söndag, december 31, 2006
1996 Bruno Paillard Brut Assemblage
I år firar vi nyårsafton med tema Italien. Och ingen regel utan undantag. Redan till brödpinnarna och nötterna gör vi en avstickare till Reims. Italien är underbart - men de godaste bubblorna kommer från champagne. Och dem Bruno Paillard jäste 1996 är i toppklass. Paillard är en extremt kvalitetsorienterad utmanare till de stora massmärkena. Mycket bra för pengarna, och liksom Selosse alltid med degorgeringsdatumet tryckt på flaskan. Minst tre månader bör man vänta, helst längre förstås. Vår flaska degorgerades i oktober så det är inte konstigt om den tycks ung fortfarande. I en glaset fin tät mousse, små bubblor, ljus färg med gyllene reflexer. Intensiv doft dominerad av mörkt bröd som pumpernickel och mjuk pepparkaka, mineral och torkad frukt. Smaken är ovanligt torr, men inte det minsta snipig, istället ett rent under av elegans. Super! Vi passar på medan den unika årgången finns kvar. Nästan lika god som vår andra favorit just nu, Comte Audoin de Dampierre från samma år, som är lite mer mogen.
1996 Bruno Paillard Millésime Brut Assemblage (Bruno Paillard, Reims, Champagne)
fredag, december 29, 2006
Pinot Noir Party
Ikväll är det kalas och Lulles Fågel & Vilt står för majskycklingarna. Helstekta i ugn blir de helt läckra och får sällskap av en calvadosspetsad gräddsås, vinbärsgelé, klyftpotatis och sallad. Busgott!
Vi har bestämt oss för att dricka god pinot noir hela kvällen vilket vi nästan lyckas med. Och så är vi nyfikna på att se hur en välrenommerad "kiwi-pinot", nämligen Tim och Judy Finns legendariska Moutere, står sig i det burgundiska sällskapet. Först ut är Beaune Les Grèves, en mjuk, rund och lättsam start som är god för sig själv. Doften har en del rostade fat och ett animaliskt drag, lite som fårfett. I smaken kommer smörkola och generöst saftig pinotfruktighet med lite veka fruktsyror. Klart tuffare och stadigare i strukturen är Aloxe-Corton, med mörk tät färg och rätt kraftig frukt av mörka bär, med mer matkrävande tanniner och en tydlig dos ny ek. Mycket pinot för pengarna. Båda dessa har vi skrivit om nyligen. Ny för oss är däremot Clos de Fonteny från Bruno Clair. Färgen är ljusare röd, inte så tät. Här finns en återhållen, lite sluten men elegant doft, Anne säger att det doftar stensöta. Smaken är torrare än de två föregående med tranbär och hallon, god slank struktur och fin markerad syra. Traditionell sparsam stil med måttlig fatkaraktär av mest äldre fat. Gott, finstämt och finessigt! Om man lagrar får man troligen belöning för sitt tålamod, när vinet vecklat ut hela sin skönhet om fem år. Bruno Clair gör också ett par prisvärda Marsannay för ungefär halva slanten. Nu har vi kommit fram till osten och provar Neudorf Moutere. På etiketten står 14,5% men det märks inte på något negativt sätt. Vad som däremot märks är att vinet har lite mer av det mesta än fransoserna: ett generöst men ändå smakfullt vin, i fin balans med bra friskhet. Det är verkligen gott och välgjort. Ska vi vara kinkiga så blir det en aning i mesta laget av rökiga och rostade toner från nya fat, som är lite i vägen för själva vinet. Lagring kan möjligtvis mildra det problemet...
Som final vill både vi och osten ha en riktigt kraftpaket. Därför måste vi överge vårt pinottema och dra korken ur en Barbera Gallina från La Spinetta. Vi skrev om den för någon vecka sen och intrycken stämmer. Ett toppenvin till ost att dricka nu eller spara.
2004 Beaune 1er Cru Les Grèves (Domaine Maillard)
2002 Aloxe-Corton (Tollot-Beaut)
2002 Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos de Fonteny Monopole (Bruno Clair)
2004 Neudorf Moutere Pinot Noir (Neudorf Vineyards, Nelson, New Zealand)
tisdag, december 26, 2006
2003 Langhe Nebbiolo
Ni dricker ju en massa olika viner som ni gillar, men vad gillar ni egentligen allra bäst ? Svårt att svara på, omväxling är ju själva nöjet - men frågan är om inte det här vinet kan sammanfatta våra preferenser på den röda sidan. Nebbiolodruvans doft liknar en fasett som man kan vända på och se nya bilder och vinklar i varje gång. I dag är det grus och stendamm som tar täten. Kan det vara gott ? Ja, det är gott. Sen en pust av rökt korv, tjära, lakrits. Nypon, hallon, rosor är inslag i en doftblandning med en svårdefinierbar komplexitet som bara kan sammanfattas - nebbiolo. Våra vägar ledde rakt in i vinets värld på fyra hjul med Volvo Amason genom Italien för tio år sen, och besöken har blivit fler sen dess. Och fortfarande är det de italienska erfarenheterna som präglar vår smakuppfattning: att den aromatiska kraften i vinet kommer ur syrorna. I det här vinet bär de vitvinslikt friska syrorna fram frukten i vinet, lite som i svenska jordgubbar. Syrorna gör också att eftersmaken ringer kvar länge i munnen. Den tegelröda transparenta uppenbarelsen är vacker att se på. Men fylligheten är rätt måttlig, så vinet är framför allt läskande. Hållbarheten och matvänligheten får man liksom självklart på köpet. Riesling är nebbiolos vita motsvarighet. Sa vi att vinet kostar under hundralappen ?
2003 Nebbiolo Langhe DOC (Pio Cesare, Alba, Piemonte)
måndag, december 25, 2006
1990 Sugot-Feneuil Special Club
Special Club-flaskorna från Sugot-Fenueil är ett prisvärt sätt att smaka fullmogen Blanc de Blancs från Grand Cru-byn Cramant. Vadå Special Club? Jo, ett antal mindre byproducenter har slutit sig samman och marknadsför utvalda lägen och årgångar i en särskilt formgiven bukig flaska. I Richard Juhlins bibel läser vi att man gör endast 8000 flaskor av just den här, med druvor från 30-åriga stockar som växer i tre fina lägen. Vi har de senaste åren provat årgångarna 1985, 1988, och 1990. 85an var frisk och hade mer att ge, 88an hade tappat stinget och var på väg utför (i alla fall den flaskan) och 90an är mogen nu. I glaset har vinet har en gyllene färg och en nästan trögflytande uppenbarelse. Näsan möter en fantastiskt utvecklad chardonnaydoft med russin, korinter, fikon, hasselnöt och valnötsolja och en del oxiderade sherrytoner, som föranleder både glädje och invändningar runt bordet. Bubblorna är nertonade och mjuka och smaken är rund och stor med förvånansvärt bra syror i behåll och en del grapebitterhet. Den är mycket god att dricka både till och efter maten. Torskrygg i ugn med rieslingvelouté, lättstuvad hel spenat, haricôts verts och bönvinägrett.
