2004 Domaine de l'Hortus Grande Cuvée Pic Saint Loup (Jean Orliac, Domaine de l'Hortus, Valflaunès, Languedoc)
torsdag, maj 31, 2007
2004 Domaine de l'Hortus Grande Cuvée
2004 Domaine de l'Hortus Grande Cuvée Pic Saint Loup (Jean Orliac, Domaine de l'Hortus, Valflaunès, Languedoc)
onsdag, maj 30, 2007
1997 Castello di Brolio
Käre Baron! Vi lovar att vi har bäddat så bra vi kan, med bistecca fiorentina på hängmörad entrecôte, salt, citron och insalata di fagioli. Och ikväll landar vinet på sin rätta bana, efter förra gångens slirande i utkanterna av muggig kork. Sju års lagring blommar ut i en sammetsmjuk mognad som ger full utdelning. Doften är hustypisk, med smakfullt inslag av stall, läder, tobak, torkad frukt, mogna plommon, örter, fatkryddor, härligt friska mineraler - ja, till och med lite eucalyptus och aloe vera. Frukten är fortfarande förvånansvärt koncentrerad vid tio års ålder, syrorna vitala och perfekt balanserade, tanninerna uppmjukade och lena. Visköst, snudd på tjockflytande är det här vinet i sin runda munkänsla, ändå uppfriskande några grader under rumstemperatur. Tack... ikväll var det värt väntan, barone Ricasoli.
1997 Castello di Brolio (Barone Ricasoli, Gaiole in Chianti, Toscana)
måndag, maj 28, 2007
2003 Josetta Saffirio Barolo Persiera
2003 Barolo Persiera (Josetta Saffirio, Castelletto di Monforte d'Alba, Piemonte)
söndag, maj 27, 2007
2003 Brolio Chianti Classico
Ett glas till ost efter sent söndagsjobb. Vi tror oss kunna det här vinet vid det här laget, men 2003 Brolio överraskar ändå med sin bredd och rent burdusa kraft, sina oblyga stalldofter, sin körsbärstäta frukt, sina chokladiga fat, rejält kärnbittra garvsyror och friska fruktsyror. Vi fann från början att detta välgjorda vin kommer vinna på att sparas, men någon flaska har fått oss att tveka. Ikväll är det uppenbart att vi fortfarande dricker ett ungt vin med fin framtid. Aktuell årgång på bolaget är 2005, den provar vi till grillat i sommar.
2003 Brolio Chianti Classico (Barone Ricasoli, Gaiole in Chianti, Toscana)
lördag, maj 26, 2007
2003 Château La Nerthe
2003 Château La Nerthe (Châteauneuf-du-Pape, Rhône)
2001 Fontanafredda Barolo Serralunga
Doften är komplex, här finns massor att hitta när man vänder och vrider på glaset: tjära, lakrits, plommon, valnöt, mandel, vanilj, hallon, blommor, torkade örter, brända toner och bruna kryddor (särskilt muskotnöt). Smaken är intensiv och generös, med friska syror och ihållande längd. Lufta i karaffen i god tid för maximal utdelning. I sommar smakar vi på den nya, varmare årgången 2003, som lär vara mer snabbmognande om än inte lika ypperlig.
2001 Barolo Serralunga (Fontanafredda, Serralunga d'Alba, Piemonte)
2006 Château d'Aquéria Tavel Rosé
Vinet har en rätt intensiv ljusröd färg, om än nästan vattenklar utåt kanterna. En härlig doft av jordgubbar och röda vinbär stiger upp ur glaset. Därtill salvia och rosmarin... men sen dyker det upp ett otäckt kemiskt inslag - nagellack! Inte bra.
Smaken är intensivt fruktig med aromer av röda bär, lite lingonsyrlig, inte alltför dominerad av alkohol, men med ett vasst stick som tyvärr också kommer från skönhetsavdelningen. När vi väl identifierat det här inslaget är det svårt att bortse ifrån, och det drar ned intrycket. Till lunch fick vinet göra sällskap med grillad kyckling och pastasallad med ruccolapesto. Lyckligtvis blev det avsevärt mindre nagellack när flaskan varit öppnad från lunch till middag.
