måndag, juli 06, 2009

2007 Alain Chabanon Campredon


Alain Chabanon är en mästare - så var det sagt. Engelska provare har blindtestat hans merlot mot Petrus och hans grenache mot Rayas. Och vilka vann, tror ni? Att languedocvinerna är snabbare att komma i mål spelade förstås in, de prestigefyllda namnen kräver extremt tålamod och ett visst sinne för etikett. Men så har också Chabanon den modesta ambitionen att göra superba viner. Campredon lanserades 2004 och blandar 54% syrah, 18% mourvèdre, 16% grenache med 12% carignan. Metoderna innefattar ekologisk odling, lågt skördeuttag, noggrann sortering, lång maceration och tio månaders uppfostran i ståltank. Totalt gjordes 11 700 flaskor samt 200 magnum. Och 2007 var ju ett gyllene år i området...

2007 Alain Chabanon Campredon öppnar med en sagolikt mogen syrahfrukt omfamnad av lantlig mourvèdre. Förutom klockrena druvkaraktärer liknande skogsbär och viol får vi saften av grillat kött, lakrits, tobak, stall och mängder av garrigue.

Endast en klunk behövs för att vi alla runt bordet ska förstå att detta vin är enastående och lite till. Frukten fyller ut helt och hållet i munnen, tanninerna är perfekt mogna, tobaks- och lakritsrondören får oss att (felaktigt) tänka goda fat - och framförallt, balansen är rent av ypperligt genomförd - ja, man ska långt upp i bordeauxs grand cru-system för att hitta ett så välgjort vin. Men här finns ingen ek som ställer till det i ungdomen - vinet har allt som behövs ändå. Drickbarheten just nu är perfekt och flaskan tar slut fortare än kvickt. Var kan man köpa det här, undrar farfar. (91)

ps. Dracks till örtmarinerad fläskkarré. Just det, priset glömde vi. 160 pistoler, importeras av Vinik (nik@vinik.se)

11 kommentarer:

Ulrik sa...

Kul, nu måste jag knäcka den flaskan jag fick med mig i min blandlåda. Synd det är lite sent att öppna den ikväll.

PS. litet fel på CT-länken.

Finare Vinare sa...

Vilka andra viner satsade du på i blandlådan?

Vi har grenachen 2004 Les Boissières på lut här nere i källaren. Den tar vi nog till några goda ostar...

ps. tack för korr!

Ulrik sa...

Den kanske inte är så blandad...
:-)

2+2 av Philippe Gilberts Menetou Salon, Les Renardières & Rouge, samt en 1 Foulaquier L'Orphèe

Men jag har inte hunnit prova dem ännu.

Finare Vinare sa...

Det ska bli spännande att höra vad du tycker...

Vi har tyvärr gjort slut på flaskorna från Philippe Gilbert, borde tagit med oss fler. L'Indigene från Mas des Agrunelles var också ett riktigt schysst vin som vi missat att blogga (dessutom billigt, 115 kr).

Henrik sa...

Låter ju helt brutalt bra.
Ska beställa en ny blandlåda av Niks finest och då får den här ingå. Kan för övrigt meddela att jag testade Mas de Chiméres i går igen. Grabbarna från det röda laget hade nu knuffat ut det mörka lagets killar. Det röda laget anföll i våg efter våg och tog en mycket övertygande seger.
Jag är belåten med att ha ett par flaskor kvar. Även Vanels Fine Amor har gått ner under sommaren, åtföljt av djupt belåtna suckar.
Södra Frankrike rules.

Vinosapien sa...

Just drickbarheten är ruggig. Med tanke på hastigheten flaskans innehåll sjunker, är det lätt att tro att innehållet är ofantligt mycket mindre än 0,75.

Symbiosen av Nya Världen-frukt och fransk ofatad personlighet, uppstudsighet, spänst och energikick gör detta vin till sommarens klockrena röda...utan konkurrans! Magnumarna sparar vi dock för att se vart de tar vägen...

Finare Vinare sa...

"Södra Frankrike rules", det var ungefär vad David Schildknecht nyligen skrev. Tyvärr fick han inte med Alain Chabanon i sin senaste genomgång av 659 viner från Languedoc och Roussillon. Men det generella påståendet att "2007 has resulted in wines that combine ripeness and richness with lift and energy" - det bekräftas med råge av Campredon...

De största vinerna brukar Chabanon hålla länge innan de släpps - mycket sympatiskt - Boissières och Esprit de Font Caude är fortfarande på årgång 2004. Ska bli kul att testa nollfemmorna som bör vara exceptionellt bra...

Peter sa...

Mmm! Denna var verkligen riktigt bra! Tack för tipset. Och Niklas på Vinik är en bra kille. Köpte en gott & blandat låda som ska undersökas närmre..

Finare Vinare sa...

Låt höra när du har smakat på något mer kul. Vi ska testa Mas des Chimères AOC 2006 vs. 2007 ikväll. Borde sitta som smäck till lammytterfilé med vitlök, rosmarin och rostade grönsaker...

Campredon är tyvärr "typ slut" för tillfället (surprise, surprise ;-) men det lär komma in fler i mitten av augusti.

Henrik sa...

Varit nyfiken på den här så länge, så i går fick det vara nog trots relativt sen hemkomst och middag redan äten.
Plopp, ner i glasen, in i kylen ett par minuter och så kör vi.
Hoo-hoo, vilken tuff doft, stall läder, bondgård, jag hinner först få för mig att det är korkat men det luktar egentligen inte orent, det är sannolikt bara mourvedrens funk som jazzar loss med syrahns gummitoner.
I munnen är det ett helt annorlunda djur, frukten kommer loss, viol, skogsbär, garrigue och ett härligt djup. Och vilken underbar mineralitet när man syresätter vinet i munnen en aning.
Verkligen ett häftigt vin - undrar vad som skulle komma ut på andra sidan lagringstunneln?
Tvivlar på att jag får reda på det ...

peblin sa...

Firat vår "launch" av buteljerat.se med Campredon 07.

Vilket fantastiskt härligt vin, kan inte annat än instämma i den mycket exakta beskrivningen :) Tack för tipset!