Eftersom flaskorna är så slut som bara är möjligt, länkar vi till en underhållande återgivning av två danska champagnefreaks frustrerade möte med vårt svenska nyhetssläpp: Sugot-Feneuil - eller: Jagten på den perfekte flaske.
1990 Sugot-Feneuil Blanc de Blancs Brut Special Club (Robert Sugot, Cramant)
NV Gosset Grande Reserve
Världens äldsta champagnefirma är Gosset. Redan 1584 var de igång i Aÿ och det vore kul att veta hur det smakade då. Ett stilla vin var det i alla fall. Idag ser moussen finfin ut, bubblorna pyttesmå och snabba. Färgen är ljust gul med gröna reflexer. Så får vi en distingerad sval doft dominerad av mineral, ostron och musselkalk, sen grapefrukt och lite smultron. Smaken är mineralisk med betoning på hårda lite kartiga syror mer än mogen frukt, och en lång stram eftersmak. Inte alls något charmtroll, men klart elegant. Alltså en ung, bred, riktigt tuff och egentligen både mat- och lagringskrävande champagne. För att vara en standardchampagne är den extra ambitiös. Vilket sällskap behöver den för att hamna rätt, tro? Efter ett dygn i öppnad flaska är doften klart mer generös och tilltalande. I munnen är det också påtagligt bättre idag. Vi bullar upp anklevermousse med stänk av balsamicoreduktion på julvört. Och nu sitter smaken äntligen på rätt plats, gott! Men de i särklass de godaste bubblorna just nu tycker vi är 1996 Comte Audoin de Dampierre.
NV Gosset Grande Réserve Brut (Gosset, Aÿ)
söndag, december 24, 2006
1980 Smith Woodhouse Vintage Port
På Vastastans Ost var det julrusning och Cropwells supergoda krämiga half blue stilton sålde som smör. Vi äter osten till tjugosexårig vintage port från Smith Woodhouse, ackompanjerad av Kalle Anka och sprakande björkved. Doften har framförallt härliga russin och katrinplommon, en dos kärnig körsbärslikör och mörk choklad. Smaken är söt, rund och harmonisk, tanninerna helt uppmjukade, vinet är perfekt moget nu. Eldig, rätt lång eftersmak. Mmm...en känsla av välbefinnade. Wine Spectator gav vinet 90 poäng och omdömet "tight, hard and closed". Men det skrevs 1989...en hel del har hänt sen dess, inte bara i den här flaskan. Att fin vintage port och utsökt stilton är nödvändigt för julen är etablerat av engelska farbröder och tanter sedan århundraden. Vi är ju lite anglofila till mans, gärna tanter och farbröder också ikväll... bland julklapparna i år: "A Hedonist in the Cellar" (Jay McInerney), "Arthur and George" (Julian Barnes).
1980 Smith Woodhouse Vintage Port (Symington)
fredag, december 22, 2006
2002 Château Poujeaux
Vi smakar på en förvånansvärt bra Poujeaux från ett dåligt år. Vackert rubinröd klar färg. Doften överraskar direkt med snygga klassiga bordeauxdrag: svarta vinbär, ceder, blyertspenna, mineral, lite kryddnejlika och svagt inslag av fikon. Smaken är läckert knastertorr med salt lakrits och fänkål, den återhållna frukten saknar sötma och mittsmaken är lite vattnig men stram, frisk och läskande. Inte särskilt lång eller komplex men verkligen god och välgjord för årgången. Som jämförelse är andravinet, La Salle de Poujeaux, från årgång 2001 betydligt mer fruktigt, därmed mer lämpat att spara ett tag. Men den nästan salta grovsnustorra smaken i 2002 är ändå snäppet ballare och elegantare tycker vi - den känns gammeldags i positiv bemärkelse. Behöver inte lagras, vinner troligen inte på mer än ett par år, för ovanlighets skull. Passar bra till lika traditionella nytrillade köttbullar med calvadosspetsad brunsås, pressgurka, gele, broccoli och kokt potatis.
2002 Château Poujeaux, Moulis Cru Bourgeois (Moulis-en-Médoc, Bordeaux)
torsdag, december 21, 2006
2004 Weinbach Pinot Gris Réserve Particulière
Domaine Weinbach är en av de bästa i hela Alsace, belägen i ensamt majestät längs vägen österut strax utanför pittoreska byn Kaysersberg, där vi övernattade för ett par år sen. Gården drivs av systrarna Faller som tagit över efter sin mamma, de har superba lägen i Grand Cru Schlossberg. Vi provade deras andra "druv-viner" på Vinordic - minns både en ambitiös egensinnig sylvaner och en läcker muscat med helt torr smak. En invändning har vi dock: namngivningen av deras viner är ganska förvirrande. Olika cuvéer med familjemedlemmarnas förnamn blandas med Grand Cru-namnet på ett mystiskt sätt. Och så pryds alla deras flaskor av etiketten Clos des Capucins, vingården som omgärdar själva byggnaden, trots att den bara omfattar fem hektar. Varumärkesbyggande istället för vingårdsbeteckning ? Nåja...med hög status följer också höga priser - så vi hugger glatt när deras hyfsat prissatta Pinot Gris släpps. Det här vinet är det inga problem att gilla: doft av honung, torkad aprikos, citrusfrukt och annat gott som får oss att ta fram Le Nez du Vin och nosa på miniflaskorna med doftextrakt. Smaken är packad med liknande fruktighet, en del sötma och en snyggt balanserad alkoholvärme i slutet (14%). Vi dricker den till tortellini på karljohansvamp och parmesan, provar också med comtéost och Skärvångens Linus, en rödkittost av havartityp från Jämtland. Gott alltihop. Perfekta matchningar gissar vi kan vara (med goda minnen från Alsace) honungsmelon med lufttorkad skinka, eller foie gras.
