fredag, januari 02, 2009

2006 Domaine Roger Perrin Châteauneuf-du Pape



Årets första arbetsdag! Det var kul och upplivande, lite som när man fick nytt block och nya pennor som barn. Och tänk om alla jobbveckor såg ut så här! Just som veckan börjat, så är den slut - måndag och fredag på samma gång, liksom. De andra dagarna bortrationaliserade. Det måste firas med årets första châteauneuf-du-pape. Obligatoriska vitlöksgnuggade lammkotletter och ugnsrostade grönsaker kommer till...

Domaine Roger Perrin är en jämförelsevis ganska stor operation, med sina 35 hektar, varav 16 inom appellationen. Ovanligt modern teknik och hög investeringsnivå noterar vi också. Vad sägs till exempel om temperaturkontrollerade ståltankar med auto-pigeage? Det är inte många som har såna lyxiga grejor, inte ens bland de allra bästa. Och det nog till den gruppen Luc Perrin vill räknas. Parker kallar honom "one of the appellation's up-and-coming young stars". Det måste kännas rätt lustigt för en medelålders, tunnhårig kille som tog över gården från sin far för tjugotvå år sedan...

Cuvée Tradition har en i stora drag typisk druvblandning, där syrahdruvan kanske fått något större utrymme än på vissa andra håll. 73% grenache, 15% syrah, 8% mourvèdre, 4% cinsault/clairette och ett par procent counoise/vaccarèse. Stockarnas snittålder är 65 år och produktionen ligger på 35 000-57 000 flaskor årligen. Bland metoderna märks manuell skörd, fullständig avstjälkning, och cold soak för att maximera fruktigheten. Vinet lagras ett år på en blandning av ståltankar (mest), stora foudres och små ekfat (en mindre del).

2006 Roger Perrin Châteauneuf-du Pape Tradition är mörkt blårött och har en liten doft när vinet endast vänt i karaffen och håller 17 grader. En varm kryddighet möter först, därefter friska mörkröda körsbär, en fin liten kirschton och några söta björnbär. Med tanke på vad vi just lagar är det inte konstigt att det doftar rostat lamm och sydfranska örter. Men även när vi byter rum och stänger dörren finns doften i glaset - det är precis samma doft! Nygarvat läder kommer till, och sedvanlig lakrits. Smaken är initialt sötfruktig, charmig med mängder av mörkröda körsbär och en lagom örtig kärvhet, samt höga syror som lovar gott inför mötet med maten. Bra motstånd och bra bett, tycker vi. Lakrits rundar av skärpan och i eftersmaken minglar kryddorna. Vinet är jättegott och möter upp kotletterna på ett härligt sätt, men vi kan inte kalla det så fasligt intressant - än...

Efter en dryg timme har mosade hallon klivit fram ordentligt i både doft och smak, det gillar vi skarpt. Och efter drygt fyra timmar har det kommit något som börjar likna komplexitet: framträdande nötiga aromer och mogna fikon. Sötfrukten har klivit tillbaka och vinet ger ett mer distingerat intryck. Ja, det är förstås så att vi är extremt tidigt ute. Gården rekommenderar fem års ålder som lagom början på drickfönstret, vi tycker själva att en "Tradition" ofta gör sig bäst vid sju. Trots att vinet verkar lättillgängligt nu - ligg på flaskorna och få ännu mer valuta för pengarna runt 2012...

ps. 1974 Lacombe Lucien (Louis Malle) är en märklig korsning av det undersköna landskapet runt Figeac och de fulaste sidorna av människans natur. Motsatserna har skapat en ädel syntes som klarat 35 års lagring utan att mattas nämnvärt. Rekommenderas.

2006 Domaine Roger Perrin Châteauneuf-du Pape Tradition (Luc Perrin, La Berthaude, Orange)

3 kommentarer:

  1. Jeg har stadig min første arbejdsdag i 2009 til gode og starter så på mandag ud med en fuld uge og sikkert også med fuld damp på alle turbiner. Men julen og nytåret er gået godt og har været afslappende - så hvad mere kan man forlange.

    Cuvée Tradition 2006 er min første neuf fra Roger Perrin, og jeg er enig i, at det er en rigtig lækker vin nu.
    Vi har over de sidste måneder drukket vinen nogle få gange, men har fornyligt fået en flaske, der viser tegn på at vinen er ved at "lukke ned".
    Jeg tror derfor, at du får ret i, at det snart er slut med tilgængeligheden, og at vi så må vente med tålmodighed på, at vinen igen blive i stand til at afsløre sine kvaliteter.

    Godt nytår!

    VH Rolf

    SvaraRadera
  2. Jag trodde bloggosfären skulle översvämmas av noteringar om det här vinet redan före Lucia. Tack för påtitten - det blir nog en flaska för vår del också inom en hyfsat nära framtid oavsett risk för tunnel.

    SvaraRadera
  3. Hade fingrarna på Lacombe Lucien i helgen men lillans skrik fick en att snabbt lämna butiken... Krävs bättre snabbhet och tålamod...

    SvaraRadera