lördag, november 28, 2009

2004 Schiavenza Barolo Vigneto BroglioVi dröjer oss kvar i Serralunga d'Alba. På ungefär 360 meters höjd ligger Vigneto Broglio, en välrenommerad, kalkrik vingård som vänder sig mot syd/sydöst och fångar de viktiga timmarna av middagssol. Den bästa delen är ganska liten till sin utbredning - tre hektar - varav Schiavenza äger knappt hälften. På deras andel växer det runt 6 000 vinstockar. Druvorna skördas i den andra halvan av oktober. Vinifieringen sker i glaserade betongtankar och tar mellan två och tre veckor vid något svalare temperaturer (25-30 grader), med flera délestages ("rack and return") - ingen utdragen urlakning här alltså. Vinet mognade under tre år i slavonska botti om 20 till 40 hektoliter.2004 Schiavenza Barolo Vigneto Broglio är transparent och mörkt rubinrött i glaset, med orange kant. Den djupa doften ger tobak, farin, julkryddor, menthol, tjära, körsbär, mörka hallon och torkad frukt. Smaken är rejält kraftfull med superintensiva aromer av hallon, lakrits och kryddor. Alkoholen är onekligen potent (14,5%), men ändå perfekt inlindad. Tanninerna tapetserar upp gommen ordentligt - det är högsta klass på de här rackarna - med ett fint drag av bark och sandelträ. Trots de tuffa tagen finns en början till sammetstextur och i den långa, fruktiga avslutningen bjuds även på eleganta, torra, friska salmiakmineraler.

Som läsaren nog förstått vid det här laget är vi både väldigt förtjusta och imponerade. Här finns det mesta man kan önska sig av volym, bredd och harmoni - och trots Serralunga-kraften saknas inte elegans. Vi hittar en del likheter med Conterno-Fantinos 2004 Vigna del Gris - kvällens nollfyra är minst lika bra! Gör inte det minsta ont att dricka nu, och är dessutom ett klockrent val för källaren. (93-94)Stefan Töpler tar €28,90, Carlo Merolli 240 DKK. Suverän utdelning för pengarna!

ps. Schiavenza är värda lite extra beröm för noggrannhet ut i detaljerna - kvaliteten på korken är nämligen av absolut toppklass!

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Schysst, tack för tips. Vi hämtar 6 färska lådor Ceratti hos Carlo i morgon och ett par Vigneto Broglio lär nog slinka med verkar det som.
Ett dylikt barolobestånd torde väl i alla fall räcka över jul?

Vi spär på med Philipsons galna barbaresco-tilbud - PdB´s 2004, 2005 eller 2006 för lusiga DKK80/flaska.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Det går inte att handla för mycket barolo 2004, den saken är klar ;-)

Wow, vilket suveränt helgtilbud! 2006 verkar ju vara lite osäkert rent generellt - men litar man på Antonio Galloni så har Produttori gjort sin bästa "normale" någonsin !!!

Patrik, du har mejl...

Anonym sa...

Hej T och S. Köpte hem några lådor gott och blandat från Carlo och kunde naturlitvis inte låta bli att stoppa in ett sexpack av detta vin. Det var 2 saker som slog mig. 1) Ett vin med mer fällning har jag aldrig skådat. 2) Ett vin med mer rejäla tanniner har jag aldrig skådat.
Ett fantastiskt gott vin om man gillar hårda tag men fällningen..... vad kan man göra åt den? Pratade med en kamrat som hade samma problem med fällningen i ett av sina exemplar så det verkar vara ett återkommande problem.

Finare Vinare sa...

Vi har också köpt ett sexpack Broglio 04. Här har vi Serralunga-tanninerna i all sin prakt ;-)

Hmm. Fällningen är den grumlig, finkornig eller fast?

Det bästa är att

1) vänta några år tills vinet mognat och fällningen bildat större kakor.

eller

2) ställa flaskan upprätt i några dygn. Korka sen upp försiktigt och dekantera hela flaskan till karaff i ett enda svep. Skölj ur flaskan och häll tillbaks vinet. Ecco!

Misstänker att det är som bäst på andra dagen just nu. Ska bli kul att testa igen.