söndag, juli 04, 2010

2006 Mitolo G.A.M. Shiraz


Holy macaroni! Nu går gamlavärlden-kramarna bananas i sommarvärmen. Utegrillen lockar fram andra sidor hos vindrickaren, den saken är klar. Är det dags för sydafrika, chile och argentina också månntro?

Nå, vi trodde att vi visste var vi hade Frank Mitolos/Ben Glaetzers G.A.M. Shiraz. Nollfemman var tät som en blå vägg: ett mäktigt vin, och ganska eldigt, med rikt syltiga aromer av drottning och svartvinbär. Perfekt till en ostbricka med svartvinbärsmarmelad, demonstrade Ulrika Karlsson på Krakas Krog. Men ett glas räckte, tack så mycket.

Döm om vår förvåning när vi sniffar på 2006 Mitolo G.A.M McLaren Vale Shiraz - och hamnar mitt i toscana! Samma generöst rostade fat, samma surkörsbär, samma cola, samma mintchoklad...
det här är välbekanta takter, ungefär som någon redigt fatad men ändå asläcker nittiosjua efter några år av mognadslagring. Vi associerar också en smula till den goda, fatrostade 2007 Terre de Bussière från Janasse.

Skitgott sniff - och när vi smakar är det precis lika smarrigt! Syrorna är tillfredsställande höga och ger inte ett manipulerat intryck, aromerna öppna och läckert rostade med det där mötet mellan brunröda surkörsbär, plommon och mintchoko som är så svårt att motstå. Någon eldighet ser vi inte till, fruktsötman är väl balanserad med resten av vinet och avslutningen blir lagom lång och lustfylld. Årgång 2006 anses väl inte lika bra som 2005 - även om Glaetzer själv håller den högt - men vad spelar det för roll när drickbarheten är i topp, med precis lagom utveckling att njutas nu. Extremt lätt att gilla, och galet bra utdelning för 149 pix. Att vi inte köpte fler! (91)

Förresten, är det någon som vet varför Mitolos nollsexor gick så billigt i våras? Aussie-backlashen? Jay Millers pyspunka? Svag årgång? Starkare krona? Vi har hört rykten om att partiet haft det jobbigt på vägen till Sverige...

19 kommentarer:

Anonym sa...

2006 G.A.M har funnits över 2 år på bolaget så de var bara en "nylansering" av gamla flaskor

Finare Vinare sa...

Aha, intressant. Fanns de i BS tidigare? Och vet du något om anledningen till prissäkningen jämfört med tidigare årgångar?

Anonym sa...

blir osäker om det var i B:s eller ordinarie. Kostade först 249, sedan för kanske dryga 8 månader så höjde de priset till 279, tror jag. Försvann då plötsligt och dök senare upp, men till nästan halverat pris

Anonym sa...

köpte ni några Reiver och Savitar, båda var riktigt bra. Rievern var 2005. Har provat massor med viner från Australien och måste säga att jag rankar 2006 riktigt högt, bättre än 2005 faktiskt

Filmfrommen sa...

Ja, priset var ju väldans bra, även om volymen var lite krass, tog väl slut efter en kvart eller så, eller kom det fler flaskor sen? Tyckte själv att Gam var väldigt bra för pengarna, kändes dessutom som att den växte rejält dag 2, vilket bådar gott för framtiden.

Hade flaskorna transporterats fel? vad har ni hört?

Ha de gott!

Anonym sa...

det fanns gott om flaskor kvar dag två, det var då jag best...

Mina Vinare sa...

Hej!

Vet inte helt säkert men är till 99% säker på att prisdumpen beror på byte av importör. Det har varit Mondowine som tagit in Mitolo till Sverige men när 2008 Jester Junior Cabernet Sauvignon lanserades 24 mars i år så stod det plötsligt att det är The WineAgency Sweden AB som är importör. Tror inte att det är mer mystiskt än så.

Om flaskorna haft det jobbigt på resan vet jag inte men jag misstänker att Mondowine haft det jobbigt att sälja dem – varav prissänkningen och importörbytet.

Kul att vinet smakade. Själv avstod jag både GAM och Savitar men satsade hårt på Reiver. Tycker inte den helt motsvarat förväntningarna från tidigare smakprov. Fast som grillvin funkar det alltid bra…

Bästa!

/ MV

PS. Om ni är sugna på lite vin i Skåne så får ni höra av er. DS

Frankofilen sa...

Bra tempo nu ;-)

Ulrik sa...

Den kostade 400 kr när jag provade den i februari, i Singapore :-(

Men det är väl en 95p Jay Miller? Och är det inte lite väl mycket av det mesta (på bekostnad av lite drickbarhet?). WP rekommenderade också Savitar.

