fredag, maj 16, 2008
Domaine le Sang des Cailloux: 2005 och 2000
Vi får besök av Vinosapien. Sitter vi och nagelfar poäng och försöker bräcka varandra med värsta vinet? Nej, det gör vi inte. Pratar vi Sturkö skärgård och vinutflykter i Provence? Japp, det är såna upplevelser vi är intresserade av. Vinosapien har alla betyg och därmed en hyfsad chans att ta hem priset i Munskänkarnas jubileumstävling imorgon, som deltagare i ett av de tre lag som är i final. Blindprovning på ett podium inför massor av åskådare - smaka på det! Man behöver bara pricka druva och ursprung. Lätt som en plätt. Tar man producenten och vinet så har man en fjäder i hatten. Vi kan bara önska lycka till...
Domaine le Sang des Cailloux Cuvée Doucinello / Fioreto / Azalaïs hamnade omedelbart högt upp på vår prioritetslista efter testet för en vecka sedan. Ikväll bjuds vi ett smakprov av vad det här vinet kan ge med fem års extra lagring. Som referens har vi nollfemman i glaset bredvid. Vinerna visar förstås olika färger och kontraster av ungdom och mognad. Men framförallt får vi ett starkt intryck av konsekvens. Det är samma vin, bara i olika faser av sitt liv. Som namnet Sang des Cailloux utlovar har båda glasen tydliga drag av järn/blod och sten/garrigue. Den lagårdaktiga mourvèdrekomponenten är märkbar. Oj, det här är egenskaper vi går loss på!
2005 Cuvée Doucinello har en tydlig doft av saftig piptobak och läcker, aningen burdus likörfrukt i krysset mellan söta björnbär, svarta vinbär och mörka körsbär. Den täta, intensiva, lite likörtonade känslan i munnen är fortfarande lite ung och busig. Mycket gott vin och liksom sist riktigt givande redan nu. Köp och lagra.
2000 Cuvée Azalaïs har en underbar doft av järn, sten, stall eller lagård. Varje snurr sätter fart på dofterna. Utvecklingen ger smått bordeauxlika mognadstoner med ännu mer av järn, jord, lagerblad och garrigue. En lite mintig bris friskar upp. Vi smakar och munkänslan är fantastiskt harmonisk, mjuk och avrundad. Superfina vildhallon växer fram mer och mer vartefter vinet får tid i glaset. Stalligheten drar sig tillbaka efterhand. Underbart! Vinet är på toppen av sin drickbarhet och visar inga tecken på utförsbacke.
Stort tack till Vinosapien för att vi fick tillfälle att prova den mogna versionen! I sommar jagar vi rätt på 2003 Azalaïs och 2004 Fioreto. Den här producenten förtjänar att upptäckas ordentligt. Essensen av södra rhône i en flaska. Avslutningsvis utbyter vi rieslingbuteljer från Theo Minges och Rudi Pichler. Vi ses och hörs framöver!
For your records...om det blir en nästa vertikal med Le Sang, sponserer jag gerna 1 stk 1998 til er - det är vel det minnste man kan göra som tack för denna super bra blogg....
SvaraRaderaUnderbart! 1998 som var ett sånt superår i området.
SvaraRaderaFår vi din mailadress på finarevinare kanelbulle telia punkt com så lovar vi att höra av oss när är dags...
Tack för senast!!
SvaraRaderaTävling dagen efter som sagt. Teori på morgonen (20 svåra individuella frågor samt 25 st - lika svåra - som besvaras gemensamt). Vårt skärgårdsbaserade lag består - utöver Vinosapien - av min fru samt ordföranden i vår ytterst lilla sektion.
Ett Skåne-lag imponerade storligen och tog en betryggande ledning efter förmiddagens teoretiska pass. Vi ligger tvåa och det är ingen placering vi suktar efter. Etta eller trea (trean får Champagne) är vad vi suktar efter!!
För att psyka ;) våra motståndare beslutar vi oss för att korka upp Rieslingen (Pichler's Wachau Smaragd) som F&V mycket ädelt sände med mig hem. Övriga lag dricker Ramlösa/lättöl till lunchen. Vi har som motto att NJUTA av livet.
Innan det är dags för en stärkande promenad lyckas jag snika åt mig ett par smakprov av Barolo från -58 och -47. Nu är jag laddad!!!
Dags för det praktiska provet: 2 vita, 2 röda samt 2 söta/starka serveras helt BLINT. För resp par har vi 6 minuter att bestämma druvsort - land - region. Stressigt och nervöst. Och inte blir det lättare att det sitter ett 100-tal personer i en varm och svettig Pelar-sal i Norra Latin.
Vi lyckas pricka in 3 av 6. Konstaterar att vi dricker på tok för få söta/stark-viner. Vi lyckas vända på skutan och placerar oss överst på pallen. Nu är det dags för CHAMPAGNE. En Pol Roger Sir Winston Churcill 1998 sänker vi föredömligt snabbt!
Glada och lyckliga beger vi oss till middagen på Stadshuset där prisutdelningen sker i Blå Hallen.
Med ännu mera Champagne avslutar vi ett lyckat Stockholmsbesök!!
Fantastiskt, Vinosapien! Grattis till segern!
SvaraRadera