lördag, april 19, 2008

2001 Orlando Abrigo Barbaresco Vigna Montersino


Treiso är en lite förbisedd kommun i Barbaresco. Det är inte härifrån de mest berömda vingårdsnamnen kommer - kanske för att kommunens vingårdar är högt belägna, ofta över 400 meter, vilket gör att nebbiolodruvorna har lite svårt att mogna ut i sämre årgångar. Va bene, det passar oss. Vi gillar ju syror, och den här årgången är knappast en av de sämre. Några riktigt välrenommerade viner kommer ändå från lägen i denna subzon: Fiorenzo Nadas Rombone växer på 200-260 meter, La Spinettas Valeirano på 300-340 meter och vingården som levererat kvällens vin, Vigna Montersino, sträcker sig från 280 ända till 400 meters höjd.


Vad sägs om en promenad i vingårdarna, ett dopp i poolen och ett glas gårdens i kvällningen? Azienda Agricola Orlando Abrigo ligger i södra utkanten av Barbaresco, nästan nere vid Barolodistriktets nordgräns, och omfattar totalt ungefär 25 hektar vingårdar. Giovanni Abrigo är den senaste länken i familjens kedja av vinodlare. Han började arbeta 1988 efter vinstudierna, har en modern inställning till vinmakandet, och har uppdaterat gårdens teknik med temperaturkontroll, roto-fermenters och nya franska ekfat. Ja, även swimmingpool, för b & b-gäster och kunder. De nuvarande stockarna i Montersino planterades 1970, så man får säga att de har uppnått en ganska respektabel medelålder. Druvorna krossades snällt och fick en kort maceration på 6-10 dagar i de roterande ståltankarna, för att inte laka ur för mycket tanniner. Vinet lagrades på 225 liters barriques. Slutresultatet blev ungefär 12 500 flaskor Montersino.


2001 Barbaresco Vigna Montersino har en vacker, klar och ljust rubinröd färg med både bruna och blå nyanser. Det vi först möts av är doften av tjärad träbåt (den kan också upplevas nere vid Pålsundet i helgen), sen bjuds det på grillat kött, en frukt mittemellan hallon, jordgubbar och körsbär, därtill violer, lakrits, vanilj, järnmineraler, lite tomatpuré och avslutningsvis en buske friska nyponrosor efter sommarregn. Hygglig utdelning för ett ungt vin!

Smaken är slank och skön med bra spets - nebbiolofrukten påtagligt ren och fin. Syrorna är läckra, tanninerna märkbara fast sammetslent avrundade av ekfaten. Först efter maten tänker man lite på eksträvheten. Inget tungt eller klumpigt finns här - inte heller något snipigt eller torrsträvt - och fatbehandlingen är genomförd med säker hand. Vinet är kort sagt i balans. Det här är ett ypperligt matvin i en medelfyllig stil som tilltalar oss riktigt mycket. När det vankas ugnsgrillad kyckling går våra tankar oftast antingen till toscana eller till piemonte för att hitta lämpligt sällskap. Med de harissa-frästa rödlinserna (som fått högst fem minuters uppkok) som inspiration tittar vinets fatkryddighet också fram. Det blev en fin matchning ikväll - och vi ser fram emot att träffa det här vinet igen framöver...

2001 Barbaresco Vigna Montersino (Giovanni Abrigo, Az. Agr. Orlando Abrigo, Treiso d'Alba, Piemonte)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men ser man på! När man talar om trollen...

Men visst är den fin. Rätt långt från gammaldags tannintraktorer, men riktig barbaresco och jättecharmig i sin halvfylliga stil. Modernisering utan att kasta arvet överbord, liksom.

Finare Vinare sa...

Ja, precis! En barbaresco för 2000-talet.
Både extremt sympatisk nu - och med med en lång framtid. Fler flaskor, tack.

Anonym sa...

Härlig läsning..inte för att stöpa om din sida till en reseblogg men finns det månne några tips om vad som inte bör missas i området. Grymt sugen på att ta Ryan till Bergamo och hyra en Kia och leva lite :)

Ps.Var det inte i Treiso som SlowFood rörelsen föddes.. allt enligt Solens Mat.