Ok, men jakten går vidare. Våra favoriter har vi hittat bland de ljusorange eller lökskalsfärgade till laxrosa, med en liten markerad bitterhet. De finaste bandolerna som Tempier och Bastide Blanche, och ett flertal billigare vardagsroséer på plats i Provence. På SB kan Guigals CdR Rosé vara ett bra köp, och i billigt prisläge Rabiega Rosé.
2006 Château de Aquéria Tavel Rosé (Jean Olivier, Tavel, Rhône)
fredag, maj 25, 2007
2001 Castello di Farnetella Poggio Granoni
Doften är mogen med stall, tobak och kaffe, en nypa julkrydderier, torkad frukt och inlagda körsbär. Typisk chianti, liknar ungefär en riserva även vinet klassas som IGT. Smaken är inte överdrivet kraftfull, mjuk och trevlig - hyggligt drickbar till manchego utan att framkalla några stora ovationer, och med framtiden redan avklarad. Det där sistnämnda bekräftas av att vinet oxiderade över natten. Sammanfattningsvis en besvikelse med tanke på läge och årgång. Vill man ha den här typen av vin rekommenderar vi istället hundringen billigare 2003 Rocca Guicciarda (Tjugehunratre Råcka Gwitjarda ;)
2001 2001 Poggio Granoni Toscana IGT (Castello di Farnetella, Felsina Berardenga, Toscana)
2001 Château Sainte-Anne Bandol
Dessutom utrustat med en irriterande prislapp. I kategorin brettigt mogna röda från södra Frankrike är det här inte i närheten av Santa Duc Selections' 1999 Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes. Och priset på det? Ganska exakt en tredjedel, när det släpptes i ett mindre parti för några år sen. Förresten, någon som hann få tag i Domaine Tempiers bandoler när de nyligen fläktade förbi?
2001 Château Sainte-Anne Bandol Cuvée Collection (Marquis Dutheuil de la Rochère, Ste Anne d'Evenos, Var)
2004 Celliers d'Orfée Cuvée Sextant
En fruktig, kryddig, ärlig och rättfram sydfransos med fatkaraktär och förträfflig drickbarhet som perfekt ackompanjerar spett med grillad entrecôte, merguez och grönsaker. Gott, smakrikt och inte direkt eldigt (13,5%). Tummarna upp!
2004 Cuvée Sextant Corbières (Celliers d'Orfée, Vignerons du Mont Ténarel d'Octaviana, Ornaisons, Corbières, Roussillon)
torsdag, maj 24, 2007
Domaine Pascal Cotat: 2 x Sancerre 2004
Les Monts Damnées har en väldigt intressant doft med jäst i täten, sedan lite våt vante och massor av krutröksmineraler. Smaken är fyllig och tät, med pådrivande syror. La Grande Côte är fruktigare, med citrus, sparris samt toner av fat och jästfällning. En koncentrerad smakupplevelse. Båda vinerna är ypperliga och dessutom helt originella. Vilket man föredrar är en ren smaksak - S uppskattar citrusfrukten, T har en faiblesse för flintröken. Båda vingårdarna är belägna i Chavignol, så tilltugget kan bara bli ett - chèvre crottin!
2004 Sancerre Les Monts Damnées (Pascal Cotat, Sancerre, Loire)
2004 Sancerre La Grande Côte (Pascal Cotat, Sancerre, Loire)
2004 Comte Armand Auxey-Duresses Premier Cru
2004 Auxey-Duresses 1er Cru (Comte Armand, Domaine des Epenaux, Pommard, Bourgogne)
söndag, maj 20, 2007
1999 Siepi Toscana IGT
1999 Siepi Toscana IGT (Marchesi Mazzei, Castello di Fonterutoli, Castellina di Chianti, Toscana)
Domaine Zind-Humbrecht Zind Z004
Zind Z004 (Domaine Zind-Humbrecht, Turckheim, Alsace)
lördag, maj 19, 2007
2004 Pio Cesare Barbera d'Alba
PS. vi testar dagen efter till rådjurssadel, vinet har vuxit till sig lite och fixar maten galant. Penne ai ragù visar sig vara lika fint. Ett riktigt användbart allroundvin.
