fredag, maj 25, 2012

Lucien Le Moine med Rotem Saouma


I måndags var vi på lunch och fick möjlighet till halvannan timmes intimare umgänge med nollniorna från Lucien Le Moine. 2009 är den tredje årgången vi provar från den lilla negocianten i Beaune. Om början på vår bekantskap och bakgrundshistorien till denna rätt speciella verksamhet kan man läsa här och här.


Israelfödda Rotem Saouma är inte precis någon blyg viol. Med stark och bestämd röst förkunnar hon hur man bäst uppfostrar sin bourgogne - för det är just vad man gått in för i det här huset, uppfostran. Och när det gäller vin, så var den bättre förr. Åtminstone om man frågar Rotem och hennes make Mounir.

De vita vinerna köps in som nypressad must, medan de röda kommer till källaren som nyjäst vin. Man får väl gissa att det har utgått en hel lista av direktiv till de (hemliga) odlare som paret har valt att skriva kontrakt med, såväl när det gäller vingårdsarbetet som hur själva alkoholjäsningen ska gå till.

Uppfostran ser ut ungefär som det kan antas att den gjorde i Beaune innan andra världskriget. Den står i stark kontrast till moderna tiders vinfipplande, och handlar i mångt och mycket om tillgång till kalla källare där omvandlingen av äppelsyra till mjölksyra inte kommer igång förrän på försommaren året efter skörden. Det man framförallt eftersträvar är en lång, lugn och givande samvaro med hinkvis av drägg. Jästrester, alltså.

Rotem förklarar med övertygelse att jästfällningen är det som ger vinet styrka och motståndskraft att klara en lång framtid. Svavlet jämför hon med medicin, och sådana ska man ju inte använda mer än nödvändigt. Ett varmt år som 2009 var man dock tvungna att hejda mjölksyre-bakteriernas aktivitet med en "näsknäpp" av fem gram svavel per hektoliter för att inte den malolaktiska jäsningen skulle ta vid omedelbart, utan vänta med att komma igång tills vintern passerat och försommarvärmen höjer temperaturen nere i källaren.

Det är en reduktiv uppfostran, omdragningar är inget man håller på med. Men eftersom man använder sig av enbart nya ekfat, så blir syresättningen tillräckligt bra ändå. Däremot rör man gärna om i jästfällningen ett par gånger per månad, och så händer det att man sprutar in lite kolsyra med en slang i faten som ett alternativ eller komplement till svavel. Innan buteljering flyttas vinet med hjälp av gravitation till en tank där de får vila och klarna någon vecka. I den här fasen återstår det ungefär 15-20 mg fritt svavel per liter. Sedan är det dags för tappning utan klarning eller filtrering, med en liten extra dos sulfiter. Eftersom det kan finnas en aning resterande kolsyra och tendenser till reduktion rekommenderas karaffering av de unga vinerna.

Det vi slås av under provningen är 1) att man lyckas skapa en så pass tydlig husstil trots att verksamheten enbart handlar om efterarbete och
2) att de splitternya ekfaten är förvånansvärt diskreta, inte minst om man jämför med mikro-negocianten Olivier Bernstein som också kör splitternytt, samt 3) att man gjort en riktigt vacker tolkning av årgång 2009. Enligt Rotem var det en perfekt skörd som gav alltigenom hälsosamma druvor utan inslag av röta. Vi märker inga tendenser till bitterhet - vilket vi upplevt i en del andra nollnior. Syrorna är generellt friska och vi noterar inga ansatser till värmeblurr i frukten. Den enda "invändningen" vi egentligen har att komma med är en lätt men märkbar alkoholvärme i eftersmaken som finns i de flesta glas.

Den här gången väljer vi att damma av sifferbetygen för att underlätta jämförelsen.

2009 Bourgogne Blanc
Lätt parfymerad doft, ganska rik citrus, lätt ekig med sandelträ och orientkryddor. Ovanligt bra extrakt för basnivå, hög syra, god intensitet. (89)

2009 Meursault Les Charmes
Öppen doft med vita blommor, fin mineralitet med kalkigt nyp, frukt av inlagda päron/persikor, fina fattoner som sandelträ, orientkryddor och vanilj. Mjuk attack i munnen och relativt intensiv mitt, elegant finish med bra grepp och persistens, lång efterklang. (91)

2009 Puligny-Montrachet Les Folatières
Mörkare doft med fetare frukt, kanderade citronskal, mineral och aning terpentin/kåda. Rik och kraftfull smak med hög koncentration och intensitet, fyller ut bra i botten, kryddig finish med tendenser till alkoholvärme, bäst av de tre vita premiers crus. (93)

2009 Puligny-Montrachet La Garenne
Ljus doft med rikliga övertoner, först något knuten och diskret, vit frukt, tulo, blommor, kryddor och bark, öppnar långsamt, väldigt fint skimmer, mest spännande doften hittills. Relativt lätt smak, torr och stram med stor elegans men också något klen underbyggnad. Ingen värme i efterklangen. Sirligt och sympatiskt. (92)

2009 Corton Blanc
Något oklart utseende, uppenbarligen ofiltrerat. Fluffig gräddig doft, påminner om citronfromage med vanilj. Len attack i munnen, relativt slank och alldeles ren mittsmak, dominant och knivskarpt fokuserad syrastruktur med spikrak linje hela vägen ut. Mycket intensiv och mineralstinn avslutning och enveten längd där syra och alkohol samverkar till en aningen vass känsla idag. Verkligen imponerande vin som behöver tid på rygg. Bäst av alla de vita. (94)