2004 Pinot Gris Réserve Particulière (Domaine Weinbach)
tisdag, december 19, 2006
2004 Olivier Leflaive Bourgogne Cuvée Margot
Olivier Leflaives standardcuvée är ett schysst val när man vill ha en lätt och läskande pinot noir med tydlig druvkaraktär. Doften är fint kryddig med ren och god doft av vildhallon och jordgubb utan större djup, men utvecklas fint i glaset. Smaken har bra örtighet, visst är den lätt och lite tunn - men korrekt gjord, har goda syror och den saftiga pinotsmaken sitter på plats. Krydda och syra ger ett trevligt sting till eftersmaken. God till lättare mat som kyckling, kokt ljust kött, ost - eller på egen hand. Bra pris.
2004 Bourgogne Cuvée Margot (Olivier Leflaive)
måndag, december 18, 2006
2003 Brancaia Chianti Classico
La Brancaia är en vinegendom i Chianti Classico, som ägs av den schweiziska familjen Widmer. Vingårdarna som ger druvorna till detta vin ligger i Castellina in Chianti. Vinmakare är unga Barbara Konenberg-Widmer. Konsulterande oenolog är, liksom hos favoriterna Fonterutoli och Ricasoli, toscanamästaren Carlo Ferrini. Druvorna är 95% sangiovese och 5% merlot. Vinet lagrades 16 månader på nya och ettåriga ekfat. Brancaia bjuder på en doft i typisk nytoscansk stil: gott om rostade ekfat, aningen stall, mogna körsbär och mörk choklad. Smaken är rund och fyllig, med ektanniner och sura körsbär, syrorna lite avrundade från det varma året. Stilen känns bekant från 2003 Castello di Brolio, Ricasolis flaggskeppsvin vin från samma årgång, som har ännu mer att ge. Brancaia är ett riktigt gott vin! Pizza nel forno a legna.
2003 Brancaia Chianti Classico DOCG (Podere La Brancaia, Radda in Chianti)
söndag, december 17, 2006
2004 Brully Côte de Nuits-Villages
Som vi konstaterade för en månad sen har den här bourgognen en märklig, inte helt angenäm doft: brandrök, tobak, inslag av bensin och allmänt omoget gröna drag som av paprika. Smaken fortsätter i samma stil. Syrorna är inte på rätta stället, alltså som fokus mitt i frukten. Istället sitter de lite utanpå vinet, eftersom smaken är lite fattig och vattnig i mitten, och dessutom finns drag av vinägersyra. Inte så kul på egen hand. Men till maten är vinet helt funktionellt, ok och i rätt viktklass. Pot au feu på lammlägg, dijonsenap, i sällskap av en bönvinägrett. Nu ska vi inte dricka mer av det här vinet.
2004 Côte de Nuits-Villages (Matthieu Brully)
lördag, december 16, 2006
1999 Masi Mazzano Amarone
Amarone som trendföreteelse passerade väl zenit för några år sen, och fick - påhejat av allt från Nobelfesten till Bengt Frithiofssons solar - sin givna plats som det populäraste vinvalet när det ska bjudas fint. Mest pang och procent per krona, som en festligare motsvarighet till primitivo och lådviner från nya världen.
Vi dricker sällan amarone, eftersom varken restsocker eller hög alkohol hör till våra preferenser. Det vi letar efter handlar snarare om elegans och komplexitet före kraft. Men inför Masis Serego Alighieri har vi kapitulerat, och av vingårdsvinet Mazzano har vi lagt undan 95or och 99or. Generellt är det synd att dricka sin amarone innan den blivit minst tio år gammal, men... vi är nyfikna.
För att matcha det ser vi Nicke Nyfiken på dvd, och laddar upp med ett batteri av hårda ostar: pecorino toscano, parmigiano reggiano, manchego extra och 24 månaders ekologisk comté från pålitliga Vasastans Ost.
Och till ostbrickan kommer vinet till sin absoluta rätt, kombinationen är busbra. Doften är fortfarande ganska nertonad, och domineras förstås av russin - vad annars! Dessutom avrundade toner av körsbär i likör, och choklad med örtiga och kryddiga inslag. Smaken är rund och russinmjuk, inte för söt. Kraftfull men samtidigt elegant för att vara amarone. Mjuka tanniner och relativt låga syror. Alla sexton procenten är förvånansvärt väl infattade i fruktigheten, och märks mest i den goda och lite eldiga eftersmaken. Samt genom en portvinslik känsla av välbefinnande. Mer komplexa mognadsupplevelser får vi förhoppningsvis om sådär fem-tio år.
1999 Mazzano Amarone della Valpolicella Classico (Masi)
onsdag, december 13, 2006
2002 Riesling Vorbourg
Vi är alltid på jakt efter god riesling. Nyss släpptes denna 02a. Årgången var riktigt bra i Alsace, och ofta har utvecklingen hunnit fram till de mognadstoner som vi letar efter. Doften är mycket god och bjuder på ljuvligt bred petroleum, bivax och honung. Dessutom inslag av aprikos, valnöt och mint. Smaken präglas av lite avrundade men ståliga syror och har en fin grapebitterhet. Eftersmaken är inte särskilt lång eller klingande. Det är en jättegod matriesling, precis vår sort, men det är ingen stor Grand Cru och framtiden finns framförallt nu. Priset är toppenbra, vi tackar och kommer att dricka vinet flera gånger under de närmaste åren. Fortfarande finns det hyfsade kvantiteter. Till frästa scampi i hummergräddsås på spaghetti.
2002 Riesling Grand Cru Vorbourg (Dopff & Irion, Riquewihr, Alsace)
2001 Rotari Rosé
Laxrosa vardagslyx...Mezzacorona från Trentino smäller till med en billig och god skumpaersättning, en försäljningshit. I glaset en kopparnyans som är fin att titta igenom medan vi pyntar granen (julen är ju allra bäst innan..). Doften är lite brödig och tydligt präglad av söta smultron och allmänt lättsam vinbärig pinot noir-frukt, med en del associationer till champagne. Bubblorna är lite vassa i munnen så varför inte låta vinet ta vägen om en karaff? Smaken är en smula jordig med en godisartad sötma som ringer kvar i eftersmaken. För under hundralappen är det nog ändå rätt svårslaget. Mezzacorona är verkligt skickliga att tillverka vin i lägre prisklasser. Den här har mer utpräglad karaktär än den vita Rotari Brut. Båda är goda och tjänar med säkerhet på att lagras - men vem gör det?