2004 Barbera d'Alba (Pio Cesare, Alba, Piemonte)
2005 Saint-Joseph Cuvée André Péalat
Efter ett par timmar i karaff är doften fortfarande dov och sluten, men öppnar efterhand upp i glaset. Här finns stort djup med mörka toner av tjära, lakrits, läder, björnbär, plommon och svart oliv med en sammansatt och återhållsam frukt. Smaken är stor och överraskande intensiv i munnen, närapå kryddvarm (ändå bara 13,5%) och syrlig med en väl ihoptvinnad kärna av vinös syrahfrukt där olika bärassociationer (vinbär, lingon, blåbär) integreras i varandra. Avslutar i en riktigt lång eftersmak.
Ett riktigt gott terroir-vin som imponerar inte minst som möjlighet, även om det inte direkt är ett charmtroll idag. Det kommer troligen bli storartat när tiden är inne, så vi lägger undan några flaskor. Vi funderar över vilket år det är dags... ska vi gissa på 2014 ?
2005 Saint-Joseph Cuvée André Péalat (Gilles Robin, Mercurol, Tain l'Hermitage, Rhône)
2005 Domaine de la Cotelleraie Les Perruches
2005 Les Perruches (Gérald Vallée, Domaine de la Cotelleraie, Saint-Nicolas de Bourgeuil, Loire)
Pinot Grigio IGT Barricato
Pinot Grigio IGT Aceto di Vino Barricato (Acetifizio Mengazzoli, Mantova, Veneto)
Importeras av Di Luca & Di Luca.
fredag, maj 18, 2007
Riesling revisited
Vi lagar färsk grön sparris, färserad torskfilé och scampi. Det är läge att friska upp intrycken av några favoriter från den senaste tiden. Först när vi druckit ett vin ett par gånger kan vi tycka att vi känner det...
Aromjäst och kalljäsning är vanliga grepp i lite billigare viner för att förstärka vissa fruktsmaker. Vi tyckte inte vid tidigare smakprov att det draget var störande i Franz Mittelbachs Kremstal-riesling. Men det tycker vi nu: trots fina mineraler vill vi inte att det ska dofta så här mycket päronfestis om vin (ett annat tydligt exempel var Fred Loimers basriesling från Kamptal). Kyl vinet hårt och drick utomhus. Godaste rieslingapéritifen just nu är istället 2005 Wegeler Pur.
Trimbachs basriesling växer ett par storlekar om man karafferar vinet en timme i förväg. Det här är ett utmärkt vin i denna klass, med gul mogen frukt och inte särskilt hårda syror.. Mindre blommigt och öppet i doften än vid förra smakprovet för ett halvår sedan, men fortfarande alltför ungt. Det här vinet bör efter tre års lagring ge full utdelning i form av petroleum.
Vorbourg visar på en variant av hur vi vill att mogen riesling ska dofta, här särskilt lampfotogen bland andra oljor. Ett verkligt gott vin med återhållsam frukt, läckert låg restsötma, strama syror från det fina året, grapebitterhet och stål. Resterande flaskor håller ett par år till.
Det mest generösa vinet kommer förstås från Zind-Humbrecht. 2004 Herrenweg är redan så gott att resterande flaskor måste förses med hänglås. Varför då, när det är så gott, kan man undra? Jo, för att det ska bli ännu godare! Doften är stor men inte helt öppen, och ger framförallt mycket av citronoljan från skalen. Med lång luftning kommer fler dimensioner i fruktigheten, som persika och aprikos. Smaken är perfekt koncentrerad citrus. Lagra eller lufta länge!
