fredag, juni 06, 2014

2013 Fritz Haag Brauneberger Riesling Kabinett


Minns ni när Kabinett var en fjäderlätt riesling med visslande äppelsyra i ena vågskålen och en nästan helt maskerad fruktsötma i den andra? Under det senaste decenniet har klimatuppvärmningen gjort dessa späda uppenbarelser alltmer sällsynta. Numera är det inte sällan en fläskig nedklassad Auslese som fåfängt försöker gömma sig bakom det trådsmala K-ordet.

Enter 2013. Årgången då vädergudarna övergav germanerna efter att ha kämpat på deras sida i åratal. Gamla odlare kunde dra sig till minnes den fatala säsongen 2000, eller de jämntaliga olycksåren i början av 1980-talet, medan ungdomarna kanske mest associerade till 2008 och 2010. Tur att tyskarna är så skickliga att det inte går åt pipan bara för att det regnar och är kallt.

Kanske var det just de kalla åren som födde Kabinett-stilen? Ett utjäst vin från ett knepigt år hade inte mycket som kunde balansera syran (vi kan kalla det "Lex Kabinett trocken") men en avvägd mängd resterande fruktos löste problemet. Flera av de utjästa rieslingviner vi provat från 2013 - i synnerhet de från Rheingau - visar mycket riktigt upp en besvärande naken och ogin kartbitterhet.

Så icke Fritz Haags 2013 Brauneberger Kabinett. Mot bakgrund av förhandsrapporterna är det slående hur obekymrat denna unga varelse för sig. Snarare än att upplevas anemisk eller obalanserad tycks den ha dragit fördel av kylan och vunnit i viktlöshet och äppelgrönt syrafokus. Pröva att räkna baklänges från 42 gram restsocker och 7,5% alkohol och inse att mustvikt är överskattat.

Det här är inget annat än briljant. Mosel-Kabinett som den var förr!

Vinovativa via BS, 179 kr

Belvini, €12,50

Wein-Kreis, €11,90ps. standardrieslingen till vänster har 16 gram restsocker och en hygglig balans på den kvalitetsnivån. Stilen är jämförelsevis fruktigare och bredare, inte lika tydligt skiffermineralisk som kabinetten.

pps. titelbilden lånade vi från info-portalen för Juffer-riesling. Även om Brauneberger bara är bybetecknad är det från den berömda vingården Juffer de flesta druvorna kommer.

1 kommentar:

Lessrof sa...

Härligt. Låter som ett givet sommarköp!