måndag, november 02, 2009

2007 La Spinetta Langhe Nebbiolo


2007 La Spinetta Langhe Nebbiolo Vigneto Starderi kommer i ursnygg rubinröd dress, genomskinlig med bruna nyanser. Här bjuds en alldeles förförisk doft med framträdande, utsökt mineralkaraktär och karamelliserade topptoner av vinbärsnickel eller slånbärskaramell. Hallon och saltlakrits är förstås en oemotståndlig kombination i mitten av doften, och hos La Spinetta sparar man som vanligt inte på blommigheten. Ett riktigt sniffarvin som utvecklas jättefint i glaset!

I munnen är vinet läskande, precis lagom stramt och syrligt med smått parfymerade cocktailbär och oemotståndligt cassisgodis mitt i den klockrena nebbiolokaraktären. De sötmogna, druvtypiska tanninerna balanseras mot frukten - till en risotto med fänkålskryddad salsiccia har vi inte minsta problem att njuta redan ikväll, och vinet hotar inte med att stänga ner butiken efter maten. En ungdomlig fräschör av barrvegetation gör att man bara vill ha mer. Avslutningen är elegant, mineralisk och salmiaksalt. Oj så gott!

Idag provade vi vinet två gånger: blint hos Munskänkarna (89-90) och öppet till maten hemma (90-91), ungefär lika positivt båda gångerna - men mindre stramt och mer givande på hemmaplan. Slutintrycket är kanske ännu bättre än av föregående utmärkta årgångar. Kombinationen av toppvingård och budgetpris kokar ner till ett vin att köpa per sexpack och njuta över de närmaste fem åren.

ps. 1200 släppta flaskor gör att det inte borde vara alldeles omöjligt att få tag på sin egen lilla lådda.

pps. Graillot-hypen har nått en ny och nästan kuslig nivå. 10.05 var tilldelningen slut i Mörby Centrum och ikväll är hela Stockholms län rensat. Sansa er, kära svenskar (och vinskribenter), det är bara en hygglig crozes. Om än väldigt typisk och ovanligt god...

ppps. De två förra årgångarna av Spinetta Langhe Nebbiolo testade vi här.

24 kommentarer:

Sybariterna sa...

Låter helt fantastiskt, jag fick tag i de sista 4 på mitt närmaste systembolag. Det var något så sjukt som kö till flaskorna Graillot i örebro, intressant måste jag säga.

konjären sa...

...medan jag i lugn och ro plockade ut fyra - nej, fem! - flaskor på Gränby centrum i Uppsala ca kl 18, då det fanns närmare 40 flaskor kvar där. Hur förklarar men det?

Och vinet var mer än drickbart och värt sina pengar, men på tok för ungt... ;-)

Anonym sa...

Hmm har bara fått 83 av Bob. Inte ofta man ser viner med score under 85. Jag köpte iaf en för att testa

Martin W sa...

Haha! Jag köade faktiskt just i Gränby i morse. En riktigt dryg kö, men där nästan alla skulle köpa whisky från Mackmyra visade det sig. Råkade trots det nästan i handgemäng med en äldre aggressiv dam som skulle ha lådvis - av Montepulciano..

konjären sa...

Det skulle i så fall inte vara första gången Uncle Bob och jag kom till olika slutsatser...! :-)

Kayaker sa...

I Göteborg var alla Graillot slut före lunch. Kanske lika bra det. Då får man ju mer pengar att lägga på annat som är mer intressant.

Anonym sa...

Vad säger ni om Spinettan 2007 jämfört med 2005:an?

Peer sa...

Nordstan krävde lojala följeslagare för att nå kvantitet av "egen lådda". Två flaskor löd kvoteringen för i stort sett samtliga viner...

Finare Vinare sa...

Anonym, kolla här:

http://vinare.blogspot.com/2009/02/2006-2005-la-spinetta-langhe-nebbiolo.html

Oj, kvotering! Är det några andra butiker som kört med det? Vi gissar att alla 1200 flaskor inte nått butikerna än. Det kan tänkas komma påfyllning, så fråga...

andersuw sa...