2006 Tegernseerhof Selection Riesling (Franz Mittelbach, Tegernseerhof, Wachau)
2004 Trimbach Riesling (F E Trimbach, Ribeauvillé, Alsace)
2002 Riesling Vorbourg (Dopff & Irion, Château de Riquewihr, Alsace)
2004 Riesling Herrenweg de Turckheim (Domaine Zind-Humbrecht, Turckheim, Alsace)
torsdag, maj 17, 2007
2005 Henri Bourgeois Sancerre Grande Réserve
Familjen Bourgeois har odlat vin här i flera hundra år, nu har man både 65 hektar egna odlingar och en négociantverksamhet. Vi gillar vinerna från Bourgeois, oftast mer än de från Pascal Jolivet. Grande Réserve är en blandning av inköpta och egna druvor. Finns kvar att få tag på efter majsläppet. Kolla också in Sancerre Les Baronnes. Men håll i framtiden särskilt utkik efter La Bourgeoise från egna femtioåriga stockar, och toppvinet MD/Les Monts Damnées. Ett spännande vingårdsnamn där man gärna skulle vilja ha reda på bakgrundshistorien...
2005 Sancerre Grande Réserve (Henri Bourgeois, Chavignol, Loire)
onsdag, maj 16, 2007
1997 Castello di Brolio
Smaken är god sötmogen chianti, lagom stram fortfarande, yngre än föregående vin, med en liten aning av vinäger. Här finns mer av hårda garvsyror, och en snipighet som nog har att göra med kork. Absolut inte odrickbar ändå. Så vi får hoppas på nästa flaska. Unket stallig pecorino eller manchego är fortfarande till bra hjälp.
1997 Castello di Brolio Chianti Classico (Barone Ricasoli, Gaiole in Chianti, Toscana)
1997 Castello di Fonterutoli
Att detta var första året för det nya Toscana stod i alla fall helt klart. I början, för sju år sen, bjöd vinet på en ny nivå av chianti-power med sanslöst extraherad frukt som var helt imponerande direkt, med en rejäl dos ny ek. Ett flertal flaskor gick åt. Sen bar det efterhand utför, det har luktat julmust och coca-cola, obalansen har varit störande, den uppumpade frukten tycktes falla samman, syrorna verkade trötta. Vi började tro att brinntiden var ute för det här vinet.
Vilken överraskning att se Fågel Fenix uppstå ur askan! Doften är mogen, smått portvinslik, intensivt plommonfruktig med läcker mognadsoxidation. Salmiak, pepparkakskryddor särskilt ingefära, och sydliga örter. Sammetsmjuk smak i god balans, med helt uppmjukade men märkbara tanniner, och syror i fin vigör. Vi började några grader över källartemperatur och lät vinet öppna sig i glaset. Riktigt, riktigt gott!
Vi kommer att tänka på 1990 Cuvée Casa Bassa Séguret (från Domaine de Cabasse) som efter fjorton år hade utvecklat ännu mer av liknande långsamt oxiderade portvinstoner. Pecorino passar fint som tilltugg.
1997 Castello di Fonterutoli Chianti Classico Riserva (Marchesi Mazzei, Castello di Fonterutoli, Castellina in Chianti, Toscana)
2004 Delas Hermitage Les Bessards
Firma Delas utanför Tournon har en enda kronjuvel i sitt sortiment, och här har vi den. Les Bessards är den västra delen av det spektakulära runda berget vid rhônefloden. I glaset får vi en helt suverän syrahdoft med ett litet berg av tjärpastiller, en hel påse med söt lakrits, gummi, rök från brända löv, varma kryddor, nyponros. Ja, och så associationer till bär förstås, åt björnbärshållet.
Smaken är supergod och välbalanserad, medelfyllig och läskande, med en skinande frukt som i sin klarhet har likheter med nickelpastiller. Björnbär, svartvinbär, nypon (sistnämnda fanns nog tyvärr aldrig som nickel). Verkligen öppet och tillgängligt just nu - inget snack om att vänta och se. Vore synd att lagra när fruktigheten är så underbar. Till utegrillad köttfärsbiff med grillade grönsaker.
