torsdag, juli 30, 2009

2007 Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages


Häromveckan damp det ned ett mejl från Bristlys vinklubb. Inledningen löd som följer:

"I Systembolagets modulstruktur finns det vissa kategorier av vin som inte har ens den minsta möjlighet att kvala in. Ett exempel på det är billiga viner som görs i små upplagor. Det finns helt enkelt ingen plats för dessa, de förpassas till beställningssortimentets undanskymda tillvaro. Trots att det finns en bra efterfrågan på mer personliga vardagsviner, men det struntar man blankt i på storföretaget Monopol & Co. Billiga viner ska komma från stora producenter, så är det bara - tycks man resonera."

Nästan kusligt exakt formulerar Gabriel & Gunnar funderingar vi idisslat ett otal gånger här hemma. Säkerligen är det många fler som känner igen sig på pricken. Europa vimlar ju av intressanta, personliga viner i prisklassen €5-€20 - och vi ser nästan aldrig till dem i Sverige. Men har nu importören varit duktig nog att bygga upp en mejlinglista med intresserade kunder så är det ju en briljant idé att använda den för att kränga små kvantiteter från mindre producenter. Visst, även marginalerna är mindre men kunderna är också mer benägna att chansa på fler flaskor av ett billigare vin.

Familjen Diffonty (Cuvée du Vatican) är enligt baketiketten négociant för kvällens vin och druvorna hämtas från Côtes-du-Rhône-byarna Sablet (precis norr om Gigondas) och Puyméras (7 km norr om Vaison-la-Romaine). 80% grenache och 20% syrah ger löften om ett vin som ligger nära châteauneuf i stilen. Hälften mognade i tank och hälften i foudres. Den tillverkade upplagan är liten och vinets avsändare heter Karine Diffonty, till skillnad från domänens châteauneuf som görs av maken Jean-Marc.

2007 Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages har en mörkt granatröd färg med fin transparens. Doften är förförisk på 2007 års sydfranskt självklara sätt - precis som vi redan vant oss vid att bli bortskämda med. Väldigt grenachetypiskt öppnar den med ångande kirsch men breddar snart ut till ljuvliga mosade hallon, jordgubbssylt och fikonkompott med inslag av grillat, sötlakrits och garrigue-örter.

I munnen får vi suga på en smarrigt söt och intensiv röd pastillfrukt med årgångstypiskt smeksam munkänsla och bra längd. Syrafräschören sitter precis där den ska, och en salmiakliknande mineralitet plus några uppstramande örter gör att avslutningen blir förvånansvärt torr och elegant - man vill bara ta en klunk till, och så en till... ja, det här måste vara ett av de bästa Villages-viner vi provat. Att vi charmas av årgångens stil gör förstås sitt till saken - och med förbundna ögon kan nog många lättare châteauneufer få sig en god match. Härligt att dricka nu och dessutom till ett ruskigt bra pris - 109 kr styck i låda om sex flaskor. (90)

38 kommentarer:

  1. Huga, jag har ju helt glömt bort att beställa en låda.... och nu skriver ni upp det så att det riskerar att ta slut. Taskigt gjort;-)

    Skämt åsido så är jag givetvis tacksam för en recension i förväg
    och det får bli marsch pannkaka till lokala butiken imorgon bitti:-)

    SvaraRadera
  2. Vi knäckte en flaska häromdagen och är helt överens som jag ser det. Jag kände nästan på mig att denna posten skulle komma inom det närmaste. Jag tycker den cirklar i åttor kring systembolagets rhonare i samma prisklass (Guigal, Delas etc).

    SvaraRadera
  3. Beställd, drucken och beställd igen är Domaine Saint Antonin 2005 Faugeres! Riktigt vin och riktigt gott för 139:- Jag tror bestämt att du kommer att gilla det! Tack för tipsen med carignan, har försökt maila vinik men har inte fått svar än. Tyvärr så strulade bolaget med min beställning av 2005 Barral Tradition så den har jag inte fått prova. Tappade lite intresse då och har därför inte intresserat mig för 2006, 12 flaskor känns dessutom lite mycket av ett vin man inte provat.

    Eftersom jag inte tänkt köpa allt som södra Rhone kan erbjuda 2007 så måste man planera noga. Dagens Vatican har synnerligen bra pris och att handla av Gabriel känns ju alltid bra, hm.....

    Martin P

    SvaraRadera
  4. Ha! Jag hämtade ut en låda häromdagen. Jag hade tänkt ta med en flaska till lördagens utomhuskalas men det låter som om jag ska ta med fler och beställa en ny låda...

    SvaraRadera
  5. ...och hur köper man vinet i fråga?
    Jag kan inte hitta det, varken på Bristlys sida eller i BS.