2001 Rotari Rosé (Mezzacorona)
måndag, december 11, 2006
2003 Ode d'Aydie Madiran
Ett riktigt rödtjut från madiran i sydvästra frankrike till rustikare mat på måndagskvällen. Färgen är tätt blåröd. Första intrycket är bra, vinet doftar gott och mycket: fat, plommonfruktighet och örter. Smaken är likaså fyllig, strama tanniner gömmer alkoholen, men tyvärr...något viktigt fattas: fruktsyror. Vinet saknar spets och friskhet och blir till slut inte så kul alls. Kyler man vinet lite så blir det mindre märkbart. Men en gång räcker för oss. Vill man resa till Gascogne i 80-kronorsklassen rekommenderar vi istället Alain Brumonts Tannat-Merlot.
2003 Odé d'Aydie (Fréderic Laplace,Château d'Aydie, Madiran)
lördag, december 09, 2006
2001 Château Ferrand
Det här pomerolvinet släpptes i måndags och går fortfarande att få tag på. Kanske en vecka till, men knappast två. Vinet i glaset är påfallande vackert, transparent rubinrött med tegelröda kanter. Lockande... Upp ur glaset kommer mogna stalltoner, läder, anndra animaliska toner av järn och kött, lite gräs, saftiga hallon, plommon, nypon, lite piptobak av märket Old Holborn och allmänt läcker karaktär av förfall och multnad. En komplex och rent förförisk doft, snålvattnet rinner till...smaken är snyggt kruttorr, läskande, ganska slank och lätt i mitten men med lång och bra, lite torrsträv eftersmak, aningen eldig. Ett stiligt och moget merlotvin till rimligt pris. Vi kollar hur vinet ackompanjerar älggryta lagad som boeuf bourgignon, couscous med rostad paprika, zucchini och russin. Och det visar sig vara en lysande kombination. Det här är ett riktigt gott matvin som vi ska köpa mer av!
2001 Château Ferrand (Pomerol)
fredag, december 08, 2006
1999 Drouhin Chambolle-Musigny
Bourgogne är notoriskt svårt och chansartat. En bra årgång från en renommerad producent är ingen garanti för en stor upplevelse. Här finner vi en hemlig, lite knuten, inte alls stor men god doft med en del mognad och ett starkt drag av julmust, för övrigt rätt så vanligt i mogna toscanare. Smaken är också rätt god, men lätt och har lite snipiga syror. Vi måste vara tråkiga och säga att prislappen är större än intrycken, i motsats till de två senast smakade från Tollot-Beaut. Dessutom var Drouhins 1999 Volnay-Chevret klart bättre. Ändå fick vinet bästa tänkbara draghjälp av lammstek i sin skysås, gratinerad broccoli och blomkål, därtill haricots verts.
1999 Chambolle-Musigny Premier Cru (Joseph Drouhin)
1996 Mailly Grand Cru La Terre
Vi fortsätter att smaka på nysläppen från i måndags. Mailly har en riktigt bra doft: i början frisk jäst och citrus som snart breddar ut sig till härliga röda äpplen. Efter mer kontakt med luften och stigande temperatur kommer också valnöt. Mycket läckert och aptitretande. Smaken är tuffare med fortfarande lite hårda syror och grapebitterhet som antyder att här finns en stor framtid om man lägger undan någon flaska. Redan gott, men vill man ha maximal utdelning just nu är 96an från Comte Audoin de Dampierre oslagbart. PS. Efter tre timmars luftning är vinet ännu läckrare, doftar som halva julafton och smakar mjukare, vilket bara bekräftar våra lagringsteorier. För den som just nu letar julklappar: uppseendeväckande presentförpackning med ambitiös trycksak ingår i köpet...
1996 Mailly Grand Cru La Terre (Champagne)
torsdag, december 07, 2006
1995 Duval-Leroy Brut
I måndags släpptes denna söta lilla halvflaska, där man kan smaka mogen årgångsskumpa i fiffigt vardagsformat. Doften är färdigutvecklad med oxiderade sherrytoner som vi inte är helt överens om hur mycket vi gillar, nötig med betoning på valnötsolja, och dessutom finner vi blodgrape, korinter och russin. De mogna inslagen för tankarna till Launois goda standardcuvée. Smaken är tyvärr lite platt och uddlös, syrorna börjar svikta och mittsmaken är inte så koncentrerad, men domineras av grape. Som synes är doftupplevelsen klart bättre än smaken. Lite kul ändå, plus i kanten för mognaden, men Launois är både billigare och bättre.
1995 Duval-Leroy Brut (Champagne)
onsdag, december 06, 2006
2004 Gallina Barbera d'Alba
Jaa! Här har Fratelli Rivetti hittat en beundransvärd balans. Doften är mer lågmäld, nyanserad med toner av hallon, mogna körsbär och smörkola, ja faktiskt en smula som en elegant fruktig whisky. Smaken är fokuserad, jättegod utan överdrivet eldiga drag. Ändå samma höga alkoholhalt (14,5%). Allting är fint ihopknutet, med tät textur som lovar gott för kortare lagring. Vi gillar det här vinet mycket, som mer är i stil med Barbaresco Vigneto Starderi från samma producent. Osten passar ruskigt bra till, manchego extra. Vi tror alltså egentligen mer på ost än mat till de här vinerna. Satisfying and hedonistic är amerikanska adjektiv som passar. La Spinetta är ändå barberans trollkarlar. Första leveransen Gallina såldes slut på en enda dag. Men nu går den tydligen att beställa igen. Super-duper gott !
2004 Gallina Barbera d'Alba (La Spinetta, Castgnole Lanze, Piemonte)
2004 Bionzo Barbera d'Asti
VÄLDIGT spännande! Vi provar årets släpp av barberaviner från La Spinetta. Först ut: Bionzo. Doften kommer med bittermandel, sursöta körsbär i likör, tät cassis, julkryddor, starkvinstoner, till och med calvados, men snyggt infattade ekfat. Den direkta smaken har tät söt struktur, klart eldig, med kryddnejlika och andra glögginslag. I eftersmaken blodapelsin och blodgrape. Halvvägs till starkvin (14,5%) med en hel del sötma. Kvällens Pollo alla Diavola har inslag av spansk peppar. Inte helt lyckat, eldigheten förstärks, men till ost funkar det klart bättre. Helhetsintrycket är ändå lite väl kletigt "nya världen"-stuk, vi är inte helt sålda...