2004 Hermitage Les Bessards (Delas Frères, Saint-Jean de Muzols, Tournon, Rhône,
tisdag, maj 15, 2007
1999 Château Lagrezette
Stor uttrycksfull doft av järn, blod, inälvor, päls, koskit, rostbiff och slutligen en klockren lammstek med rosmarin och timjan. Därtill lakrits och mörk frukt. Låter det osmakligt? Tvärtom, även vegetarianer kan med prova med gott samvete. Den järntonade smaken är avrundat god ikväll, mittsmaken måttligt koncentrerad, och vinet har några fina år framför sig.
76% malbec, 22% merlot, 2% tannat. Från sluttningar med grus och kalkjord. Lagrat nästan två år på ny ek. Rikligt med fällning i flaskan, så glöm inte att dekantera.
1999 Château Lagrezette (Cahors, Sud-Ouest)
måndag, maj 14, 2007
2005 Gini La Froscà
La Froscà, gjord på 100% handskördad garganega, har liksom Brocards Vieilles Vignes inte sett skymten av ek, men har en karamellartad intensitet i smaken som slår många ekade viner. Det här vinet håller beundransvärt jämn klass över olika årgångar - vi kan inte påminna oss någonsin ha blivit besvikna. Tyvärr tog flaskorna slut omedelbart efter släppet.
2005 La Froscà Soave Classico (Gini, Monteforte d'Alpone, Veneto)
2005 Jean-Marc Brocard Chablis Vieilles Vignes
Vi sticker näsan i glaset. Doften är generöst god, nästan smörig med gula äpplen och inslag av konserverad frukt, faktiskt mandel (lite soavelikt) och måttlig mineralitet. Den för detta vin typiska flintröken märks inte alls, ej heller den lilla lovikkavanten. Smaken är mild, god och trevlig, med fin intensiv mittsmak från mogna druvor och hygglig längd, helt utan den förväntade grapebitterheten. Syrorna är förvånande mjuka. Mer av sötmogen chardonnaydruva, men mindre av terroir. Det smakar bra, men vi är inte helt överens om utslaget. Är det oväntat ämabelt och givande? Eller är det en besvikelse där vi inte känner igen vinets stil?
ps. även förespråkaren för den ämabla linjen säger till slut: "man tröttnar nog rätt snart på det här vinet". Motståndarsidan har då precis börjat hitta fler intressanta aspekter av vinets doft.
2005 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire (Jean-Marc Brocard, Préhy, Chablis, Bourgogne)
söndag, maj 13, 2007
2005 Gilles Robin Cuvée Albéric Bouvet
I glaset har vinet en klar djupröd färg med blå inslag. Vi får en ungdomlig, fortfarande rätt knuten syrahdoft (viskar "drick mig inte än") som ger mineral, vått ylle, röd och mörk bärfrukt, färska örter och barrträd, svart oliv och tjära. Avslöjar mindre än för några veckor sedan. Smaken är osöt, ung, god, lingonsyrlig, väl ihoptvinnad runt en stram kärna av bitterhet med malört och sälta i eftersmaken (Gammel Dansk). Koncentrationen är bra, strukturen är ganska slank utan överflödigt generöst hull. Vinet är som gjort för matbordet - men som vi skrev förra gången, här krävs flera år i källaren.
