onsdag, maj 07, 2008

2005 Domaine le Sang des Cailloux Cuvée Doucinello


Vilket namn den här gården har! Man ser framför sig vinodlaren som mödosamt vrider ur terroiren som en trasa - och dropparna som kommer ska helst vara själva hjärteblodet av södra rhône. Pretentionerna och allvaret i "Stenarnas Blod" gör det otänkbart att leverera oengagerande plonk eller ta till billiga (eller dyra) knep i källaren. Vi gillar verkligen förväntningarna som väcks - men ska de infrias?

2005 Domaine le Sang des Cailloux Cuvée Doucinello doftar tobak ur flaskan och under karafferingen. Vi luftar ett par timmar i en vid karaff. Det vi möts av senare på kvällen är inget annat än imponerande. Doften är fortfarande lagom återhållsam men verkligt komplex för ett så ungt vin. Här finns grafit, järn och sten. Här finns pinjebarr och kåda. Här finns en mörk, seriös körsbärsfrukt med stor typicitet för appellationen. Här finns svamp, animalier och undervegetation. Slutligen bidrar faten med inslag av tobak och kaffe.

Vi smakar och upplevelsen i munnen infriar löftena. Smaken både rik och samtidigt läskande. Frukten har påtagligt bra tryck i avslutningen, med en del likörtoner, och alltihop ringer en lång stund i eftersmaken på ett sätt som faktiskt framkallar rysningar. Balansen mellan kärnbitterhet, lena tanniner och friska syror utlovar en strålande framtid för detta vin. Ruggigt gott, ett fullständigt ärligt uttryck för ursprunget och väldigt mycket vin för pengarna. Lagra tre till fem år för total utdelning, alternativt lufta några timmar i förväg. 70% grenache, 20% syrah, 7% mourvèdre och 3% cinsault.

ps. En rolig men lätt förvirrande detalj är att denna cuvée Tradition lever med ett ständigt roterande namnbyte. 2004 hette den Cuvée Fioreto, 2006 heter den Cuvée Azalaïs. Och så rullar det på, så att alla tre döttrarna på gården blir rättvist behandlade...

2005 Vacqueyras Cuvée Doucinello (Serge Férigoule, Domaine le Sang des Cailloux, Sarrians, Rhône)

16 kommentarer:

Frankofilen sa...

Ka-ching! Det här låter ju helt kassaskåpssäkert som ett vin jag kommer att älska när vi väl korkar upp. Kul! Det är ju i och för sig sällan jag blir besviken på en Vacqeyras... ;-)

Björn sa...

Hehe, det här har jag siktat in mig på men hittills avstått för att det finns så extremt mycket för källaren just nu. Jag måste sätta upp en hylla till och fresta finanserna, för nu bär det iväg till SB igen. Varför inte fylla källaren nu så att det räcker till livet som pensionär också;-) Ska förresten hämta mina Cuvée du Vatican som har kommit nu:-)

Anonym sa...

Hej igen

Skoj att ni gick igång på härligheten. Lite info om hur domänen namnsätter sin 'Tradition' (som detta är). Serge Férigoule (innehavaren) har tre döttrar - Floureto, Doucinello och Azalaïs. I ett rullande 3-årsschema namnsätts vinerna efter respektive dotter - unikt och familjärt!!

En annan trevlig aspekt är att vinifieringen är hur rå som helst - betong och därefter stora foudres. Inget trams med nya fat här inte...

Finare Vinare sa...

Ja, det här kan mycket väl vara det bästa som görs i Vacqueyras. Mer av terroir, mindre av likör och mindre märkbara fat än i 2004 Domaine la Monardière VV.

Visst Björn, om pensionen hägrar inom tio år så verkar det vara en riktigt god idé....

Anonym sa...

Kolla in saldot i butikerna...

Minskar rasande snabbt jämfört med innan er test...

Ni är snart en större hyllrensare än Röttorp....

Pimplaren sa...

Hej FV!

Tackar för en fin post som jag instämmer fullständigt i. Kunde nämligen inte heller hålla mig när jag plockat på mig ett ansenligt antal flaskor av denna, för mig tidigare okända, Vacqeuras. Ibland får man ju den där känslan bara genom att hålla lite i flaskan på SB - det måste vara något utöver det vanliga. Och då får man ju offra en flaska trots ungdomen...

