söndag, januari 22, 2012

Naturlig måndag på AG och Volt


Provningssäsongen 2012 började i måndags. Ja, åtminstone för vår del. Influensan hade nyligen släppt sitt järngrepp om bihålorna och doftsinnet började sakta komma tillbaka. Vi hade stämt möte med den legitimerade matnörden E, och hängde på låset klockan tolv för att hinna utvärdera det ymnighetshorn som erbjöds under dagen.

WineTrade och Grande Bouteille hade alltså gjort gemensam sak på Restaurang AG - även känd som kötthimlen i Stockholm. På de avlånga marmorborden i bardelen stod ett ganska jämnt hundratal viner uppställda. Den första reflektionen som slår oss är att de båda importörerna vid det här laget skramlat ihop ett väldigt imponerande utbud. Nu är vi hyggligt hemmastadda bland WineTrades producenter, medan Grande Bouteille - vars hemsida är under konstruktion - fortfarande kan överraska totalt med namn man inte trodde fanns att tillgå i Sverige.


Bland champagnerna fick vi exempelvis stifta bekantskap med kompromisslöse Cédric Bouchard och Selosse-lärjungen Ulysse-Collin vars 2007 Blanc de Blancs Extra Brut var ett särdeles elegant vin med klockren ljus chardonnay-karaktär inbäddad i lätta fattoner. Liksom Selosses Brut Initial (som är några storlekar större och rikare) kommer det att vinna på ett till två års lagring. Allra bäst av bubblen var Larmandier-Berniers 2005 Vieilles Vignes de Cramant, som bjöd på en förödande läcker doft och smak med drag av torkad frukt, kola och kritdamm. Mmm...




Snabbt över till de två borden med vitt. Inga kylare fanns till hands, och ganska snart började temperaturerna pila uppåt. Vissa viner klarade det någotsånär, andra mindre bra, men generellt får man nog säga att det inte var till fördel för de flesta. Problemet blev väldigt tydligt när 2010 Domaine Pattes-Loup Chablis Courgis gjorde en senkommen entré via budbil - vid perfekt temperatur. En fullträff, och kanske dagens mest lyckade smakprov bland de vita. Tre andra viner som landade helt rätt och förtjänar våra varmaste rekommendationer är 2010 Veyder-Malberg Riesling Bruck, 2009 Zoltan Demeter Kakas Furmint och 2008 Antoine Jobard Meursault En La Barre. Och för den som inte har något emot lite Jura-oxidation är 2006 Chardonnay à la Reine från Château d'Arlay värt att kolla upp. På samma gång uppseendeväckande billigt och väldigt karaktärsfullt....



På nästa bord trängdes ett stim röda bourgogner, men vi styrde kosan rakt på Jean Foillards 2010 Morgon Côte de Py. Oj, vad spännande att få testa den nya årgången! Kombinationen av hallon, granitgrus, kött och lätt florala/gröna drag är knäckande god. Jämför man med den rika, bebisfruktiga nollnian är tian lika bra, fast stramare i strukturen och torrare. Det här är kronjuvelen i systembolagets första naturvinssläpp någonsin, i början av april. Be there or be square!



Just när vi rundat bordet radade ett helt dussin syrahviner upp sig. Mums! Hervé Souhauts doningar har vi provat flera gånger tidigare, och är fortsatt väldigt förtjusta i deras charm som lockar till tidigast möjliga konsumtion. 2009 Yves Gangloff Côte-Rôtie La Barbarine konkretiserade snarare vinnördens våtaste drömmar om syrah. Här var lagerbladen, de rökta korvarna och rostbiffarna lika påtagliga som om de hängt rakt framför näsan. I munnen serverades tätvävda tanniner och fullmogen frukt. Satan så fint! Lika storslaget som harmoniskt med strålande utsikter för den som orkar vänta sex-sju år. Lite mer överraskande är det väl att man kan sniffa på ett billigt tjut från Swartland och få nästan hela bilden av komplexiteten i en fullmogen Côte-Rôtie. Vi har bloggat om The Observatory V förut, men måste bara tjata lite till. Färdigutvecklat vin, bara att tuta och köra. Missa inte!


