2002 Bruno Paillard Brut Assemblage är mässingsgult till ljust gyllene i glaset, med några gröna reflexer. Nosen är först återhållsam, men ytterst sofistikerad och komplex med lager på lager av aromer som sakta lindas upp. Krita, ostronskal, mässing, brioche, honung, nötter och kanderade citrusskal, bakat äpple, diskreta fatkryddor och härligt fet grädde. Mineralitet, autolys, mogen frukt, och en diskret kyss av rostade fat - vad mer kan man egentligen önska i en champagne?
Uppförandet i munnen är närmast perfekt. Superfin gräddig mousse, rejält klipp i syran, rika och vinösa aromer, stramt hållen balans (dosagen är sex gram). En verkligt stilig smakbåge med ihållande längd. I efterklangen ringer mineraltonerna kvar en bra stund på tungan. Den här nolltvåan är fullt tillgänglig och harmonisk nu, men har också en uppenbar potential för lång lagring och utveckling.
Yes please!
Tryffelsvinet via SB/TS 1 november, 485 kr
ps. Bra artikel här om att redovisa degorgeringsdatum.
Föregående post skapade små retningar i gommen som fortsatte till fingrarna som knappade fram en liten beställning - tack för det. Gårdagskvällens vin fanns dessutom kvar i tankarna: Dönnhoff Riesling GG "Dellchen" 2009 - vilket vin. I min gom formar sig en underbar "triangulering" - Rasig Riesling, rasig Chablis och dito champagne - de bästa av tre världar.
SvaraRadera