tisdag, maj 06, 2008

2005 Château Pesquié Quintessence


Med stor sannolikhet heter den bästa producenten i Côtes-de-Ventoux Paul Chaudière. Hans bästa vin är döpt till Quintessence. Det är gjort på 80% syrah och 20% grenache. I den här obesjungna appellationen betalar man inget extra för status. Inte minst därför är detta ett vin att hålla kontinuerlig koll på. Förra årgången övertygade inte riktigt på oss, men när det gäller 2005 är det svårt att gå vilse i södra rhônedalen.

2005 Quintessence Côtes de Ventoux har en frisk, örtkryddig doft. Vi är överens om att det direkta intrycket vi möts av är jättegott! Lagården och djuren osar, faten bidrar med aromer av bittermandel, kaffe och lakrits, frukten är mörk och ganska djup med körsbär, mörka plommon och en diskret likörton. Blomkruka och pepparkvarn står på var sin sida. Det är ett vin som ger behållning när man sniffar på det under en hel kväll.

Vi gillar smaken: den är strukturerad och seriös med tydlig fatkaraktär och mer fokus på friska syror än på motvalls tanniner. Den rejäla frukten är lite rödare i munnen än på nosen - med en del röda vinbär och lite stram kärnbitterhet som ger fräschör. Eftersmaken är ganska lång och bärs av syrorna och alkoholen (14,5%). Trots procenten är vinet läskande, munkänslan är balanserad, fatrundad och skön - här hittar vi varken något vasst, tungt eller eldigt. Det går utmärkt att konsumera vinet redan i sommar, varför inte utomhus, men det tål förstås något år i källaren - kanske fler år än man tror. Riktigt bra vin till bra pris, och det går att få tag på. Swedish Wine Cellar importerar, som vanligt.

2005 Quintessence Côtes de Ventoux (Château Pesquié, Mormoiron, Rhône)

2 kommentarer:

Jens sa...

At Pesquié er den mest kendte kvalitetsejendom i Côtes du Ventoux er der nok ingen tvivl om. Men jeg tillader mig at sætte spørgsmålstegn ved, om det også er den bedste. Prøv fx at opsøg Cascavel i Villes sur Auzon eller Saint Jean du Barroux i Le Barroux.

Finare Vinare sa...

Tack för synpunkterna, Jens. Vi vet att rhônedalen (inte minst Ventoux) är full av oprövade guldkorn, så vi ska absolut hålla ögonen öppna efter dina tips. En annan egendom som brukar göra gott vin är Domaine de La Fondrèche. Deras Cuvée Persia var nog det första vinet vi över huvud taget smakade från appellationen. Någon tidig nittiotalare drucken 1995-1996...