2005 Crozes-Hermitage Cuvée Albéric Bouvet (Domaine Gilles Robin, Mercurol, Rhône)
2003 Pio Cesare Langhe Nebbiolo
2003 Nebbiolo Langhe (Pio Cesare, Alba, Piemonte)
lördag, maj 12, 2007
2005 Fonterutoli Chianti Classico
2005 Fonterutoli Chianti Classico (Mazzei in Fonterutoli, Castellina in Chianti, Toscana)
2005 Domaine de la Cotelleraie Les Perruches
2005 Les Perruches Saint Nicolas de Bourgeuil (Gérald Vallée, Domaine de la Cotelleraie, Saint Nicolas de Bourgeuil, Loire)
2005 Gobelsburger Riesling Heiligenstein
Jämför gärna med Bründlmayers vin från samma läge och år. Vi drack ett glas till lunchen: pot-au-feu på lammbog, mat som är god i ordets alla bemärkelser. Några timmar senare utsätter vi vinet för balkongprovet: här gör sig glaset fint i eftermiddagssolen, guldgult med sina gröna reflexer. Nu ger doften också en del av gröna äpplen, mineral och... polkagris! (nej, det där var visst sonen som gnuggade pepparmynta mellan fingrarna). Den goda smaken är rik, munfyllande kraftfull och, som tidigare idag, snudd på eldig.
2005 Riesling Heiligenstein (Schloss Gobelsburg, Langenlois, Kamptal)
fredag, maj 11, 2007
2002 Dopff & Irion Riesling Vorbourg
Genomgående dricker vi Vorbourg, ett ypperligt matvin i sin heltorra stil. Mogen doft med viss petroleum och citron. Smaken är stramt god, så pass god att vi avverkar flera flaskor, utan vidare funderingar över vinet (det finns ju faktiskt annat att prata om). Det här är fjärde gången det figurerar - så mer utförliga provningsintryck går lätt att hitta med sökfunktionen. Bra att vi la upp ett lager.
2002 Riesling Vorbourg (Dopff & Irion, Château de Riquewihr, Alsace)
torsdag, maj 10, 2007
2002 Château Poujeaux
Smaken är också god, stram, örtig, mineralisk, med aningen sälta och en smula uttorkad, vattnig mitt. Verkligt läskande, alls inte fjäskande vin med trevligt återhållsam alkoholhalt (12,5%). Till och med i en svag årgång, med ena handen bakbunden, utklassar Poujeaux spanska konkurrenten Mas La Plana. Till Brie de Meaux. Blir du sugen? Det kan tänkas gå att få tag på någon flaska...
2002 Château Poujeaux (Cru Bourgeois, Moulis-en-Médoc, Bordeaux)
onsdag, maj 09, 2007
2003 Alfiero Boffa Barbera d'Asti Muntrive'
Nu är det dags igen för vänner av piemonte att skyndsamt bege sig till vinkällarbutikerna, eller lägga in en reptilsnabb beställning från varudepån. Det här är vingårdsbarbera av högsta karat. Doften är stor, väldigt god och väldigt piemonte: hallonkola, torkad frukt, örter, lakrits, vanilj, och en skvätt körsbär i likör. Fina övertoner greppar tag och gör doften till en upplevelse i sig.
Smaken är likaledes verkligen god - med givande, intensiv, aningen bränd frukt och fina, lite kärnbittra syror. Likheter finns med munkänslan hos bra nebbiolo, fast med mindre garvsyra. Vinet är i perfekt drickbar balans nu. Vi drack 2003 Collina della Vedova för nio månader sedan. Det var också mycket bra, kvällens vin är ännu bättre.
2003 Barbera d'Asti Muntrive' (Alfiero Boffa, San Marzano Oliveto, Piemonte)
söndag, maj 06, 2007
2004 Thelema Cabernet Sauvignon
2004 Thelema Cabernet Sauvignon (Thelema Mountain Vineyards, Helshoogte, Stellenbosch)
2002 Torres Mas La Plana
ps. en dag senare dricker vi vinet till kalvlever med bacon och rödlök. Vi måste omvärdera intrycken från igår. Nu har doften oxiderat och syrorna är oginare än igår. Vinet har en tunn, grön och snipig struktur, med kort eftersmak, och tyvärr utan mersmak. Prisvärdet uppskattar vi till ungefär hälften, men det blev ju inte charmigare om det vore billigare. Vi skulle inte prova att lagra.