2009 Corton Les Grandes Lolières
Elegant, gräddig doft med citronfromage, mineraler och örter. Bredare och rikare smak än föregående, fortfarande mycket mineraliskt, stenigt, intensivt och långt. Rik och komplex avslutning med fler lager samt en kryddig värme i eftersmaken. (92)

2009 Volnay Les Caillerets
En odlare, två fat. Ljusare varmröd färg. Öppen nos med sval och frisk rödfrukt. Lingon, tranbär, inslag av confiture de fraises, mineralisk och lätt örtig, mycket fin doft, lite "Ahr-tysk" i anslaget. Frisk och charmig smak, lätt nervös tack vare den livliga syran, generös rödfrukt och gott örtigt grepp, aningen alkoholvarm/kryddig eftersmak utan bitterhet. Fullt tillgängligt nu och lämpar sig att dricka ungt. Verkligen sympatiskt. (92-93)

2009 Vosne-Romanée Les Suchots
En odlare, tre fat. Djupare doft med mörkare aromer av slånbär, skogshallon och björnbär. Mer märkbara fattoner än i volnay-vinet. Tänk muskotnöt, kryddlåda och lakrits, tallbark och eneträ, en känsla av barrskog. Smaken tät och kraftfull, rätt tanninrik och intensiv, mer kraft än elegans idag, något träiga tanniner i slutet, vinner mycket på matsällskap, behöver definitivt lagras och lär bli utmärkt med tiden. (91+)

2009 Chambolle-Musigny Les Charmes
Varmare färg som antyder viss utveckling. Chambolle-typiska aromer i den mörkare ändan av skalan. Kalkig känsla med jordgubbar, sandelträ, aningen djuriska/sexiga drag. Len attack, silkig och fyllig mittsmak, bark och kryddor i avslutningen, viss värme i eftersmaken. Rikt och sensuellt vin med god pinositet, men förmodligen ingen riktig långliggare. (92)

2009 Chambolle-Musigny Les Hauts Doix
Blåare outvecklad färg, det här vinet ser ut att ha ett hälsosamt lågt pH-värde. Väldigt eleganta parfymer, fortfarande alldeles unga, viol och ros. Lysande pastill-liknande fruktaromer åt det mörkare hållet samt lakrits och orientkryddor. Frisk och spänstig smak med generös frukt, framträdande mineralitet. Vinner starkt på luftning i glaset och blir alltmer imponerande. Klockren potential, bör kunna utvecklas i flera decennier. (93)

2009 Charmes-Chambertin
Helt fantastisk doft med stora charmen påslagen. Lysande klara och rena aromer, röda och mörka fruktpastiller, cassis, lite mint, aning vinbärsblad, bark, kryddnejlika och svartpeppar. Flödig och harmonisk smak med superb fruktsyra och skinande pastillfrukt, gott grepp av örter och mineral, lång och svinläcker efterklang. Utan tvekan dagens bästa vin. (95)

2009 Echézeaux
Sammansatt, komplex och rik doft, dock utan samma galna definition som föregående glas. Lager på lager av dovt skiftande aromer, halloncoulis, griottes, lätt animaliska drag. Silkig, harmonisk smak, relativt lätt och lättsam att dricka, frisk och snarast saftig, noll bråk i tanninerna, intensiv finish och lång efterklang. (93)

2009 Bourgogne Blanc, 300 kr
2009 Meursault Les Charmes, 725 kr
2009 Puligny-Montrachet Les Folatières, 765 kr
2009 Puligny-Montrachet La Garenne, 695 kr
2009 Corton Blanc, 880 kr
2009 Corton Les Grandes Lolières, 869 kr
2009 Volnay Les Caillerets, 635 kr
2009 Vosne-Romanée Les Suchots, 785 kr
2009 Chambolle-Musigny Les Charmes, 785 kr
2009 Chambolle-Musigny Les Hauts Doix, 785 kr
2009 Charmes-Chambertin, 1250 kr
2009 Echezeaux, 1295 kr

Privatimport. Wineworld släpper 24 fl. Les Suchots via SB 1/8.

ps. Läs mer här.

3 kommentarer:

Rara droppar sa...

Jag var tvungen att springa iväg innan deras Ch9P serverades. Hur var de egentligen?

//P

Finare Vinare sa...

Den vita 2009 Cdp Magis var riktigt bra - trots eller tack vare att den var generöst fatad. Rik och intensiv citrus med frisk syra som möjligen kan ha justerats. Välbalanserat utan problem med ekbeska eller störande varm alkohol.

Den röda 2009 CdP Omnia saknade de typiska egenskaper vi letar efter i appellationen och var därför inte så intressant för oss. Dock skickligt gjord och balanserad internationell tolkning med frisk syra, mogen bärfrukt och ek, en blandning av större och mindre fat.

Andreas Larsson påpekade att de var kaxigt prissatta med tanke på hur utbudet i övrigt ser ut och att det ännu saknas track-record. Rotem argumenterade att man inte ärvt marken utan köpt tio hektar prima vingårdar - banken vill ha ränta och amorteringar tillbaks. Och deras strategi är ju att prisa in sig i prestigeklass - sen gäller det bara att leverera...

Finare Vinare sa...

Priserna var förresten 745 och 695 via privatimport.