lördag, november 01, 2008

Gås med Crozes: Graillot 2006-1998


Mårten Gås närmar sig och det gör ju även årets Graillotsläpp. Vi kombinerar dessa båda nöjen och ägnar eftermiddagen åt att laga till en femkilos krabat på klassiskt vis, fylld med äppelklyftor och katrinplommon. Gräddsåsen gjord på halsen, vingarna och delar av kråset blir extra smarrig med hallonvinäger. Klyftpotatis, öst med gåsflott, serveras som tillbehör. Gåslevern blir förrätt i form av crostini di fegatini. Det här är mat som gillas lika mycket av barn och vuxna. Dessutom tycker ju gåsen, såsen och leverkrämen om att sällskapa med viner vars fruktsyror är rejäla.

För att utvärdera Alain Graillots senaste fyra årgångar, med bonus i form av en mogen tioåring, fixar vi till en halvblind provning i fem glas. Eftersom A & M gästar så är vi fyra vid provningsbordet. Möjligen befinner sig vissa av de yngre vinerna i en något sluten fas, så vi väljer att ge de fyra ynglingarna en tretimmars sejour i luften - no sniffing! - medan gamlingen endast dekanteras från sin fällning. Sen åker vinet tillbaks i flaskorna som förses med bindlar för etiketterna. A får äran att numrera flaskorna. Vinerna serveras vid 16 grader, för att sedan få krypa uppåt mot rumstemperatur i lugn och ro. Det har blivit dags att prova - spännande att samma vin kan bjuda på så pass skiftande intryck i olika årgångar och utvecklingsfaser...


Vin nummer 1 har en klar, varmt blåröd färg med ljusare kant. Vinet bjuder på en charmerande, först något blyg men snart tydligt läsbar doft där frukten för tankarna till viol, skogshallon och svarta vinbär. Det som helt dominerar intrycken av detta vin är dock de "salta" inslagen: tjärpastiller, salt lakrits, rökt korv och rostbiff. Sydfranska örter och några pelargonblad kompletterar intrycken. Det här är en doft som borde patentsökas om detta inte redan gjorts, speciellt utprövad för att tillfredställa inbitna Graillotdrickare. I munnen upplever vi vinet som mycket harmoniskt. De flesta intrycken från doften går igen i smaken, men särskilt örter, salt lakrits och läckra aromer av vildhallon och svarta vinbär, med fin balans mellan liten sötfrukt och hög fruktsyra. Inte minst syrorna i det här vinet är underbart aptitretande och eftersmaken lång och skön.

Vin nummer 2 ser något grumligt ut och har en ljusare varmröd färg med brunare nyanser och ljus kant. Här finns en stor doft med underbart goda, ädla mognadstoner av järn, garrigue och torkade herbes de provence, skogssvamp, barrskog, köttbuljong och jodlösning. Frukten är avrundad med drag av svarta vinbär inklusive blad. Andra doftnoteringar är indisk rökelse, svarta oliver, choklad, kaffe samt ett lite knäckigt inslag. Vi smakar och får en salt, järnrik, mjuk och fullt mogen munkänsla med läckra ålderssyror och hygglig längd på eftersmaken. Frukten är pensionsfärdig och tar sig fram med hjälp av käpp och färdtjänstkort. Ett vänligt, klokt och vackert vin!

Vin nummer 3 har mest färg av alla glasen. Tätt purpurfärgat, blålila ända ut i kanten. Doften är öppen, kryddig och lite syltig med björnbär och hallon. Vi associerar både till "nya världen" och beaujolais.
Alltså finns här tydliga godisliknande drag som lyckligtvis tar ett kliv tillbaka senare under kvällen. Bland övriga noteringar hittar vi smörkola och kött, exempelvis rostbiff eller en rå högrev. I munnen är vinet uttalat fruktigt och upplevs först som mycket tanninrikt och strukturerat (senare under kvällen känns det betydligt mjukare). Tanninerna ger en sandig känsla i munnen. Syltigheten märks egentligen inte i smaken som snarare upplevs kryddig och syrligt fruktig, utan att vi märker av de typiska salta drag som vi lärt oss att älska i Graillots viner.

