lördag, juni 04, 2011

Nebbiolo 2008: Pira vs. Marengo


Idag vankas jämförelse av två unga nebbi från varsitt hörn av Albas omgivningar. Nebbiolo d'Alba omfattar ett ganska stort område kring och norr om staden, mellan floden Tanaro och Roero-zonen i väster. Områdena överlappar varandra, så Valmaggiore ligger faktiskt i Roero. Jordmånen där är lätt och sandig, och ger eleganta viner med lättare kropp. Sydliga Serralunga i Barolo-zonen kan väl sägas vara själva antitesen: en tuffare jordmån av gulbrun sandsten som ger fylligare viner med gott om extrakt och stadiga tanniner. Kvällens viner kunde tjäna som skolexempel på motsatserna. Vi tussar ihop dem över varsin hembakad pizza.

2008 Mario Marengo Nebbiolo d'Alba Valmaggiore har en ljust varmröd färg med blåaktiga nyanser. Doften är öppen och god med ljusa aromer av nypon, hallon och en gnutta rotfrukter, med ett härligt fokus på bärigheten. Det finns också en viss komplexitet med salmiak, hallonkola, lätta tjärtoner och ljusa kryddor. Lite menthol friskar upp alltmedan det vita dammet dallrar över en grusväg i toppen av glaset.

De ljusa bäraromerna går igen i smaken, som har en lättfotad kropp och en frisk kalkig syra. Inget större djup, men bra grepp i de relativt lätta tanninerna och en god längd på eftersmaken, som är smått uttorkande med örter och viss grönhet i slutet. Stilen är semi-traditionell och burgundisk - lite i lättaste laget för pizzan - med fin renhet, syrafräschör och elegans på egen hand. Vinet ger ett ungdomligt intryck och det verkar finnas potential för några års utveckling. En Valmaggiore med stil och finess - snäppet efter Giacosas, Sandrones och Correggias versioner.

2008 Luigi Pira Langhe Nebbiolo är mer färgintensiv - ljust svartröd med antydan till tomat och tegel i kanten. Vi får en betydligt rikare doft som inleder med målarpytsar och andra fint volatila drag. Mörkare frukt som av hallon och surkörsbär med dragning åt likörkörsbär, chokladpralin och brun farin. Fetare stråk av tjära, med väl inarbetad ek och mörkare grustoner. Redan nu finns en mognadsutveckling som drar åt undervegetation.

Aromrikedomen går igen i smaken, likaså de mörkare penseldragen av tjära. En förledande mjuk attack leder upp till en rätt fyllig och harmonisk mittsmak med generös mörkfrukt, och balans som gynnar tanniner före syror. Vi noterar också en bra mineralitet och stadiga lädertoner på klassiskt barolo-vis.  Ändå ett semi-modernt uttryck - inte minst inslagen av farin och pralin - och redan utvecklat, snudd på moget. Epitetet "mini-barolo" är slitet och missbrukat, men det stämmer faktiskt här. Jäkligt gott och givande, och klockrent till pizzan.
Att dricka nu.

Välj själv - finess och eller fyllighet. Skönt att slippa vänta!

Origo via TS 1/6, 219 kr och 195 kr.

11 kommentarer:

  1. Hur står sig dessa nebbi mot enklare (iaf lägre pris-satta Baroli)? Cascina Cucco, M. Reverdito? MVH - Vintresserad

    SvaraRadera
  2. Vi har inte testat Reverdito, men i 2006 är Cascina Cuccos Barolo Cerrati något snäpp "bättre" och deras vanliga Serralunga-barolo (de gör ingen Langhe Nebbiolo, så man får nog betrakta det som en sådan) snäppet enklare.

    Till syvende og sidst är det nog mer en smaksak vad man för tillfället är sugen på, än några dramatiska skillnader i kvalitet. Det här är trevliga viner som är klart värda att bekanta sig med. När det gäller value for money är det som bekant svårt att slå signore Merolli...