Finare Vinare sa...

Ulrik - du får gå över till te istället!

Vi testade Savitar också men det var GAM som påkallade bloggning, för att den överraskade så! Savitaren var tätare och "mer av det mesta", något knuten på nosen, dessutom mer av grönhet som eucalyptus. Båda väldigt drickbara även om GAM var mycket mer öppet lättsam och Savitaren verkade behöva något år till i källaren.

Winepunker - är du där? Har du provat nollsexan och i så fall, vad tyckte du?

MV - tack för input om importörsbytet. Vi är i Skåne hela juli så det ska nog gå att svänga ihop nånting lite längre fram i månaden.

Vad gäller rykten om värmeskada, så var de i luften bland några köande i regeringspassagen, när vi kommenterade det uppseendeväckande låga priset.
Är det någon som vet mer så får ni gärna berätta!
GAM var ju oväntat utvecklad, men inte på något dåligt sätt...

Winepunker sa...

Jag upplevde '06 som både mer lättfotad och mindre plufsig (om nu det är rätt ord) än '05. '05 är lite väl tätpackad och syltig just nu men jag har någon slags förhoppning att den till slut skall bli som '04, apläcker m.a.o.
'06 verkar vara generellt underskattat i SA, kanske främst McLaren & Langhorne som fått strålande frukt.

Annars måste jag säga att jag föredrar Savitar, i alla fall efter några år. Den blir i mitt tycke mer komplex och lite mer intellektuell än GAM även om jag har svårt att värja mig för den omedelbarhet just GAM besitter.

Johan sa...

Jag köpte en låda Savitar och hela lådan var värmeskadad. Läckage i samtliga korkar och syltig i smaken.

Köpte några GAM som däremot var helt strålande!

Winepunker sa...

Hur katten kan de försöka prångla ut defekta buteljer??
Låter ju helt sinnes.

Johan sa...

Ja, jag håller med. Det verkar iofs inte som om hela partiet kokades. Själv fortsatte jag värmebehandlingen genom en snabb swap med såsvinet (möjligheterna till bättre byte var begränsade i sommarstugan under midsommarhelgen).

Finare Vinare sa...

T noterade att det var något med Savitaren som inte var hundra, ett svagt inslag av papp som eventuellt kan ha med värmen att göra, frukten var inte heller lika utåtriktad som i GAM. S, som är certifierad spårhund för TCA, stördes inte av nämnda inslag, men noterade att de gröna örterna dominerade över frukten just nu.

Värmebehandling medelst gryta och såspanna har annars gjort underverk med många mediokra viner ;-)

Mina Vinare sa...

Visst är det kul med konspirationsteorier men att tro att en vinimportör, med vetskap om ett transportskadat parti, skulle komma på idén att övertyga vårt statliga monopol om att lansera dem (med stöd av en prissänkning) känns knappast logiskt.

Kanske kan man istället tro att importören arbetat ut denna elaka plan utan att berätta för Systembolaget men betänker man följande så faller nog även den teorin:

Av Mitolos viner lanserades följande antal:

2005 Mitolo Reiver – 143 buteljer
2006 Mitolo Savitar – 364 buteljer
2006 Mitolo G.A.M. – 202 buteljer.

Försök att dela de antalen med 6 eller 12 så får ni en omöjlig ekvation, om man ska få hela kollin. Det är ju ganska uppenbart att det rör sig om ett restparti som helt enkelt legat och dammat för länge på lagret.

Besök gärna Mitolos hemsida där man hänvisar till att Mondowine är Svensk importör:

http://www.mitolowines.com.au/contact_distributors.html

Besök sedan Mondowines hemsida och försök hitta någon referens till Mitolo:

http://www.mondowine.se/

Avsluta med att besöka The Wineagencys hemsida där man informerar om att Mitolo är en producent i portföljen (det enda vin man visar upp är det som lanserades den 24 mars):

http://www.vingruppen.se/Wineagency/Producenter/Australien/mclaren-vale/mitolo-wines.aspx

Nog pekar det mesta på att prissänkningen bottnar i ett importörsbyte och knappast i att Jay Miller är kass, att Australiensiska viner suger eller att någon dumpat ett transportskadat parti till de svenska konsumenterna.

Balans i vin är viktigt men även i etern.