2004 Bionzo Barbera d'Asti (La Spinetta, Castagnole Lanze, Piemonte)
tisdag, december 05, 2006
2000 Marquise de la Tourette
Den här Hermitagen från Delas släpptes i går, ungefär lika prissänkt både här och i Danmark. Tidigare kostade den 386 kr - nu 228! Första doften bjuder på grillat, sen en skrattretande tydlig doft av danska Ga-Jol tjärpastiller (eller kanske finska, där finns det fler såna) och lite kemiska inslag, som skokräm. Här finns också lakritsrot , tändstickor mot plån och knallpulver...tjäran vetter dessutom mot tobak och rökt korv. Den inbäddade syrahfrukten spänner över hallon, nertonade björnbär, plommon och fikon. Som helhet är det en riktig doftsensation! Smaken är nästan fri från sötma (läckert), är lite uttorkad med nertonad frukt, istället får vi Bassetts saltlakrits. Mittsmaken är en smula vattnig men längden är bra och avslutningen kryddig och örtbitter (salvia). Smaken är inte riktigt lika bra som doften - men vinet är påfallande moget. Så gott före mat och lika fin till mat. Långkokt lammbog med grönsaker.
2000 Hermitage Marquise de la Tourette (Delas)
måndag, december 04, 2006
2002 Aloxe-Corton Tollot-Beaut
Vi provar ännu en bourgogne 02a från Tollot-Beaut i Chorey-les-Beaune. Doften är läcker, nästan insmickrande: djup hallonfrukt med inslag av björnbär, smörkola, karamell och lakrits från rostade fat. Smaken är bred och köttig, i en ännu rundare och fylligare men mindre lagringskrävande stil än Savigny-Champs-Chevrey. Syrorna är bra men balanserade, intensiteten och helhetsintrycket är lite mjukare, med en rejäl fatkaraktär. Mycket njutbart och väl värt sitt pris. Inte dumt alls till tryffelbrie. Dessutom är vinet verkligen gott på egen hand.
ps. från ett annat tillfälle: Eftersmaken är faktiskt ändå hårt åtknuten och lagring tillråds.
2002 Aloxe-Corton (Tollot-Beaut)
söndag, december 03, 2006
1999 Drouhin Volnay-Chevret Premier Cru
Långkoket har stått på i två och en halv timme och lammbogen faller självmant av sina unga ben. Köttet har puttrat i merparten av Rémi Jobards ogina, gröna och snipiga, dessutom dyra bourgogne blanc - och hönsbuljong, vitlök, örter, persilja med mera. Därtill puré på persiljerot och bönvinägrett. Lite dijonsenap bredvid. Nu är stunden kommen att prova en Côte-de-Beaune från Drouhins hyllade 1999 - frågan är om den är färdig att dricka än? Dofterna är diskreta. Först kommer ur glaset en animalisk puff med lite fårfett, en aning rök, sen blandade dofter från ost- och charkbutiken. Lakrits från rostade fat, hallon, jordgubbar och en blommig doft som av violer. Efterhand lite steniga och järniga mineraltoner. Smaken har hög syra, koncentrerad och matkrävande struktur. Den största kicken är eftersmaken, som är intensiv och lång med goda hallon. Vinet bjuder inte på mognadstoner av höstskog än, men funkar fint till kvällens mat. För att få en ännu större upplevelse kan det vara idé att spara vinet ytterligare fem år.
1999 Volnay-Chevret Premier Cru (Joseph Drouhin, Beaune, Bourgogne)
1992 Niersteiner Pettenthal
Gammal riesling från Rheinhessen! Redan färgen när vi häller upp i karaffen liknar nästan tokajer, och det fortsätter på samma vis i näsan. Här finns en hel cykelkällare där någon glömt lådvis med röda äpplen som börjar bli rätt ankomna. En hel del goda oxiderade honungstoner (som tokajer eller sherry) och sen massor av torkad eller inlagd tropisk frukt. En liten chock blir det när vi möter en smak lika snäll, honungslen och fyllig som förra årets finaste äppelsaft. Syrorna har nästan helt lagt sig, alkoholen är typiskt låg (7,5%) men aromerna är många, långa och mogna. Priset är sensationellt lågt med tanke på att någon lagrat vinet i 14 år åt oss. Ofta släpps faktiskt mogen tysk riesling till uppseendeväckande vrakpriser. Vi har en flaska kvar, den ska vi prova till anklever. Idag var tryffelbrie gott som tilltugg även om munsterost kanske hade varit bäst. Gott också två dagar senare som aperitif.
1992 Niersteiner Pettenthal Riesling Auslese, Rheinhessen (Dr. Rheinhard Muth)
torsdag, november 30, 2006
1996 Comte Audoin de Dampierre
Vi är helt knockade! Det här är den godaste champagne vi druckit på länge. Moussen imponerar direkt i glaset, tät, gul och gräddig. Allt är på plats i den urläckra doften: först en intensiv attack, sen, bröd, kex, jäst, bred citrusfrukt, inslag av ananas, röda äpplen, svamp. Smaken har fina höga syror med sötmogen citrus, tuff blodgrape och bra längd. Summan av alla intryck är är svårbeskrivligt bra - elegant, harmonisk, förförisk är nästan understatement. Till och med tilltugget är sensationellt: pyramidknäcke med Salsa Tartufata från Jimmy i Perugia (svamptapenade med hög smak av vit tryffel, rekommenderas varmt). Haffa 96orna medan de finns kvar. Den här vill vi smaka igen snart!
1996 Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage (Champagne)
onsdag, november 29, 2006
2002 Tollot-Beaut Savigny-Champ-Chevrey
Vi gläntar på korken till en bourgogne från den ypperliga årgången 2002. Doften smäller till direkt i karaffen: animalisk, vinös, intensiv med plommondjup frukt, vinbär, hallon och rejäl fatkrydda. Smaken är härligt intensiv med höga syror och unga tanniner, riktigt stadig och rejält kraftfull, mer vinös än bärig - och med en strålande framtid i sikte. Wow, vilken god pinot !
2002 Savigny-Champ-Chevrey Premier Cru Monopole (Domaine Tollot-Beaut, Chorey-les-Beaune, Bourgogne)
tisdag, november 28, 2006
2005 Riesling Sauvage
Ikväll äter vi kallrökt lax med lättstuvad spenat. Riesling passar alltid fint till det rökta. Den aktuella årgången är extra bra av detta otroligt pålitliga vin. I doften finns äpple, mineral och ett litet drag av tropiskt mogna citrustoner och ananas. Smaken har hög syra som gröna äpplen, bra bitterhet som grapefrukt och svalka från rhensluttningarnas mineraliska jord. Vi dricker alltid vinet ungt - men undrar vad som kan bli av detta vin om vi sparar några flaskor? Petroleumtonerna kommer för eller senare. Det borde gå fint...