Det sista vinet vi verkligen fastnade för på den här provningen var 2005 Domaine Bois de Boursan Cuvée des Felix. Det är något särskilt med den här châteauneuf-egendomen. Kanske är det för att de har lille Brett boende i källaren? Gillar man Domaine du Pegau är oddsen väldigt goda att den traditionella stilen hos Bois de Boursan också passar en som handsken. Tidigare har vi haft tillfälle ett testa deras nollsjuor, och de är precis lika trevliga. Nollfemman är tillräckligt utvecklad, makalöst komplex och elegant, silkig i munkänslan, fint kryddig men varken eldig eller det minsta söt. En châteauneuf för klassicister.


Dags för en uppfriskande förflyttning till Östermalm, Kommendörs-gatan och Restaurang Volt. Där hade Vin & Natur dukat upp en mindre tillställning på bourgogne-tema. Vi provade först ett antal vita från Chablis och Maconnais, men det var först med de röda som saker och ting trillade på plats i munnen. Kanske för att det är lättare att jobba utan svavel med röda viner än med vita? Eller kanske för att smaklökarna började ta stryk vid det här laget? Hur som helst var Domaine de Chassorneys bägge premiers crus från Volnay och Morey-Saint-Denis underbara viner med en härlig tillgänglighet redan nu, och dessutom de första röda bourgogner från 2010 som vi provat. De internationella journalisternas entusiastiska kvittrande om nyligen genomgångna provningar verkar vara befogat, att döma av dessa två exempel.


Slutligen ännu ett vin i favoritgrenen beaujolais. Philippe Jambon kan man läsa mer om hos den outtröttlige presentatören Bertrand Celce. Vinet är förstås naturligt så det förslår, svavel finns inte med på kartan och appellationen heter Vin de Table de France även om det vankas Chiroubles i flaskan. Av den här nollnian har det bara importerats 200 flaskor så det gäller att hänga på om man är törstig. En vibrerande, sprittande drickbarhet!


Viner, priser och importörer:

2007 Ulysse-Collin Blanc de Blancs Extra Brut, 356 kr (G. Bouteille)
2005 Larmandier-Bernier VV de Cramant, 445 kr (WineTrade)
2010 Domaine Pattes-Loup Chablis Courgis, 155 kr (WineTrade)
2009 Zoltan Demeter Furmint Kakas, 211 kr (WineTrade)
2010 Jean Foillard Morgon Côte de Py, 175 kr (WineTrade)
2010 Hervé Souhaut Saint-Josèph, 212 kr (WineTrade)
2009 Yves Gangloff Côte-Rôtie La Barbarine, 398 kr (G. Bouteille)
2005 The Observatory V, 127 kr (WineTrade)
2005 Domaine Bois de Boursan Cuvée des Felix, 486 kr (G. Bouteille)
2010 Volnay 1er Les Roncerets, 425 kr (Vin&Natur)
2010 Morey-Saint-Denis 1er Les Monts Luisants, 549 kr (Vin&Natur)
2009 Philippe Jambon Une Tranche VdT, 140 kr (Vin&Natur)

Alla priser är utan moms, privatimport via systembolaget.

33 kommentarer:

  1. You ar back! Äntligen.

    Tack så mycket, blev nästan orolig där ett tag att ni slutat blogga..

    /J

    SvaraRadera
  2. Hur skall man tolka era rekommendationer? Är alla de uppräknade vinerna särdeles prisvärda? Eller är vinerna fantastiska oavsett pris? Jag blir lite förvirrad? Är Gangloffs Cote Rotie "satans så fint" och "storslaget" oavsett pris eller är den det i förhållande till priset?

    SvaraRadera
  3. Själva priset påverkar inte hur bra ett vin är. Vinets kvalitet styrs av andra faktorer.

    (Försök tänka bort att det dräller av vinskribenter i det här landet som bedömer drycker efter "prisvärdhet". Om jag tycker att ett vin är "prisvärt" kan bara jag själv avgöra. :-))

    The Observatory V finns f.ö. på SB för 189 balubas.

    SvaraRadera
  4. Skäggiga damen22 januari, 2012 21:47

    Som jag har längtat!

    SvaraRadera
  5. Kayaker,
    OK, för dig är priset ointressant. Men inte för mig. Jag undrade bara hur bra Ganloffs vin egentligen är? I min värld så är "Storslaget" och "satan så fint" starka positiva omdömen och jag vet att Finare Vinare vet vad de pratar om och enligt bloggen har de provat många toppviner, så referenser har de absolut. I min värld är "Storslaget och satan så fint" i kombination med den övriga texten, ett vin som jag skulle kunna betala 2-3000 kronor för i extremfallet. Är det så bra? eller är det ett typiskt 400 kronorsvin? Det borde väl vara av intresse för de flesta som läser denna storslagna blogg?