Att sedan vinerna kan ha hanterats ovarsamt och utsatts för hög värme må vara hänt men det är knappast därför man sänkt priset på dem. Snarast beror det nog på att man inte lyckats sälja dem till ordinariepris (och att man inte längre samarbetar med producenten). Detta kan ju i sin tur bero på att vinerna upplevts som dåliga – kanske på grund av värmeskada. Märkligt i så fall att Systembolagets representanter låtit sig duperas…

Jag provade själv GAM när den låg i Beställningssortimentet (vilket den gjort under lång tid) och fann den god men knappast intressantare än mycket annat i klassen. Savitar provade jag aldrig, däremot har jag testat Reiver förut och om jag inte minns fel har den tidigare lanserats i ordinariesortimentet för något/några år sedan. Då upplevde jag den som bättre än de flaskor jag köpte nu i maj. Förvisso har Reiver skruvkork så det är betydligt svårare att hitta bevis på värmeläckage men jag skulle bli mycket förvånad om det är orsaken till att jag inte är lika imponerad av vinet nu som då.

Jag är även lycklig ägare till Mitolos viner i äldre årgångar och 2004 GAM har flertalet gånger indikerat värmeläckage via korken men aldrig har jag upplevt vinet som defekt.

Ett annat vin (som jag Privatimporterat via just Mondowine) är 2005 Colonial Estate ”Alexander Laing Grenache” och i det fallet har i princip varenda kork visat tecken på läckage. Dessutom har vinet vid några tillfällen smakat lite underligt och med en fadd ton gjort mig orolig för att något inte står rätt till. Dock inte alla flaskor.

Kanske förekommer det värmeskadade Mitoloviner i majsläppet men att utifrån detta tro att det är en djävulskt slug plan och prissänkning/lansering via Systembolaget är nog ändå att gå lite för långt.

Sans och balans!

/ MV

Johan sa...

Nej, jag tror inte att Systembolaget medvetet sålde värmeskadat vin. Det är ju inte lätt att se utanpå kartongen (eller flaskan för den delen) att den är värmeskadad.

Kanske beror det på något annat än värmeskada men läckande korkar och en betydligt sämre smakupplevelse av vinet för onekligen mina tankar till värmeskada.

Jag har inte upplevt något likande med några andra Mitolo-viner, varken tidigare årgångar eller andra viner från samma årgång.

Mina Vinare sa...

Hej Johan!

Jag menade givetvis inte att Systembolaget medvetet skulle distribuera skadat vin. Det tror jag inte att du eller någon annan för den delen heller har trott men det blir lite komiskt när man tänker sig ryktena i kön till Passagen och att de ”initierade” där visste något som uppenbarligen inte Systembolaget visste.

Det komiska ligger i att ryktet antyder att prissänkningen skett på grund av att vinerna är transport/värmeskadade. Låter ju ganska tokigt eller hur?

Om nu importören visste att det fanns ett problem så undrar jag om de verkligen skulle ”skita ner sig” genom att medvetet lansera ett parti defekta viner – tror någon detta? Kolla vilka andra producenter importören marknadsför och fundera på saken.

Att det sedan förekommer ovarsamt transporterade viner rent generellt på marknaden är knappast någon hemlighet men att hela partier Mitolovin skulle dumpas via Systembolaget är bara för ologiskt för att ens starta ett rykte.

Jag säger inte att det är omöjligt att något av Mitolovinerna har hanterats ovarsamt och kanske skadats i transporten men de har knappast prissänkts av den anledningen… Värmerea liksom!

Beträffande mina 2004 Mitolo GAM så har läckaget till och med synts på oöppnade flaskor. Det finns rester som trängt igenom metallfolien/kapseln och på vissa korkar har det tydligt synts, på andra inte. På mina 2004 Savitar syns inget och de borde rimligtvis ha transporterat samtidigt med GAM.

Nu tror jag inte alltid att det är vin som trängt igenom korkarna när man ser sådana saker. Ibland är det säkert vinrester från buteljeringen som stannat mellan kork och metallfolien.

Dessutom tror jag inte att det per automatik är katastrof om det trängt igenom vin på grund av expansion eller överfyllnad. Så länge luften inte går andra vägen kan man nog tänka sig att det går bra i de allra flesta fall. Sedan kan vin säkerligen ”koka” utan att det syns på korken, så säker kan man aldrig vara.

/ MV

Henrik sa...

Gamen var ju slut när jag vara Passagen, men återuppstod tydligen ...
Reivern från samma släpp har jag prövat och noterade ingenting som tydde på problem med någonting. En halv flaska tålde fyra dygn i kylen, endast försluten med skruvkorken, utan problem. Inte riktigt min vintyp, men jag gillade det ändå - i lagom mängd.
Savitar, som jag också köpte två av, har ännu inte testats - återkommer följaktligen med den.