lördag, augusti 03, 2013

Domaine Leon Barral 2010: Jadis & Valinière


Nollniorna var det första bakslaget i vår relation med vinerna från Didier Barral. Det började så smått med hans vita nollnia som närmast liknade en orange äppelmust. Inte för att vi har något principiellt emot varken muster eller skalkontakt med vitvinsdruvor - tvärtom - men den här årgången av hans skalmacererade och fatjästa terret blanc/viognier var helt klart inte för oss.

Det fortsatte med de röda nollniorna. Plötsligt kändes vinerna alltför tunga och extraherade, alltför söta och alkoholstinna. Den säregna Barral-aromatiken - den som vi emellanåt brukar likna vid Neil Young & Crazy Horse översatt till doftupplevelse - spelade inte alls lika tydligt. Var det årgången som spökade, eller ändrade smakpreferenser, eller höll vi just på att bevittna en stilistisk glidning åt fel håll? Skulle vi gå miste om ännu en bloggdarling?

Men. Så kan det vara med hantverkare som låter vinet göra sig självt. Årgångarna får fullt förtroende att uttrycka sig, och 2009 var onekligen ett varmt år, ännu varmare än 2007 (nollnio kanske kunde ha skördats tidigare?) Men som vi vet är 2010 en helt annan femma, och efter att ha druckit och smakat ett gäng strålande tior från södra Frankrike kände vi på oss att Barral knappast skulle missa ett sådant tillfälle att låta sina viner glänsa. Så, korkarna ur och en vända i karaff!

2010 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Jadis

Jadis är alltså till hälften carignan vieilles vignes, och resten 40% syrah från söderlägen samt 10% grenache, med två års uppfostran i huvudsakligen äldre barriques.

Näsan är ju oerhört barralsk! Det vill säga oerhört utåtriktad, och så precis på pricken definierad att vi inte kan låta bli att fånle - rena igenkänningskomiken. Här var det mättat med järn och kött, syrener och röda äpplen, mörka körsbär och tobak, salmiak och knallpulver, ingefära och rosmarin. Och så den lilla djuriska funken som vi saknade förra gången, den är nu helt återställd.

Smaken sedan. En gnistrande frisk syra exakt som man förväntar sig från Barral. En tät matta av fullmogna skaltanniner. Läskande mineraler och mängder av smak. Fast inte tungt, inte ekigt, inte eldigt. Syran maskerar alkoholen perfekt och förlänger efterklangen som goda syror plägar göra. Här finns all den fräschör som behövs, och årgångens speciella balans som vi numera känner den - hög fruktkoncentration kombinerat med hög syra - sitter som en smäck.

2010 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Valinière

Valinière mixar fyra femtedelar mourvèdre från tjugoåriga stockar med resten syrah från svalare norrsluttningar och mognar under två år i mestadels äldre barriques.

Här kommer en lite blygare historia. En mer återhållsam, men samtidigt djupt renfruktig doft som långsamt utvecklar sig i kuporna. De finstämda tonerna spelar över violer och blå plommon, blåbär och svarta vinbär, med assistans av rått kött, blandad lakrits, lavendel, kakdeg och kardemumma.

Även i munnen är det mourvèdrens avrundat djupblå toner som dominerar. Det här smakar mer lakrits än Jadis, och den friska syran upplevs som mer infattad, medan däremot tanninerna känns något tajtare och fortfarande lite knutna, även om de har samma sagolikt tätvävda struktur som Jadis och munkänslan är len. Faten assisterar med noter av ceder, blyerts och kryddor. Det finns ibland något cabernet-liknande hos mourvèdre, så även här. Vi pratar elegans, balans, och harmoni.

Sammanfattningsvis: vilken bländande uppvisning! Det här var nog den bästa och roligaste Jadis sedan nollfemman, och kanske bättre ändå. Elegansen är vad som gör Valinière till det mer distingerade storasyskon det är. Medan den busigare Jadis ger väldigt mycket ifrån sig just nu så ber Valinière om att lagras för att visa upp allt vad som finns. Båda har nog minst femton år framför sig i en bra källare. Det känns skönt att veta var vi har vår Didier igen.


TM Kvalitetsviner via SB 1 augusti, 229 kr och 349 kr, varuprover.

De essentiella Barral-posterna finns här och här (länklista i slutet).

14 kommentarer:

Nick Shay sa...

Rust never sleeps, vad det verkar. Eller kanske snarare: gammal kärlek rostar aldrig.

Har aldrig testat, Barral. För mycket tal om tveksamma transporter, flaskvariation och tunnlar för att motivera en 350-kronors investering. Men detta verkar onekligen lockande. Undrar om Runes efterträdare har tagit hem några flaskor till Höllviken-butiken? På detta tema kan jag meddela att vattnet håller 22 grader och att stranden är glest befolkad, även en värmerekordshelg i augusti. Gillas.