    SvaraRadera
  3. Kul att 2008 L.Piras Langhe Nebbiolo levererade.
    07:an var det ju lite delade meningar om, lite "bonnig", kartig och en klar skillnad mellan flaskor köpta på plats och via SB.

    SvaraRadera
  4. Marengos LN låter avgjort intressant. Dock kan man inte bortse från att tvåhundringen förpliktigar. Man har väl blivit bortskämd med de danska tilbuden. Vad sägs om en tvåhundring för PdB nollfemriservorna?

    http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=44&ss=2&text=produttori+riserva&ly=1&guid=186105f9-e1bd-45ef-8e2c-b5f9c226a502

    /Patrik

    SvaraRadera
  5. Blir sugen på Marengo. Har hittills "bara" prövat Marengos 01 och 05 Barolo Bricche Viole - de har varit strålande båda två. 2006 köpte jag bara en av, men i EU finns det ju tillgång.
    Vill prova Valmaggioren också, för att bekräfta att Marengo är värd att hålla näsan på.
    Piran låter också trevlig, ehuru aningen märkligt med en 08:s som etiketteras drick nu.

    SvaraRadera
  6. (A): Henrik, har inte provat 08, men om jag inte minns fel så var även 07 "färdig" förra året. I vart fall konsumerades båda de köpta flaskorna tämligen omgående. Har oxå för mig att intycken inte var översvallande, så i år blev det pass.

    SvaraRadera
  7. Herren - Piras nollåtta var mycket godare än den flaska nollsju vi testade. Skumt med den där variationen, sånt gillar man inte....

    Patrik - nog kan man säga att tvåhundringen förpliktar - i alla fall om man är uppkopplad mot den europeiska marknaden. Här hemma är vi så vana att ständigt betala för mycket. Konkurrerande aktörer slår sig för bröstet för att man är någon krona billigare än systemet. Inte mycket att yvas över tycker vi, det lär inte vara särskilt svårt. Och jo, visst lockade bilhandlare Philipsons senaste riserva-tibud. Men det tycks redan vara över för den här gången, eller hur? Förresten, har ni smakat 2007 PdB?

    Henrik - varför inte prova båda? ;-) Och när du ändå håller på, hugg en Vietti Perbacco och en Scavino Barolo också (jodå, post coming up).

    (A) - som sagt, nollåttan är klart bättre än nollsjuan.
    Vi ångrar verkligen inte att vi provade, även om vi kanske inte handlar fler. Eller så gör vi det, för det satt verkligen som en smäck till pizzan. Så mycket vin, så lite tid.

    SvaraRadera
  8. Nej, vi har faktiskt inte provat PdB's normale 2007, som ni säger: så mycket vin... Dessutom sitter vi på ett substantiellt lager nollsexor och diverse annat. PdB är överlägset den mest representerade producenten i källaren så om vi inte hör stordåd om nollsjuan så blir det troligen pass.
    Riserva-nollfemmorna kunde vi dock inte låta bli.

    /Patrik

    SvaraRadera
  9. Jag provade PdB's Normale 2006, 2007, 2008 på plats i veckan. De tyckte själva att 2007 var mer rättfram med sin mogna frukt, 2006 en klassisk årgång och 2008 varandes en kombination av de båda föregångarna. Jag kan bara hålla med. Av de Normale-vinerna vi prövade tyckte jag att Massolinos Barolo stod sig bäst. Ren med hög drickbarhet. Men den är ju dyrare förståss...

    SvaraRadera
  10. Förtydligande: Av de 2007:orna Normale vi prövade så var Massolinos i mitt tycke bäst.

    SvaraRadera
  11. Vintresserad - vi drack Cascina Cuccos 2006 Serralunga
    igår igen och noterade lite kort här:

    http://www.cellartracker.com/wine.aspiWine=1012865

    Tomas - tack för info om de olika PdB-årgångarna.
    Vilka var de andra 2007 Normale ni provade?

    SvaraRadera