söndag, juni 06, 2010

3 x Fine Amor


Vin i all ära. Men gott vin till god mat och goda vänner är allra bäst. Särskilt när vi får nöjet att introducera ett av våra absoluta älsklingsviner i hela tre årgångar samtidigt, till intet ont anande kompisar.

Strax innan lammsteken ska köras in i ugnen kommer vi hem med en rejäl knippa libbsticka från Werner Groens malmgård. Bladen åker rakt ner i mixertillsatsen med citron, salt, svartpeppar och olivolja. Ut kommer den mest beroendeframkallande salsa verde vi smakat på mången god dag. Doften är märklig och fascinerande , med kryddiga drag av muskot, curry, kummin, rotselleri och lime. När väl lammet har landat på tallrikarna, passar grönlibben så förtrollande bra att det blir målsnöre om att göra slut på guckan. Barn som vuxna, ingen mannamån - förutom W, som tycker att den påminner för mycket om persilja och koriander...

2008 Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor är alldeles pinfärskt - blårött i färgen, måttligt färgintensivt. Doften är öppen och ljus som en glänta i skogen. Den ungbäriga charmen ger associationer till lingon och blåbär, med några friska granskott. Men här finns också en hel del krydda, riven muskot ligger närmast till hands, och en dutt fikon som berättar att vi har minst hälften grenache i glaset.

När vi smakar serveras en frisk men behaglig syra, lätta tanniner och rena, söta bäraromer. Varken stort eller långt i munnen, kanske aningen ungkartigt fortfarande, men väldigt lättillgängligt och behagfullt att dricka. I första genomsmakningen faller våra vänner för det har glaset, men snart har ett annat vin stulit uppmärksamheten.
Till maten - och kanske särskilt på egen hand - är det gott och uppfriskande, men det har inte riktigt strukturen att stå upp mot en rejäl kötträtt.

2007 Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor har en långt tätare färg, opakt blåröd och nästan svart i kärnan. Först knutet i doften, men med ett långt större djup. De primära aromerna liknar mer hallon och björnbär, mot en fond av saltlakrits, tydlig fikonmarmelad och en framträdande mineralkaraktär av järn och rost. Överst i glaset svävar en ren, fin, försiktig parfym av lavendel och viol.

I munnen är det strävheten alla direkt kommenterar, klart mer motvalls jämfört med föregående smakprov. Här får vi en betydligt större smak, med rejäl intensitet, motstånd och längd. F noterar hur det här vinet spelar i ett lägre register än det förra. Vi märker också att det kräver betydligt längre tid för att öppna upp - tidigare erfarenheter säger att vinet är som bäst på andra dagen, eller åtminstone efter flera timmars luftning. Här finns alltså uppenbar struktur för lagring, och ett år eller två på rygg kan bara göra gott. Men när vi smakat på lammsteken trillar allt på plats. Tanninerna blir en perfekt motspelare till maten, det är vi alla överens om.

2006 Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor är medelintensivt sammetsrött i glaset, med fin transparens och gott om fällning i flaskan. På nosen charmeras vi av de utvecklade fruktaromerna, med drag av jordgubbssylt, hallonsås, torkade fikon, farin och feta lakritsremmar. Den här versionen har kommit i mål, ingen tvekan om det. Snart har vinets mogna dragningskraft vunnit allas våra preferenser. Tänk vad det har hänt på ett par år, sedan vi drack vinet på terrassen i Neffiès...

L ser smått förälskad ut när hon smakat. Det är inte tufft, bara behagligt. Det fyller ut ordentligt i munnen och det ligger kvar länge. Det slösar med sina aromer och det har söta, mogna tanniner att suga på - lite som muscovado-socker. De sydfranska örterna spelar i bakgrunden och friskar upp mitt i allt det utvecklade. Det här sparar vi till efter maten och njuter till ostar och samtal. L: "Jag har fått ett nytt favoritvin! Vad får man tag på det här och vad kostar det? Kommer nollsjuan att bli lika bra?"

Ja, den kommer att bli ännu bättre. Bara vänta och se! Men dra först iväg ett mejl till nik@vinik.se och lägg undan 160 kr per flaska.

2008 Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor Coteaux du Languedoc-Pezenas (89)

2007 Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor Coteaux du Languedoc-Pezenas (91)

2006 Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor Coteaux du Languedoc-Pezenas (91)

ps. Tidigare recensioner av nollsjuan här och nollsexan här. Besök hos Jean-Pierre Vanel här.

1 kommentar:

  1. Nollsjuan som jag nyligen drack tack vare vårt lilla byte, var ju strålande! Extra kul att bjuda på till gäster som månar om vad de stoppar i sig...

    Niklas

    SvaraRadera