tisdag, augusti 21, 2012

Vin & Natur på Volt


Det är sjätte gången vi provar sortiment med Ulf och Emil på Vin & Natur - fast inte mer än två år har gått sedan den första. Det stämmer till eftertanke, eftersom väldigt mycket har hänt på de här åren. Med oss som provar, med vinerna, med verksamheten, med restaurangscenen och inte minst med debatten om "naturliga viner".

Sedan åtminstone fem-sex år tillbaks har vi följt Wine-Terroirs, en fantastisk reportageblogg av fransmannen Bertrand Celce som framför allt berättar om besök i franska vingårdar. Det måste vara den enskilt viktigaste insatsen som någon överhuvudtaget gjort för att lyfta fram allt vad som händer hos småbönder och idealister, hantverkare och rebeller på den franska landsbygden - och i de parisiska vinbarerna.

Klart att man blir sugen på att dricka vinerna också. Köpenhamn låg länge flera år före Stockholm på den här fronten - den danska huvudstaden har ju alltid känts närmare Paris, inte bara geografiskt - men inte minst tack vare Emil och Ulf har vi numera tillgång till färska vax från stekheta indie-artister som Julie Balagny, Noëlla Morantin, Hirotake Ooka och Andrea Calek.


Precis i början representerade Ulf & Emil sex producenter. Redan vid första uppvisningen på Pontus By The Sea i augusti 2010 hade man ett par ess i rockärmen som för att kunna övertyga även mer konservativa smaklökar: Aurélien Laherte från Champagne och Fréderic Cossard från Saint-Romain, Bourgogne. Vi var dessutom svårt charmade av Domaine Montanet-Thodens fjäderlätta röda pinot noir Garance.

Den andra sortimentsprovningen ägde rum i växthuslängan hos Vinik i mars 2011, under devisen "Träffa Vinet". Nu fanns det fler vinbönder på plats. Förutom Raphael Berèche från Champagne fick vi möta ett par bindgalna vinmakare från Loire och ett gäng bitvis rätt kufiska viner . Tillställningen var toppen men intrycket av vinerna bitvis ganska far out med en del oxiderade, animaliska och volatila grejor. Viniks uppställning i rummet bredvid kändes snudd på mainstream i jämförelse.


Med detta i minne måste man säga att gårdagens massiva uppvisning på Volt övertygar starkt (liksom den på Matstudion gjorde i våras). Emil & Ulf har många fler producenter nu än i början - ett 40-tal har det blivit - och de nya namnen har breddat sortimentet i föredömliga riktningar. Den region som fått mest förstärkning under det senaste året är nog Jura, men det bubblar friskt i alla möjliga områden. Lätta förtjusande röda har utvecklats till en riktig paradgren. Rena mineraliska vita är en annan.

Är det vi eller vinerna som har kommit till mötes? Det här känns ju inte alls kufiskt längre. Vi funderade tillsammans med ett par sommelier-bekanta om vad det kan bero på. Dels är det ju flera nya producenter på borden idag. Dels rör det sig i flera fall om rätt nystartade operationer där utvecklingen går snabbt framåt.  Och flera av de senaste årgångarna har varit fördelaktiga, inte minst för dem som jobbar utan svavel. Men dels handlar det nog om ökad kunskap hos mottagaren. I mörkret är alla katter grå, och som med andra viner behövs erfarenhet för att lära känna olika stilar från den här scenen av hantverkare. Till sist - inte minst viktigt - buteljerna är ordnade på ett sätt som ger ett bra sammanhang. De mest kufiska utstickarna har fått en egen hörna.


2010 Domaine de l'Octavin "Dora Bella" Arbois Poulsard, 145 
2010 Domaine de l'Octavin "Zerlina" Arbois Trousseau/Pinot Noir, 170
2011 Domaine des Cavarodes "Poulsard des Gruyères" Arbois, 120
2011 Noëlla Morantin "Mon Cher" VdF Gamay Loire, 125
2009 Vinibrato "La Fille en Cage" VdF Gamay Morgon, 165


2010 Domaine Derain "Le Ban" Saint-Aubin Rouge, 200
2010 Jean-Pierre Robinot "Le Regard" Pineau d'Aunis, Jasnières, 200
2006 Olivier Horiot "En Barmont" Coteaux Champenois Rouge, 210
2010 Domaine Derain "La Plante Chassey" Mercurey Rouge, 220
2010 Domaine Montanet-Thoden "Garance" Bourgogne Rouge, 135


2010 Benoît Delorme, Bourgogne Rouge Côte Chalonnaise, 150
2007 Michel Guignier "Bistère" Beaujolais Vauxrenard, 155
2005 Michel Guignier "Moncailloux" VdT Vauxrenard, 190
2009 Domaine des Griottes "La Griotte" VdT cs/cf Loire, 160
2011 Le petit Domaine de Gimios "Rouge Fruit" Minervois, 175


2010 Benoît Courault "Les Rouliers" cf Loire, 270 (mg)
2010 Andrea Calek "Babiole" sy/gre Ardèche, 120
2010 Andrea Calek "Chatons de Garde" syrah Ardèche, 145
2008 La Grande Colline "G" grenache Rhône, 135
2010 La Grande Colline "Le Canon Rouge" syrah Rhône, 110


