måndag, augusti 17, 2009

2006 Paolo Scavino Corale


Silvio Berlusconi omskapade den italienska televisionen till sin egen avbild - och kanske på sikt även det italienska vinet? I Italien har det kommersiella och lättköpta blivit norm, det sprider sig som en hydra. Extra sorgligt blir det när genomslaget uppenbarar sig i ett vin från Scavino, en producent som vanligtvis hör till de stora favoriterna. Corale är den internationella tagningen av piemonte ämnad för omedelbart restaurangbruk. 60% nebbiolo, 30% barbera och 10% cabernet sauvignon.

2006 Paolo Scavino Corale Langhe Rosso är purpurfärgat med en insmickrande doft av söta mörka körsbär plus extra kärnor, sötmandel, vanilj, rökelse och lyckligvis lite uppstramande blyerts och grafit.

Det smakar sött, så sött. För sött! Smakar hallon och körsbärslikör med lite bittermandel. Men inget motstånd, bara medhårs, så polerat och utslätat. Både syror och tanniner är anpassligt snälla och avslutningen nästan kväljande kryddsöt. Karaktären känns välbekant från den lönsamma apuliska BiB-industrin och det venetianska ripassoträsket. Var är strukturen, personligheten, var är vår älskade piemontesiska ursprungskänsla? Vi hittar bara vinmakning, detta är inte naturligt vin och det är ingenting att spara på. S fäller den slutliga domen: 79 kronor. Kanske orättvist, men känslan har aldrig fel. Det som vid första påtitten tycks vara good value behöver inte vara det. (85)

I skrivande stund finns det fyra flaskor kvar på SB - som vanligt var det en alltför liten kvantitet som togs in. Men ni som inte fick tag på några flaskor behöver alltså inte sörja er fördärvade. Ett slags konkurrent är för övrigt La Spinettas 2006 Pin Monferrato Rosso - långt mer elegant och intressant.

ps. Frankofilen tycker annorlunda.

pps. Vi testade 2004 Corale i december 2007 och januari 2008. Även om vissa intryck går igen blev slutsatserna positiva.

ppps. Erik Gandinis "Videocracy" tittar på fenomenet Berlusconi med stora, klara ögon - äntligen något vasst och svenskt på filmfestivalen i Venedig. Dagen efter (4/9) går filmen upp på trettio italienska biografer.

19 kommentarer:

  1. Haha, underbart! Jag tyckte det var gott, men inget vin att överanalysera - eller kanske älska. Och nog fanns det en del Piemonte bland den berlusconska brunkrämen? Nåja, smaken är som baken.

    SvaraRadera
  2. Ser att frankofilen tycker vinet har en typiskt italienskt surhet. Ni tycker vinet var sött, sött, sött. Hallå, Citron eller melon liksom?

    SvaraRadera
  3. Citronen eller melonen beror kanske på vem som smakar ;-)

    Jag tyckte det fanns lite kärnighet och småsur italiensk körsbärskänsla i slutet, och stördes inte av någon känsla av sötma. Och eken kändes inte värre än hos tex Mazzei eller La Spinettas 2006 Ca di'Pian för att nämna några andra berlusconiviner. Men det är ju det här som är intressant med vin...

    SvaraRadera
  4. Aha! Anar jag lite trubbel i vinbloggsparadiset? ;)

    //hälsar Martin som högg två av dom resterande flaskorna

    SvaraRadera
  5. Jag tycker det är en frisk fläkt med olika åsikter! Fan den dagen det blir vinvin och 5 till allt även om det ligger en sur råtta i.

    SvaraRadera
  6. Hehe, 79 kronor.
    Ja, jag kanske inte borde säga hehe när det kostade 230 ...
    Men det är roligt och ärligt skrivet.
    Jag var sugen på den här, men passade till sist. Inte ens om jag skulle tycka som Franko verkar det vara nån större förlust.
    Apropå det lättköpta och det kommersiella så känns tyvärr inte Sverige som den starka bastion mot detta som man skulle önska ...
    Stenbeck blev förvisso aldrig premiärminister, men inte är det en slump att både DN och SvD skrev spaltmil om de kungliga förlovningarna?

    SvaraRadera
  7. Hade det inte gått att göra alla poäng sökbara? Typ som en tag som alla vinregioner? Gud så praktiskt på en annars lysande blogg.