2002 Torres Mas La Plana Cabernet Sauvignon (Miguel Torres, Villafranca del Penedès, Barcelona)
lördag, maj 05, 2007
2004 Alain Voge Saint-Péray Cuvée Boisée
2004 Saint-Péray Cuvée Boisée (Alain Voge, Cornas, Rhône)
2005 Ogier Les Closiers Châteauneuf-du-Pape Blanc
Druvblandningen innehåller sorter som de flesta inte dricker till vardags: grenache blanc, bourboulenc, clairette, roussanne. Men efterhand, och till rödkittostarna, kommer vinet faktiskt mer till sin rätt. Det ungt aromatiska ger efter för...något som känns bekant. Ja, just precis! En klockren doft av inlagda päron (fördelaktigare pris på konservburk från Del Monte). Blommiga övertoner av mandelblom och jasmin ger skimmer åt den ljusa frukten. En liten eldighet bär de inlagda päronen vidare. Trots den snälla syran tror vi att det här ganska skira vinet kommer att vinna på lagras ett eller ett par år för att få mer rondör. Men vi står nog över.
ps. vi provade 2004 Saint-Cosme Blanc på Vinordic 2006. En femtilapp billigare i samma stil, med lite mer av det hela. Nu framme i årgång 2006, ej testad.
2005 Les Closiers Châteauneuf-du-Pape Blanc (Ogier Caves des Papes, Châteauneuf-du-Pape, Rhône))
fredag, maj 04, 2007
2003 Ceretto Barolo Zonchera
I jakten på nebbiolos heliga graal är det här vinet, trots fina egenskaper, inte helt mitt i prick i vår smak. Slutsatsen är att varma årgångar som 2000 och 2003 inte förmår ta fram de allra vackraste dragen hos den kinkiga druvsorten. Men - detta vin har helt klart kapacitet för lagring.
ps. 1999 Barolo Boschetti som vi drack i förra veckan hade mer av klassiska nebbioloparfymer, i en lättare kropp. Vore man tvungen att poängsätta enligt hundraskalan skulle Zonchera förtjäna några poäng mer. Underförstått är det kraften, strukturen och lagringsbarheten som meriterar till det. Men de underbara torkade rosorna och den spröda, slanka stilen ligger närmare våra preferenser.
2003 Barolo Zonchera (Ceretto, Alba, Piemonte)
2000 Prunotto Barolo
2000 Barolo (Prunotto, Alba, Piemonte)
1994 Wegeler Geheimrat "J" Riesling
ps. en dygn senare är det möjligen ännu godare. Hela spektrat av mineraler, skiffersten och olika oljor är otroligt givande att sniffa på. Syrorna är intakta med en bitter twist.
1994 Riesling Spätlese Trocken Geheimrat "J" (Weingüter Wegeler, Oestrich-Winkel, Rheingau)
2005 Schlumberger Riesling Grand Cru Saering
Efter ett par dagar i öppnad flaska har det hänt en hel del positivt: doftens frukt är mer uttalad, med betoning på mogen ananas och persika. En riktigt söt nos! Syrorna är klart mjuka. Sammanfattningsvis är detta en snäll grand cru utan riktig klass men med en del charm ikväll. Ett par snäpp enklare än till exempel Léon Beyers Les Ecaillers. Lagra ett tag eller lufta riktigt länge.
2005 Riesling Grand Cru Saering (Domaines Schlumberger, Guebwiller, Haut-Rhin, Alsace)
torsdag, maj 03, 2007
2005 Gianni Voerzio Barbera d'Alba
2005 Barbera d'Alba (Gianni Voerzio, La Morra, Piemonte)
onsdag, maj 02, 2007
1999 Chateau Lagrezette
En av appellationens mest renommerade producenter är Lagrezette. Slottet ligger vid byn Caillac, strax norr om Cahors, längs den slingrande floden Lot. Man skördar för hand, lagrar vinet arton månader på en tredjedel nya fat och får konsulthjälp av Michel Rolland. På tal om honom prövades mikrooxidation (fr. micro-bullage) tidigt här i Cahors, i början av 1990-talet, efter att ha uppfunnits i Madiran. Kul att Tryffelsvinen nu nosat upp ett moget parti.