    /Janne

    SvaraRadera
  6. Janne: Artikelnummer och information kom i senaste(?) Bristly Wine News.

    SvaraRadera
  7. Björn - vi var faktiskt ganska övertygade om att det skulle sälja slut med en gång. Kanske är det redan finito, vem vet? Och inte blir saken bättre av den här posten ;-)

    Rs - instämmer helt om åttor och cirklar. Förutom att det är bättre är det dessutom mer utpräglat i sin karaktär än Guigals iofs pålitliga volymvin. Ett starkt argument för att handla från mindre producenter...

    Martin P - tack för påminnelsen, vi ska kolla upp Dom Saint Antonin. Nik Vinik är förresten i södra frankrike vilket kan förklara bristen på mejlsvar.
    Varför inte gå ihop med några andra om en låda Barral 2006? Kanske någon läsare som vill dela?
    Vi drack en i förra veckan och den var god som en flytande syrenberså (tack för den, Anders!)

    Kayaker - utomhuskalaset kan nog behöva fler än en flaska. Det är inte det minsta svårt att dricka det här vinet ;-)

    JanneS - länken till Bristlys vinklubb finns i inledningen. Och nu hoppas vi bara på fler småpartier det här slaget...

    SvaraRadera
  8. Kul med trevliga nya viner! Inte för att jag vill sprida smolk i glaset, men den här debatten om sytembolagets vara eller inte, är jag rätt tveksam till. ( Nej, deras inköpspolitik är helt sjuk!) Jag menar nu principen med beställningssortimentet. Där finns ju mycket fina grejer! Om vi nu tänker oss en mindre importör som vill sälja till hela eller delar av Sverige (som är en liten marknad), så tar vi in ett parti, lägger det som beställnigsvara samt gör reklam för den produkten(vilket är tillåtet), då kan alltså hela, eller de delar man valt av Sverige, beställa o köpa produkten. Distrubitionskostnaden via Lagena kanske är billigare än om affären skulle legat i Stockholm och de skulle skickat 6/12 flaskor till t.ex. Luleå!? Vissa mindre importörer lägger upp eget lager o kör själva ut till butiker. Om man ser på t.ex Tryffelsvinet så har de börjat i mindre skala med "vinklubb" etc och provningar på Munskänkarna, till slut är de etablerade även på systembolaget. Men som kund är det lite lurigt, jag lurade mig själv att köpa en låda Rhone-viner från Cave-de-Tain med ngr olika grejer, Crozes-Hermitage 2006 var helt kass! Är det inte en viss fördel för t.ex. Bristlys med best-sort systemet? Eller ... lär mig ikväll!

    SvaraRadera
  9. Vi beställde också en låda samma dag som mailet gick ut. (Mailinglistor till intresserad kundkrets är ju ett lysande grepp för båda parter). Vinet som sådant tycker vi är helt lysande för dessa pengar, det som kan särskilja detta från en CdP är smaklängden men det är en orättvis jämförelse då CdP inte kostar 109:- så det känns knappast relevant.
    /Andreas

    SvaraRadera
  10. Ler - intressant att läsa ditt inlägg om inköpspolitiken. Problemet med en enda stor spelare är att den helst lirar med andra stora. Staten och kapitalet kommer fint överens, som bekant...

    Men systembutikerna och deras ombud fungerar bra som beställnings- och utlämningsställen! Lagenas plockavgift på 50 kr gör dock att många viners styckpris i BS blir onödigt högt. Dessutom tar ju SB ut ett rörligt påslag (19%, plus fast påslag 3,50 kr) för att vinerna ska få äran att passera utlämningsstället. Och så moms på alltihop, det blir rätt dyrt med billigt vin till slut...

    Jämför man med Danmark och Atomwine som levererar över hela landet ligger frakten på 50 för 6, 55 för 12, 85 för 24, 110 för 36 och slutligen 0 DKK för 48 flaskor. Det måste anses vara billigare.

    Ett exempel: 2006 Soalheiro Alvarinho för 59 DKK plus frakt eller 178 SEK - välj själv ;-)

    SvaraRadera
  11. Hej Andreas - vi diskuterade just längden igår kväll och var lite oense om den var åt det långa eller korta hållet. Vi kom fram till att den torra, mineraliska avslutningen kunde ge ett "kort" intryck med sitt lilla snörp men att själva mittfrukten hade bra intensitet och längd.

    En liknande diskussion hade vi med herr och fru Vinosapien när vi nyligen drack 2006 Janasse Tradition. Även där fanns ett torrt och mineraliskt avslut...

    SvaraRadera
  12. Oj, det här låter ju hur bra som helst. 90 starka poäng utan ångest? ;-)

    Själv avstod jag från att beställa, Bristly hade just fått en skaplig summa för Barroches nollsjuor och Bordeaux stod för dörren. Säkert borde man göra ett försök.

