lördag, december 29, 2007

2001 San Felice Poggio Rosso Riserva



Poggio Rosso är en av de bästa traditionella riservorna från chianti classico. Här gives ingen modernt extraherad powerfrukt dressad i sprillans ekkostym (som hos Castello di Fonterutoli) - istället står ena foten i mer konservativ bordeauxstil och den andra i typisk italiensk långlagring på stora botti. Vi hittar en del likheter med Taurasi Radici Riserva, men möjligen är det här lite bättre. Behöver vi säga att vi gillar stilen?

Vilka komplexa dofter! Det är som att stoppa näsan i fin mylla, fingrarna är långt nere i jorden. Vi planterar en jordgubbsplanta. Eller så gräver vi upp färska tryfflar med händerna - jovisst, vinet doftar tryffel redan ur karaffen, i skön förening med stall och läder. Mogna körsbär, mogna jordgubbar och hallon. Balsamiska fattoner och bordeauxlikt söt piptobak - dofterna är MYCKET tilltalande! Vi får en torr jordgubbskänsla i munnen, som balans finns också en söt liten fruktighet av körsbär. Annars gott om jord, järn och mineraler. Smaken har fina fruktsyror, behagliga tanniner och lite bordeauxlik bläckighet, inte på något negativt sätt - men tyvärr rätt kort i eftersmaken. Doften slår faktiskt det mesta från italien vi provat i år, inte minst den mer likörtonade stallkamraten Vigorello - men trots alla goda doftintryck når inte smaken riktigt ända fram till toppnoteringarna...

Vad som istället bjuds, liksom hos mången god bordeaux, är riktigt schysst, läskande drickbarhet - även om det inte riktigt har den intensitet och längd man kunde önska. Vi ska lagra ett par flaskor och se vad som händer. Det är mer än tänkbart att vi beställer en låda till. Kvällens flaskor gick fint till cacciatora, hemlagad pizza och god vän på besök. Extra fördelaktigt framstod vinet med tunna skivor av parmesan. Flaskorna hade en del fällning - men när vi nämnde våra upplevelser av den härliga årgången 1995, tyckte producenten att den först nu började nå mognad. Troligen har han rätt - för det här är en stil som, i motsats till modernisternas, är gjord i första hand med tanke på tid i källaren.

ps. Privatimport från Winehouse Bilberg via SB. Levereras i låda om sex flaskor (1758 kr). Räkna med (i värsta fall) några veckors väntan på att bolagets kvarnar ska mala...

pps. En annan kväll uppfattar vi mer av körsbär i likör. Svartpeppar i maten ger mer känsla av intensitet och längd i eftersmak.
Tryffeln kommer efter ett tag och senare mer av mint. Komplext vin!

2001 Poggio Rosso Chianti Classico Riserva (Agricola San Felice, Castelnuovo Berardenga, Toscana)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen,

Om ni skulle satsa 1800 till på 6 flaskor - blir det Vigorello eller Poggio Rosso?

Eller ngt annat italienskt för runt 300 SEK/butelj?

Finare Vinare sa...

Vi har sex flaskor Vigorello kvar och gjorde snabbt slut på sex flaskor Poggio Rosso. Ska beställa fler... Räcker det som svar på fråga ett ;-)

Absolut Antinoris 2001 Badia a Passignano!