torsdag, april 16, 2009

2007 Xavier Châteauneuf-du-Pape


Ett inte oansenligt maskineri av uppståndelse har dragits igång inför lanseringen i ordinarie sortimentet av Xavier Vignons negociant- châteauneuf. Med endast två viner från denna namnkunniga by stadigt planterade på de svenska butikshyllorna (Mont-Redon och Vieux-Lazaret) är behovet skriande och vinet har utan tvekan en plats att fylla. Vinovativa ställde till med exklusiv vinmakarlunch och därefter har vi sett positiva skriverier både i Munskänken och annorstädes. Våra tankprover hos Julien Barrot skruvade upp förväntningarna på årgången, men det här är den allra första buteljerade nollsjuan från byn som vi överhuvudtaget smakar på hemmaplan. Så det är med en viss nyfikenhet vi provar...

2007 Xavier Châteauneuf-du-Pape är transparent blårött. Glaset bjuder på en trevlig, mättad doft av ungdomlig skogsbärsfrukt med orientaliska kryddor, garrigue, garvat läder, lakrits och kirsch. Karaktären ligger mittemellan ambitiös côtes-du-rhône och typisk châteauneuf. En rätt låg andel grenache, känns det som.

Smakintrycket är omedelbart positivt, givande, okomplicerat och precis lagom hedonistiskt. Busunga viol- och bärtoner samsas med geléhallon, cassis och lakritsgodis. Frukt, örter, syror och alkohol umgås på ett väluppfostrat sätt. Munkänslan är inte särskilt viskös och måttligt extraherad, rentav en aning tunn i mitten. Trots 15% alkohol är vinet framförallt läskande med en bra mineralkänsla, vänliga tanniner och riktigt skön balans. Det här gillar vi - det blir utan tvekan fyra tummar upp - för vinet funkar fint till ostbrickan redan ikväll och bär på löften om utmärkt utveckling under de närmaste åren.

Till slut måste vi ändå påpeka att flera bra gårdsproducenter säljer sina viner för €15 till €20 på plats - tänk exempelvis om vi hade fått se Clos du Mont Olivet och Brunel Les Cailloux på hyllorna här hemma. Men en négociant kan leverera större kvantiteter och det passar förstås monopolet bättre....

2007 Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape AOC (Rhône)

27 kommentarer:

  1. Men tack för den påtitten! Låter ju inte alls så dumt. Fast visst kan man inte låta bli att fundera på vilka producenter som gallrades bort i den världsledande kvalitetskontroll som säkert föregått denna lansering?

    SvaraRadera
  2. Inte så jättemånga tror jag. Minsta tillgängliga kvantitet för att ens få offerera till den här förfrågan var 100.000 flaskor. Hur många producenter i Chateuaneuf klarar det? 3-5 st kanske.

    Men det är inget konstigt, så här funkar det i monopolets strategiska sortiment. De genuina har ingen chans, de stora köper upp vad de kan och klistrar på ett brand.

    SvaraRadera
  3. Samtidigt slipper vi springa benen av oss inför varje släpp. Xavier finns ju ett år på hyllorna, till hösten landar säkert 08 orna, men ändå. Som kund passar det mig också bra att kunna handla bra vin året om ...

    SvaraRadera
  4. Som vanligt låter dina viner helt fantastiska!!!

    Nu har jag fått hem fint ox-kött och skulle vilja bjuda vännerna på en härligt vinstinn gryta på söndag. Vad skulle du rekommendera för rött vin, i ca 70/80-kronors-klassen? Ska man ha samma i maten som man dricker till?

    Undrar fröken Dill

    SvaraRadera
  5. Precis Thomas, monopolets strukturer passar inte för de producenter som vi vinälskare är intresserade av. De mindre familjeegendomarna har inte en suck i upphandlingen. Därför har vi så väldigt få intressanta och genuina viner i vardagspris (typ 70-200 kr) - och den vinintresserade är tvungen att ge sig upp i prisklass. Eller handla någon annanstans. En skam för systembolaget...

    Nåja, Xavier har levererat ett användbart vin som passar för att konsumera inom de närmast åren och det är ju bra.

    Frk Dill, varför inte ta Periquita i grytan och dricka Xavier till?