    SvaraRadera
  6. Jag tror inte att jag sett något annat än absoluta omdömen på Finare Vinares blogg om det inte stått något explicit om att det skulle vara relaterat till pris eller något annat. Har du?

    SvaraRadera
  7. Den ch ampius jag i present fick häromledes var forbannnat prisvärd.

    SvaraRadera
  8. Nyss hemma igen från en kväll med 86:or och 88:or från Bordeaux och Hermitage. Kul att ha er här igen, bra att ni redan har börjat diskutera ;)

    Ja, det vi presenterar här är helt enkelt en handfull subjektiva favoriter av ett drygt hundratal provade viner. Viner som ger mersmak och vars stil tilltalar oss. Parametrar som pris och poäng är inte så intressanta för oss, det är stilen och uttrycket vi vill åt. Om man väljer med omsorg brukar den aktuella prisnivån räcka rätt långt för att hitta tillräckligt intressanta grejer. Och vad är egentligen "ett typiskt 400-kronorsvin"? Vi har svårt att tänka i sådana termer. Inte är det Gangloffs 09 Barbarine i alla fall...

    SvaraRadera
  9. Kan inte annat än instämma i vad Kayaker och Finare Vinare nämner om upplevelse, vinkvalitet, stil ... och eventuellt "prisvärde".

    Extremt bra uttryckt. Tack för det, det är mycket viktiga ord i samtalet och jag önskar att allt fler kunde fokusera på upplevelsen och kvaliteten, och lämna prisdiskussionen därhän. Jag är helt övertygad om att de som är så intresserade av vin att de läser bloggar, tidningar och böcker om vin, själva kan avgöra hur mycket de vill avvara ur plånboken för att kunna njuta av det omtalade vinet.

    Michel

    SvaraRadera
  10. Hej FV,
    Tja ett typiskt 400 kronorsvin är väl ett 400 kronorsvin som är prissatt rätt. När jag skall köpa vin är det trots allt väsentligt vad vinet kostar i förhållande till kvalitén, dvs hur gott det är. Jag tror att det är likadant för FV? Jag tolkar i allafall det som att ni tycker att vinet är ett fynd för knappt 500 kronor ink moms, annars hade ni väl inte skrivit om det?

    Jag är som som jag är och sökte på internet. En jämförande provning fann jag på Stephen Tanzers hemsida, där han provat ett stort antal Cote Rotier.
    Gangloffs La Barbarine 2009 får en positiva beskrivning och 91-93 poäng, 498 kr. Jamets Cote Rotie 2009 får 93 poäng, pris? gissar på drygt 550 kr. Guigals Brune et Blonde 2005 får 92 poäng, pris 439kronor. Delas Cote Rotie 2008 för 269 kronor får 88 poäng. Guigal La Landonne 2007 får 94-96 poäng och kostar 2295 kronor. Det känns som om poäng/pris hänger ihop ganska väl för Tanzer så långt.

    Nä, jag borde sova nu istället för att hålla på med att argumentera om kvalité/pris och poäng / Godnatt

    SvaraRadera
  11. Hej alla,
    Konstig diskussion detta. Michel, hur kan man lämna prisdikussionen därhän? En Beujolais kan ju vara jättegod, men inte hade jag betalat 5000 kronor per flaska för de viner som finns tillgängliga idag från denna trevliga region. Och visst hade jag köpt en flaska 1982 Pichon Lalande för 3000kronor, men inte för 15000 kronor. Är det bara jag som tänker i dessa banor? Jag kan minnas att FV ofta tipsar om att viner får att köpa billigare i Tyskland och Danmark än i Sverige. Varför gör man det, när priset inte har betydelse? Är alla som skriver här miljardärer som inte behöver ta hänsyn till vad vinet kostar?

    SvaraRadera
  12. Jag såg en trevlig flaska Vouvray därbakom Philippe Foreau/Clos Naudin. Vilken sort och hur vad den?
    anteckningar om Larmandier-Bernier Rosén, hur var den?

    SvaraRadera
  13. Kayaker, det är ett ganska stående inslag på FV om prisvärdhet och priser. Hur kan du ha missat det?

    SvaraRadera
  14. Kära anonyminister! (Ni är väl inga troll hoppas jag...)

    Det är väl ingen som påstått att priset inte spelar någon roll för huruvida man köper ett visst vin - eller något annat för den delen?

    Som tur är så handlar dock inte den här, eller någon av de andra vinbloggar jag följer, om köpupplevelsen.

