torsdag, september 01, 2011

Septembersläpp och en match kring Lyon


Förmiddagen spenderades på Regeringspassagen där det var fullt ös efter sommarstiltjen. Kön sträckte sig neråt Hamngatan och som vanligt började vi fundera över hur det kommer sig. Nog för att det fanns en hel del gott vin uppdukat, men... det räcker inte som förklaring.

Nej, anledningen till trängseln måste vara att ölhävare, whiskysippare och vinpimplare kallats till möte vid samma tillfälle. Nog borde SB ha lärt sig vid det här laget att det blir onödigt kaos? Tre olika köer efter inträdet i butiken var ett gott försök till lösning, men vore det inte smartare att hålla isär släppdatumen?

Vårt uppdrag var att shoppa de viner som ska hällas vid Stockholms-munskänkarnas månadsprovning, som går av stapeln på Näringslivets Hus måndag 17.30. Eftersom kvällen är öppen såväl för gäster som medlemmar vill vi passa på att hälsa alla välkomna. Nå, fick vi tag på allt vi skulle ha? Jäpp! Det blir en fin uppställning med tre sjuttontaggare från Bordeaux 2008 som extranummer.

Om vi ska välja ut ett enda vin som motiverade oss till att köa för egen del så är det 2009 Le Vieux Donjon Châteauneuf-du-Pape.
Det är supertraditionella doningar som behöver fem-sex år i källaren, men rackarns vilken potential! Testades på Bristlys sortimentsprovning i våras. Dessutom var vi nyfikna på några andra viner, varav vi ska smaka på två ikväll.

Gemensamma nämnare är att båda kommer från områden som fick sitt livs chans att visa framfötterna 2009. I båda fallen har druvorna vuxit i granitjordar. Det är en enda druva som gäller i varje vin, och avståndet till Lyon är ungefär lika långt, fast åt motsatt håll.


2009 Domaine de la Bonne Tonne Morgon Côte du Py har en saftig, blå doft med massor av sten. Det är som om man vridit ur graniten i en fruktpress och fått till en jos av granithallon toppad med blåbär, violer och Läkerol salvi. Undertill anas nyanser av rått kött och friska örter samt lite fattoner av kardemuma och bittermandel - och så kommer en extra pust av grusdamm. Viol och granit, that's Côte du Py for ya!

I munnen får vi ett behagfullt balanserat och välproportionerat vin med silkig munkänsla, frisk frukt och bra syrastruktur. I avslutningen kan man ana en diskret kryddighet som nog har med ekfat att göra. Vinet är rena fröjden att dricka vid lagom sval temp, och öppnar upp mot större djup efter tre timmar i karaffen. Det är ju inte riktigt i klass med de absoluta storheterna i Morgon - Lapierre, Foillard, Métras - och heller inte så rikt som Raymond Boulands Morgon Vieilles Vignes, men det är sannerligen inte helt på efterkälken. Självklart på egen hand, och förmodligen även till en plattfisk à la meunière. Dricks med glädje igen!

Det opakt lila 2009 Domaine Yann Chave Crozes-Hermitage Le Rouvre har en rent ut sagt svinläcker doft av brinnande lövbrasor, sötlakrits, björnbärspaj och drottningsylt. Rostat kryddiga drag, pennväss och en hel del kokoskola berättar om rejäla doser ek och skickligt formulerat fjäsk. Sensuellt pirr och sug saknas absolut inte i det här sniffet.

Smaken tar ett par stadiga kliv in i munnen och dukar upp med massor av tät mogen frukt - blåbär, hallon, björnbär - och gott om chokladig ek. Som motvikt till den mjuka, snudd på jolmiga munkänslan erbjuds strama lingonsyror, kärniga tanniner och ett ungdomligt tranbärssnörp i slutet. En tendens till bläckighet och ekbeska är inget större problem och lär väl fixa till sig med tiden. Vinet gör säkert inte bort sig vid grillen, men tyvärr ser det ut som att vi vuxit ifrån den här vinstilen och följaktligen kommer vi inte att utforska Le Rouvres vidare öden och äventyr.

På vårt bord, i våra munnar och i kväll är det Beaujolais som plättlätt avgår med segern!


Moestue via SB 1/9, 139 kr.
Tryffelsvinet via SB 1/9, 199 kr.

8 kommentarer:

  1. Läste jag rätt nu? Var huvudanledningen för egen del att köpa ett vin som funnits i BS ett antal månader? ;)

    SvaraRadera
  2. En poäng går till Göteborg. Vi tvekade i det längsta mellan ett riktigt bra pris hos Gute Weine och bekvämligheten med en dyrare BS-beställning. Se där vad en bestämd lansering kan göra för velpottor som oss ;-)

    Att Vieux Donjon ännu inte är på allas läppar bevisas av ett antal frågor vi fick i förmiddags. Är det inte för sött? För alkoholstarkt? För modernt? Föga visste de som frågade...

    SvaraRadera
  3. Ölhävarna, whiskysipparna och vinpimplarna hade hittat till Nordstan i Götet också. Trodde jag var tidig som kom vid tjugo i men då var det redan kö till Feskarbröderna! Högg några Vieux Donjon då jag tidigare lagt min e-beställning så sent att de hann ta slut i BS. Passade också på att ta ett sex-pack av Barrals Valiniere. Gissa om jag blev paff när jag kom hem och kollade kvittot. På något sätt hade personalen lyckats slå in fel vin, trots att jag påpekade skillanden på Valiniere och Jadis i kassan, och jag hade fått flaskorna för 119 kr styck. Slå det priset om ni kan.. :)

    SvaraRadera
  4. Två poäng till Göteborg, men Kim är ju den store vinnaren.
    Bättre lycka nästa gång, Kayaker! :-)
    Som sagt, Vieux Donjon har legat i tryggt förvar länge - här togs inga risker ...

    SvaraRadera
  5. Ha ha, jag ser mig själv på bilden, är du alltså en av prettoskåningarna som stod bakom mig i kön :)

    /R

    SvaraRadera
  6. Hehe, antagligen syftar du på herr Nilsson, ordförande i WineFinders "vinkommitté" och herr Magnusson, som sysslar med kvalificerad vinlagring. Nä, du kan vara lugn, vi är ingen av dem ;-))

    SvaraRadera
  7. Hoppas att alla normala människor inser hur sjukt det här är och att det finns ett enkelt sätt att göra slut på det. Kul "liberal" regering Sverige har, börjar med apoteksmonopolet, men det måste väl fortsätta med att avskaffa en mycket mer uppenbar idioti...

    SvaraRadera
  8. Ha ha, ok. Hoppas jag inte klev dessa herrar på tårna med mitt skämt. Hur som helst, vilken sjuk kö! Jag fick i alla fall det jag ville ha, Fourcas Hosten samt Le Clos du Beau-Père. Var klart godkända.

    /R

    SvaraRadera