    SvaraRadera
  6. I mitt tycke kanske en aning för hög alkohol som slår igenom smaken något. Kan eventuellt vara en kandidat till ny hus-nia nu när Mont-Redon är på väg att prisa bort sig från någorlunda regelbunden konsumtion. X Provades av ren nyfikenhet under påsken till grillad oxfilé med hemlig marinad (soja, chili, vitlök och olivolja ingick) och ugnsrostade rotfrukter, men vinet blev helt bortfintat. Bronzone Belguardo var ett klart bättre val till maten visade det sig. Om jag däremot hade fått tag på ett exemplar av La Réserve från Le Clos du Caillou (finns bara i RS) hade det däremot varit en helt annan femma.

    SvaraRadera
  7. Visst ja, tror däremot att X skulle passa fint till en gryta, varför inte en vinstinn sådan som frk Dill undrar över.

    SvaraRadera
  8. Testade detta ikväll till en grillad oxfile, bättre grillvin får man leta efter!!

    SvaraRadera
  9. Jaha, intressant! Drar igång sågen istället. :) Jag fann vinet överextraherat, lite tungt i mitten och sådär lagom fräscht. Lite väl mycket bär- och syltkompott utan syra, således. Visst, ett gott vin, men inte är det särskilt spännande, välgjort eller appellationstypiskt.

    SvaraRadera
  10. Det är rätta takter, Erik! Vin är till för att diskuteras.

    Vi tänker, hade vinet varit överextraherat skulle man kanske känt en större bitterhet - och hade vinet haft ännu tätare färg och ja, mer extrakt?

    Syrorna kunde absolut varit ännu bättre, men vi tyckte ändå att de var i balans med resten. Särskilt eftersom vi inte uppfattade vinet som varken vidare syltigt, extraherat eller eldigt...

    Allvarligaste invändningen är väl den om personlighet och typicitet. Åtminstone vad gäller förstnämnda har négocianten troligen ett underläge mot gårdsproducenten. Druvmixen med låg andel grenache och en hel del syrah gör att man lika gärna tänker côtes-du-rhône villages.

    Nej, spännande är väl inte första ordet man tänker på. Men välgjort och användbart, måste vi absolut säga. Om än kanske inte den mest urtypiska châteauneufen....

    SvaraRadera
  11. Alltid kul att läsa dessa inlägg!

    Jag är en vinnybörjare (iaf nästan) som fastnat för viner från Södra Rhône av lite olika anledningar (smak givetvis men också att de i mindre utsträckning är överprisatta) och undrar om någon kan tipsa om ett bra vin från detta distrikt just år 2007? Det är nämligen så att min dotter är född detta år och jag skulle tycka det var kul att köpa på mig ganska många flaskor från detta år för långlagring till hennes 18-års dag. Kanske att kasta pärlor för svin... då hon sannolikt inte uppskattar vinet men hennes pappa med vänner gör det garanterat. Min gissning är att dessa viner med långlagringspotential ännu inte finns att köpa men jag vill fråga i allafall och kanske finns det någon producent att hålla utkik efter. Har någon ett annat tips på ett annat vin från annat distrikt som lämpar sig för ändamålet (dock ska det vara från 2007) så är det också välkommet. Kanske måste jag vänta på 2007 års Bordeauxsläpp för att hitta något som klarar den lagringstiden? Bordeaux 2005 var så j...a högt prissatta bara...

    Mycket tacksam för tips!

    SvaraRadera
  12. Mattias, 2007 är ju ett helt fantastiskt år i södra rhônedalen - vilket vi fick bevisat genom smakprov förra sommaren.

    Vårt råd blir att satsa på någon av de traditionella producenterna från Châteauneuf: Domaine du Pegau eller Vieux Donjon. De håller garanterat i ytterligare 16 år, om de lagras svalt och mörkt. Inte är de alltför dyra heller. Vi vågar oss på en gissning att din dotter gillar vinerna år 2025...

    SvaraRadera
  13. Eller varför inte vår favorit Clos des Papes ;-)

    SvaraRadera
  14. Tack så väldigt mycket för tipsen!

