tisdag, juli 08, 2008

Georg Breuer 2004: Rottland vs. Roseneck


Regnet öser ner över Skåne i ryckiga skurar omväxlande med enstaka solglimtar. Alltså är det bra läge att laga mat och prova vin. Vi gravar lax och dillstuvar färskpotatis från Annadals Gård ute på slätten i Räng. Vi lyckas plocka en låda jordgubbar i ett regnuppehåll. Otroligt vad många aromer gubbarna kan bjuda på (allt från söta smultron till blueprint-jordgubbe, från grön stjälk till gammal sylt) inte minst när man smakar dem som bäst, direkt från plantan. Vilka fina bär vi hittar i den här planteringen!

Lika otroligt är det att rieslingdruvor som vuxit i närheten av varandra, under samma växtsäsong, och sedan vinifierats på samma sätt, kan ge så pass olika aromer som i kvällens två viner. År efter år är vingårdarnas skillnader ack så igenkännliga. Finaste tysk terroir...

2004 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling har tydliga doftdrag direkt ur glaset. T tycker persika och marsipan. S hittar nektariner och valnöt. Stenfrukt och nötter, alltså! Smaken bjuder på elegans och lätthet med hög laserskarp citronsyra. Mittsmaken är mineralvattensslank, först nästan på gränsen till vattnig, men fyller ut efterhand. Slutligen får vi en intensiv avslutning där de citronskalsaktiga syrorna och en grapefruktlik bitterhet etsar fram en lång eftersmak.

2004 Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling har en diskretare, först knuten doft där vi hittar jordiga, lite unkna mineraler. De finessiga aromerna kommer mycket långsammare, med fina blommiga toner av jasmin och rosenblad, litchee och kryddor. Smaken känns vid avsmakningen djupare, mer komplex och kryddigare. Syrorna är mildare och rundare, bredare och jordigare. Den lilla sötfrukten märks därför något mer och eftersmaken är kortare.

Till maten blir scenskifte, nu är det Rottland som kör om i kraft av strålande fokus och vinnande finish. Efter maten är det givande att avnjuta de mildare, mycket finessiga blomtonerna i den mjukare Roseneck. Inget av vinerna är ännu i närheten av några mognadstoner. Ändå ger de massor att kontemplera över även i detta tidiga stadium. Nollfyrorna är inte alls så maffiga som nollfemmorna, men de besitter en eterisk lätthet, exemplariska syror och elegans. Rottland är allra mest i vår smak.

2004 Rüdesheimer Berg Rottland Riesling (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

2004 Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

Inga kommentarer: