måndag, maj 02, 2011

Munskänkarna provar majnyheter

Måndagskvällens utsläppsprovning var en av de bästa i sitt slag på länge. I ett utslag av vårlig yra fick vi för oss att öka på antalet till tolv plus tre, fortfarande för 250 pix plus en hundring för bonusbrickan. Och det var ovanligt många viner som föll oss i smaken.



2010 Gadais Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
(2275, 79 kr)

En klart trevlig start, men i relation till Marc Olliviers benchmark-muscadet är Gadais' version lite väl päronjästig och sötfruktig i smaken. Vinet har dock en överraskande bra struktur i munnen, med äppliga skaltoner och småsträv mineralkänsla. Bra utdelning för slantarna hur som helst. (84)



2009 Mastroberardino Nova Serra Greco di Tufo
(97789, 159 kr)

Mandeltonad doft med mogen fruktkorg. Överraskande frisk syra och smått grapefruktbitter struktur med bra stadga. En gnutta fruktsötma ungefär som i föregående. Gott vin, men lite i dyraste laget för vad man får i glaset. (86)



2008 Jacques Lurton Pouilly-Fumé
(95203, 199 kr)

Riktigt lovande nos, ren och elegant med mogen frukt, diskreta fat och återhållsam SB-karaktär åt nässelhållet. Stram smak där grapefrukt-bitterheten dominerar över syran. Balansen och drickbarheten tar stryk, synd på den fina doften. Pass. (86)



2006 Domaine André et Mireille Tissot Arbois Sélection
(99327, 171 kr)

Fino-liknande doft med sympatiskt hemmajäst känsla (biodynamiskt!).
Lite florjäst, lite oxidation. Nötter, bokna äpplen och vit krita. Knastertorr, balanserat stram smak. Läskande att dricka till salta nötter, lufttorkad skinka och andra tapas. Ett klipp för alla som gillar den egenartade jura-stilen. (88-89)



2009 Juliusspital Würzburger Stein Riesling GG
(99079, 299 kr)

Rik och yppig doft med fullmogna citrusfrukter, honung och kalksten. Rik och ganska fyllig smak med mogen apelsin/grapefrukt, rejäl syra och inbäddad mineralkaraktär. Lång eftersmak med bikarbonat. Ger mycket redan nu, men bör hellre få sätta sig i några år. Stor årgång med stoppning och struktur för längre lagring. (90-91)



2009 Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Alte Reben
(92099, 299 kr)

Elegant doft i perfekt balans. Mandelblom, örter, grönt äpple, vit persika, diskret honung, mineral med antydan till petroleum. Ett supersniff! Fruktig och rejält stenig smak, det känns som att slicka på berget. Perfekt balans, explosiv fullmogen citruskorg i avslutningen. Lång, klingande eftersmak med märkbar restsötma, troligen runt tio gram. Som vi ser saken behövs minst ett par år för att jobba in den lilla sötman. Ett enastående vin med strålande framtidsutsikter. Leitz levererar alltid långt över priset. (92-93)



2009 Louis Jadot Château des Jacques Moulin-à-Vent
(99325, 159 kr)

Mörkare blåröd färg. Rika fruktaromer med fin solmognad, hallon/blåbär, muskot och lakrits. Aningen stalliga toner från faten lämnar snart plats för mer av våta stenar. Gott om frukt och tanniner med lagom örtigt bett i smaken, men tyvärr också en markerad ekbeska som gör vinet helt lagringskrävande. Springer ni på några flaskor, så haffa dem gärna - men vänta för all del fem år innan ni öppnar dem. Syskonvinet från Morgon är mer lämpat att dricka nu, med sin betoning på friska syror, mer återhållsamt när det gäller eken. Fortfarande har vi en bit kvar till läckerheterna från Métras, Lapierre, Foillard, Bouland och dess likar. (88-89)



2008 Domaine Jean Grivot Bourgogne Pinot Noir
(92095, 199 kr)

Ljust varmröd, transparent färg. Fint örtig doft med god komplexitet och utveckling. Lövhögar, flintrök och nypon. Aningar av spillning, jazztobak och kryddlåda. Fin pinositet med ljusa jordgubbsaromer. Rejält syradriven smak med lätt slank aningen kartig frukt i det ljusröda spektrat. Bra struktur, bra bett, bra längd. Inget för ovana smaklökar, men rakt upp på vår gata. Det här dricker vi gärna igen. (87-88)