@konjären och Martin W: Låter lite märkligt att det skulle funnits ett 40-tal flaskor kvar i Gränby vid 18-tiden eftersom de (enligt hemsidan) bara hade 36 före säljstart och åtminstone haft en intresserad kund (Martin W) på förmiddagen. ;-)

Men de kanske fick påfyllning under dagen ...

Själv satsade jag på Svava (72 flaskor) och anlände precis i tid för att få en sex-pack ur den sista kartongen. Jag är säker på att vinet var slut här senast kl 10.15.

Apropå kvotering var det aldrig någon sa något om hur många man fick ta. Men det kändes inte som läge att be om mer än sex. Ibland finns det oskrivna köregler ... ;-)

Tomas sa...

Appropå Spinettan Jag räknade igenom saldona på söndagen och fick det då till drygt 1200 flaskor som då var i butikerna. Så påfyllningen kanske uteblir...? Jag lyckades dock hugga en egen lådda. Förra gången försvann de framför näsan på mig.

Martin W sa...

Jag beställde ytterligare ett par flaskor Nebba idag. Inga problem att lägga beställningen alltså. Sen återstår att se om flarrorna dyker upp oxå..

Nä, lite knepigt med saldot i Gränby, jag reagerade också. Till en början hade man ett dussintal flaskor i butiken vilka kapades rätt fort. Sedan hade inte personalen någon koll alls var resten fanns. Å andra sidan förstår jag dom nästan, Mackmyra-köparna var ruskigt på hugget. Som ett gäng barbarer ungefär. Till skillnad från oss andra som bara bor i Mackmyra - men aldrig förstått grejen med destillatet).

Anonym sa...

Kommer mera spinettor i morgon
/Johan

konjären sa...

Mackmyra är fint; jag hängde mycket där i ungdomsåren. Själv är jag uppvuxen i Valbo... Destillatet har sina poänger i sina ljusa stunder, men har en del kvar att visa.

Beträffande Gränbys saldo låg det på drygt 40 vid lunchtid och kröp sakta nedåt under eftermiddagen. När jag kom dit var det tomt på hyllan, men hon letade snabbt fram tre obrutna lådor när jag frågade...!

andersuw sa...

Tja, det verkar onekligen som om Systembolaget i Gränby har dolda resurser i mer än ett avseende. Inte mycket i internetsaldot (i alla fall om man som jag tittar vid fel tillfälle), inte mycket på hyllan, men i lagerrummet vilar inte desto mindre dolda skatter.
;-)

Skönt hur som helst att du fick din ranson. Nu är bara frågan: När återinförs motboken? För så här kan det väl inte fortsätta eller ... ? ;-)

Anonym sa...

Gränby fick en leverans med 36 flaskor på vid lunch.
Och eftersom Svava hade 72 på morgonen så blev det mera spring där.. Men det bör komma ett parti till Svava idag...

Henrik sa...

Jag lyckades märkligt nog hinna före ett antal Mackmyra-entusiaster och stå först i kön till mitt lokala SB.
Det är mycket nu - igen - så jag nöjde med fem flaskor Spinetta. En annan man nöjde sig med fyra, innan det kom en äldre farbror och tog ett sexpack. Sedan klagade han över hur jobbigt det var att hitta lagringsutrymme - och tog ett sexpack till ... Sedan tog han för säkerhets skull en Mackmyra också. 21 av 48 flaskor borta på fyra minuter, alltså.
07 låter helt underbar, kanske mer spelbar än 06 just till och med, eller? Den där liksom insnärjda/inbyggda cassisen får mig att treva efter haklappen.
Drack för övrigt en Langhe 06 från Produttori häromdan, mycket bra, men utan tvekan ännu bättre om ett år eller två.
En fråga i sammanhanget, jag brukar alltid låta flaskorna från nyhetssläpp vila åtminstone någon vecka, noterar ni aldrig någon reschock hos flaskor ni klipper samma kväll som ni kommer hem meed bytet?