Vin nummer 4 har gott om mörkrött färgextrakt med blåröda tårar i glaset. Det ser helt transparent ut och har en fin lyster med lite blåtoner i kanten. Doften ger en mycket tydlig bild av en tub karlssons klister som snart visar sig ligga på ett båtvarv där burkar står travade med oljefärger, lacker, fernissor och tjäror. Trots de kemiska inslagen är det en elegant och smal doft med sötlakrits, svarta vinbär och körsbär i versioner som liknar aromerna hos syrliga karameller. Andra noteringar är kirsch, gammal sylt, en svag pust av stall samt underliggande örter och lakrits. I munnen får vi goda, rejäla tanniner, läcker frukt och mjuk, god syra i balans - där fruktens nickelkaraktär går igen från doften. Kanske är vinet lite vasst, men det har ett härligt bett i munnen. Den långa, goda, balanserade eftersmaken får tjejerna att välja ut det här vinet som sin favorit. Runt bordet är vi trots allt överens om att detta vin inte ska sparas längre än högst ett par år till.

Vin nummer 5 har en mörkt blåröd färg med ljusare kant. Doften är autistisk. Eller ska vi säga obefintlig, som att dofta i ett tomt glas. Det är helt enkelt tvärstängt och butikens innehavare har åkt på cykelsemester till Marocko. Med hjälp av livlig fantasi och en bra stunds lock och pock lyckas vi frammana svaga nyanser av lakrits, tjära, svart oliv, rökta inslag, lösningsmedel och kaffenickel. Vi smakar, med nedskruvade förväntningar. Det första intrycket är, trots det, förvånansvärt otillfredställande. Inget alls händer i munnen. Vinet upplevs som i avsaknad av både kropp, grepp och eftersmak, med torra tanniner i den tvära avslutningen. Var är frukten, var är din förlorade ungdom? Vinet är inne i den mörkaste av tunnlar. (Sent på kvällen, nästan tolv timmar efter att korken drogs, har vinet vaknat ur sin koma. Wow, vilken förändring! En djup, hemlig, spännande doft kan anas. I munnen börjar en stor, stenig fruktkoncentration märkas, med en gnutta eldighet. Yes, det finns hopp! Vinet för faktiskt tankarna till de större av médocs nollfyror.)

Vilket vin som är äldst och vilket som är yngst är det väl ingen tvekan om. S spikade samtliga årgångar. Gör du?


2006 Crozes-Hermitage (Alain Graillot)

2005 Crozes-Hermitage (Alain Graillot)

2004 Crozes-Hermitage (Alain Graillot)

2003 Crozes-Hermitage (Alain Graillot)

1998 Crozes-Hermitage (Alain Graillot)

30 kommentarer:

Frankofilen sa...

Kul morgonpyssel. Jag gissar så här:
1-2004 (pelargonen måste ju vara den nollfyra jag upplevde som den grönaste av Grailloter)
2-1998 (mogen ålderdom)
3-2003 (Nya Världen och snack om sylt gives the game away)
4- 2006 (den unga skinande nickelfrukten tycker man sig känna igen)
5- 2005 (stängt var det här, endast tanninerna är vakna)

Nolltrean (om det nu är vin nr 3) verkar ändå sticka ut i sin profil. Bra eller dåligt?

Finare Vinare sa...

För att inte förstöra nöjet för övriga läsare kan vi bara säga så här: det var inte ett helt korrekt svar ;-)

Frankofilen sa...

Spännande! Jag har förstås fler gissningar, men ser fram mot att läsa facit senare.

Niklas Jörgensen sa...

Skön rubriksättning :-)

Anonym sa...

Kan inte låta bli en ytterst okvalificerad gissning. Mastermind är trots allt en gammal favorit, och jag tror två pinnar/viner behöver byta plats. Med de salta intrycken hamnar 2006 på plats ett och 2004 således på plats 4 med balansen som inte känns helt ologisk för årgången.

1 06
2 98
3 03
4 04
5 05

Finare Vinare sa...

Hej Peer, kul att du tog dig an uppgiften! Men alldeles rätt blev det inte. Förresten, har du också smakat på nollsexan som släpps imorgon? Hur skulle du beskriva den?

Vi testade vinet den 30 juni men skrev inget eftersom en given flaska 1998 Sang des Cailloux pockade mer på att bli beskriven. 2006 Graillot Crozes-Hermitage fick vid det tillfället se sig rejält frånkörd av 2005 Leon Barral Cuvée Jadis. Men vi får se vem som kör om vem i försäljningsrallyt imorgon...

MMM sa...

Lustigt, jag hade nog gissat samma som Frankofilen - men det var tydligen inte rätt. Kanske kanske att 2004:an skall byta plats med 2005:an? 2004 borde vara inne i en svår tunnel så här dags - när vi provade 2005:an i somras var i alla fall dörren inte stängd.

i så fall:
-05
-98
-03
-06
-04

Jag är inte säker på att Graillot är slutsåld när bolaget stänger i morgon kväll. Det finns så mycket som lockar, och skribenterna har varit ganska måttliga i sina betyg.

