tisdag, augusti 17, 2010

Sortimentsprovning hos Wine Trade


En sortimentsprovning blir som allra roligast när 1) man får träffa trevliga vinodlare 2) blir glatt överraskad av sånt man inte provat förut 3) är i gott sällskap och 4) själva miljön inbjuder till att ha det skönt under tiden. Wine Trade prickade in alla faktorer, hällde stora delar av sitt sortiment och fixade arrangemanget på ett självklart sätt.

Den trevlige vinodlaren heter Uwe Schiefer (ganska lämpligt när jordmånen i Eisenberg, Südburgenland är som den är). Han startade 1994 med endast en halv hektar mark men har genom köp och arrenden kommit upp i tio. Större än så har han ingen ambition att bli, eftersom han vill sköta sina vinstockar själv. Okej då, inte helt själv, han jobbar tillsammans med sin fru och två anställda. Här handlar det om biodynamiskt handarbete, uteslutande med blaufränkisch från gamla stockar - de flesta från slutet av sextiotalet, men en del så gamla som mellankrigstiden. Han arrenderar också en gammal vingård på andra sidan ungerska gränsen, varifrån han gör en blaufränkisch vid namn 2008 Pala. (90)
Förutom de aktuella nollåttorna (en sval årgång där 2008 Grüner Schiefer charmade oss) hällde Uwe röda skvättar från 2004, 2000 - och till sist ett smakprov från 2007 av det bästa hans vingårdar förmår. Det framstod tydligt att hans enklare blaufränkisch från Eisenberg tjänar på längre lagring, och att varma årgångar som 2000 och 2007 (och säkerligen 2009) kan ge full mognad till den här druvan, som i svalare år har en naturligt grön karaktär. Syran är alltid hög, skiffern bidrar med järniga mineraler och de skogsbäriga, peppriga aromerna påminner lite om syrah från norra rhône. Alla vinerna var rena, eleganta och läskande doningar att njuta i bourgognekupa till lammkotletterna - men hans 2007 Reihburg var mer än så, ett stort vin. (92)

Priser ex moms:
Grüner Schiefer - 103 kr
Eisenberg Blaufränkisch - 125 kr
Pala Blaufränkisch - 198 kr


En god vän till Uwe heter Peter Veyder-Malberg. Med gott om arbetserfarenhet från vinegendomar världen över startade han häromåret som ny producent i Wachau. Hans druvor kommer från utvalda, högklassiga terrasslägen som odlas biodynamiskt - devisen "Handarbeit" pryder alla flaskor. Den första årgången tappades 2008. Omedelbart när vi stoppar näsan i glaset på den vitblommiga 2009 Bruck Riesling förstår vi att detta är något alldeles extra. Den vita persikofrukten är slank, mineralisk och elegant, helt utan den guldgula tendens till övermognad och botrytis man hittar i en del annan österrikisk riesling. (92) 2009 Buschenberg Riesling är mer knuten på nosen men också mer imponerande i extrakt, pepprighet och struktur. Fantastiskt vin - ett av de bästa från Wachau vi någonsin provat - som kommer att skriva historia om fem till sju år. (94)

Priser ex moms:
Bruck Riesling - 254 kr
Buschenberg Riesling - 425 kr
Kreutles Grüner Veltliner - 142 kr
Hochrain Grüner Veltliner - 237 kr
Weitenberg Grüner Veltliner - 362 kr

Andra höjdpunkter under dagen:


Domaine Romaneux-Destezet, Arlebosc, Ardeche


Domaine Marcel Lapierre, Villié-Morgon, Beaujolais


Domaine Pierre Morey/Morey-Blanc, Meursault, Bourgogne

ps. Mer utförliga provningsnoteringar finns att läsa här.

pps. Vi fick ett mejl från Uwe Schiefer, bild bifogad. Så här ser hans gamla blaufränkisch ut - påfallande glesa klasar med små bär. Ingen risk för röta, och gott om skaltanniner...

2 kommentarer:

Eeeeeerik sa...

Har den Morgon som ni provade något med den som finns på bolaget att göra??

Finare Vinare sa...

Japp, det stämmer. Ett elegant vin med grönäpplig syra och ren röd frukt helt utan artificiella MC-toner, med steniga mineraler i munkänslan. Blir nog som bäst om cirka tre år, och kan nog hålla länge i källaren...

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=72994&Butik=0&SokStrangar=