lördag, mars 14, 2009

2007 Fontanafredda Barbera Briccotondo


Här är vinet med vilket James Suckling slutligen sköt sin egen betygsskala i sank. Fontanafredda måste blivit lika förvånade och glada som Malena Ernman när poängen publicerades. 90 points! Vi är alltså på en nivå där Suckling placerat viner som: 2004 Castello di Brolio, 1999 Castello di Fonterutoli, 2006 Pio Cesare Barbera Fides, 2005 Château Cantemerle, ja rentav Aldo Conternos 1996 Barolo Bussia Soprana. Inte konstigt att egendomen (eller importören?) har funnit det för gott att trycka upp stickers och förse sina 69-kronorsflaskor med lite extra guldglans i hörnet...

Hur bra är då 2007 Briccotondo? Ja, till att börja med finns en störande doft av skumbanan och artificiella fruktaromer som man vanligtvis brukar hitta i enkel beaujolais, men gärna kan vara utan i en barbera - maceration carbonique och industriell jäst. Den gör tyvärr att det här inte känns som ett "riktigt" vin. Dessutom finns en orenhet (källarton) i doften som inte är helt tilltalande. För övrigt är det framfusiga mörka körsbär, salvia och lakrits för hela slanten. Smaken är helt okej balanserad och fullt drickbar till vår hembakade pizza. Ett anständigt lågpristjut, helt enkelt.

I produktbladet står inget att läsa om enzymjäsning med koldioxid i sluten tank. Däremot jästes vinet vid en relativt sval temperatur (23-25 grader) för att framhäva fruktigheten. Frekvent överpumpning hjälpte extraktionen av färg och tannin. Och så stoltserar man med att en del av vinet sällskapat i fem månader med nya ekfat från Allier - inte precis vanligt på den här prisnivån. Nå, vi skulle ändå gissa att själva urlakningen av skal och must påbörjades genom en kortare körare med kolsyrejäsning och utvald jäst. Och till slut är det ju resultatet som räknas.

Poängen, ja. Svårt det där med poäng, inte minst med såna här enklare, "tillverkade" viner. Det kan inte bli mer än 80, men enklast är nog att avstå helt. Kan man tänka sig att lägga till en femtiolapp får man ett mycket bättre, närmast perfekt pizzavin i 2006 Pèppoli Chianti Classico. Köp den istället och bli helnöjd med matchningen!

2007 Barbera Briccotondo (Tenimenti Fontanafredda, Piemonte)

3 kommentarer:

Kayaker sa...

Har inte James Suckling&Co skjutit sin poängskala i sank rätt många gånger vid det här laget? :-)

Finare Vinare sa...

Jo, men det här var själva grundskottet ;-)

Han kan inte på fullt allvar mena att de uppräknade toppvinerna är likvärdiga med detta...

I rättvisans namn ska sägas att även Uncle Bob rekommenderat viner med 89-90p från exempelvis Languedoc som är skäligen enkla. Men framfusiga!

Korkdragaren sa...

Kul läsning. Jag har det här vinet som ett personligt hatvin, Suckling måste varit berusad när han provade det. Alla andra viner i samma prisklass är bättre..