2005 Rheingau Riesling Sauvage Qualitätswein Trocken (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)
måndag, november 27, 2006
2002 Domaine Bejot Savigny-Les-Beaune
Ibland är man bara så sugen på en törstsläckande pinot noir helt på egen hand. Har den då en doft av solmogna nypon, sandig sommar och sandelträ, är det sannerligen en ljuvlig början. Är smaken dessutom helt knastertorr, med kryddiga mognadstoner i en lätt kropp helt utan syltiga drag måste man säga att det är precis vad man längtade efter. Vinjuryn Confrèrie de Chevaliers du Tastevin i Clos de Vougeot måste ha tyckt något liknande. Kostar den dessutom bara 99 DKK, kan vi bara råda den som händelsevis passerar Illum i Köpenhamn att göra som vi och plocka upp några flaskor.
2002 Savigny-Les-Beaune (Jean-Baptiste Bejot)
lördag, november 25, 2006
2001 Château Malescot-Saint Exupery
Vi provar en fin Margaux till Brie de Meaux och pyramidknäcke. Doften är förförisk med rostad fatlakrits, kaffe, choklad, korinter, plommon, ceder, och typiskt för Margaux brända mandlar och nötiga oxidationstoner. I smaken är vinet tätt och i fin balans, ännu lite knutet men med lång klingande eftersmak. Bra syror och tuffa tanniner i avslutningen. Ett 3ème cru-slott på uppåtgående. Mycket av allt för framtiden! Här blir vi med all säkerhet rikligt belönade om vi har karaktär att vänta.
2001 Château Malescot-Saint Exupery (Margaux 3ème Cru Classé, Bordeaux)
1985 Masi Campofiorin
Ikväll inviger vi nya härligt gröna tallrikar: hjortfilé med rödvinssås, gratinerad blomkål/broccoli och rösti. Vinet bjuder på sensationell mognad: brända toner med drag av tawny port, russin, korinter, valnötsolja och mörk choklad. Marsipan och medelfyllig frukt som inte torkat ut än. Smaken är lite eldig med alla aromerna på plats och ger en lång eftersmak. Mötet med viltet och tillbehören klaras elegant. Dessutom är det mycket njutbart att kontemplera alla intryck efter maten. En verkligt stor upplevelse ! Vi undrar om dagens Campofiorin utvecklas lika bra ?
1985 Masi Campofiorin (Masi, Veneto)
2003 WG Friedelsheim Riesling Brut
Vi korkar upp vad som troligtvis är systemets billigaste dieselupplevelse. Priset är tokrea - häpnadsväckande 66 kr. Som aperitif är bubblorna förstås inte de minsta, smaken inte den torraste...men doften!! Här finns petroleum, grape, äpple och bröd. Med rätt tilltugg - ikväll är det Gränna Knäcke - har den här sekten sin dragningskraft. Och man slipper pastorn ;-) så köp medan det finns kvar, drick och ha kul !
2003 Riesling Brut (Winzergenossenschaft Friedelsheim, Pfalz)
fredag, november 24, 2006
2004 Trimbach Riesling
Näsan är på plats nere i glaset igen. Här finns doftupplevelser som av en hel resa till Alsace på våren. Grönt äpple, blommiga toner som jasmin, en klockren doft av rabarberpaj med vaniljsås. Mineral och stål tar cirkeln tillbaka till det äpple som började alltihop. Vinet doftar helt enkelt fantastiskt gott. Smaken har underbart zzing i syrorna och generös frukt. Som aperitif - lika aptitretande som champagne. Den här årgången är vår största upplevelse hittills av det här vinet.
2004 Trimbach Riesling (Ribeauvillé, Alsace)
onsdag, november 22, 2006
2002 Domaine Parent Pommard Les Argillières
Vad kul! Steget från Valtellina till Côte de Beaune är inte så långt. Doften såväl som prislappen är betydligt större, med ett pinottypiskt inslag av Krakows jordgubbsylt och ingen örtig kärvhet som i Le Tense. Annars är många bärande inslag gemensamma: skogshallon, lakrits, läder, kryddor. Det här är en rund och skön Pommard med fina syror, mycket god att dricka redan nu om man vill prova, men som ännu inte utvecklat sköna drag av allmänt förfall - den mogna bourgognen kommer ju med tiden ha mer att bjuda på. Ett riktigt läckert vin !
2002 Pommard Premier Cru Les Argillières (Domaine Parent, Pommard, Bourgogne)
2003 Nino Negri Le Tense Sassella
Strimlad biff och champinjoner i gräddig dijonsås med tortiglioni och parmesan, samt tomatsallad. Här behövs en vinsyra som skär igenom såsen. Le Tense har både den och mycket mer. Nebbiolo, eller chiavennasca som den kallas i Valtellina, är druvan i detta vin som är den mest bourgognelika nebbiolo vi druckit. Bara ett gäng alper skiljer vinerna åt.
Det är lättare och slankare än barolo och barbaresco, med en doft av hallon, röda vinbär, torkad frukt, gräddkola, lakrits, lite vanilj och en kryddighet som av sandelträ. Vi blir alltid lika glada åt detta superba vin, som har ett vitvins fräschör och ett rödvins aromer. Smaken är slank men intensiv, med en gnutta kärvhet och syror som ger vinet dess längd. Varje gång vi dricker Le Tense vill vi utnämna det till systemets bästa alla kategorier, ifall man tar hänsyn till priset. Nu blir det spännande att jämföra med en fin bourgogne.
2003 Le Tense Sassella Valtellina Superiore (Nino Negri, Chiuro, Valtellina)
tisdag, november 21, 2006
2003 Castello di Brolio
Vi provar igen den här favoriten, från det varma Toscana 2003. Till bistecca fiorentina på välhängd och marmorerad biff med bönsallad, Le Puy-linser och babyspenatblad. Smakerna av salt, citron, persilja och vitlök går fint med det här vinet. Det doftar riktigt mogna moreller, plommon, stall, kanelstång, choklad, espresso. Smakar runt, mörkt chokladigt och sammetsmjukt med lite sötma från väl mogna druvor utan nämnvärd kärvhet. Vi måste ändå nyansera första intrycket lite och trots allt säga att vinet är mer av mycket gott och trevligt än mycket stort. De (för det här vinet) typiska tanninerna och syrorna är nedtonade, så vi ska inte chansa på att spara (med risken att få en fadd mognad) utan kommer ta en flaska då och då under de närmaste åren.
