torsdag, januari 17, 2019

Rapport från DödsstjärnanI början av 2017 gör Systembolaget sin hittills vassaste rekrytering. Den nye inköparen handplockas från lång och trogen tjänst hos en av landets större importörer i ett läge när bolaget nästan helt tappat greppet om landets aktivt vinintresserade. Uppdraget lyder sannolikt något i stil med: ”snälla, gör oss relevanta igen!” Exakt hur förtvivlat stort behovet är av den nya resursen bevisas av att man väljer att acceptera att personen ifråga öppet redovisar sig vara passiv delägare i en av (ut)landets bästa näthandlare - en modern och dynamisk företeelse som från början varit det allra rödaste skynket för monopolet. Den nye inköparen kan därmed liknas vid en x-wing-pilot från rebellstyrkorna som väljer att flyga rakt in i dödsstjärnan - men inte för att spränga den inifrån, utan för att plantera vackra blommor, så att de ondskefulla imperialisterna blir mentalt omvända till det bättre.

Under de senaste åren har landets mer nyfikna vindrickare kunnat iaktta en tydlig föryngring av lanseringarnas innehåll. Plötsligt är det hyggligt kul att botanisera i de månatliga nyhetssläppen, och fredagsköerna av vinentusiaster - som nästan försvunnit under en längre period  - är tillbaka. Allt det här visar på en vilja från inköpsavdelningens sida att vara relevanta - att vara en del av den samtida internationella vinscenen genom att erbjuda mer autentiska produkter. Dessutom har den aktuelle inköparens lanseringar varit bland dem som lämnat hyllorna allra fortast.

Men - trots positiva tendenser är det faktiskt ändå Imperiet vi talar om. Det sitter arméer av svartklädda jurister därinne som inte tänker på någonting annat än hur man ska kunna komma åt rebellerna och upprätthålla den av staten fabricerade allmakten. Deras senaste drag är att stämma nätvinhandlaren Winefinder i Patent- och Marknadsdomstolen. ”Konkurrentens verksamhet är olaglig och måste stoppas, menar den statliga monopolisten”.  Och är man ett monopol som tänker stämma andra inför domstol, så är det tillrådligt att hålla rent i sin egen dödsstjärna. Plötsligt inser någon av alla de svartklädda juristerna att man har en passiv näthandlare - en rebell! - i sina egna led. Kollegerna har i och för sig redan auktoriserat anställningen flera gånger, men nu är det skarpt läge inför attack. Ingen ska kunna komma och säga: ”men titta där då!” (här skulle annat kunna sägas om hur inköpsavdelningen fungerar, men det har vi inte tid med idag). Inköparen ställs inför ett akut val, och inom kort har monopolet tappat sin vassaste rekryt. Over and out från rebellstyrkorna - fortsättning följer.

Inga kommentarer: