med vad vi svenskar är vana vid. Fortsätt leta här:

http://search.vinforum.dk/search/search.php/search::cat/category::11/app::hyperseek/

och här:

http://search.vinforum.dk/search/search.php/search::cat/category::12/app::hyperseek/

Rara - detsamma, och under så trevliga former dessutom... ;-) Nätbutiken i södra Rhône heter Trésors des Vignes, happy shopping!

Nick Shay sa...

Uppskattar att postningen utvecklats till "här tipsar vi om bra näthandlare-tråden"! Efter att ha satt i mig Hirtzbergers Steinterrassen Federspiel Riesling 2008 så inser jag att jag måste fylla på källaren. Högkvalitativ Federspiel Riesling + några års lagring = sant. Du får lätta botrytiserade toner men ändå rik syra och en kropp som hör hemma i ett vitt vin. Perfekt om man inte vill fördricka sig på Pfalz och Rheingau. Så om någon har tips på bra tyska eller österrikiska näthökare som för t.ex. Prager, Jamek, Hirtzberger, F.X, Knoll och som har rimlig frakt så tipsa gärna här. Belvini känner jag redan till. Och de har tyvärr bara Prager som är riktigt kul. Och nej SB går bort, prissättningen på t.ex. Knoll är löjlig mot vad de kostar på kontinenten.

Anonym sa...

Tack för svaret!

/Robert

Skäggiga damen sa...

Beställde boken igår. Idag låg den i brevlådan. Weltklasse!

Anonym sa...

Nick:

Här är några webbshoppar, har inte testat nån av dem själv dock. Den första har kanske lite dyr frakt, men alla verkar skicka till Sverige.

http://www.weingrube.com/index.php?spr=en
http://www.weinshop24.at/index.php?spr=en
http://www.wein-handel.at/index.php

Anonym sa...

Instämmer att Alsace är mycket passande resmål. Men strunta i Hugel, Trimbach och de andra stora producenterna och sikta in sig på de mindre - otroligt bra value for money. En liten prodcent som gör fantastiska torra riesling är Bruno Sorg i Eugisheim. Drack precis en 03a som inhandlades på plats under min första vinresa. :-)

Weinstub du Sommelier i Bergheim är en restaurant som inte får missas. Bättre eller mer prisvärd blir inte fransk husman, och en fin-fin vinlista har de också. Tillåter plånboken skall ett besök på Auberge de L'Ille bokas in också - något så ovanligt som en 3-stjärnig krog som känns helt chosefri och bara väldigt välkomnande. Samma familj har drivit den (och haft 3 stjärnor utan avbrott) sedan 60-talet.

Jonas