torsdag, januari 13, 2011

2008 Marcel Lapierre MorgonOm beaujolais i framtiden kommer att vara mer känt för kvalitetsviner än för massproducerat plonk - då är det Marcel Lapierre vi främst ska tacka. I november var han tvungen att ge upp, när ett elakt melanom satte slutligt krokben för den legendariske 60-åringen. Runan i NY Times förklarar precis varför vi är skyldiga honom all respekt i världen. Lyckligtvis tar sonen Mathieu över.

2008 Marcel Lapierre Morgon har väldigt lite att göra med utbredda fördomar om beaujolais. Skumbanan och geléråtta kan man leta förgäves efter, sådant har nämligen sitt ursprung i de tillsatta aromjäster som är allmänt förekommande i området. Istället är det en lätt, ljusröd bourgogne vi har i glaset. Ur nyöppnad flaska får vi örtiga, småsumpigt reduktiva drag som snart vädras ut och lämnar fältet fritt för en skir, vacker rödfrukt med associationer till röda vinbär, lingon och nypon. Eteriskt blommiga och örtiga övertoner, mineraler och subtila kryddnoter svävar ovanpå den daggfriska, öppna frukten.

I munnen njuter vi av hur den friska, sirliga syran vävs in i en len silkestextur utan vassa kanter. De röda aromerna förenar sig med gröna örter och sköna granitmineraler, ringer sedan kvar lustfyllt länge - för att till slut lämna gommen rensad, ren och redo för nästa klunk. Drickbarheten är skyhög. Utan tillsatt svavel är vinet tekniskt sett oantastligt, bara bättre. Upplevelsen är alldeles underbar.

Svala 2008 gav ett vin helt transparent för terroir, ändå med fin frukt. För att uppskatta detta till fullo bör man ha gehör för det finstämda och preferenser för eleganta, lätta röda som liknar vita. Med tolv procent alkohol, ingen märkbar ek och inget svavel får vi känslan av att dricka källvatten som tappats upp rakt igenom vinstockarna och druvorna.

100% vindruvor - rena hälsodrycken, alltså! Den enda invändning vi kan komma på är att WineTrades prislapp i BS blivit väl tilltagsen i ett europeiskt perspektiv. Danska Vinrosen säljer för 133 DKK, holländska De Wijnvriend för €15,90. Varför inte lägga upp ett sexpack i BS och få ner kostnaderna för logistiken?
10 kommentarer:

Italienska viner sa...

Det här verkar riktigt lockande! Tack för infon om en vintyp som man har skrämmande dålig koll på.

/Patrik

Mansverk sa...

Tack för en kanonblogg.

Mycket kul med den i mitt tycke välförtjänta hype som nu "drabbar" beaujolais vinerna.

Revue du Vin de France (som ni säkert vet) ägnade en sida åt att hylla Marcel Lapierre och hans gärning i senaste numret. Så jag blev mkt glad åt att få läsa Ert omdöme om hans vin. Dock förfärades jag över epitetet "100% druvjuice" det låter mer som NZ pinot noir för mig ;)

Jag var på Salon de Vignerons Independants i Paris i höstas och lät mig förföras. RVF gav höga betyg för mkt rimliga priser till flera Beaujolais (bl.a. 17.5/20 till Domaine Bergeron Chénas Tradition 2009 - pris 6,90 Euro)samt sin "Coup de coeur de lannée till ett Moulin-à-vent (Château Moulin-à-vent Champ de Cour 2009 för 18.80 Euro(18.5/20). 2009 var uppenbarligen en toppår också där.

Och lagringspotentialen är det inget fel på (jag läste tom i den lite provokativa tidningen Mariannes special nummer "100 vins de plaisir" 2010 att gedigen Beaujolais som lagras är svår, till och med mycket svår, att skilja från bra Bourgogne som lagrats - trots att de har olika druvor. Jag har svårt att tro det men det kanske är något att testa?!

Igen, många tack för en bra blogg och jag ser fram emot nya inlägg!

Mansverk sa...

Jag vill tillägga att jag, vilket antagligen märks, har skrämmande dålig koll på NZ-viner. Så jag ber om ursäkt på förhand för mitt okunniga omdöme och tar tacksamt och ödmjukt emot tips om dessa viner.

Finare Vinare sa...

Patrik- är inte detta ett perfekt bidrag till kategorin "icke-italienskt"? Du kommer att älska vinet!

Häromdagen fick vi ett erbjudande från Trésors des Vignes, en cavist i södra rhônedalen. Det gällde Jean Foillards 09or från Morgon, mer bestämt från den gyllene sluttningen Côte de Py. €12 till €18 kostar dessa viner.

Som sagt var 2009 kanon i beaujolais, så nu är det läge! Mansverk, du som bor i Paris kan väl lätt få tag i seriös beaujolais, på Caves Augé till exempel. Annars, varför inte dra iväg ett mejl till nämnda cavist? Det lär nog resultera i några lyriska rader.

Apropå mogen beajolais: Stockholm munskänkar får snart besök av Mårten Söderlund. Då ska följande viner provas. Årtalen säger det mesta...

1964 Moulin-à-Vent (restaurangtappning)
1962 Moulin-à-Vent, Bonneau
1961 Saint Amour Clos de Saillers
1959 Moulin-à-Vent (restaurangtappning)
1955 Morgon (restaurangtappning)
1949 Moulin-à-Vent, Louis Max
1945 Moulin-à-Vent, Perrachon

Mansverk sa...

Caves Augé! STORT tack för tipset. Bara bilden på deras hemsida gör en ju gråtfärdig av lycka.

Anonym sa...

Hej alla,
Systembolaget lanserar i maj Chateau des Jacques Moulin a Vent 2009, 159 kr (91-92 p) från The Wine Advocate) och Morgon 2009, 139 kr, (89-90 poäng). Vi får se om de nappar på några av vingårdsvinerna också.

Jag har provat gamla Chateau des Jacques Moulin a Vent, tex 1976 och 1969 och de har varit utmärkt goda, så provningen med Mårten kan säkert bli kul.
Med vänliga hälsningar
Claes Lindkvist/Vinunic AB

Herren sa...

Kul att läsa, det ger mig en helt annan bild och nyansering av vinområdet. Min nyfikenhet är väckt!

Finare Vinare sa...

Trevliga nyheter från Jadot och Vinunic, Claes. Vi är nog rätt många som lagt undan 2005 Ch des Jacques.

http://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=329678

Sist vi smakade tyckte vi att det bör ligga minst något år till.

Herren - vore kul att läsa vad du tycker om Lapierre. Varför inte anskaffa en flaska och se om det ger mersmak? Drickfasen är väldigt fin redan nu, men det lär vinna på lagring om du har skåp eller källare.

Anonym sa...

Låter grymt! Har varit lite nyfiken på detta ett tag men inte tagit steget. Kanske dags nu.

Gary V är minst sagt positiv till 09:an av samma vin. http://tv.winelibrary.com/2010/11/12/beaujolais-cru-tasting-with-ray-isle-from-food-wine-magazine-episode-949/

Björn sa...

Vilken rolig och informativ kommentarstråd. Tack alla!!

@FV Jo, bl.a. jag la ju undan 2005 Château des Jacques också, för att ha "lagrad billig Bourgogne" att dricka i framtiden. Bara en flaska tyvärr, så det får bli en kamp mellan skruvkorksångest och fingertoppskänsla för att möjligen panga rätt i drickfönstret. Det underlättar ju tack och lov lite att ha er vinbloggare och CT som stöd.

Tack för att ni triggar igång sånt här:-)