lördag, december 09, 2006

2001 Château Ferrand


Det här pomerolvinet släpptes i måndags och går fortfarande att få tag på. Kanske en vecka till, men knappast två. Vinet i glaset är påfallande vackert, transparent rubinrött med tegelröda kanter. Lockande... Upp ur glaset kommer mogna stalltoner, läder, anndra animaliska toner av järn och kött, lite gräs, saftiga hallon, plommon, nypon, lite piptobak av märket Old Holborn och allmänt läcker karaktär av förfall och multnad. En komplex och rent förförisk doft, snålvattnet rinner till...smaken är snyggt kruttorr, läskande, ganska slank och lätt i mitten men med lång och bra, lite torrsträv eftersmak, aningen eldig. Ett stiligt och moget merlotvin till rimligt pris. Vi kollar hur vinet ackompanjerar älggryta lagad som boeuf bourgignon, couscous med rostad paprika, zucchini och russin. Och det visar sig vara en lysande kombination. Det här är ett riktigt gott matvin som vi ska köpa mer av!

2001 Château Ferrand (Pomerol)

Inga kommentarer: