måndag, oktober 26, 2009

2004 Château Liversan



Funderingar på god vardagsbordeaux poppar osökt upp varje gång vi reser ner till Skåne. Liversans nollfyra köpte vi sommaren 2008 efter att den snabbmognande nolltrean föll oss väldigt mycket i smaken året innan. Den aktuella årgången är 2006, och Erik Sörensen tar 110 DKK vid 6 fl, samma pris som hos producenten (€15).

Domaines Lapalu äger ett helt gäng småslott varav Château Liversan är det som fått mest uppmärksamhet, inte minst av Decanter. Det är en cru bourgeois supérieur belägen i Saint-Saveur, Haut-Médoc strax väster om gränsen till Pauillac. Närmaste grannen heter Château Bernadotte. Trettio hektar grusjord med vardera 7 000 stockar resulterar i 180 000 buteljer årligen. Druvblandningen är 50% cabernet sauvignon, 40% merlot, 5% cabernet franc och 5% petit verdot. Nollfyran belönades av Concours Géneral Agricole med en guldmedalj av okänd, förmodligen lägre, karat. Frågan är om vinet verkligen nafsar cinquième cru classé i svansen?

2004 Château Liversan inleder med en renfruktig doft av svarta vinbär och ett ganska skamlöst vaniljsmicker, ungefär som smältande glass med smörkolasås på toppen. Därnäst noterar vi en oklanderlig cederton som leder ut i grönare marker av gräs och paprika. Slutligen en diskret, varmt kryddig rökelseslinga från souken i Marrakech.

I munnen får vi en stram, torr och uppfriskande lättviktare med tydliga toner av grönmynta. Små väluppfostrade blåbärstanniner lyckas varken skapa något vidare bett eller längd att prata om. Och den aptitligt torra avslutningen är faktiskt i tunnaste laget, snudd på utspädd i sin känsla. Trots dessa invändningar (som också syns i betyget) pratar vi ändå om ett gott vin med tilltalande aromatik och fin drickbarhet, till en bit brie de meaux efter dagens bilresa. Jämfört med alla klassade nollfyror vi smakade under hösten 2007 är detta ett par snäpp lättare - men i ett bättre/varmare år gissar vi att Liversan har kapacitet att biffa upp sig och överraska. (85)

8 kommentarer:

  1. (A): Hej, sitter på en "halvlåda" nollfemmor. Testade en flaska i december 08. Då väldigt knutet och gott om tanniner. Den årgången komer att behöva längre lagring, men kändes i grunden som ett bra vin.

    Kan "dagens bilresa" möjligen vara höstlov i Falsterbo?

    SvaraRadera
  2. Exakt, nu är vi lediga i en hel vecka. Som du ser finns det ett och annat löv att räfsa i trädgården. Solnedgången plåtade vi på heden strax utanför Ljunghusen, redan vid femtiden. Lite ovant med vintertid...

    Var köpte du dina 05or, hos Winefinder eller? Vi skulle gärna haft några flaskor, det är precis ett sånt år som småslotten glänser. Men de bör kunna ha fått till nollsexorna också - se på Cambon La Pelouse som är nästan lika bra i 06 som vi 05! Vi får testa...

    SvaraRadera
  3. Gillar inlägget som sådant, men fastnar ändå vid bilden på solnedgången från underbara Ljunghusen. Det är så galet vackert där nere, även på hösten!

    Ska själv ner till näset och äta gås om 2 veckor, och nu ökade min längtan exponentiellt...

    SvaraRadera
  4. Hej Mårten, vi var tvungna att stanna bilen och rota fram kameran för det var förstås ännu vackrare i verkligheten.

    Gissa vad vi ska äta på fredag! Och gissa vad vi ska dricka...

    SvaraRadera
  5. Yep, sunset on the Nääs. Din hemmaplan!

    SvaraRadera
  6. Ja, man borde kanske ta sig ner till de gamla jaktmarkerna bara för att få se solen. Här har den lyst med sin frånvaro ruggigt länge nu...

    SvaraRadera
  7. Gås och Bourgogne!

    Eller Gås med Crozes? Diggar fortfarande rubriken!

    Ser mkt fram emot ev. inlägg! För min del lockade Frankofilens inlägg så mycket att det blir 2006 från La Pousse d'Or till den stundande gåsen...

    SvaraRadera