Finare Vinare sa...

MMM, betänk att vinerna fick rätt mycket luft eftersom de öppnades redan vid lunchtid och stod i karaff i tre timmar. Luftningen kan ju så att säga ha både positiva och negativa effekter. En annalkande tunnel närmar sig plötsligt med skräckinjagande hastighet. Och ljuset i ändan av en annan tunnel växer glädjande snabbt...

Kronstam är säkert den skribent som märks mest i försäljningen och hans betyg idag är väl inte kattpiss för ett vin i 180-kronorsklassen. Nollfyran tog väl i princip också slut på en dag. Vi får se imorgon. Som du säger, det finns så mycket att välja på i novembersläppet...

Anonym sa...

Gozes?

Tack för härligt frosseri. låter underbart.

MMM sa...

Jag får nog ge upp årgångsgissningen - det är väl inte så illa att 06'an redan checkat in i hålet?

Jag klurar på en liten komplettering - hela 8 flaskor har vi pillat i oss redan bara på ett halvår. Annars finns det så mycket roligt - Würzburger Stein Silvaner och er Leon Barral måste man kolla in känns det som!

Anonym sa...

prövade nyss 04:an och den var död, Svår tunnel el så är vinet såhär tunt. Inte provat någon Gralliot tidigare men inte kan jag se dom toppbetygen vinskribenterna kastar ut till höger och vänster.

MMM sa...

FV> Slog upp AoV och Kronstam sätter 4 stjärnor för Graillot 2006 - mkt högt för ett 188 kr vin. Sydsvenskan och Munskänkara var lite mer återhållsamma.

Påtal om AoV så satte de alla som klagar på boxprovningar på plats med rätt "hygglig" Pinotprovning.

Lite off-topic> Var det inte ganska fult att ha ett reportage om Kronstams nya bok i tidningen. Reklam förtäckt som reportage i sin egen tidning...

konjären sa...

Min spontana gissning landade på

1 = 04 (balans, harmoni)
2 = 98 (lätt bedagad)
3 = 05 (smörkola känns ungt; sylt låter som ganska varmt...)
4 = 03 (...här känns 03 inte rätt, men?)
5 = 06 (tunnel efter två år - varför inte)

Anonym sa...

Nej, har inte testat nollsexan. Som sagt en ytterst okvalificerad gissning, vilken grundades mer på tidigare teoretiker än beprövad erfarenhet...:)

Angående morgondagen skulle jag gissa att majoriteten ändå inte vill vara utan Graillot, trots konkurrens från Castiglione Falletto och något svalare hysteri jämfört med fjolåret.

Finare Vinare sa...

Konjären, tack för dina goda funderingar! Men som du säger, tunnel efter två år - nej det har vi inte varit med i någon årgång från Graillot...

Nej Peer, det är klart att man inte vill vara utan!

Anonym sa...

Efter en schysst vinhelg i Cph (Cailloux nu på svensk mark) vill man ju försöka lösa årgångsgåtan.

1 06
2 98
3 05
4 03
5 04

vi hörs

Anonym sa...

råder visst en otroligt stor flaskvariation av gralliots vin detta skriver bk wine

Denna månad är det också dags för släpp av årets nya årgång (2006) av Graillots standardcuvée av Crozes Hermitage. Det syrahintensiva vinet ser jag som en av månadens mest prisvärda köp men vill ge en liten varning för flaskvariation. Jag provade tre olika flaskor under en vecka och vinet varierade oroande mycket

detta är betyg på 2 st flaskor

Flaska 1: Doft sluten, köttig med toner av korv, hyfsat tydlig syhra, aning kemisk överton
Smak tannintät och fruktig, idag helt outvecklad och utan husets tydliga charktoner, druvdriven, måste lagras
Betyg: 15,0p =

Ny flaska:2
Doft lätt animalisk, sluten, köttig med relativt tydlig syhra, ung, outvecklad
Smak tät, fyllig och tydlig ung syhra, salamikorv, köttsaft, bra syra, måste lagras
Betyg: 16,5p +

konjären sa...

Attans - slutsatsen måste vara att jag gör alldeles för få rhônevertikaler...! ;-)

Finare Vinare sa...

Konjären, vi skulle också gärna göra fler såna!
Att det nu blev två inom loppet av tre dagar måste betraktas som ett lysande undantag...

