lördag, juni 06, 2009

En låda billig bordeaux 2005


En av systembolagets mer oförlåtliga brister är dess sorgliga oförmåga att förse svenska folket med vanlig anständig bordeaux i prisklassen 100-200 kr. Där det borde funnits minst några dussin viner att välja på gapar istället ett stort, genant hål i sortimentet. Vi gav till slut upp och vände oss till en butik i Bremen, Gute Weine. På egen hand har denna utmärkta handlare långt mer att välja på än hela vårt gigantiska systembolag någonsin haft. Man sätter dessutom en ära i att inte kränga på kunderna vad skit som helst utan väljer med omsorg. En kartong med namnet "Probierpaket Bordeaux 2005" tycktes innehålla en rätt hygglig samling viner för €160. Nu har vi gnetat oss igenom lådan under en månads tid och det visade sig mestadels vara ett rent nöje. Här följer noteringarna som de kom efterhand, ibland provades vinerna parvis och ofta i sällskap med ost. Stirra inte för mycket på poängen - vi har försökt att hålla igen - för detta är överlag härliga viner att dricka till vardags, och i ett par tre fall även starka utmanare till dyrare, klassade slott. Lådan bekräftar också den gamla tesen om att i goda år är det de små vinerna man ska satsa på.


2005 Château de la Cour d'Argent, AC Bordeaux (€10).
90% merlot, 5 % cab franc och 5% cab sauvignon. Här doftar det av saftiga röda och svarta vinbär, blåbär och hallon. En blommig violton på toppen, och undertill lakrits, anis och lagerblad. Friska nyanser av örter och gräs, aningar av mint, kryddor och mandel. En god och tilltalande doft! I munnen får vi en saftig, fruktig, medelfyllig smak av svarta vinbär och blåbär. Munkänslan är läskande och behaglig med viss rondör av lakrits och lagerblad. Modest kärvhet, helt anständiga syror, en gnutta värme i slutet, minglar kvar ett slag. Fräscht, gott, enkelt och härligt vin att dricka till camemberten! (86)


2005 Château La Grande Clotte, Lussac-Saint-Emilion (€13,50) är gjort på 80% merlot och 20% cabernet franc, från sju hektar kalkrika lerjordar. Grande Clotte Rouge har inte fått någon ek alls utan mognade på betongtank för att betona frukten. Doften är omedelbart vidöppen, lovar både allmän bordeauxkänsla och god drickmognad: en läcker, mörkröd sammetslik merlotfrukt med inslag av blå plommon, hallon, vanilla fudge, lakrits, kaffe, kryddor och jord. Smaken är bjussig och helt drickfärdig med lent avrundade tanniner och snäll balans i en extremt lättbegriplig stil. Det är dock lite svårt att förstå att vinet inte sett ek - så mycket vanilj som det finns här. Superproffsigt, bordeauxtypiskt och publikt vinsnickeri från Rolland, ger dock ett lite tillverkat intryck. Fler invändningar: eftersmaken är kort och vinet växer inte i glaset, snarare tvärtom. Efter en timma eller två är det plattare och inte lika tilltalande som i början (86).


2005 Château Fongaban, Côtes de Castillon (€10)
85% merlot, 15% cabernet sauvignon. Vinet bjuder på en god merlotdoft med först lite ofokuserad frukt. Dessutom fatrostade kryddtoner av sötmandel och nejlika, med flera julkryddor. Efter en timme tillkommer fina vinbärstoner och nypon, doften öppnar vidare upp mot mogna jordgubbar och kokta rotfrukter. Järn, blod och våt jord - något dyig. Först stram, kärv, lite otillfredställande smak, medelfyllig och aningen kantig med alkoholvärme och hyfsat drag (14%). Mer tanniner än syror, en matkrävande balans, lite metallisk känsla, aningen grumliga och bläckiga tanniner. Kommer dock loss ordentligt och växer till en större harmoni, med pluspoäng för de mogna jordgubbstonerna. Först knappt 85 sedan (87)


