onsdag, november 23, 2011

2009 Domaine La Barroche Signature


Häromveckan nämnde vi i en bisats att Domaine de Cristias 2009 Châteauneuf-du-Pape inte hade landat så särskilt bra här hemma, trots att vinet gjort ett bra intryck på nyhetsprovningen i början av november. Ändå hade vi ordnat bästa tänkbara förutsättningar matmässigt. Hade vi tappat känslan för Châteauneuf på ett mer generellt plan?

För att se om så är fallet skickar vi fram Julien Barrot och hans senaste alster, 2009 Domaine la Barroche Châteauneuf-du-Pape Cuvée Signature. Vinet får ingen hjälp eller handpåläggning i form av karaffering, luftning, mat eller andra finesser. Bara cold turkey i glaset, och en bit manchego att dela på när vårt omdöme är klart.

Första sniffet känns betryggande: en öppen och extremt frisk mörk skogsbärsmix, fint kryddig med en tydlig syrah-komponent. Det existerar ju ingen Fiancée längre, och eftersom den (hon?) till hälften bestod av syrah så har andelen av den druvan höjts i signaturvinet. Garriguen är förstås en självklar del av bilden, men inte torr och bränd, utan sval och frodig. Antydningar om jordgubbe och fikon lovar gott inför framtida utveckling. Det här är inte en doft som ångar av alkohol och kirsch, istället finns ett intresseväckande djup.

Det friska intrycket fortsätter i smaken, som har en befriande osöt och sval profil med frisk syra och tät frukt utan minsta tecken på överextraktion. Därtill en ypperligt välbyggd tanninstruktur och perfekt integrerad alkohol. Vinet bär faktiskt sina 15% som om de inte vägde något alls, och det har en fantastiskt fin drickbarhet redan nu. Här lär det gå åt fler flaskor i den unga fasen, och det verkar väl bäddat för lagring också. Vår oro över att ha tappat känslan är som bortblåst.
Nä, vi är båda riktigt förtjusta och kan faktiskt inte komma på några invändningar alls. Julien Barrot har gjort det igen. Härliga grejer!


Bristly via BS, 329 kr.

ps. Tidigare provat här.

14 kommentarer:

Vintankar sa...

Tack! Det låter betryggande. Jag ska hämta mina flaskor i em. Första flaskan lär väl gå om någon vecka.

JC

FV-trollet sa...

Ch9dP 10-talets Amarone?!! Snart kommer Ch9dP-klubben, Ch9dP-specialer i Metro och eklangaren får turnéra runt i riktet på Rotary-logar och kränga Barroche till småfeta bilhandlare och Thailandsresenärer från Karlstad!

Anonym sa...

Oooh, låter lovande.

Något inlägg om Pure -09 på gång? Eller vad tror ni, ska de ligga till sig i källaren?

// Oskar N

Henrik sa...

Så trevligt. Det var ju inget fel på Janasse, Boislauzon och Vieux Donjon på Hotellet i mars, men i min näsa och mun var det St Prefert och Barroches viner som gjorde godast avtryck. Snart säger det plopp.

@FV-trollet: En småfet bilhandlare bördig från Karlstad, som av en händelse i detta nu ligger på stranden i Pattaya, låter hälsa att det heter CH9. Det där tillägget dP antyder låg bildningsnivå, fi donc.

Henrik sa...

Förresten, som jag minns det fanns det en orientalisk kryddbasaar i vinet i mars, en orientalisk kryddbasar som Julien själv menade berodde på mogen mourvedre snarare än nyinköpt foudre. Jag föll hårt för den där kryddbasaren, men ser inget om den i noten. Har den fastnat i garriguen?

Anonym sa...

drog korken ur en Pure 2007 i sön, det vinet skulle man dragit i sig direkt vid lanseringe... Smakade som en blandning av amarone och för gammal port. Otroligt tung att dricka.

Vinet var inte defekt på något vis, men inte gott någonstans. Har 2 pavaor kvar, någon som vill köpa?

/Jo

Anonym sa...

Jo: Många av 2007:orna från södra Rhone har stängt ner nu. Kommer ut på andra sidan tunneln runt 2017. Mitt råd är - behåll!!!

Jos sa...

Trevligt! Hmm... Har ledsnat lite på pomerans, apelsin och lakrits från modern 100% grenache så lite mer Syrah är välkommet, blir till att pröva snart!

Finare Vinare sa...

FV-trollet - det är inte konstigt att amarone och châteauneuf blir uppskattat i Sverige och Danmark där vi alltid velat ha rejält med pang för pengarna. En annan sak vintyperna har gemensamt är att det finns alltför många stilar och olika uttryck för att man ska kunna generalisera eller dra allt över en kam. Charvin och Deus ex Machina är liksom inte samma sak alls. Var och en kan hitta något som passar tillfället och den egna smaken, men man kan också välja bort stilar som man inte gillar så mycket. Att det blivit så populärt med Ch9 är väl bara kul?

Oskar - Pure 2009 ska man absolut nypa en av så fort de kommer, den var jättefin i mars.

Jo - ingen överraskning att du gick på pumpen. Vi har stängt locket till nollsjuorna, nu är det bara att vänta och se vad det blir...

Jos - en hel del mourvèdre också, vinet har en härlig struktur. Enligt Parker ser fördelningen i nollnian ut så här:

66% Grenache, 15% Mourvedre, 13% Syrah and 6% Cinsault. 72% aged in foudre and 28% in small barrels.

Man får anta att det är mourvèdre och syrah som uppfostrats i barriques. Julien använder inte någon större andel nya fat.

Jos sa...

Låter bra, får pröva som sagt! Knäckte btw en Pure 09 igår. Riktigt bra och/men ganska olik 07an och 06an i stilen, klart närmre 04:an vilket verkligen tilltalar mig.

Men 05:an är ändå överlägset bäst...

Finare Vinare sa...

Precis, närmare 04:an, men något spänstigare och kanske ännu rödare i frukten. Kul att den levererade.

Man borde haft vett att köpa fler nollfemmor. Nu gäller det att plocka resterande när de är på topp.

Anonym sa...

(A): När tror ni att nollfemman toppar? Har fortfarande en obruten låda...

Finare Vinare sa...

Det är ett väldigt intressant ämne. För att vara på den säkra sidan - varken för tidigt eller för sent - så skulle vi säga 2015 (i källare). Fler bud?

JanneS sa...

Mkt intressant från tysklad på sistone. Tack för att ni delar med er? Hur i hela friden hinner ni? En annan hinner ju inte ens kommentera...?!
2005 GB Berg Rottland igår. Ja, underbar nu! :-)
Man skulle haft många och inte bara en enda ynka flaska till.

Ang. 07orna:
Oj då, vi som har en hel låda (6) Cuvee du Vatican CdR 2007 i källaren. Undrar hur de kommer att bete sig. Fast de är ju mest Grenache. Drabbas Grenache på samma sätt av tunneln som Syrah tro? Eller är det snarare ett årgångsfenomen? Tycker mig komma ihåg att jag läst/hört nåt om att det mest gäller Syrah.
De här var det väl egentligen inte alls tänka att de skulle bli något för längre lagring men jag blev kanske lite väl entusiastisk över fösta lådan när de kom och sedan har andra grejer lockat mer och dessa blivit liggande. Får lov att öppna en och kolla.

Ch9 nollsjuorna får däremot ligga ifred tills vidare.
Dottern är nollsjua, man kanske borde spara ett par tills hon tar studenten om sådär 15 år. Kan ju bli bra, eller kanske inte alls, men väl värt ett försök i alla fall.

/Janne