Finare Vinare sa...

Äsch, glöm Runes efterträdare och ta en tur in till Hansa - butiken där flaskor alltid dröjer sig kvar ;)

Varför inte börja med Jadis och se om du gillar stilen.

Redan glesbefolkat på stranden? Så här tidigt?

Plage Trouville (Sandhamn) var allt annat än folktom i fredags...

Winepunker sa...

För mig är Valinière fullkomligt överlägsen Jadis, den närmast aristokratiska känslan uttryckt i absolut högklassig Mourvèdre är helt oslagbar. Jadis är gott och djäkligt kul, men har inte samma nerv som Valinière.

Nu missade jag helt '09, tur verkar det som, men för både '05 och '07 tycker jag Valinière springer cirklar runt Jadis.

Finare Vinare sa...

Distingerat, elegant, storslaget... men aristokratiskt är väl ändå att ta i en smula? ;) Det är trots allt en rättfram lantbruksprodukt från en ovanligt engagerad vinbonde med koskit under naglarna...

I den här årgången upplevdes vinerna relativt likvärdiga åtminstone för tillfället. Men Valinière vinner bevisligen i längden och är det Barral-vin vi sparat mest av i källaren. Säger väl något... tian bör du inte missa.

Winepunker sa...

Rättfram, visst, men samtidigt finns det något inbyggt ädelt i Mourvèdre. Det är en druva som talar direkt till hjärtat men med en härlig poetisk klang, den känns så in i bängen seriös och viktig. Jadis är med slammer och buller, gott och kul som sagt men inte med samma styrka i ryggen.

Finare Vinare sa...

Mourvèdre är lite som aglianico... en av vinvärldens allra mest kapabla druvsorter, men fortfarande märkligt underskattad. Säg Bandol, Beaucastel och Barral...

Christofer sa...

Vad härligt att läsa att i alla fall vissa flaskor sprungna ur Barrals hand levererar.

När de är bra är de faktiskt nästintill magiska, men min erfarenhet är tyvärr att man måste köpa två för att få en drickbar flaska. Å andra sidan gör inte det så mycket med tanke på SBs returpolicy. (Detta lite trista omdöme är baserat på 18 köpta flaskor av två årgångar 07 och 08 där 9 flaskor var defekta.)

För mourvèdreälskaren rekommenderar jag Matissat från La Pèira eller Tintot från Boislauzon. två underbara viner.


Finare Vinare sa...

Mas Conscience Mahatma från Terrasses de Larzac är också ren mourvèdre.

http://vinare.blogspot.se/2009/11/2007-castell-vell-vs-2007-mahatma.html

Och så den härliga Domaine La Courtade från Ile de Porquerolles (97% mourvèdre)

http://vinare.blogspot.se/2008/07/2004-la-courtade.html

Tyvärr är det vinet snudd på omöjligt att få tag på norr om Provence. Om någon har tips på en langare så hojta gärna.

Henrik sa...

WP, jag kan precis som du känna att Jadis förlorar en match mot Valinière på knockout, men det hindrar inte att Jadis är ett sjuhelsikes vin. Jag har hittills aldrig stött på en defekt Jadis och de fyra 05:or jag drog i mig hade sån energi, sånt liv och var fantastiskt egensinnigt goda.
Att jag sedan varje jag gång jag ställt upp Jadis mot Valinière så får den rådäng, jag vet inte vad det säger egentligen, annat än att Valinière är otroligt elegant och gott. Sedan kanske Valinière, gjord på Mourvedre, känns mer unik, i bästa fall som en punk-funkig bourgogne, en aristokrat som avsagt sig sin titel, typ.
Jag tänker fortsätta njuta av båda ...

Janne sa...

Det var länge sedan jag drack något Leon Barral så tack för påminnelsen. Två av varje beställda och förhoppningsvis framme redan nu i veckan. Kött, tobak och salmiak FTW!

Anonym sa...

Hej! Har ni provat "vanliga" Faugeres i 2010?
Peace,
Erik

Finare Vinare sa...

Visst, vi köpte en låda och har redan tagit oss igenom drygt hälften av den. Säger väl det mesta? ;)

cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1599178

Anonym sa...

Tack för svar - har fått ett erbjudande som jag därmed slår till på :)

//Erik

PS. Drack nyligen en Jadis 2000 på magnum och insåg att min Barral-behållning är något för blygsam... DS.

Sören Hessle / BestWine.se sa...

Hej på Er!

Om der er nogle som har stor interesse av Leon Barral, så säljer www.bestwine.se både Jadis, Faugeres och Valiniere. Än så længe er det bare leverans i Malmö, Lund och omnejd. Men, vi jobbar hårdt på att få leverans i hele Sverige.

/søren