2007 Clos d'Un Jour Cahors Un Jour
(90242, 198 kr)

Opakt blåröd färg. Kassaskåpstät doft med blåbär, mörka plommon, tobak och stalliga fattoner. Sötfruktig, tanninrik smak med underbar direkthet i tilltalet. Vi faller pladask för munkänslan i det här vinet!
De stora tanninerna är fenomenalt harmoniska, och till skillnad från nollsexan är nollsjuans drickbarhet perfekt redan nu - utan att försaka någon kraft eller potential. En vänlig jätte på ren malbec, född ur biodynamisk odling och uppfostrad i delvis ny ek under arton månader. Bokat till grillen i sommar. (91)



2008 Château Bouscassé Madiran Vieilles Vignes
(95382, 249 kr)

Nästan opakt utseende. Stor fruktig doft med plommon, viol, läder, kryddnejlika och vanilj. I munnen en härlig käftsmäll med friska fruktsyror, lysande fruktaromer, välarbetade fat och rejält buffliga tanniner med stram, lite stjälkig karaktär. En alldeles utmärkt version av VV, men animaliskt fett och/eller lagring är helt påkallat. (89-90)



2001 Clos du Mont-Olivet Châteauneuf-du-Pape Tradition
(90232, 249 kr)

Varmt brunröd med tegelkant. Utvecklad, komplex doft med knäck, garrigue-örter, pinje, röda hallonpastiller, tjära/båthus och en aning spillning. Rejält örtig smak med frisk syra, finsandiga taninner och omärkbar alkohol. Harmoniskt och välbalanserat att dricka, aningen uttorkande i slutet. Ett ärketraditionellt och vackert uttryck, med härlig ursprungskänsla. Optimal mognad, snarare än optimal kvalitet. En flaska på hemmaplan, tack. (89)



2008 Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape Tradition
(99264, 239 kr)

Härligt typisk näsa med salmiak, nori, mörk garrigue, friska bär och våtvarma stenar. Hallon och jordgubbar med stöd av en smula julkryddighet och efterhand väldigt tydliga apelsiner och pomeranser.
Frisk och stram smak med gott bett i syrorna, balanserad alkohol och aningen gröna tanniner. Lite åt det snåla hållet när det gäller frukt, men samtidigt en nästan sensuell mineralkänsla. Fin transparens alltså. Riktigt gott vin med matvänlig balans. Ännu en lyckad nollåtta från châteauneuf. (88)




2008 Château Montus Madiran Cuvée Prestige
(97674, 395 kr)

Blåsvart opak färg. Primär doft med ett uttryck som enklast kan beskrivas som plommonchoklad. Massivt och läckert. Lätt vaniljtonad fatkaraktär, snyggt inarbetad i helheten. Rikt fruktig och enormt tät smak med småsöt, aningen bläckig björnbärs/blåbärsfrukt. Kingsize fullmogna sammetstanniner helt utan störande ekbeska. Harmoniskt och jättegott - kan jobba vid grillen redan i sommar, plus att potentialen är toppen. Vi har haft tillfälle att prova hela Brumonts linje av nollåttor (konsistenta intryck) och det är Cuvée Prestige som ger bäst utväxling för pengarna. (92)



2006 Elio Grasso Barolo Ginestra Casa Maté
(92148, 519 kr)

Ursnygg doft - öppen, ren och frisk med slånbär, viol och andra blommor, lösningsmedel och röda pastiller. De små faten finns där men är helt transparenta, assisterar bara med läder och lakrits. Vi blir helt charmade av detta! Smaken har klassisk Monforte-balans med relativt slank kropp och stora, taktila tanniner helt utan bitterhet. Strålande syror och järnhårt grepp. Inte för mycket ek den här gången, inga chokladpraliner. Vinet besitter såväl elegans som rejäl kraft. Inte minst de florala dragen utlovar underverk i framtiden. Lagra härligheten i minst fem år. (94-95)



