onsdag, oktober 03, 2007

2002 Geheimrat "J" Riesling Spätlese Trocken


Det här är ett vin vi lagt undan åtskilliga flaskor av, och kvällens upplevelse gör oss bara än mer lyckliga över att det blev av. Även juryn vid Vinordic 2006 gillade vinet, så pass att det utnämndes till mässans bästa vita. Det härstammar från sexton olika erstes gewächs-vingårdar i rheingau. Som apéro är det bländande gott! Dofter av mandel, mandelblom, jasmin, liljekonvalj, vit persika och fruktcocktail leder till en smak som ger en strålande intensiv upplevelse av riesling. Här finns sprits och lite bikarbonat som fräser till med de mogna syrorna. Här finns mogen frukt mittemellan citrus och persika. Här finns slutligen mineralitet med lite oljiga drag, och en ylle-unknad som leder tankarna till chablis för ett ögonblick. Vi älskar vinet och dricker upp det till stekt spätta med lättstuvad spenat och potatis. Till och med den lite besvärliga spenaten kommer fint överens med vinet!

2002 Geheimrat "J" Rheingau Riesling Spätlese Trocken (Weingut Wegeler, Oestrich-Winkel, Rheingau)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jesus, vilket tempo ni håller nu... Vi andra hinner inte ens kommentera.

Men visst är bra Riesling svårslaget före maten, och utmärk till den. Verkar som om "J" 2002 var alldeles lagom gammal? Jag sitter på några få 2004 och tänker nog vänta lite till. Cellartracker säger tidigast 2011, men det köper jag inte riktigt.

Tack också för att ni förser ärans och hjältarnes språk med substantivet unknad. Mer sånt.

Finare Vinare sa...

Jo, vinet känns verkligen harmoniskt nu. Men vi hittar inte direkt några petroleumtoner än, vill man ha det så är det bäst att vänta. (vi har iofs mer och mer börjat uppskatta rheingau i sin ungdomlighet). Men om ett par år kanske man kan få både och... ;-)