Martin W sa...

Hajpen över Mackmyra upphör aldrig att förvåna mig. Här planeras det att bygga ett "Mackmyra upplevelsecentrum" över X-antal kvadratkilometer av I 14 gamla träningsmarker (och rakt över mitt elljusspår). Själv förstår man ingenting. Fast visst är det kul att någon vågar..

Att "det är mycket nu" kan jag instämma i. Särskilt när Superiore.de fått in både Flaccianello -06 och en laddning Miani. Man är så stadd vi kassa man förtjänar.

Noshörnings-Nebban ligger risigt till på fredag. Då har den fått vila nästan en vecka. Ska bara fundera på vilket gulligt litet(?) djur som ska få matcha vinet.

andersuw sa...

Martin! En nyfiken fråga: Vad tar Superiore.de för frakten till Sverige? För jag gissar att du får leverans direkt hem.

Jag brukar själv handla hos Superiore då och då men har hittills alltid skickat vinet till en god vän i Tyskland som är hygglig nog att mellanlagra det åt mig till jag har möjlighet att hämta upp det.

Martin W sa...

Visst, det ska sägas, frakten kostar en del. Sist så tog Superiore 25€ för frakten, samtidigt fick jag å andra sidan en "umzatzrabatt" om 3% på orderns värde, 10-15€.

gratis är det alltså inte. Weinweber som Niklas J tjatar om är överlägsen i detta avseende. Men så är ju utbudet rätt skralt iblan, även om det som där finns är jättebra.

andersuw sa...

25€ för 12 flaskor låter ändå rätt OK i dagens läge. Weinweber (med fri frakt förutsatt att man köper för 250€ och låga fraktpriser dessförinnan) är sannolikt oslagbara på fraktfronten just nu. Men man kan hoppas att fler av de tyska internetshopparna skaffar sig bra transportavtal för Sverige (och därmed låga priser) vartefter den svenska marknaden öppnar sig (vilket jag misstänker att den just nu är i full färd med).

Som du antyder är ju Superiores utbud svårslaget (störst i Tyskland på italienska viner gissar jag) och priserna hyggliga (om än inte anmärkningsvärt bra). Så det blir inte sällan där man hamnar i alla fall. ;-)

Martin W sa...

Vi kunde inte hålla oss till fredagen. Korken rök redan ikväll. 3 glas är betyget. Det var ju vad som gick åt trots att det bara är torsdag. Jättegott och tillgängligt redan nu. Kan möjligen sakna en dimension till i munnen - men nosen är jättefin. Någon chock märktes inte av. Men visst, det vore kul att jämföra parallella glas Pellisero, Parusso och Spinetta. Jag är inte helt säker på vem som avgår med segern. Men jättegott - visst!

Henrik sa...

Smällde ihop en Rigatoni con Ragu till Spinettas 07:a. Lite sluten på nosen initialt, men efter drygt en timme i karaff kommer den loss med lösningsmedel, menthol, rejält med pinje, hallon, skira blomtoner, någon lite mörkare frukt och en mineralfeeling som tar mig till södra Frankrike. Smaken bjuder på oemotståndlig hallon/lakrits insvept i fin cassis och ljuvliga mineraler.
Tanninerna har rejält grepp men är riktigt fina. Med gott om parmesan på ragun är matchningen mat/vin grym.
Funkar dessutom utmärkt på egen hand efter maten då far och son kollar Star Wars I.
Frågan är när den som är bäst - jag hoppas jag har i alla fall en kvar om fem, sex år.

Anonym sa...

Testade detta vin igår efter nästan 1 års lagring i vinskåp. Kände själv ingen direkt förbättring från när vinet var nytt, någon som testat och är av annan åsikt?

//Robert