torsdag, oktober 07, 2010

2006 Cascina Cucco Barolo Cerrati



Dags att ta fram och putsa hyllningsklockan igen! Ikväll är vi bra nära bulls-eye på både smaklökar och preferenser. Sonens hemläxa från skolan var att laga pappardelle och ragù, och där hade vi förstås det perfekta sällskapet.

2006 Cascina Cucco Barolo Cerrati intar scenen med en vidöppen sniffarstil - semimodern men ändå väldigt typisk för druva och ursprung. Vi njuter av en helt underbar komplexitet med framträdande röda körsbärsnickel, bittermandel, hallon och lakrits plus mer subtila drag av tjära, kryddlåda, köttfond och salvia. Ett diskret stänk av konjak har vi också lärt oss känna igen som typiskt för detta vin.

Smaken bjuder på en exceptionell intensitet i aromerna, mer driven av friska syror än av tuffa Serralunga-tanniner. Lite mjölkchoklad från faten bidrar till en oemåtståndlig drick-nu-känsla, men efter hand tittar mineralerna tydligt fram i den aptitligt torra salmiak- och salviatonade avslutningen. Så oerhört snyggt genomfört, och så totalt njutbart redan nu! Visst är detta en lättare version än den fenomenala nollfyran, och kanske ska den aktuella årgången snarare jämföras med exempelvis La Spinettas Langhe Nebbiolo - eller möjligen ett slags tänkt lightversion av Bric dël Fiasc - än en absolut fullfjädrad toppbarolo, men det tar en spikrak väg till hjärtat.

Vi spar det bästa till sist. Priset. 165 spänn är oslagbart i hela Europa för så här pass bra och typisk nebba. Efter att ha infört den nya valutan Una Corona Scandinavia är Carlo Merolli obestridd regent i nya Kalmarunionen - den förste sedan Drottning Margareta och Erik av Pommern. För den som vill handla ännu lite billigare finns en en blandad sexa Cascina Cucco med två vardera av Vigna Cerrati, Vigna Cucco och byvinet från Serralunga i 2005 och 2006 för 685 SEK. Holy macaroni!


ps. Tidigare bloggat här och här. Beskrivningarna skiftar, men vi älskar uppenbarligen det här vinet.

19 kommentarer:

  1. Hej FV, Una Corona Scandinavia är väl borttagen nu, den gällde väl bara tom 30 september??
    /Magnus

    SvaraRadera
  2. Den är förlängd till 31e December :)

    P.

    SvaraRadera
  3. Vintresserad och jag inväntar en gott och blandatlåda från Carlo med 67 flaskor, bl.a. Cascina Cucco 06. Er beskrivning ovan låter lovande. Lilla julafton för papporna...

    SvaraRadera
  4. Var hittar jag information om Una Corona Scandinavia? Jag borde spara ugemailen, om inte annat för att göra det enklare att söka...

    SvaraRadera
  5. 30 September fick jag detta.

    PROMOTIONEN

    Vi fortsætter med promotionen "pari kurs": dvs den pris som I finder på
    http://shop.carlomerolli.dk/ i danske kroner (DKK) gælder i svenske kroner (SEK)
    og i norske kroner (NOK).

    Altså ved netbestillinger : 1 DKK = 1 SEK =1 NOK

    Denne form for promotion varer indtil den 30. december 2010 og har det klare formål/syft
    at skaffe mig en substantiel database på svenske og norske vininteresserede kunder.

    Promotionen avskaffar alle andre form for rabat, gruppekøb, samkøb o.s.v.
    Det er enkeltflaskes pris der gælder, uanset den af jer bestilte mængde.

    Naturligvis sker alt dette uden prisforhøjelser da det er de eksisterende detailpriser der
    gælder.

    Gør jeres – skandinaviske – venner opmærksomme på dette tiltag !


    BANKGEBYR

    Jeg har erfaret at for flere betaling via netbank er det ikke længere muligt at vælge alternativet :

    Mottagande banks kostnad betalas av * Mottagaren
    Till mottagare inom EU/EES kan du inte längre välja att själv betala mottagande banks kostnad."