2011 Clos du Rouge Gorge "Jeune Vigne" Grenache, Roussillon, 175
2008 Clos du Rouge Gorge "Vieille Vigne" Carignan, Roussillon, 235
2011 Mas Coutelou "Le Vin des Amis" Languedoc, 110
2011 Mas Coutelou "7 Rue de la Pompe" Sy/Gre/Car, Languedoc, 90
2011 Le petit Domaine de Gimios  "Rouge de Causse" Minervois, 175
2011 Domaine de Chassorney "Lasyrah du Roquemont" Ventoux, 135


NV Laherte Blanc de Blancs Brut Nature, 230
2008 Laherte Les Vignes d'Autrefois, Pm Vv, 295
NV Berèche Extra Brut Réserve, 245
2008 Berèche et Fils "Les Beaux Regards" BdB, 250
2005 Berèche et Fils "Le Cran", 395
NV Berèche et Fils "Reflet d'Antan", 380


2010 Domaine de la Cadette "Châtelaine" Bourgogne chardonnay, 115
2011 Domaine de l'Octavin "Petit Poussot" Arbois chardonnay, 135
2010 Domaine des Cavarodes "Chardonnay de Messagelin" Arbois, 135
2010 Domaine des Cavarodes "Guille Bouton" Arbois chardonnay, 135
2011 Domaine de la Sénéchalière "Miss Terre" VdF Muscadet, 120
2011 Domaine de la Sénéchalière "La Bohème" VdF Muscadet, 105


2011 Hervé Villemade  Sauvignon Blanc, Loire, 90
2010 Hervé Villemade "La Bodice" Cheverny Sb/Chard, 130
2010 Hervé Villemade "Les Acacias" Cour-Cheverny, 145
2010 Alexandre Jouveaux "Le Mont" Macon-Uchizy chardonnay, 155
2011 Noëlla Morantin "Chez Charles" Loire sauvignon blanc, 140


2007 Les Larmes de Divona Bourgogne Tonnerre Blanc, 165
2008 Jean-Pierre Robinot "Charme de Loir" Loire chenin blanc, 215
2010 Benoît Courault "Gilbourg" Loire chenin blanc, 160
2008 Andrea Calek Blanc, Ardèche viognier, 210

Restaurangpriser utan moms. Privatimport via SB.

7 kommentarer:

  1. Domaine Derain och Montanet-Thoden är två favoriter. Får nog öppna en 05:a Saint Aubin. :)

    SvaraRadera
  2. Intressanta funderingar och det låter som en riktigt trevlig tillställning.

    SvaraRadera
  3. Kul!

    Kan du inte ge oss lite mer kött på benen istället för bara en lista? Vad stack ut, vad skulle ni själva köpa?

    SvaraRadera
  4. Det finns väldigt många lockande viner här, det är lätt som en plätt att plocka ihop minst ett par 12-pack med en av varje som vore skoj att dricka. Ingenting av detta känns ju det minsta anonymt så det är svårt att säga vad som "sticker ut". Det blir väldigt subjektivt.

    Förstaelvan rakt av egentligen. Hela bunten, här snackar vi drickbarhet.

    Dora Bella & Zerlina. Förtjusande fjäderviktare, tänk Philippe Bornard.

    Olivier Horiots nollsexa från Ricey. Fina pinot-mognadstoner, seriöst fokus och faktiskt rejäl längd. Första flaskan lätt korkad men den andra klockren, precis som i våras. Hög klass där.

    Noëlla Morantins båda viner på gamay och sauvignon blanc. Verkligen välgjorda. Rena, finstilta och tilltalande.

    Vinibrato har gott om den där Morgon 09-frukten.

    Domaine Derain, bägge röda är god ung pinot.

    Båda Clos du Gorge Rouge. En för charmen och en för strukturen. Ingen som helst alkoholvarning här.

    Båda Petit Domaine de Gimios från Minervois. Fin balans av alla ingående sudiste-druvor.

    Bereches bägge toppcuvéer, lika bra och komplexa som på alternativa champagnedagen i våras.

    Chardonnay de Messagelin, elegant, floral och kritig med en fascinerande mineralsälta. Guille Bouton lite fetare och lerigare med mer tryck och oumpf.

    Andrea Caleks vita. En flintrökig tagning av viognier med frisk syra och stenig munkänsla. Imponerande.

    Finns många trådar att dra i här...

    SvaraRadera
  5. Sorry, Domaine Clos du Rouge Gorge ska det vara. I byn Latour-de-France där Frédéric Rivaton också huserar.

    SvaraRadera
  6. Tack!

    Har de något i BS, eller är det bara PI som gäller? Enstaka flaskor ok?

    SvaraRadera
  7. Synd att de inte hade Frank Cornelissen (som de importerar) - drack den en gång i Paris. Han lagrar vinet i lerkrus som han gräver ned i jorden. Fascinerande i sin förskräcklighet.

    SvaraRadera