    SvaraRadera
  13. Nej Franko, ångest är inget man förknippar med det här vinet. Vi darrar inte på manschetten när vi påstår att det är rrriktigt schyssta grejer. Och till priset är det ju egentligen inte mycket att grubbla över, eller hur?

    Det blev också en positiv överraskning efter vår inte helt okomplicerade bekantskap med 2005 Cuvée de Vatican. Men den lär nog ha mer i bakfickan att plocka fram om 4-5 år.

    Är ni hemma i stan igen nu? Det vore kul att ses över ett glas eller två.

    SvaraRadera
  14. När ni skriver "inte helt okomplicerade bekantskap med 2005 Cuvée de Vatican", menar ni möjligen då Sixtine? Kan svårligen tänka mig att nollfemman av denna skulle vara så tuff att man måste "glömma" så länge, eller?

    SvaraRadera
  15. 2005 Réserve Sixtine, ja precis den! Mörkt likörtonad, modern och inte så komplex, tyckte vi ungefär. Därför har vi bestämt oss för att lagra fram mognadstoner, inte för att den skulle vara för tuff.

    Ikväll blir det ett annat mörkt likörtonat, modernt och inte så komplext vin som ändå vann massor av charmpoäng sist vi sågs ;-)

    SvaraRadera
  16. Jag kommer ihåg. Vi har ju avhandlat Réserve Sixtine förut eftersom vi smakade ungefär samtidigt. Min erfarenhet var till en början densamma som er minns jag, men framåt nattkröken (efter en sex, sju timmar) släppte den till ordentligt på frukten och jag inbillar mig att den kan komma att bli riktigt bra. Dock har jag låtit kvarvarande flaskor ligga och kommer inte att röra dem förrän tidigast 2012-2013.

    Vad jag förstår finns det flaskor kvar och jag överväger faktiskt att köpa flera.

    SvaraRadera
  17. Hmm, vankas det Fiancée ikväll månne? Jag är rätt sugen på att återse den där jordgubbssyrahn och grillade kycklingen själv, men ikväll blir det ett återfall till Napa.

    SvaraRadera
  18. Fick beställningsnumret från Bristly.
    I SBs system såg det ut att finnas flaskor kvar när jag pratade med dem nu på förmiddagen. Men man ska nog inte ropa hej förens man får leveransbesked.

    När vi är inne på sydfrankrike: Jag fick tag på några eftersläntrande flaskor av Domaine de l'Hortus Grand Cuvée 2005 (nr 98154). Det ser ut som om Regeringsgatan och SB i Luleå skulle ha några kvar men det är tyvärr felsaldon.
    Jag hade köpt en flaska av den här i vintras och inte testat den förens nu. Hur dum i huvudet kan man vara, köpa en tillfällig flaska och sedan vänta ett halvår med att prova bara för att upptäcka att den är kanon, och slutsåld? Nåja, jag fick tag på fem till i alla fall. Vi jämförde den mot Xavier 07. l'Hortus är mycket bättre i min smak. Jag kommer helt enkelt inte inte riktigt överens med de 15%en i Xaviers 07.

    Såg ni Gary Vaynerchuck prova l'Hortus? 93+p
    http://tv.winelibrary.com/2009/07/23/pic-st-loup-episode-709/

    Kul kille GV, tokig ja men kul.

    /Janne

    SvaraRadera
  19. Vad bra Janne, hoppas verkligen att du får din låda!

    Visst är 2005 Grande Cuvée jättegott med sin rejäla del mourvèdre! Vi ångrar oss också att vi inte köpte fler, vi har bara någon kvar, de var alltför goda helt enkelt. Trösten är väl att nollsjuan av samma vin bör vara lika bra...

    GV är superskön när han går igång på något, det är omöjligt att inte smittas av entusiasmen (vilka bokstäver vårdcentralen än skulle använda för att beskriva hans fall).

    Förresten kolla in Mas Foulaquier, hos Vinik. Det är en annan riktigt bra producent i Pic-Saint-Loup. Bättre, tyckte Vinosapien när vi diskuterade saken härom veckan. Gran Tonillières är nog deras bästa vin.

    SvaraRadera
  20. På tal om att det vimlar av bra 'oupptäckta' producenter i Europa...kolla bara här vad den sköne dansken, som rattar chateauneuf.dk, provade sig igenom under några dagar i södra Rhône:

    http://chateauneuf.dk/2009/kortnytjuli.htm

    Mycket skoj som aldrig lär dyka upp här hemma...

    SvaraRadera
  21. Oj, mycket bra läsning där. Inte minst Jeb Dunnucks The Rhône Report var en total nyhet för oss, kul.