Dessutom en trevlig stunds surf på domänens alltigenom franska hemsida.

Dagens fråga - efter alla dessa släpp av 2005:or från södra Rhone - är väl om det över huvud taget går att gå på en enda nitlott vad gäller vin från denna årgång och område?

Björn sa...

Man kan ju hopppas:-)
Egentligen infaller den om ca 20 år och flertalet flaskor i källaren står sig gott tills dess, men det gör ju inget om man har något att dricka under resans gång.

Finare Vinare sa...

Det har inte fallit dig in att det är vi som köper upp allt vi gillar? ;-)

Finare Vinare sa...

Kära Pimplare, svaret på din fråga är att det förstås finns mindre lyckade viner. Vi har provat två som vi inte hunnit eller orkat skriva om: Ch d'Acquerias 2005 Lirac hade för mycket av den syltighet man rätt ofta hittar i Lirac. 2005 Chante-Cigale Châteauneuf-du-Pape var vass och ogin trots ett försök med luftning över ett dygn. Och så en nollsexa: 2006 Perrin Réserve Côtes-du-Rhône hade en framfusig frukt med tydlig karaktär av kolsyrejäsning och geléråtta. Inte alls vinöst...

Dansk i 08 sa...

Har fortfarande kvar 3 fl 1998 - cuvee Fleureto - lite vel optimistisk indköp dengang - är over the hill, så själv i en super årgang nås toppen inom 5-6 år

Finare Vinare sa...

Vi visste väl att vi hade en dansk i nollåttaområdet!
I juli hittar man nollåttorna i Köbenhavn ;-)
Tack för din rapport om ådehalvfemserne! 3-5 år kändes som en kvalificerad gissning för 2005 Sang des Cailloux. Men tanninerna är så mogna och fina att det inte alls gör ont att dricka nu efter någon timma i luften.. skidefedt man!

Dansk i 08 sa...

Tipsar gerna alla her på sitet om CPH om det behövs...

Har hört att Le Sommelier öppnar Steakhouse, kan bara bli riktigt bra....det saknar vi jo också her i 08. Grill Ruby är jo bra, men knappast Le Sommelier klass.....

By the way Le Sang...hittar ni hos Höjbro Vin på Kultorvet vid Nörreport Station, går på ca 200 DKK/fl, så det kan inte svare sig om ni inte är jätte interesseret i 2003 och 2004.

Bästa erbjudande i CPH just nu måste vara www.philipsonwine.com som säljar Guidalerto 05 til 150 DKK/fl

Finare Vinare sa...

Tack för Köpenhamnstipsen! Vi brukar ju åka över så fort vi har installerat oss i Skåne. Förra sommaren blev det Erik Sörensen och Otto Suensen för hela slanten (kolla in posterna). I sommar tänkte vi handla från Carlo Merolli och nätshoppa via The Wine Company. Höjbro Vin ska också få besök. Det vore ju rätt kul att kunna fixa till en Sang de Cailloux-vertikal !

Kolla även in Barolobrevet, som har kört en hel serie om danska vinhandlare (efter ett förslag från oss, snacka om att bli bönhörda...)

Anonym sa...

Vad sägs om en 2000???

På fredag kanske... Är uppe i h-staden över helgen i vinaktiviteter - tror ni vet vad som väntar på lördag.

Finare Vinare sa...

Det sägs som så att 2000 låter mums - det borde ju vara perfekt moget precis just nu... så hur låter ett byte? Får vi kanske fresta med en danmarksinköpt 2004 Domaine Albert Crozes-Hermitage Belle Cuvée Louis Belle ? Sök i bloggen så förstår du ungefär vilket affektionsvärde de flaskorna betingar för oss ;-)

Hör av dig på finarevinare kanelbulle telia punkt com !

Dansk i 08 sa...

Carlo Merolli är en jätte bra ide, kolla också hans nyhetsmail, utroligt bra och iblandt helt poetisk och altid bra mat-recept...Dock kan ni bemärka att hans "affär" är en källar-lokal i et industri område, som fungerar som lager, praktisk och charmen är naturligen att gå runt och kolla alla boxes, i ett hörn finns lite snyggare presentation (Carlo har inget problem med att man går runt själv). Så lidt mail-kontakt med Carlo kan väre en bra ide innan ni kör där. Så kan han också själv vara på plats när ni är där