2004 Fuligni Brunello di Montalcino Riserva
(92072, 595 kr)

Stor, mognande doft med tobak, båthus, julkryddor, te och läder. Klassisk sangiovesefrukt med dova surkörsbär, salvia och mynta. Rejält med ek, men på ett ganska traditionellt vis. Storslagen smak, intensiv och kryddig med biffig kropp (betydligt fylligare än barolons) - och smältande tanniner (betydligt mjukare än barolons). Lagom utveckling, kanske aningen för mycket fat, ändå en enastående balans och harmoni. En ädel brunello som gör sig utmärkt att avnjuta redan nu, men som också kan lagras fem år till. Imponerande! (94-95)

Idel goda viner, alltså. Enda problemet är att det finns så förtvivlat få av dem - det gäller att vara på hugget den närmsta veckan. Ska det verkligen behöva vara på detta viset i ett fritt land? Nu är det upp till Systembolaget att bevisa att "småpartierna" inte är ett alibi för att få ägna sig åt kärnverksamheten med box, bulk, bira och breezers.

13 kommentarer:

Mats L sa...

Utmärkt urval, synd att man hade förhinder. Ser istället fram mot naturliga fransoser imorgon tisdag istället, och att få lite tips från måndagens trupplinje av er. Allt gott är väl förmodligen slut efter hajpen i media och bloggar om Leitz, Beaujolais och annat.

emil a sa...

jag har varit sugen på att gå loss på

2001 Clos du Mont-Olivet Châteauneuf-du-Pape Tradition

och

2006 Domaine André et Mireille Tissot Arbois Sélection

vad tyckte ni om dem?

Finare Vinare sa...

I vanlig ordning brukar ju viner som tar slut gå att få tag på med hjälp av wine-searcher pro och den fria marknaden på kontinenten... Det ska bli kul ikväll! Ses, Mats.

Hej Emil! Clos du Mont Olivets nolletta var fin på ett örtigt och ärketraditionellt vis - och i perfekt drickfas just nu. Som Peblin kommenterade igår, ofta vinner optimal mognad över absolut kvalitet.

Gillar man fino är Tissots Arbois toppen, fast med lite mer "hemgjord" känsla och lite lägre alkohol.
Floralt, nötigt, äppligt och knastertorrt. Gott och naturligt så det förslår ;-)

Vi rekar såklart båda!

Anonym sa...

Hur var Fuligni och Casa Maté?
Mvh
Magnus

Finare Vinare sa...

Hej Magnus, nu har du noteringarna.

Korkdragaren sa...

Visst är Brunellon grym, kul jmf med Cupanos hos WT förra veckan. Fulignis är bättre (sorry Niklas...).

Johan sa...

ska man tolka de som att Pouilly-Fumén mår bättre av lagring än o drickas nu?

Anonym sa...

..och hur lagrar du Juliusspital. Stående??

KimHartman sa...

Vinum Vita Est, den har skruvkapsyl!

Laurent sa...

Hej Finare Vinare,


Som vanligt skriver du utmärkt!
Jag håller helt med dina bekrivingar och bedömning. (bättre än vad munskärkarna hade skrivit)

Det var en riktig trevlig provning!
Tack!!

Det blir igen en dyr månad...

/Laurent

JK sa...

Ang. att inte få tag på flaskor eller vara tvungen att springa benen av sig så är ju nya Systemet på Drottningg. (Sthlm) annars ganska så tomt på kunder, men fullt på flaskor...

Finare Vinare sa...

Laurent - kul att du gillade viner och noter. Klipp kortet, det brukar hjälpa...

En riktig iakttagelse, JK. Men av provningens viner är det bara Bosquet des Papes och Jacques Lurtons Pouilly-Fumé som finns i just den butiken.

emil sa...

hej, och tack för det och noterna som kom upp sen! var lite för snabb där bara. Älskar de vita från Jura jag har provat. Gillar allt med funk och sump i näsan och salt och hav i munnen. lite som lopez de heredias rosé från 2000 (som gick från beställningssortiment till butiker i det här släppet).