    Under de år jag följt bloggen så har den handlat om vinupplevelser med stort fokus på doft och smak och jag kan inte påminna mig något blogginlägg där priset framhållits som en del av den upplevelsen.

    Om den, likt majoriteten av Sveriges vinskribenters publicerade alster, handlat om köpupplevelser snarare än vinupplevelser så hade jag slutat följa den för flera år sedan!

    Visst förekommer det att prisvärdhet nämns men jag har nog inte sett något inlägg där det varit en faktor för vinupplevelsen.
    Däremot anges ofta sådant som pris och alkoholhalt men jag har aldrig sett det, och kommer aldrig att se det, som något annat än konsumentupplysning.

    SvaraRadera
  15. Oj, här var det många trådar att dra i...

    1. Kan vi inte åtminstone ha en pseudonym så man vet vem av alla Anonym man snackar med?

    2. LaLaLa är satan så fina och storslagna viner vars priser trots allt är begripliga, inte minst när man jämför med första klassens bordeaux. I moget skick är det svårt att tänka sig något bättre.

    2. Åtminstone hemma hos oss är det så att man inte dricker poängen utan stilen (så länge vinet är bra nog vill säga). Vi har i princip slutat att se recensent-poäng som någon avgörande faktor. En alltför hög poäng kan till och med vara en varningslampa, eftersom koncentration alltför ofta tycks vara den parameter som verkar värderas högst.

    3. Köpupplevelsen ska absolut inte underskattas. Vi människor är ju i grunden jägare och samlare (ja, innan vi började odla vin och andra grödor alltså). Det finns ett nöje i själva letandet, finnandet och nedläggandet där vi får ett lagom fånigt utlopp för våra urgamla instinkter.

    4. "Prisvärt" är ett så idiotiskt och urvattnat ord att vi alla nog gör bäst i att undvika det. Men visst är det kul att få mer av det goda för pengarna.

    5. Alltså är det roligare att köpa vinet man är nyfiken på till ett bra pris. Att vi gärna handlar i Tyskland, Danmark, Belgien och Frankrike beror framförallt på ett mycket större utbud av intressanta viner men också på bättre priser än i Sverige. Särskilt skoj är det att handla direkt från egendomen med hemleverans, vilket i många fall går alldeles utmärkt.

    6. Det lönar sig på flera sätt att titta vid sidan av den som har ledartröjan i det aktuella området. Där finns det förmodligen någon som är up and coming, vars viner är fantastiska men fortfarande inte har realiserat sin prispotential (exempel: Seehof vs. Keller). Håller man sig enbart till ledaren får man självklart betala premium för det.

    7. Våra prisjämförelser har delvis syftat till att slå hål på den efterhängsna myten om att dyrare viner skulle vara jämförelsevis billiga i Sverige, och visa på alternativ till systembolaget. Visst förekommer det att systembolaget har ett bra pris, men ganska undantagsvis och oftast när det gäller viner som fått höga parkerpoäng (där den fria marknaden självklart tar chansen att höja så mycket det går).

    8. Skarpsynt, Johan. Nej, vi var inte så förtjusta i de stilla Vouvrayerna från Domaine du Clos Naudin (07, 06). Lite väl låga i syran och inte särskilt eleganta. Däremot var deras 2004 Méthode Traditionelle (144 exmoms) riktigt skoj - fullt utvecklad med väldigt karaktärsfulla chenin blanc-drag av ylle, tobaksaska, våt sten och petroleum. Larmandier-Berniers Rosé är gjord med saignée-metoden och kändes faktiskt lite enkel i sammanhanget: mörkt bärsaftig, inte den finaste moussen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av Foreau's viner testa ni alltså hans 2006 och 2007 SEC ?
      Jag är nämligen en stor beundrare av hans viner...framför allt de mycket äldre, 'Gammal' Vouvray är helt underbart, vid bra årgång såklart.
      Låter som ni testade betydligt mycket mer viner än det är foton och anteckningar på;)

      Radera
  16. Kayaker: "Visst förekommer det att prisvärdhet nämns"

    Men tjena. Prisvärdheten nämns de allra flesta blogginlägg, liksom i denna. Flera gånger dessutom. Och bra är väl det, för dom som önskar ta del av detta?

    SvaraRadera
  17. Börje B - du skriver som ett troll, mitt på blanka dagen (vanligtvis brukar de vänta till midnatt). Ditt tonfall lär sitta som en smäck vid nästa besök på Flashback...

