söndag, januari 04, 2009
Grymt god tryffelolja
Tuber magnatum pico är den firade vita Alba-tryffeln. Otroligt läcker, men också otroligt dyr. Det finns många produkter med tryffelarom på marknaden, men inte sällan handlar det helt eller delvis om syntetiska tillsatser. Därför är det så kul med en liten, förhållandevis billig flaska som tycks leverera vad den utlovar.
Plantin Delices huserar i Vaucluse, i trakten av Vaison-la-Romaine - klassiska tryffelmarker, hemtrakt för den svarta tryffeln Tuber melanosporum, fast i den här flaskan är det den vita som står för smaken. Och vilken koncentration det bjuds! Endast ett par magiska droppar behövs för att förvandla rätten som genom druidens trollslag. Det kan vara majonnäsen till nyårets king crab och hummer, det kan vara en krämig äggröra eller rentav en pasta utan andra tillbehör. Ett nästan omärkligt "je ne sais quoi" i svampstuvningen eller magin i en risotto med märgben. Vi överlåter till er att fortsätta på listan. Saken är klar, den här produkten är nödvändig i köket. Plantin har en webbutik där man kan shoppa loss på allehanda tryffelprodukter, inte minst den färska svarta tryffeln till €950 per kilo. Man levererar med post, även till Sverige. Priset på tryffeloljan ligger ungefär 50% under det svenska (om ni hittar den i butik här hemma). Vi köpte den för 180 kr hos Lulles i Söderhallarna...
Ja, de är duktiga di där tillverkarna av aromämnen...
SvaraRaderaJag brukar gilla lite "tryffelolja", men efter att ha läst "Den Hemlige kocken" under julhelgen är jag otroligt skeptisk. Liksom för övrigt mot den mesta av den mat vi brukar köpa tyvärr...
Hmm... lusläser etiketten på flaskan. Man kanske kan lita på fransmännen? Har de hittat på ett sätt att inte få tryffeln att härskna i oljan? Paranoid, moi?
SvaraRaderatryffel kan inte lösa sig i olja så det finns alltså inte någon tryffelolja som är gjord på äkta tryffel, sorry men det är alltså bara båg. balsamico vinäger är tex färgad och får alltså inte färgen av ekfat, bara den riktiga balsamicon som heter tradizionale är lagrad på ekfat tills den får mörk färg och är trögflytande samt himelsk gog förstås men kostar en 600kr flas fast det är den såklart värd om man jämför med karamellfärgs balsamico
SvaraRaderaTack Franko och Johan, där rök våra sista illusioner ;-)
SvaraRaderaJa, fiktion på 35 mm film är ju också båg (mestadels gäller det även för dokumentär) - men funkar det så funkar det. Den här lilla flaskan var god , till skillnad från ack så många produkter med tryffelarom...
Ledsen att regna på er parad - var inte meningen att låta så hård. Men jag är verkligen helt paranoid efter att ha läst Mats Eric-Nilssons bok. Vad tusan stoppar de i maten egentligen? Inte ens en så banal sak som bröd går säkert. Fuljäst, minimal jäsningstid, tillsatser och gud vet allt.
SvaraRaderaLyckligtvis är vi ganska lyckligt lottade här i Stockholm. Favoritbrödet (när man inte går till Petite France) handlar vi numera på Fabrique, ett ganska nyöppnat hål-i-väggen på Scheelegatan. Underbar Levain! Ett tips när ni vill ha något att droppa tryffeoljan på ;-)
Kul att läsa det här inlägget när vi precis avslutat en flaska äkta tryffel-arom: André Clouet 1995!
SvaraRaderaSkämt åsido så är det här ett riktigt intressant ämne. Vi är inga kemister men även icke fettlösliga ämnen kan väl ge smak och doft åt en olja? Har man upplevt den otroligt kraftiga och persistenta doften från färsk vit tryffel är det svårt att tro att en olivolja som blandas med den inte ska ta smak...
Vi har för övrigt en tryffelolja där det ligger en liten skiva tryffel i botten på flaskan - om den är fejk känns det som ett ganska påkostat lurendrejeri!
Den där oljan har jag också hemma. Vad det än är i den så är den god. Skaldjursmajon till nyåret och äggröran till frukost får sig några stänk. Några droppar på en vanlig lasagne är heller inte dumt.
SvaraRaderaHälsar fröken Dill
Jag brukar köpa tryffelolja av märket TurtufLanghe. 100ml olja smaksatt med svart vintertryffel eller vit tryffel.
SvaraRaderaFör båda gäller: 0.2% tryffel, 99% extra jungfruolja och resten "aroma". Vad är arom kan man ju fråga sig?
Priset är 190 för svart och 280 för vit. Den vita är fantastico, men det gäller att vara ganska rask att göra slut på flaskan. En öppnad står sig inte särskilt länge.
Favoritanvändningen är tryfflad rotsellericremé och i jordärtskockssoppa. Även på pocherade ägg på en brioche är sagolikt.
Intressant! Själva kör vi med Jimmy's Salsa Tartufata från Vasastans Ost (tror eventuellt att vi fick tipset från er blogg - tackar i såna fall). Säkerligen en del tveksamma ingredienser, men ack så gott i en risotto.
SvaraRaderaHej Fröken Dill!
SvaraRaderaVad roligt med fint dambesök på bloggen. Och vilken härlig blogg (med fantastiska bilder) du har själv!
Frk Finare
Stort tack hälsar Dillen. Fantastiska viner på din blogg! Det vore livfarligt för min mig om jag hade råd att lägga vantarna på ett gäng sådana. Testar du någonsin lite mer vanliga, typ 80 kr-klassen från Systembolaget. Tips mottages tacksamt!
SvaraRaderaHälsningar från fröken Dill
Frk Dill - det gör vi faktiskt. Varför inte prova de här:
SvaraRaderaVitt - 2007 Meinklang Grüner Veltliner (79 kr)
Rött - 2005 Guigal Côtes-du-Rhône (99 kr)
http://vinare.blogspot.com/2008/10/2007-meinklang-grner-veltliner.html
http://vinare.blogspot.com/2008/02/hyllning-till-tjugoelva-och-kldolmar.html
Å, vintips, tack så hemskt mycket!!! Jag har saknat bra vintips sedan min kompis J fick en massa barn för några år sedan.
SvaraRaderaNu ska här gås till Systembolaget och INTE köpas Montecillo, som det alltid annars blir (trots att det var länge sedan den var riktigt bra..)
Många hälsningar från fredags-Dillen
Vi gillade vinerna, särskilt det vita.
SvaraRaderahttp://frkdill.blogspot.com/2009/01/saltimbocca-och-vintips.html
Massa hälsningar från fröken Dill