2005 Reclos de la Couronne, Montagne-Saint-Emilion (€17,80) - 80% merlot, 20% cab franc - bjuder omedelbart på en ren, tydlig och klar frukt av cassis, plommon och jordgubbar. Renare och bättre fruktighet än föregående och inga sumpiga fattoner. Klart bättre än föregående, riktigt tillfredställande med toner av mintchoklad, chokladdoppade jordgubbar och mandelmassa. Smaken är omedelbart stor och len, med behagligt mogna tanniner som fyller ut ordentligt i munnen för att sluta i en skön varm längd - ja, mycket bra! Tanninerna tuffar till sig efterhand och känns mer lagringskrävande. Eken blir också mer uppenbar med lite beska - vinet knyter sig helt enkelt. Utmärkt material, får gärna lagras ett par år. Först 90, landar på (89)


2005 Château Puygueraud, Côtes de Francs (€16,50)
85% merlot, 10% cab franc och 5% cab sauv. Vinet doftar gott av mörkfruktig merlot med betoning på jord, kafferost, mörk tobak och lite grisiga stall. Blommiga övertoner adderar fräschör. Smaken bjuder på en seriöst koncentrerad, lite knuten frukt och mörkchokladiga tanniner med god fyllighet och bra motstånd. Tanninerna känns dock i kärvaste och bittraste laget just nu, och smaken upplevs därför både lite stum och inte särskilt lång. Den är inte heller utrustad med en sådan omedelbart tillfredställande wow-känsla som föregående vin hade precis i starten. Som råmaterial betraktat är dock detta av allt att döma utmärkt. Vi lagrar några år med gott hopp om bättre utdelning - och därmed fler poäng i framtiden. (88)


2005 Château La Rousselle, Fronsac (€19,80) - 50% merlot, 25% cab sauv, 25% cab franc - presenterar en mörk, lite anonym merlotpräglad frukt med inslag av korinter och blå plommon. Örter, lagerblad, lakrits, kaffe och choklad. Rätt gott om fat i doften. Fruktig smak med kryddig mitt, bra syra, stram avslutning och torr eftersmak. Trots hyfsade noteringar ändå ett ganska anonymt och därmed rätt ointressant vin. Det enda vinet i lådan som inte försvarar sitt pris. (84)


2005 Château du Retout, Haut-Médoc Cru Bourgeois (€14,50) består av 60% cab, 25% merlot och 15% petit verdot. Vinet har en varmt svartröd färg med blålila reflexer. Doften är mörk av vanilj, lakrits och kaffe med (trots druvmixen) mörk merlotpräglad frukt, blå plommon, korinter och aningar av blomtoner. Stram smak med tuffare, lite bittra tanniner (petit verdot?) och rondör av kaffe och korint, med en lite bläckig munkänsla. Påminner en del om 2005 Maucaillou i stilen, fast inte riktigt lika stadigt och bra. Mer än ok för pengarna. (87)


2005 Château Clauzet, Saint Estephe Cru Bourgeois (€19,80) blandar 55% cab sauvignon med 40% merlot, 3% petit verdot och 2% cab franc. Glaset har en mörk, varmt blåröd färg. Här doftar det grusdamm, hygglig vanilj och frisk mörkröd vinbärsfrukt. Smått gröna, goda cabernetdrag av tobak, stjälk, tomat och lite.paprika. Inslag av örter, lagerblad, eucalyptus och liniment. Hyfsade grusmineraler och en liten fat- eller källarton. I munnen bjuds förvånansvärt rik och mjuk mogen frukt - bara aningen grön och lagom stram - med assistans av mineraler, lager, malört och saltlakrits. Riktigt gott vin om man inte har problem med stjälkiga toner, växer dock inte nämnvärt med luft. (86-87)


2005 Château Gaudin, Pauillac Cru Bourgeois (€19,95) ger 70% merlot och 30% cabernet sauvignon. Doften är mörk och mättad av mintchoklad och djup plommonlik merlotfrukt, med goda stråk av svarta vinbär och saftiga persikor. Våt trädgårdsjord, grusmineraler, aningar av blommor, en pust från stallet och svinstian - en komplett och mycket tilltalande doft! Smaken är frisk, medelfyllig, livlig och läskande. Underbart mjuka syror, lena chokladtanniner och inget bråk whatsoever. God rondör av lagerblad och lakrits, en behaglig liten gräsighet. Gott om rena, härliga fruktaromer och en bra balans (12,5%). Charmigt, lättsamt och väldigt drickvänligt just nu - perfekt till Le Rustique Camembert. Inte varesig stort eller märkvärdigt, men långt godare än poängen antyder (87)