    Domaine de Piaugier har vi koll på sen ett tiotal år. Goda och löjligt billiga viner från Sablet. Deras bästa, Alphonse Vautour och vingårdsvinerna utvecklas fint med lagring.

    Domaine de Mourchon Seguret Reserve har vi också i källaren. Nollfemmor så vi väntar nog lite med dem eftersom de är rejält ekade.

    Vi har sett att båda dessa också har funnits eller finns att köpa i Danmark...

    SvaraRadera
  22. På tal om vad som finns att tillgå i vårt grannland...gäller CdP...

    http://chateauneuf.dk/import.htm

    Något att ta efter...

    SvaraRadera
  23. Har suttit och funderat på att beställa hem det där 6-packet men aldrig blivit av. Lite trist att köpa 6 flarror av något man kanske inte blir vän med. Kul med entusiaster som engagerar sig i så små upplagor!

    SvaraRadera
  24. Inte tveka när det gäller 2007. Det var likadant med Clos du Mont Olivets enklare viner på CdR(V) nivå. Helt makalös frukt, man bara gapar över hur bra de lyckats...

    SvaraRadera
  25. Trodde att jag hade bestämt mig för att inte nappa på denna, men det är för många parametrar som stämmer så med klent överjag och usel karaktär har jag också inhandlat en packe.

    SvaraRadera
  26. Klent överjag och usel karaktär... där är vi nog många som kan känna igen oss ;-)

    SvaraRadera
  27. Finns i dagsläget ett par 100 fl kvar, så ni som inte fått ändan ur än, det är inte försent.

    SvaraRadera
  28. Beställde 6 flaskor av andra partiet. Borde rulla in denna vecka tillsammans med massa annat.. Dyra hobby..!

    SvaraRadera
  29. Frågan är om det inte är snudd på oförskämt att prata om dyr hobby när just dessa flaskor kommer hem för endast dryga hundralappen styck;-)

    SvaraRadera
  30. Nu syftade jag inte på dessa 6 utan resterande viner som kommer + Vinik som ska få en ny order snart. Detta är ju potatispengar utifrån betygen de fått. Ska bli intressant!

    SvaraRadera
  31. Jag fattade, men tyckte att det var lite kul.... eller nåt:-)

    SvaraRadera
  32. fick hem mina 6 flaskor förra veckan... Visade sig att kartongen var öppnad och flaskorna inlindade i bubbelplast... Finns dessa flaskor i en systembolagsbutik och man plockat ner dom från hyllan och skickat? Isf någon som vet någon butik som tagit in dessa och säljer 1 & 1? Någon som oxå fått en bruten förpackning? Ska bli kul att prova vinet till helgen

    /Peter

    SvaraRadera
  33. Peter - det kan inte vara din lokala butik som öppnat lådan? Hände mig när jag privatimporterade 2002 Cuvée Frédéric Émile. Skrattande berättade de att de hade ställt upp flaskorna bland Trimbachs basriesling först...

    Ser också fram mot att sträcka ut med en hel flaska inom kort. Smakprovet för några veckor sedan var jäkligt lovande...

    SvaraRadera
  34. oj, vilket klockrent kap! Om man nu vill prata "fynd" eller "prisvärde" är det här det ska börjas! Smakar som ett vin med dubbla prislappen och användbarheten är kanske oöverträffad? Provsmaka själva systemetsm inköpsbyråkrater och LÄR!

    //martin w

    SvaraRadera
  35. Jag hade ju missat detta men mailade just Bristly som svarade (med imponerande snabbhet) att det finns lite kvar på lagret, så nu är fadäsen avhjälpt.

    Är det någon som har funderat över huruvuvida dessa kan utvecklas på 3-5 år eller är de för omeddelbar konsumtion?

    SvaraRadera
  36. Jag vågar nästan lova att det kommer att vara ännu bättre efter lite tid i ryggläge. Allt som behövs för gynnsam utveckling i rätt miljö förefaller finnas där.

    SvaraRadera
  37. Kudos till Bristly för den oerhört snabba kontakt man har via mail, skitbra rent ut sagt. Mailade på väg till Bolaget från spårvagnen, fick nummret på flaskan inom 20 min typ..

    SvaraRadera
  38. Med 6 flaskor i källaren är det bara att experimentera. Jag skulle inte vara orolig för att ligga på dem ett eller ett par år. Direkt efter öppnandet var det en tydlig ungdomlig spritsighet i min första flaska, något som inte är så uppskattat här. Efter 2-4 dagar i öppnad flaska med vacuumkork blir den fortfarande bara bättre...

    Fantastisk drickbarhet. En annan höjdare till samma pris är Saint Cosme CdR på BS. Någon annan som testat?

    Björn FM

    SvaraRadera