Det börjar av allt att döma bli hög tid för oss att kika närmare på Oregon och Willamette Valley, som hittills varit en vit fläck på vår karta. Området är svalt nog för att vi ska känna oss bekväma med pinot noir, som kan bli närmast nordeuropeiska i sina uttryck. I våras testade vi en helt förtjusande pinot från Vivier som nu finns att beställa, i nästkommande vecka dyker Beaux Frères upp på en provning för Munskänkarna, och häromdagen hade vi nöjet att luncha med John och Karen Bergström vid deras första möte med en svensk vinpublik.
John Bergström - som nu är runt de sjuttio och växlar obehindrat mellan engelska och svenska - flyttade till en faster i Portland vid arton års ålder och blev kvar. John berättar hur han som tonåring högg virke i Härjedalskogarna med sin pappa (som fortfarande är i livet och bor i Sveg). Efter den starten har inga uppgifter känts särskilt jobbiga, menar han. Det var 1997 som John och Karen lämnade Portland och köpte en gård om sex hektar med gamla nötodlingar. Tuffa arbetsinsatser var nödvändiga för att röja mark och plantera vinrankor från scratch.
Bergströms första årgång blev 1999: drygt 2 000 flaskor Willamette Valley Pinot Noir av inköpt frukt. 2001 hade man byggt klart ett eget vineri som klarade alla steg i källararbetet. Under tiden dessförinnan hade sonen Josh utbildat sig till oenolog i Beaune och pappa John tagit kurser vid UC Davis. Redan från början bestämde man sig för att odla hantverksmässigt utan vare sig gifter eller konstbevattning, och snart var man en av de första biodynamiska producenterna i Willamette Valley. Idag är det drygt tre år sedan Bergström fick en svensk importör.
Vi provar först två vita viner. 2009 Old Stones Chardonnay (249 kr, RS) är elegant och bourgognelikt med småfet citrus och respektfulla mandelmasse-fat, men har en liten fruktsötma i den kryddiga avslutningen som vi kunde levt utan. 2010 Sigrid Chardonnay (549 kr) är givetvis besläktat, men bjuder på fler dimensioner, samt har en solklar förmåga att fängsla och hålla kvar intresset. Ljusa blommor och expressiva mineraler skimrar för nosen, medan smaken är sval och gräddig med föredömligt torr finish. Sigrid är förresten Johns mamma, som dog för sex år sedan. En mosippa, Härjedalens landskapsblomma, avtecknar sig i etiketten. Så lite tilltugg. Tänka sig, de visste att vi älskar chardonnay med kantarelltoast...
Över till de röda, vi dumpar noterna för enkelhetens skull. 2010 verkar vara en riktigt lyckad årgång i Oregon som gett friska uttryck med finess och elegans. Blint hade vi nog placerat de flesta vinerna i Bourgogne. Inte bara stilistiskt utan även kvalitetsmässigt, och då pratar vi premier cru.
2008 Cumberland Reserve Pinot Noir (295 kr)
Doften är öppen med mörkare frukt, körsbär och tranbär, körsbärskärnor samt fatkryddor och lite örter. Intensiv attack, kryddig mitt, tydliga ektanniner, sötlakrits i svansen. Kraftfullt men också aningen varmt och klumpigt. En mix av vingårdarna De Lancelotti, Shea och Bergström.
2010 Cumberland Reserve Pinot Noir (329 kr, TS 1/10)
Först klockren mineralkänsla - våta stenar - därefter körsbär och tranbär, snart kopplas stora charmen med violer, rosenblad, söta jordgubbar och tydlig pinosity - en riktigt fin doft. Smaken är lättare och svalare än föregående, mer dansant, med ren och fin aromatik, ljusa bakkryddor, friska syror och lätta behagfulla tanniner. Svalka och elegans ska alltid premieras. Köpes!
2010 Shea Vineyard Pinot Noir, Yamhill-Carlton AVA (395 kr, RS)
Relativt knuten doft med tjärade toner, lätt örtighet samt lovande frukt åt det mörkare och varmare hållet. Intensiv smak, alla rattar pådragna, kraft och krydda, strama tanniner, högre syra och dito alkohol. Bra längd med sötlakrits i eftersmaken. Välbyggt och välmatat, men lite för mycket påställ för vår smak.
2007 Nysa Vineyard Pinot Noir, Dundee Hills AVA (495 kr, RS)
Utvecklad doft med vegetala, grönt stjälkiga drag över en måttligt fräsch frukt, samt lätt svedda ektoner och vulkanisk jordighet. Utvecklad smak där eken överröstar frukten som är tunn, gles och kort. Dagens genomklappning, förmodligen var året alltför regnigt (tror minsann att vi smakat vinet en gång tidigare med samma negativa intryck).
2010 De Lancelotti Vineyard Pinot Noir, Chehalem Mts AVA (495 kr, RS)
Helt förförisk doft, charmig och övertonsrik, floral med lätt grön kant. Rosor och jordgubbar, tranbär och röda körsbär med piff av nejlika. Svalt elegant smak, frisk och mjuk, inte alltför intensiv eller kraftfull, rätt diskret ek och ingen närvaro av alkohol. Alldeles utmärkt och stilen passar våra preferenser som handsken.
2008 Bergström Vineyard Pinot Noir, Dundee Hills AVA (549 kr, RS)
Rejält doftdjup med bra sug. Mörk vulkanitet, komplex frukt med flera lager och lite côtes-de-nuits-snusk bland de snyggt köttiga fattonerna som har en liten kant av stearinljus. Smaken har välbyggd kropp, tätvävda tanniner, utmärkt frukt och rejäl längd. Kraft och elegans i lika mån. Kvaliteten här är helseriös och resultatet måste betecknas som strålande. Vi hittar stora likheter med cru-bourgogne åt det lite mörkare hållet från Nuits, Gevrey eller Corton. Dock billigare än vad motsvarande kvalitet hade kostat där. Förtjänar egentligen minst fem år i källaren, men som AK påpekade: klart frestande att slänga in i vår kommande provning av världsklass-pinot.
Vinunic bjöd in och Restaurang Skeppsholmen lagade god mat.