2005 Château Pontac-Monplaisir, Pessac-Leognan (€19,50) mixar 60% merlot med 40% cabernet sauvignon. Vinet doftar av fatvanilj med en lite vass ungfrukt av blandade vinbär. Mycket tycks ha att göra med fat i den här doften: hyacint, balsamtoner, bittermandel, unknad och aningar av vinäger / acetobakter plus en skvätt griskiss. Låter kanske inte toppen, men är inte alls dumt och ger en smått italiensk och grusdammig känsla. Smaken är ganska tätfruktig och hyggligt fatad, med en slank och skarpskuren, nästan vass profil mitt i vinbärsspektrat - både röda och svarta bär samt cassis - dessutom slånbär, lakrits och lagerblad. En märkbar gräsighet samt ursprungstypisk tobak i tanninerna. Lite ungt och spretigt som synes, men kan nog bli riktigt bra om det får lugna sig i ett par år. (87)


2005 Château Cambon La Pelouse, Haut-Médoc Cru Bourgeois (€18,90) blandar hälften merlot med 35% cab sauvignon och 12% cab franc, samt 3% petit verdot. Färgen är medelljust rubin. Doften bjuder på en genomluftad, rödfruktig hallonfrukt med assistans av mandelmassa, brända mandlar, ljusa blommor och medelrostade fat. Någon stallton och lite garvat läder kan också urskiljas. Smaken är elegant och behaglig med lättare medelfyllig kropp, mjuka tanniner, fin syrafräschör, goda örter och en bara aningen träig avslutning. Påminner i stilen om Cantemerle och d'Armailhac och nafsar i bakhasorna på dessa. Riktigt gott och värt varenda sekin. (90)


2005 Château d'Aurilhac, Haut-Médoc Cru Bourgeois (€17,50) 40% cabernet sauvignon, 35% merlot, 20% cabernet franc, 5% petit verdot. Omedelbart ur karaffen är vinet knutet, men på bara en kvart öppnar det upp på ett fantastiskt sätt! Ingen tvekan om att detta är riktigt schyssta grejer: prima rått kött, mörk vinbärsfrukt och blå plommon assisteras av kaffe, tobak och ljusare stråk av mandel, rödfrukt och persika. Underbart fina fattoner av ljus tobak, ljus choklad och vanilj. Smaken är jättegod och rätt så intensiv med givande, tillgänglig frukt och bra grepp i de stabila tanninerna. Utmärkt balans mellan rött och svart, med lagom motstånd av lagerblad och malört, och precist avvägda kryddor. Vinet känns på samma gång modernt i stilen och väldigt typiskt för vänstra stranden. Bör vara ypperligt material för lagring och funkade ju dessutom fint redan nu. Stark mersmak - lådans bästa vin och precis på gränsen mellan (90-91)

ps. Notera att vinernas priser summerar till €200 - verkligen sympatiskt att bjuda på 20% rabatt.

23 kommentarer:

Mr J sa...

Tråkig läsning i och med att det blir så tydligt vilket tråkigt utbud vi måste dras med på bolaget. Men mycket trevligt initiativ att prova vardagsbordeaux. Jag ser gärna mer av den varan.

Niklas Jörgensen sa...

Härligt F&V!

Den här posten har jag väntat på!

Reclos från Montagne var en av de första jag köpte från Gute Weine och jag tycker den visar vad satelit-kommunerna kan bjuda på!

Får jag lämna ett tips? Beställ en annan satelit, Faizeau. Deras Vieilles Vignes i 2005 är svår förstå "bara" är från Montagne!

http://miseenbouteille.blogspot.com/search/label/Montagne-Saint%20Emilion

En annan som imponerade ur deras sortiment var Cote de Baleau 2005. Måste beställa en ny låda Bordeaux snart!

Till er intresserade - senaste dussinet kostade EUR 48 i transport. 6 pavor har jag betalat EUR 28 för.

Skatteverket ska ha dryga 16 spänn flaskan.

Niklas J

Vintresserad sa...

Wunderbar! Ni vet att detta är viner som landar "mitt i krysset" i min bok, allra helst med 2-5 år på rygg först. Ska absolut kolla upp Gute Weine! Det fanns en 90-talsårgång (kan ha varit 1998?) d'Aurilhac på SB för en 5-6 år sedan, och den var rätt bra som jag minns. Har sedan läst att de snäppt upp kvaliteten ytterligare.
Ikväll fortsatte jag på Dauphine 06 och Les Merles 07 (Bergerac), båda vinerna är bra; särskilt Les Merles för 89 kr.

