lördag, oktober 09, 2010

2007 Domaine Saint Antonin Faugères



Lenthéric, Cabrerolles, Faugères. Den adressen har väldigt positiva konnotationer för oss. Det är nämligen där Didier Barral huserar. Kanske bygrannen Frédéric Albaret gör lika bra vin? Åtminstone tycks David Schildknecht vara av den åsikten. Påtagligt entusiastisk delar han ut 91 WA-poäng till nollsjuan.

2007 Domaine Saint Antonin Faugères har en syrahdominerad doft av mörkaste körsbär med rostade kärnor, bittermandel, eneträ, svartpeppar, stickig ammoniak, salta malacofiskar och soja. Förutom ångande alkohol får vi rejäla vrid på svartpepparkvarnen.

I munnen serveras en koncentrerad smak - påtagligt lakrissalt och samtidigt lite sötaktigt parfymerad. Rätt vass i munkänslan, måttligt frisk, tungfotad i balansen och svartpepprigt eldig i avslutningen. Förmodligen är det de femton komma åtta som spökar.

Det här är en pang-på-rödbetan-faugères som inte kan uppbringa ett uns av elegans, och som dessutom lider brist på personlighet. Var är den sydfranska charmen, var är garriguen, var är de järnrika sensationerna? Den syrahdruva som uppför sig så bra i norra rhône beter sig i nollsjuvärmen som en chartertysk på ibizasemester: går bananas och tappar stilen.

I en match mot Barrals bascuvée skulle vinet åka på storstryk, så vi skippar att rigga upp det mötet. Med sin kombinationen av klockrena lakritsfiskar och parfymerad sötfrukt vill vi istället jämföra med en annan nollsjua: Château Pesquié från Ventoux, som bjöd på samma kralliga och lätt huvudvärksframkallande tongångar. Och de är inte vår melodi.

Testad till hjortstek, trattisar, potatiskaka och rödvinssås. Resten av flaskan går till matlagning.

139 kr i BS, Carovin importerar.

8 kommentarer:

  1. Barral regerar!

    Noterar att ni lagt av med poängen sen en tid. Det är bra tycker jag, det förhöjer läsvärdet på era texter. Vill man ha poängen kan man ju alltid gå in på CT.

    SvaraRadera
  2. Sjunger han verkligen bra han Håkan Hellström? :) En debatt ingen går vin(n)ande ur.

    Eller snubben på CT som ger samma vin 93p (FV 87). Snubben har inhalerat +700 viner och tycker som så här:

    Crimson color. Burly nose: gamey damp leather, blackberry liqueur, overripe strawberry, wild herbs (a little mint as well), licorice, espresso. Complex and full on the palate: a blast of ripe, rich blackberry along with some mocha latte, leather, graphite, herbs, licorice, and spicy peppercorn. Moderate/firm tannins. Nicely focused, juicy acidity providing a necessary lift. Long, dry finish with bittersweet chocolate, more espresso, and lots of flinty stone. This should develop well over the next 5-10 years, but it's nonetheless relatively approachable and delicious right now. Brilliant balancing-act of size, structure, and finesse. Remarkable wine that is full of character.

    Man kan tro man druckit olika flaskor men troligen är det bara att man haft olika utgångslägen (hur mycket påverkar ens egen dagsform egentligen) och referenser. Ena dagen är en kall öl det bästa som finns, den andra är den bara en all öl.

    HH
    "Och jag hatar att jag älskar dig, Och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig"

    P.

    SvaraRadera
  3. Man skall nog inte överskatta CT:s objektivitet. Misstänker att både producenter, importörer och klantskallar härjar där. Alla är inte Torsten på CT, tyvärr.

    Här blev det också syrah från 2007, fast mitt vin kom från från distriktet några mil norröver. Martinelle 2007 Crozes Hermitage. En av de bättre Crozes jag druckit från 2007. Så kallade burgundiska toner i näsan, men med utmärkt Syrah-angrepp i taninerna. Föredömligt låg alkohol (12.5 procent på etiketten). Från befintligt släpp.

    SvaraRadera
  4. Ett annat vin som går till matlagningskonster är kvällens Beni Duilio Castellani Riserva 2005. Ja, varför inte prova en flaska tänkte jag Chianti kan ju var riktigt gott ibland! Man vill åt bettet hos Bordeaux men känner att maten kräver något italienskt. Man förväntar sig då att vissa, låt säga, Sangiovese-egenskaper ska infinna sig. Men istället får man gles frukt, fat, russin, korint,.....????
    Visst den kan möjligtvis ha varit en aning bättre för ett par år sedan men föga troligt. Det här är inte bra Chianti Classico!

    SvaraRadera
  5. Hejsan
    Jag har under mer än ett års tid löpande köpt och druckit detta vin
    hos vinhandlare i Nice.
    Jag känner inte alls igen vinet på
    din beskrivning. För mej är det mer åt det håll som WA beskriver. Är van erfaren, 3 betyg. Årgång 2005 från BS var inget speciell tyckte jag. Årgång 2008 har jag nu druckit också och den stämmer bättre in på din beskrivning.
    Men inte årgång 2007.
    Flaskvariation, tryckfelsnisse?
    Hälsningar Boje

    SvaraRadera
  6. Det levereras 2009 nu och inte 2007 som SB skriver. Att de aldrig kan få detta under kontroll..

    P.

    SvaraRadera
  7. Vin är fascinerande. Har inte druckit detta sen Juni/Juli. Minns jag då tyckte det var gott. Kanske utegrillen och sommarvinden gjorde sitt (alkoholen..). Kanske mängden erfarenhet har gjort sitt. För nu, ett halvår senare är detta förbannat illa. Suck..tur jag inte köpte fler än 4 flaskor. Blir endel grytvin då.

    Skönt att känna man utvecklas. På gott och ont när man försöker lagra. Blir mindre och mindre storköp när man inser man famlar så och redan 6 månader senare ändrat palett så grovt.

    P.

    SvaraRadera
  8. Vi har en flaska kvar som vi bestämt att lagra i experimentsyfte. Få se om 5-10 år hur det blev.
    Bråkiga viner kan fixa till sig med tiden....

    SvaraRadera