    Johan - det var första gången vi provade något från Foreau/Clos Naudin. Hur gamla har du druckit?
    Jo, det var runt 120 viner som presenterades under dagen, bara ett litet urval här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en av mina personliga favorit producenter så jag börjar närma mig att ha testat allt han släpp från 80-talet fram tills årgång 2009.
      Philippe är ju en man som gärna inte vill ha publicitet, jag visste inte änns att de är nån man kan importera från (via systemets privat import som du nämner här)

      Radera
  18. Det här med prisvärd är intressant. Många, Michel kanske, tolkar en vinskribent eller bloggares bedömning som att läsaren skall tycka detsamma, dvs att om någon skriver att vinet är prisvärt, så skall alla tycka det. Jag tolkar det som att skribenten tycker detta ovh sedan får jag som läsare själv göra min bedömning. Som regelbunden läsare, så saknar jag dock poängbedömning på FV blogg. Om vinerna poängsätts kan jag själv lättare avgöra om vinet är prisvärt eller ej.

    Claes

    SvaraRadera
  19. Kayaker skrev: Försök tänka bort att det dräller av vinskribenter i det här landet som bedömer drycker efter "prisvärdhet". Om jag tycker att ett vin är "prisvärt" kan bara jag själv avgöra.

    Det är ju precis samma sak med själva upplevelsen, eller hur? "Om jag tycker att ett vin smakar gott och håller hög kvalitet kan bara jag avgöra". Så varför inte diskutera prisvärdhet med utgångspunkt från bloggarens subjektiva upplevelse (ungefär som i denna blogg)?

    Bara i detta blogginlägg står det att läsa: "uppseendeväckande billigt" eller "Lite mer överraskande är det väl att man kan sniffa på ett billigt tjut från Swartland och få nästan hela bilden av komplexiteten i en fullmogen Côte-Rôtie."

    Vad är detta om inte prisvärdhet? Hade det varit bättre att inte skriva ovanstående?

    SvaraRadera
  20. Börje B - det tar sig ;) Låt oss bara komma överens om tågordningen. Först måste man gilla vinet och finna det intressant nog att ägna sin tid åt. Sedan får man titta på vad det kostar.

    På SB går det som bekant till på motsatt sätt.

    Den butiksanställde: Vad får vinet kosta?
    Kunden: Högst 79 kr/99 kr/149/199 kr.
    Den butiksanställde: Här är ett prisvärt vin.
    Kunden: Men är det gott? Hur smakar det?
    Den butiksanställde: Ja, många köper det.

    Tyvärr säger våra källor i Tyskland att €10-gränsen är minst lika viktig bland kunderna där...

    Nä Claes, det ser inte ut som om poängbetyg kommer att göra comeback på den här adressen - möjligen undantagsvis - snarare övar vi oss att tänka på vin i andra termer än hierarkiska. Det där pysslandet med att väga pris mot poäng är säkert vanligt förekommande särskilt i branschen men intresserar oss inte så mycket, eftersom resultatet av uträkningen inte säger ett skvatt om vad det är för något. Att vi tar oss tid att skriva upp ett vin betyder att vi tycker att vinet är INTRESSANT och kan tas som en stark rekommendation att köpa och prova. Priset blir då sekundärt i sammanhanget eftersom det mesta vi skriver om varken är särskilt billigt eller galet dyrt.

    SvaraRadera
  21. FV skrev:
    "Den butiksanställde: Vad får vinet kosta?
    Kunden: Högst 79 kr/99 kr/149/199 kr.
    Den butiksanställde: Här är ett prisvärt vin.
    Kunden: Men är det gott? Hur smakar det?
    Den butiksanställde: Ja, många köper det."

    Är det här en humorblogg? Jag skrattade så att jag höll på att ramla ur fåtöljen...
    Men så sant, hur många gånger har man inte överhört just såna samtal. Man vill ju för tusan ingripa.
    Undrar hur många SB anställda som läser här.
    I ärlighetens namn finns det faktiskt de som verkligen kan och vill hjälpa till men det tillhör tyvärr undantagen.
    Härligt att se att ni är tillbaka. Jag blev orolig ett tag under det ovanligt långa uppehållet.
    Keep it up!
    Bättre vinläsning får man leta efter. Och dessutom gratis, och på svenska.
    Tack!
    /Janne

    SvaraRadera
  22. En del av de här vinerna kommer alltså att finnas tillgängliga i SB:s butiker vad det lider?