Finare Vinare sa...

Mycket som borde landat mitt i krysset ikväll. Gaahh!

Ch d'Aurilhac, Cambon La Pelouse och Reclos satt i alla fall precis där de skulle. Gaudin var också förvånansvärt trevligt just nu och andra lovade gott för framtiden (som Puygueraud). Ja, det var som synes svårt att plocka ut några tråkiga viner...

Dauphine förtjänar förstås att smakas till grillen i sommar, och Les Merles verkar enligt ryktena vara ett klipp i lågprisläge...

Anonym sa...

Jo. Ch. Z hade onekligen en oväntad träig och ofärdig karaktär ikväll. Volalitet?

En provlåda från Gute wein är på ingående. Alltid något.

/Martin, som ikväll vil avboka Dan marksresan!

Finare Vinare sa...

Danskjävlar! ...eller snarare var det fel på svenskarna.

Kan du inte resa till Bremen istället? Och vad beställde du?

Anonym sa...

En"probier"-låda och en laddning blandade årgångar Chnf av för er välkänd producent (börjar på "J"). Denna hade man f.ö. på Högbo bruk för sisådär 1300 spänn.

Bremen? Vad lockar resten av familjen dit? Läder och nitar duger inte...

//M

johlie sa...

Bremen: Världens största vitvinskällare och Europas bästa kammarorkester. Vad mer kan man begära? (Ja, ett bra fotbollslag, Gute Weine och en vacker flod förstås.) Välkomna!

2005 Château La Grande Clotte, Lussac-Saint-Emilion känns onekligen typiskt Rollandskt, men upplevde inte eftersmaken som så kort ändå.

Frankofilen sa...

Härlig konsumentupplysning - en del slott jag aldrig hört talas om, och en del halvkändisar där det är roligt att höra hur de klarat sig i denna årgång. Men jag fick för mig att det fanns en flaska av GJE-favoriten 2005 Rollan de By i lådan också?

Finare Vinare sa...

Nej, vi hittade inte den i lådan även om det hade varit en glad överraskning. Men det är ju som bekant svårt att klämma ner tretton flaskor ;-)

2005 Rollan de By (€19,95) ligger väldigt nära till hands att testa framöver. Liksom ovanstående tips, tack Niklas för dem!

Slutligen, tänk att till och med Cour d'Argent - av allra enklaste appellation - levererade såpass fin njutning för bara €10...

Niklas Jörgensen sa...

Hej F&V!

2005 Rollan de By köpte jag senast och har ej öppnat än. Tror jag ska sluta peta på 05:orna nu på ett tag även om denna kanske inte är tunnelvarning?

MVH

Niklas J

Finare Vinare sa...

Snälla Niklas, dra korken! För din och vår skull... ;-)

I BS verkar den redan vara slut (åtminstone tillfälligt).
269 kr är också lite i dyraste laget, Bibendum! Är det Lagenas 50-lapp som spökar nu igen?

Niklas Jörgensen sa...

Hehe..nu när ni ber så fint så ska jag överväga det :-)

Lär ju få något sug efter 2005 snart och då får väl nämnda slott stå på tur!

Än en gång - tack för er lådgenomgång!

Lando sa...

Kul läsning! 2005 Château d'Aurilhac lät så gott att jag var tvungen att beställa sex st och prova samt en 2003:a av densamma!

konjären sa...

Bristen på bra bruksbordeaux i 100-200kr-spannet borde vi med gemensamma krafter ha kommenterat så många gånger att det är konstigt att ingen importör nappar. Försökte övertyga Vinmannen och Direktören på Aeterno om detta vid något tillfälle, men Vinmannen for ut i någon lång utläggning om marginaler, omkostnader, jada, jada, jada... Om det inte gick att göra pengar på det skulle det inte säljas, är min tes.

Jag har fått familjen att gå med på semesterresa med bil till Danmark i sommar igen. Förra sommarens låda blandad drickmogen Bordeaux är på upphällningen. En kombination av Skagen och Legoland vann såväl hustruns som sonens gillande. Att någon välsorterad dansk vinbutik råkar ligga i färdriktningen kommer att framstå som en ren slump; en lycklig tilldragelse helt enkelt...

Niklas Jörgensen sa...