I glaset får vi en klar vinröd färg med blå ton. Doften är klassisk, med bordeauxliknande djup och komplexitet: en rejäl komocka, fat och jord, tobak och salvia, ceder och lakrits, svartvinbär, katrinplommon och mörk choklad. Bland mer subtila svala övertoner hittar vi mandel, vanilj, kokos och blommor.
Smaken är riktigt god, och som gjord för bordeauxvänner. Till en början mjuk och sammetslik i munnen, med bra balans i gamla skolan. Frukten är sval och fylligt köttig, men inte överdrivet koncentrerad (som så ofta i bordeaux), och i slutet får vi en hel del bitiga garvsyror. Trevligt och lite rustikt vin.
ps. flaskvariation måste vara anledningen att nästa butelj har mer fulländad harmoni i smaken. Tanninerna är perfekt uppmjukade, den saftiga mitten är mer givande och eftersmaken liknar den man får av att äta fin mörk choklad. Vi kan bara säga köp, köp, köp!
1999 Chateau Lagrezette (Alain Dominique Perrin. Domaine Lagrezette, Caillac, Cahors)
2004 Künstler Reichestal Pinot Noir
Franz Künstler bjuder i Reichestal på en aningen unken, smått bränd doft med fatton, pinotkrydda, sandelträ, nypon, hallonkola, medicinaltoner och till slut uppfriskande örtiga inslag som av barrträd och eucalyptus. Smaken är klart eldig men samtidigt lite tom i mitten, inte helt balanserad. Se upp för att möta med kryddor i maten. Vi vill rekommendera att istället kolla in de två tyska spätburgunder från BS som vi drack rätt nyligen.
2004 Reichestal Pinot Noir (Franz Künstler, Rheingau)
tisdag, maj 01, 2007
2003 M. Chapoutier Cornas
Ikväll får confiten sällskap av två såser: en trögflytande rödvinssås spetsad med en skvätt Blossa -06 som ingen ville ha, och apelsinsåsen som passerat gränsen till chutney med hjälp av apelsinskalens pektin och stjärnanisen. Blomkålspuré, haricots verts och därtill en grönsallad som bidrar med nödvändigt syratillskott av citron och dijonsenap.
Chapoutiers Cornas kallas av producenten själv "Les Arènes" även om etiketten inte säger så. Huvudrollen på den arenan har solen - inte minst 2003. Doften är mjuk och rund, den bruna frukten handlar om plommon, bigarråer, fikon och russin. Tjära, lakrits och tapenade finns förstås också där, så att vi ska veta vilken druva det rör sig om.
Smaken är sammetslen, rund, fyllig, balanserad och lustfyllt god. Hittar vi något grönt är det övertoner av sydfranska örter, och mot slutet en liten, liten aning av uppstramande lingonsyra. Det här är nog den bästa årgången vi smakat av detta vin. Lagring känns inte nödvändigt när vinet är så gott nu. Vi öppnade flaskan tre timmar i förväg och hällde upp i karaff en halvtimme innan maten.
2003 Cornas (M. Chapoutier, Tain l'Hermitage, Rhône)
2003 Léon Beyer Riesling Les Ecaillers
Nollltrean av Les Ecaillers är en drick-mig-nu-riesling från knastertorrhetens och de tuffa syrornas okrönta kungar Léon och Marc Beyer. "Grand Cru Pfersigberg" kunde det stått på etiketten, men Beyer vet att det räcker med att vi vet vem som gjort vinet. Den svårt mineralosande doften ger lika delar dieselolja och citronolja - utvecklad och urläcker. Syrorna är årgångstypiskt avrundade, smaken generös och eftersmaken är härligt grapebitter. Mums till aptitretare medan leca-dammet yr och jorden fyller upp balkonglådorna.
2003 Riesling Les Ecaillers (Léon Beyer, Eguisheim, Alsace)
ps. skulle någon vänlig människa vid tillfälle kunna uppdatera data i beställningssortimentet?