    Det betyder at alle fakturaer vil blive tillagt de gældende danske banks gebyr p.t. 50,- DKK/SEK/NOK



    P.

    SvaraRadera
  6. Möntunionen måste vara det roligsta som har hänt för den svenska vin-konsument på flera år !

    SvaraRadera
  7. Vilken är växelkursen? Hittar ingen info om valutan på forex...

    SvaraRadera
  8. Äsch! Du behöver ju inte växla. ;)

    SvaraRadera
  9. Vad är det för grym skola ni fått in sonen på? Jag kan känna att pappardelleläxor är något som mr.Björklund borde lagstadga subito!

    /Patrik

    SvaraRadera
  10. Patrik, vi hade på känn att du skulle kommentera detta något märkliga förhållande ;-)

    Så här var det: hemläxan var att laga spaghetti och köttfärssås - även det i sanning en ädel skoluppgift.
    Men sonen såg direkt en avgörande brist i receptets utformning: det saknades nämligen rödvin! Samt lök, vitlök, senap, balsamico, tryffelolja och annat gott. Slutligen uppgraderade han pastan till pappardelle - och succén var ett faktum!

    Bara en gammal sliten folkskola - men lärarinnan ung, nyanställd och ambitiös. Mer såna läxor tack.

    SvaraRadera
  11. ..men lärarinnan ung, nyanställd, oskyldig, sexig och ambitiös. Mer såna läxor tack.

    P.

    SvaraRadera
  12. Teach me tiger how to kiss you... wah wah wah wah...

    SvaraRadera
  13. Haha, och köttet ska såklart vara hemstoppad och uppsprättad salsiccia med 4,5% kalvbräss och vitlöken får absolut inte vara kinesisk medan kompisarna funderar mest på om de ska använda Felix eller Heinz tomatketchup...
    Senap låter exotiskt - vadan detta beslut och vilken typ av dito?

    /Patrik

    SvaraRadera
  14. Förvisso inte italiensk, utan från Dijon. Men en liten sked gör underverk med såsen...

    SvaraRadera
  15. Citat " från Dijon. Men en liten sked gör underverk med såsen... "

    Uhmmmmm.....: siciliensk pyt i panna eller tyrolsk surströmning..
    Uhmmmmm (tvekande ljud)

    SvaraRadera
  16. Ok, vi erkänner oss skyldiga till hädelse. Men gott blir det.

    I stövellandet plägade ju en skvätt negroamaro göra underverk i chiantin. Eller månne en skvätt cabernet i brunellon?

    SvaraRadera
  17. Blasfemi eller inte - vi ska absolut ta till oss detta och prova nästa gång det vankas ragù. Tryffeloljan kan jag tänka mig skänker extra djup och förklarar samtidigt er faiblesse för nebbiolo till just ragù ;-)

    /Patrik

    SvaraRadera
  18. Ibland går man loss rejält i vinkällaren. Ikväll var det dags. Den svensk-italienska-chilenska casserole-barolo-brasato-högreven med peperoncino och tomatsås fick nöjet att sköljas ner av rediga doser av Barolo.

    Först en 2005 Cascina Cucco Cerrati Vigna Cucco som var enormt på plats med tydliga referenser och bett i syra, tanninnivå och mängder av frukt.

    Men då de stora klunkarna aldrig ville ta slut var det dags att dyka vidare i barolis från 2005. Paolo Scavinos barolo normale från2005 var snäppet bättre i piemontesisk krydda, tanniner och syra i harmoni och ett om möjligt bättre val idag.

    Giganternas afton är inte slut...

    SvaraRadera
  19. Betällde ett par av blandlådorna (ihop med en vän för att dela på frakten, tror man kan ta tre och kanske ännu fler för samma frakt) och kan bekräfta växelkursen 1:1. Tack för tipset och en väldigt bra blogg!

    SvaraRadera