    SvaraRadera
  8. Systembolaget sätter bör lagras på vinet... O de brukar vara snåla med det. Vem ska man tro på, tro på, tro på när det är så här? / Birk

    SvaraRadera
  9. Hoppsan! 85 pinnar till Scavino. Och jag som var besviken att jag bara fick tag i två flaskor. Nu blir man väldigt sugen på att öppna en å det snaraste för att bilda sig sin egen uppfattning.
    Vems tåg ska man hoppa på, FV eller Frankofilens?
    Konstigt att SB rekommenderar "Bör lagras". De brukar ju vanligtvis vara oerhört pessimistiska med viners lagringduglighet.
    Om jag mins rättsåvar både Bill i Dina Viner och Jack Jakobsson BKWine positiva. Men det är ju bara ens egna smaklökar som betyder något.
    Blir till att öppna en...

    /Janne

    SvaraRadera
  10. Corale smakar Puglia BiB och Affinato in Carati som släpptes i höstas upplevde iaf. jag som en fläskig och oinspirerad Valpolicella Ripasso...

    Möjligen försöker Scavino bara visa på den Piemontesiska vinportföljens oanade bredd...

    SvaraRadera
  11. (A): Intressantare än vanligt med så olika tolkningar. Får bli att korka upp en flaska till helgen. Hade redan när jag köpte dessa en tro att det nog inte är lönt att öppna förrän framåt 2010.

    SvaraRadera
  12. Intressanta reflexioner och kul med de divergerande åsikterna. Som väl är finns det en stark motståndsrörelse i Italien. Åtminstone på vinfronten. Minns bara Bartolo Mascharellos klassiska baroloetiketter med sloganen "No Barrique, No Berlusconi"(för bild se http://www.flickr.com/photos/9035264@N03/3115897055/). Den som vill gå på djupet kan läsa ett givande paper (http://www.stanford.edu/~hannan/defection_091608)

    SvaraRadera
  13. Ok,
    Den här är närmast pinsam; men till Oxfile och rödvinssås - vad dricks helst till? Jag är ombedd att ta med vin. Men rödvinssås?javascript:void(0) Jag trodde rödvin var något som dracks ur glaset?

    Jag går ju alltid vägen via feta såser, eller liknande, för att dämpa strävheten i vinet.

    Förslag?

    /M

    SvaraRadera
  14. Vi skippade 06:an med årgång 2005 färskt i minnet:

    (http://rhonarna.blogspot.com/2008/12/2005-paolo-scavino-corale.html).

    Låter inte som att vi tog ett helt fel beslut ;-)

    SvaraRadera
  15. Vad menar ni att vinet är sött? Finns det restsötma kvar i coralen? Eller ... Per

    SvaraRadera
  16. Oj, vad många kommentarer. Det behövs tydligen en uppfriskande sågning ibland. Den var inte det minsta tillkämpad, den kom helt naturligt ;-)

    V hinner inte svara på riktigt allt, men:

    Franko - nej, det var väl inte direkt träsmak som var problemet. Men kul att vi inte tyckte lika!

    Henrik - Stenbeck, brukade inte han sitta och klämma gammelbordeaux på Pontus in the Greenhouse? Ingen modernism där inte, men vinet var väl i alla fall lättköpt...

    Esping - tack för passningarna. Intressant uppsats och grym etikett...

    M - menar du rödvinsås som en sky eller något slags trögflytande extraktion?

    Micke - Piemonte har ju så mycket annat att erbjuda. "Lite väl överextraherat och lite för mycket av allting" känns bekant. För lite personlighet, fokus och längd, kan vi tillägga ;-)

    Per - vi har inte kollat hur mätvärdena ser, men vinet upplevs (av både S & T) som sött, fjäskigt och ointressant. Basta!

    SvaraRadera
  17. Att döma av vad Stenbeck dog av så lär han inte ha nekat sig nånting - vare sig vått eller torrt.
    Men gammelbordeaux, det är säkert vad hans infoavdelning vill prångla ut i ett försök att göra sken av att Stenbeck var kulturell och bildad. Själv ger jag mig fan på att Stenbeck drack sött, fjäskit och intressant vin - lika stylat som Berlusconis peruk och lika silikonpumpat som Berlusconis nylle. :-)

    SvaraRadera
  18. "Fjäskigt" och "ointressant" ska det vara påpekar min egen korravdelning ...

    SvaraRadera
  19. ...och själv hamnar jag väl någonstans mellan kontrahenterna efter kvällens första smakprov. Plommontomater - check, inte så sura körsbär - check. Ett vin att dricka utan måttstocken framtagen. Problemet är följdaktligen PRISET. Till kvällens pizza hade jaktslottets Briccotondo eller Rattis Colombe levererat samma egenskaper för betydligt mindre pengar. Viettis barbera hade väl dubbelt så mkt personlighet
    /martin

    SvaraRadera