2003 Castello di Brolio (Barone Ricasoli, Gaiole in Chianti, Toscana)
lördag, november 18, 2006
2003 Kanonkop Paul Sauer
Vi halar fram en tuffare motståndare till kvällens rensadel med rödvinssås. Här har vi kanske själva motsatsen till Mont-Redon. Doften attackerar med tät cassis, ceder, blyerts, lagerblad, rök, och den bara ropar efter nygrillad entrecóte. Den cabernetdominerade smaken är ung, tuff och lovande, och passar bäst till smakrikt kött. Men den här årgången är uppenbart bara i sin ungdom och det känns inte riktigt som vinet görs rättvisa så här tidigt. Kanonkops pedagogiska "drinkability" kurva säger 2008-2018. Smaken är alltså inte riktigt framme i harmoni än - vilket 01:an faktiskt var för ett par år sen. Vi luftar resten tills imorgon och ser hur det möter älggrytan. Men den svenska vinpubliken har sagt sitt, mycket av allt gäller - detta kultvin är redan slutsålt.
2003 Kanonkop Paul Sauer (Stellenbosch)
2002 Château Mont-Redon
Vi måste säga det med en gång: vi har undvikit alla rhôneviner från den svaga årgången 2002 - som konstigt nog var lyckad tjugofem mil norrut. Men en del goda omdömen har vi hört om detta vin. Så till kvällens renfilé med rödvinssås och gratinerad jordärtskocka och potatis provar vi. Doften är inte så tydligt fokuserad. Men vi hittar mognadstoner, örter, läder och trevlig grenachefrukt. Tyvärr är smaken på samma sätt i avsaknad av fokuserade syror. Vinet känns en smula jolmigt och har en lite vattnig mittsmak. Eftersmaken ger en lite torr träig känsla. Ändå rätt ok, lite utvecklat, saftigt vin i lättsam mogen CdR-stil - men absolut inte något för framtiden, och inte värt priset. Vinet står inte heller riktigt upp mot maten men är hyfsat på egen hand.
2002 Château Mont-Redon Chateauneuf-du-Pape
2006 Château de Souzy Beaujolais-Villages Nouveau
Traditionsenligt landade i förrgår första smakprovet på årets europeiska vinskörd. Doften består av söta rotsaker, mycket snäll vinbärssaft och väl urlakad skumbanan. Smaken likaså. Kul i två klunkar, snart lite kväljande...resten rinner rakt ner i kvällens rödvinssås. Hoppas att den blir god ändå. Den andra flaskan hamnar i älggrytan som också puttrar ikväll. Till den som vill klunka rött till skinkan på lillejulafton rekommenderar vi i stället att njuta av Guigals Côtes-du-Rhône. PS efter matlagningen: som ingrediens i sås och gryta är det tanninbefriade busvinet helt perfekt.
2006 Chateau de Souzy Beaujolais-Villages Nouveau
fredag, november 17, 2006
2003 Fontanafredda Eremo Langhe
Lammracks på restaurang Östergök ikväll. Det här vinet är ett av de säkraste korten överhuvud taget sedan första årgången 1999, som var helt sensationell. Druvblandningen är 70% barbera och 30% nebbiolo, skördade och vinifierade var för sig. Jäsningen tar två veckor med ständig överpumpning, därefter urlakas barberans skal för maximal färg i ytterligare en vecka. Sedan vilar vinet åtta månader på hälften små franska ekfat och hälften stora slavonska ekliggare. Slutligen blandas vinet och ligger ytterligare fyra månader på stora fat. Danilo Drocco heter vinmakaren bakom denna innovativa mix. Doften har både tät god frukt (med drag av röda vinbär, körsbär och blåbär) och lite parfymerad nebbiolokaraktär, med kryddighet och en aning tjära från rostade fat. Vinet serveras bäst lite svalt (ca 16 grader ) och har då en verkligt läskande saftighet med fin syra, mjuka tanniner och en medelfyllig stil som gör att vinet excellent ackompanjerar det mesta på ett bord. Prova hela skalan från stekt fisk, pizza, antipasti, pasta, ostar, till lamm, oxfilé, vilt - det funkar lika bra till allt, eller för sig själv...och så är det riktigt billigt, inte minst internationellt sett. Är detta möjligen systemets mest användbara röda ?
2003 Eremo Langhe (Tenimenti Fontanafredda, Serralunga d'Alba)
torsdag, november 16, 2006
2004 Matthieu de Brully Côte de Nuits-Villages
Korken dras och vi smakar elakt nog direkt, får bara tillbaks grinigt snipiga syror och allmänt sluten karaktär. Ett par timmar senare återkommer vi till vinet, efter mat och vin med höga smaker. Nu, till ost, kommer vinet mer till sin rätt. Det har öppnat upp sig och doftar VÄLDIGT mycket brandrök, av typen "vi försöker elda upp våra våta höstlöv". Frukten är lite åt det stumma och ocharmiga hållet med druvtypiska inslag av jordgubb, hallon och lite kärva gröna toner. Trots alla invändningar är det ett rätt anständigt pinotvin som efter rejäl luftning går att dricka nu med viss behållning. Dock inget att lägga på lager, det kommer inte att bli mycket bättre.
2004 Côte de Nuits-Villages (Matthieu de Brully)
2003 Laurent Miquel Bardou Saint-Chinian
I våras provade vi årgång 2002 av det här vinet, både hemma och på Vinordic. Det var otroligt snyggt ihopsatt, med mörkt chokladiga fat, elegant mullrande dov frukt och tredimensionellt djup. Bardou är gjort på ren syrah. Nyfikna är vi alltså, men kanske är vinet kokt, syltigt och alkoholtungt i den nya heta årgången? Så är det lyckligtvis inte. Vi laddar nu upp med höga smaker, ostgratinerade paprikor fyllda med lite pepprig mix av köttfärs och råris. Och där landar det här vinet i helt rätt sammanhang. Doften är lite örtig, rakt på fruktig med lite ylletröja, mineral och rostad fatrondör. Smaken har god öppen generös frukt, men helhetsintrycket är nog ändå lite plattare - och därmed mindre elegant och spännande än vi minns 02an (som fortfarande finns i BS).