    När kommer dessa vara tillgängliga på Systembolaget? Om inte, hur köper jag dessa på bästa sätt? Har dessa producenter första och andra viner?

    Vänligen
    Mattias

    SvaraRadera
  15. De här vinerna är traditionella inte minst i den bemärkelsen att de bara gör en cuvée (gäller "i princip" även för Pegau). Det gör att denna enda cuvée vanligtvis har stoppningen för lång lagring. Troligen lanseras åtminstone Clos des Papes och Pegau i Sverige framöver. Men allokeringen brukar vara liten och intresset stort. Vill man försäkra sig att få dem (tidigare) kan man beställa dem från vinhandlare i Frankrike, Tyskland eller Danmark.

    SvaraRadera
  16. Jag kontaktade bolaget och 06:orna Clos des Papes fick de bara in 360 stycken av så med andra ord om jag vill ha två lådor måste jag vända mig till någon annan vinhandlare. Priset kommer också gå upp pga vår Bananrepublikvaluta...

    Tips på någon i Danmark, Tyskland eller Frankrike? Gärna där det går att beställa över nätet.

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  17. Exempelvis Strobel vinimport och Erik Sörensen Vin i Danmark, Vivinum och Gute Weine i Tyskland och Tresors des Vignes i Frankrike. Fast det allra bästa stället är förstås Vinadea i Châteauneuf-du-Pape...

    SvaraRadera
  18. Ett flertal brittiska försäljare hittar du med hjälp av:

    http://www.wine-searcher.com/

    SvaraRadera
  19. Provade nyss Xavier till två varianter av Boeuf, tyvärr slår alkoholen igenom lite för mycket. En Bourgogne är ett bättre val till just Boeuf.

    SvaraRadera
  20. Var tvungna att testa X igen till en grillad rätt. Entrecôte med lite olivolja, grillad 2 min och 25sek per sida, sallad med senapskål, röd paprika och fetaost samt några färskpotatisar. Och nej, det var inte helt rätt den här gången heller. För mycket alkohol. Skam den som ger sig, förr eller senare lär man väl träffa på en rätt som stämmer till vinet. Chianti av bättre sort (typ Castello di Brolio/Castello di Fonterutoli/Tenuta Belguarda) brukar för övrigt funka mycket bra till anrättningen ovan.

    SvaraRadera
  21. Låter gott, vi hade också hellre druckit en toscanare till rätten du beskriver. Gärna med en citronklyfta till entrecôten...

    Men Xavier tar vi gärna igen till ostbricka. Även om det finns annat som lockar ännu mer från châteauneuf...

    SvaraRadera
  22. Aha! Ostbricka!

    Håller med om att det finns mycket annat som lockar men vår tanke var "äntligen en någorlunda humant prisad Ch9 som man kan avnjuta som vardagsvin" (efter prishöjningen).

    SvaraRadera
  23. Sånt behövs onekligen... välkommen, Xavier.

    Planerar du att prova Clos du Mont Olivet i junisläppet?

    Och förresten, funderar du på 3b-kursen i höst?

    SvaraRadera
  24. Japp, Clos du Mont måste provas.

    Jag sörjer fortfarande att La Crau de ma mère för cirka 245 kr har försvunnit. Överglänste vida Ch La Nerthe för samma pris för några år sedan.

    Passar på 3b-kursen i höst. Dels lär teorin från 2b-kursen kvarstå (jag prioriterade bort läsningen under hösten/vintern) och dels fick vi tillökning hemma i slutet av april. Det blir lättare att pricka in enstaka provningar framför att boka upp sig en kväll i veckan.

    SvaraRadera
  25. Vilken var senast årgången La Crau de Ma Mère du köpte?

    Grattis till nyfödisen!! Ja, det finns faktiskt sånt som är viktigare än vin...

    SvaraRadera
  26. Tror det var -04:an som släpptes som tillfällig nyhet nov -06. Måste kolla hemma.

    Tack! Munskunkarna hade ju som bekant en intressant Bordeauxblandningarprovning den 27 april som jag av strategiska skäl avstod (dag 3 på BB), och det var det värt.

    SvaraRadera
  27. En snabb koll i källarvalvet - 2004 var årgången som fanns på plats.

    SvaraRadera