Konjären; Legoland är ganska när Tom Pedersens Atomwine.dk (Vejle). Mer än värt ett besök även om Bordeaux inte finns på hyllorna.

www.atomwine.dk

Kolla även in respekterade Sigurd Müller i Ålborg om du finner något värt beställa där.

http://www.smv.dk/default.asp

I Randers har du Jysk Vin om du är på väg nordpå.

http://www.jyskvin.dk/shop/cms-2.html

Vill du förkovvra dig mer vad som finns i DK och på er resa - se här:

http://www.vinforum.dk/cgi-local/vinguiden/classifieds.cgi?search_and_display_db_button=on&query=category&category=VinForhandlere&results_format=headlines

Niklas Jörgensen sa...

F&V! Min Rollan de By överlever en liten stund till! Nöj er med de duktiga grabbarna i Lund så länge!

15p -
269:-

2005 Château Rolland de By
(Maison Ginestet), Medoc, Bordeaux, Frankrike
75786, Bibendum AB

Fyllig röd färg med svärta. Typisk Bordeaux-doft med stall, ceder, råtobak med ett stänk blyerts. Fyllig smak med strama, tanniner, pigg fruktsyra i en drygt medelstor kropp med bra längd. Lägg undan i källaren. RA: 16p

70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot

Saxat från deras provning av beställningssortimentet maj.

Anonym sa...

Jag snubblade över en förklaring till Bordeauxhålet hos SB. Vid besök i Bordeaux i april berättades om att det för lite sedan kommit förfrågan från SB efter leveransklara viner från årgångar som fortfarande låg på fat. Det gjorde det ju rätt svårt att svara på förfrågan, eller ens ta den på allvar. Inte heller var det första gången det kom konstiga frågor. Det hela hade ju kanske kunnat ursäktas om det varit en liten apart appellation, men nu var det ju inte så, utan självaste Bordeaux. / Lena

Anonym sa...

Betalade €75 i frakt för 24 flaskor (drygt 30 spänn per flaska).
Tja, jag vet inte.....

Finare Vinare sa...

18 flaskor kostar €45 så det är alltid sämre ekonomi att beställa 12 eller 24.

Ingenting förvånar längre när det gäller SB:s förfrågningar, Lena...

andersuw sa...

Det här provpaketet från Gute Weine var ju en lysande idé. Vi har i likhet med er för länge sedan hunnit tröttna på och/eller avfärda det mesta som SB har att erbjuda vad gäller "billigare" röd Bordeaux. Eftersom Bordeaux inte heller tillhör de distrikt/druvor som vi har en verklig passion för tycker vi också att det är lite mödosamt att nosa upp prisvärda alternativ på egen hand och tar därför tacksamt emot de till synes goda tips som Gute Weine levererar via sitt "Probierpaket". Både era erfarenheter och den information om vinerna Gute Weine själva förmedlar inger visst förtroende. Att samtliga viner är från 2005 är ju heller inte fel.

Paketet ser för övrigt ut att ha uppgraderats lite sedan ni beställde. Alla viner utom ett kommer nu från något av högstatusdistrikten (Haut Medoc med subappelationer, Pessac Leognan, Pomerol och Saint Emilion). Enda undantaget är en Montagne Saint Emilion (Château Faizeau Vieilles Vignes). Och i de distrikt där en underklassificering finns handlar det alltid om "Cru Bourgeois" respektive "Grand Cru".

Priset har begripligt nog också halkat upp en smula (229 €), huvudsakligen därför att paketet innehåller "bättre viner" men i några fall också därför att enskilda flaskor blivit några euro dyrare sedan sist. Men man får fortfarande runt 20 procent paketrabatt och mitt preliminära intryck är att det hela är nog så prisvärt.

Så visst nappar vi på detta!

Finare Vinare sa...

Kul!

Och Cambon La Pelouse är faktiskt precis lika bra i 2006!

2005 Ch Reclos de la Couronne är en av dem vi saknar men det går fortfarande att beställa separat.

Liksom 2005 Puygueraud!

Den utmärkta 2005 d'Aurilhac är ju fortfarande med i urvalet.

Annars ser ju lådan utmärkt ut i och med att några av de svagare korten bytts ut. €20 i snitt är ju fortfarande en helt ok prisnivå.

Fler billiga som vore kul att prova är Charmail och Belle Vue...

Anonym sa...

Finare,
en sida som jag sett har de två du nämner är faktiskt Netbar.se
De har en hel del lockande faktiskt men jag har ingen erfarenhet av inköp...

/ME