    SvaraRadera
  23. Först, tack FV för en mycket trevlig blogg, och tack hela vinbloggsverige som finns som motpol till firma Kronstam/Larsson/Mölstad.

    Vissa av vinerna finns väl redan på SB? Testade t.ex. att söka på The Observatory V och fann:
    http://www.systembolaget.se/71939 , osäker på årgång dock.

    Som anställd på monopolet är jag för övrigt intresserad av hur man skulle vilja bli närmad på Systembolaget? Den vanlige kunden är fokuserad på pris och kan bli ganska så tjurig om man lägger sig i fel prisläge, uppåt eller nedåt. De som vill diskutera vin brukar ju annars vara trevliga och säga det, så kan man ta en diskussion utifrån upplevelse då.

    /JK

    SvaraRadera
  24. JK: En bättre start är kanske att fråga vad kunden tänker ha vinet till och/eller om han/hon/de har några perferenser eller favoriter sedan tidigare?

    SvaraRadera
  25. J - japp, i april kommer systembolagets första tematiska släpp av så kallade naturviner, någonsin.
    Ett tjugotal viner, varav tolv från WineTrade. Inte minst en kvartett hantverkar-beaujolais. Vi får verkligen hoppas att det kommer mer av den varan...

    JK - det finns knappast något av dem på SB men Observatory III och V finns i BS.

    JK och Kayaker - det bästa vi varit med om på SB är butiken på Söderhallarna i början av 2000-talet. Det var som att komma in i en bra skivaffär med fullt av lockande och obskyra saker på hyllorna, och lagom mycket attityd bakom disken. Aha, du gillar sånt, då ska du kolla in det här. Nä, det där är nog inget för dig. Titta, här har vi nåt som du nog inte har hört talas om men bara måste pröva. Varför inte testa en Refosco dal Peduncolo Rosso? Eller en chinon på magnum från 1985? Eller en 500-årsjubilerande chianti classico riserva från samma år? Pet Sounds översatt till Systembutik. Vinäventyr och vinutbildning i dess skönaste form. Bakom disken kunde man hitta sköna snubbar som Nik Vinik. Those were the days...

    SvaraRadera
  26. Kayaker, uppenbarligen har du blivit illa behandlad på Systembolaget. De saker du säger är för mig självklara, och borde vara så i alla landets monopolbutiker, fastän jag vet att det inte känns/är så i många fall. Jag uppträder sällan som kund på Systemet, så jag tycker det är lärorikt att få höra intryck från andra.

    Pet Sounds-känsla på Systemet vore nåt, men jag tror att många Systemutiker har en nörd om man bara letar lite efter den. Tänk er att det finns några till ViNiklas därute i nån annan butik!

    /JK

    SvaraRadera
  27. JK: Njae, jag har inte blivit illa behandlad men jag känner ju igen Finare Vinares exempel eftersom det är så otroligt vanligt.
    I Nordstan så har jag t.ex. fått kolla på provningsanteckningar från TSE-nyhetsprovningar och diskuterat mycket med han som gått sommelierutbildningen (tillsammans med Niklas på Wine Trade) och som brukar hålla in deras provningar.
    Jag handlar normalt sett bara från BS, TSE och lite privatimport. Då slipper man standardbemötandet. ;)

    SvaraRadera
  28. Jag har en känsla av att SB:s personal var bättre förr, men det kan delvis bero på att mina egna kunskaper var sämre förr. Bor i Norge mesta delen av tiden nu och konfronteras då med Vinmonopolet på City Nord i Bodø. Det ger nästan den känsla som ni beskriver ovan. Långa diskussioner om producenter, årgångar och användingsområden i deras lilla, men välsorterade och klimatkontrollerade vinkällardel.

    SvaraRadera
  29. Det är ju solklart att SB:s personal var bättre förr. BGK slutade väl på SB i början/mitten av (nittonhundra)sjuttiotalet.

    SvaraRadera
  30. Har ni några tips om vilken Chateauneuf-du-pape som är bäst / mest prisvärd på bolagets BS just nu...?

    SvaraRadera
  31. Jag var beredd att säga Domaine Saint-Préfert CdP 2010, men den är tydligen slut. Du får hålla tummarna för att Gabriel kan få loss lite mer.
    Personlien så skulle nog köpa Réserve Auguste Favier från samma producent i nuläget. Isabel Ferrando på Domaine Saint-Préfert går från klarhet till klarhet och de 2010:or jag provat är fullkomligt lysande!

    SvaraRadera