Vinosapien, hoppas att vinmiddagen på Noma var en oplevelse. Vi är nyfikna!
Även ditt svar är mer eller mindre rätt - och fel.
Det är inte alldeles lätt att gissa, helt enkelt för att några av vinerna visade upp lite andra aspekter än vi kanske hade väntat oss. Och det kanske kan ha att göra med den långa karafferingen och ytterligare några timmar i flaskan utan kork.

Anonym, det låter som om Jack Jakobsson fått smaka på nyöppnade flaskor av 2006. Efter längre tid i luften växer primärfrukten och tar helt över scenen, sopar undan resten av intrycken...

Vintresserad sa...

Här kommer en gissning till:
1: 04
2: 98
3: 06
4: 03
5: 05

Har bara druckit Graillots 99a (ca 2007) och tyckte den var intressant, men fortfarande ganska tuff... så jag kan inte påstå att jag kan hans årgångar. Kul övning iaf, och tror att alla gärna skulle suttit vid de glasen!

Vintresserad sa...

Oavsett rätt/fel, så läste jag just kommentarerna på Nettare-Anders 06a Graillot & hörde samtidigt en helikopter under inflygning...

Finare Vinare sa...

Pling. där rasslade siffrorna in på sina rätta ställen!
Grattis, Vintresserad! Har du några andra årgångar liggande i din källare?

Eftersom du gillar "hellre mer mognad..." kan du ta det lugnt - för 99an är en av de bästa versionerna vi smakat och den håller säkert länge än. Vi har inte tyvärr inte haft vett nog att ligga på dem...

Vintresserad sa...

Tack för kul övning, och värdefull info om 99an!

Jag har ngn 99a kvar, och 2 00-or om jag minns rätt. Möjligen ngn 01a, men slutade sedan köpa. Försökte få tag på 05-orna förra året men var inte med på kravallen runt 10-snåret så det blev inga. Har idag köpt ett par 06or, men vinbudgeten börjar kännas rejält ansträngd, och det fanns en del annat att fördela den på.

MMM sa...

Hur gick det i lotteriet idag? Jag hann inte med att åka dit efter jobbet (hämta barn, laga mat etc..). Iofs finns det fortfarande gott om Jadis 2005 och den där Würzburger Stein har bara sålts i ett exemplar i Malmö - chans imorgon istället! Endast 24 flaskor Graillot till Malmö - hur tänker de egentligen? De var slut halv elva.

Frankofilen sa...

Roligt att höra att nolltrean verkar varit drickbar. Var den som ni hade trott?

konjären sa...

Äsch, då var jag ju inte så fel ute i alla fall... Jag plockade upp några -06:or idag i Täby; vid lunchtid fanns det åtminstone ett par lådor kvar. Håller annars med Vintresserad att budgeten börjar bli tajt. Och på onsdag kommer DRC - skall man våga!?

Finare Vinare sa...

Franko, nolltrean var ju verkligen jättegod, men nej kanske inte exakt vad vi hade förväntat oss efter olika beskrivningar. Ljusare, rödare liksom, med mer känsla av södra rhône än norra. Hela paketet av lim, lack och färg var väl det minst väntade. Vinet kändes som sagt väl utvecklat efter den långa luftningen, men det fanns gott om tanniner som bildade stomme i smaken...

Konjären, om nu budgeten börjar bli tajt kanske inte DRC är det allra första man tänker på ;-)

MMM, efter månadsprovningens sista smakprov och eftersom du har nära till Hansa är det bara att lägga ihop ett och ett...

Frankofilen sa...

Nej, det där var inte vad jag hade väntat mig heller. Mina smakprover har jag uppfattat som rejält mörkfruktiga med tydlig syrahkaraktär snarare än rödaktig grenache. Trodde ni skulle uppfatta den som mer Nya Världen-lik, men det var ett tag sedan vi smakade. Nollfemman verkar bara vara att glömma och hålla tummarna. Är det någon årgång som gräver riktigt djupa tunnlar är det kanske just de strukturerade nollfemmorna, i både norra och södra rhône.

Finare Vinare sa...

För att inte tala om bourgogne...

Det känns som att Graillots 2005 kan bli precis hur bra som helst med tiden. Frågan är om den inte kommer att mogna ut till det största man någonsin smakat vad gäller Graillots crozes... och tänk då 2005 La Guiraude om tio år...

Anonym sa...

Jag var just och fingrade på Guiraude 2007 och Saint-Joseph från samma år. Är det någon som har koll på hur de står sig?

Lavazza