2003 Bardou Saint-Chinian (Laurent Miquel)
onsdag, november 15, 2006
2001 Sorí Paitin Barbaresco Vecchie Vigne
Vi tycker: spaghetti bolognese smakar allra godast med nebbiolo. Och är det dessutom barbaresco från bra årgång, ypperlig producent och gamla stockar kan det inte gärna bli mycket bättre. Doften har typisk bittermandel, härliga vildhallon, läder och lite vaniljiga fat. Smaken exploderar i intensivt hallontonade, mycket eleganta fruktsyror med sammetslen struktur, kryddighet, aningen av ungdomlig kärvhet men samtidigt början till mognad och en lång god eftersmak. Allt är i balans och vi svävar högt i nebbiolohimlen. Det kostar som det smakar. Wine Spectator ger 93p och bedömer att den är ännu godare 2009. Rätt så likartad 1999 Barbaresco från Pio Cesare, som även den är himmelskt god. Jämförelsevis lite lättare och slankare än La Spinettas powerbarbaresco Starderi.
2001 Barbaresco Sorí Paitín Vecchie Vigne (Azienda Agricola Paitín)
tisdag, november 14, 2006
2001 Sarget de Gruaud Larose
Våra näsor är överens: ett steg upp från 02an av Cantemerle, som var ett bra matvin. Det här är andravinet från finslottet Gruaud Larose. Här finns mer generösa, läckra toner av stall och läder som vi associerar med närbelägna Talbot. Men också en piggt och livligt pirr. I smaken är frukten lite rundare, de obligatoriska svarta vinbären drar mot plommon. Men smaken har också bra attack med lite bitande syror. Som synes är vinet både ungt och runt. Bordeaux årgång 2001 bjuder på flera viner som är njutbara just nu. Och det här är ett av de bästa vi smakat. En salt Brie de Meaux rundar av perfekt.
2001 Sarget de Gruaud Larose (Château Gruaud Larose, Saint-Julien/Beychevelle, Bordeaux))
2002 Château Cantemerle
Ett riktigt bra pris på ett gott vin från ett dåligt år. Doften är dominerad av rund och stabil fatlakrits, med en ren god svartvinbärsfrukt och lite tuffa och gröna tanniner. Smaken har hyfsad struktur, bra syror och möter upp maten fint. Något av ett kap för pengarna. Vi dricker gärna mer av detta vin. Dessutom har vi den ypperliga årgången 2000 som just nu ligger ner och vilar sig. Vi återkommer om den en annan gång. Lammracks med rostade grönsaker och couscous var lysande till vinet.
2002 Château Cantemerle, Haut-Médoc 5ème Cru Classé
lördag, november 11, 2006
1995 Château Belgrave
Vi provade 1999 Chateau Belgrave i augusti och gillade den en hel del. I måndags släpptes 1995 och 1998 av samma vin. Klart att man blir nyfiken! Särskilt som 1995 var ett bra år i Bordeaux. Men redan doften gör oss besvikna: tulpan, grön paprika, grumliga fattoner och brist på frisk frukt. Smaken går i samma stil, snipigt med matt frukt och trötta syror och mognadstoner som av grön gammal cabernet franc. Vi förstår nu precis varför slottet dragits med tveksamt renommé. Drickes möjligen till torr slottsstek ackompanjerat av gnäll om att allt var bättre förr.
1995 Château Belgrave Haut-Médoc 5ème Cru Classé
fredag, november 10, 2006
2005 Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Spätlese
Vi vet att vi lättar på korken i förtid ikväll. Denna mosel från ett bra tyskt år har en druvig och blommig doft. Smaken är överraskande söt och har karaktär av god druvsaft från fina mogna druvor. Tät som nektar, lättsam med typiskt låg alkohol - men bara ett råmaterial till en färdig moselriesling. Hej då, vi ses igen om minst fem, kanske tio år - och hoppas på skiffer, petroleum och mognad...
2005 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, Mosel-Saar-Ruwer (Dr. Loosen, Bernkastel-Kues, Mosel)
torsdag, november 09, 2006
2004 Sorí Paitin Barbera Campolive
Dags för en ny ung barbera. Doften har spets med ett litet vasst stick av fin vinäger, syrliga körsbär, vinbärs- och björnbärsnickel, bittermandel och fat med vanilj. Smaken likaledes skarp med riktigt höga fräsiga syror och samma intensiva frukt som doften. Bra längd som ringer kvar med en del tanniner i slutet. God och mycket italiensk stil. Dekantera gärna en timme i förväg. Priset kan tyckas vara åt det höga hållet, men det här är faktiskt småskaligt hantverk med lagringspotential. Barbera har blivit finvin och det här är ett av många ambitiösa viner på druvan. Jämför 2003 Collina della Vedova som nog var snäppet bättre. Spaghetti al dente con sugo di pomodori, parmigiano reggiano e salsicchia di Falun;)
2004 Barbera Campolive (Sorí Paitin)
onsdag, november 08, 2006
2000 Château Picque Caillou
Här finns en doft som är ganska underbar: hallon, vinbär, lakrits, rök och fat. Men smaken är förvånansvärt torrkärv, fruktfattig och knuten. Brukar betyda att den blir bra med tiden, säger S glatt. Först är man klart tveksam, men: en halvtimme senare är vinet faktiskt betydligt mer öppet med massor av hallon, lakrits och mer tillgänglig frukt. Här blir man nog belönad om man sparar ett tag. Bra årgång är det ju! 45% cabernet 45 % merlot, 10% cabernet franc. Älgfärsbiffar med gräddsås, vinbärsgelé, potatis och broccoli. Lite old fashioned sådär...
2000 Château Picque Caillou (Pessac-Léognan)
tisdag, november 07, 2006
2004 Domaine Maillard Beaune Les Grèves
Vi är nyfikna på den här nysläppta unga bourgognen. Vinet överraskar direkt med öppenhet, mognad och komplexitet. En intensiv doft av vildhallon (mycket läcker!), sen kryddnejlika, multnadstoner och rostade fat med lite läder, stall och sandelträ. Inga kärva gröna toner. Smaken är rund och saftig, syrorna är mjuka och balanserade. Vinet är redan drickvänligt och framförallt helt njutbart på egen hand. Vad månde bliva av denna härliga pinot? Kan vi hålla oss eller kommer vi att dricka upp med en gång ? Vi ska försöka hitta en anka snart - tydligen är det en bristvara i år.
2004 Beaune 1er Cru Les Grèves (Domaine Maillard Père & Fils, Chorey-les-Beaune)