fredag, januari 18, 2008
Vilket vin!
Vi har bänkat oss hos A & M, framför den gigantiska plasma-teven med hembioanläggningen på fullt blås. Vi vill ju vara mitt i upplevelsen när Finare viftar åt The Sweptaways på petreguldgalan (missa inte deras grymma backstagepost som just kom upp, djurkortet är otroligt kul). Plötsligt kommer P lufsande med en vinare i bakfickan som han tänker bjuda på, blint. Vi sitter som tur är redan med jättestora glas - ungefär likadana som Riedels bourgognekupor ur Sommelierserien - för det här mörka vinets stora, mycket speciella och tillgängliga doft fyller nämligen hela glaset! Det är en färdigutvecklad och särpräglad doft, som inte liknar något vi brukar dricka. Det doftar full mognad, asfalt, grus, lagerblad, lakrits, eucalyptus och gummi. Vi smakar.... Wow, vilken dryck! Den storslagna, köttiga smaken är avrundad, mogen, mjuk och i fin balans, ingen alkohol som tar överhanden. Intensiteten är nedtonad, men smaken är ändå majestätisk och mycket fyllig med frukten fortfarande vid full vigör. I största allmänhet har det en hel del gemensamt med fullmogna rhôneviner, men det enda vi druckit med flera specifikt likartade egenskaper var 1998 Tahbilk Shiraz. Fast det här är mycket bättre! Ni anar nog redan vad vi tänker... sitter vi rent av och njuter härliga klunkar av en... (och hur skulle vi kunna veta det, som aldrig ens smakat).. en Penfolds Grange från tidigt åttiotal? Ingen heltokig gissning tycker P, men se nej, det var fel, inte ens världsdelen var rätt. Vi är helt övertygade om att det är mogen syrah i glaset, så utan att riktigt tro på det gissar vi på en mogen buteljering från ett varmt år på åttiotalet av Alain Graillot. Nej, det var inte rhône heller. Nu har vi inga fler gissningar att komma med. Druvblandningen är 40% cabernet, 30% mourvèdre och 30% syrah (tack, vi är alltså inte helt ute och cyklar i alla fall). Vinmakaren brukar säga att han vill göra vin i en stil där bordeaux möter norra rhône. Och vi har faktiskt druckit flera årgångar av detta vin, bland annat just denna, för typ tio år sedan! Pris? Exakt 149 kr när det släpptes. Vilket vin var det?
ps. Läs Frankofilens stilsäkra svar i kommentarstråden. Vilket makalöst förvandlingsnummer Château Kefraya levererat på nio år! Årgång 2001 finns i BS. Vad den går för har vi ingen aning om.
1996 Château Kefraya (Bekaa, Libanon)
Ja, vilket vin var det ni drack? Det låter som något sydfranskt från t ex Provance, med tanke på att den innehåller Mourvedre. Bandol! Nej, för mycket av andra druvor. Coteaux d´aix-en-provance AOC kanske. Nej, inte heller den druvblandningen är korekt. Vänta... Möjligen en Cotes de Provance AOC som får innehålla högst 40 % mourvedre mfl, högst 30 % syrah och högst 30 % cabernet sav. Druvblandningen stämmer med det vin ni drack. Kan det möjligen vara en Clos dÍere Cuvée, Cotes de Provance AOC från Domaine Rabiega på den tiden Lars T drev gården, möjligen en årgång från början 2000-talet?
SvaraRaderaNär började Torstensson på Rabiéga, det var väl 1988? Vigneron de l'année 1994! Var det inte 1996 han vann tävlingen Vinailles med Clos Dière? Om vinet hade kommit från Rabiega skulle det nog mer handlat om årgång 1990 eller något sånt. Bra tänkt, men Clos Dière I var väl ren syrah och Clos Dière II innehöll bland annat carignan vad vi minns. Fyll i den som kommer ihåg bättre...
SvaraRaderaOk! Men jag tror fortfarande att det rör sig om sydfanskt vin? Var appelationen rätt!? Men ni kanske inte vill ge några ledtrådar. Jag kan inte släppa det. Jag återkommer!
SvaraRaderaHej FinareVinare
SvaraRaderaHar två förslag som skulle kunna kvala in:
1. Domaine Trevallon's prestigevin
2. Domaine Richaume vars Cuvée Columelle är en grymt bra upplevelse.
Bägge från Provence. Bägge mycket bra viner. Bägge med Cab och Syrah (viss tveksamhet kring Mourvèdre).
Var även inne på Daumas Gassac men här är det en allsköns flora i buteljen.
Låter mycket spännande. Men brukar det verkligen dofta gummi om de här vinerna?
SvaraRaderaVi ska dricka 1999 Mas Champart Causse de Bousquet ikväll, den har 65% syrah och resten grenache, carignan och mourvèdre. Så den kan det inte vara...
Min första spontana gissning gick till nya världen och kalifornien. Tyvärr har jag ingen koll på producenter där.
SvaraRaderaInte vi heller! Våra läsare försöker träget övertala oss att dricka Ojai Vernas Vineyards Syrah. Och det kommer vi nog att göra framöver! Men nej, den mycket fruktiga, kryddiga stilen från Kalifornien (ibland med vanilj från amerikansk ek) har inte så mycket att göra med den franska stilen i detta vin...
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderadet låter som Ch Vignelaure, som jag dock tyvärr inte druckit sen 80-talet.
Jag tror det handlar om ett vin som vill verka vara franskt men som egentligen kommer någon helt annanstans ifrån. Druvblandningen är ju rätt oortodox dessutom. Kanske Libanon? Jag gissar på Château Kefraya. Undrar om det inte var 1996:an som hade den där donnan på etiketten?
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaFör en tid sedan skrev ni om vinet "The Laughing magpie".
Tog mig friheten att köpa en flaska.
Jag må vara en nybörjare inom viner, och är endast 23 år fyllda.
Men herre jesus vilket fantastiskt vin!
Fruktigt och fulligt.
Det exploderade i munnen.
Finns det någon möjlighet att importera detta vin från något annat land?
exempelvis tyskland?!
Har sökt och sökt men finner icke.
Går det kanske rent utav kontakta den svenska importören av vinet för att sedan handla av dem?!
Kontakta mig gärna på rasmus@fivesar.nu
Tack så hemskt mycket för en kanonblogg! även om priset på vinerna är lite över min liga =)
Kul att du gillade skatan, Rasmus! Men vi förstår inte alls varför du vill göra dig omaket med att importera vinet - när det finns i årslånga sortimentet till ett slagkraftigt pris! Köp, drick och njut...
SvaraRaderaJa Frankofilen, vad ska vi säga? Ännu en stilstudie i slutledning från vår regerande mästare i vinfrågesport. Lugnt och metodiskt pusslar du i ihop svaret. Visst är det Libanon, visst är det Château Kefraya och visst är det 1996. Underbart! Och sällan har väl nio års lagring gjort så mycket för ett vin! Vi önskar verkligen att vi hade lagt undan några flaskor...
SvaraRaderaFörutom i P:s outtömliga källare finns det ännu en svensk användare på Cellartracker som vi kan se har vinet på lut: signaturen Botrytis, tillika innehavare av en rent ut sagt överjävlig ansamling av bordeauxer.... möjligen skulle P och Botrytis kunna vara samma person (men du borde i så fall ha lite mer spanska starkviner i källaren). Om du händelsevis skulle läsa det här, grattis till din vinsamlingen, inte till minst detta vin - även om det är bland de billigaste vinerna i hela samlingen!
Så här tyckte WS för nio år sedan: (föga visste de vad ytterligare fem års lagring efter 2003 skulle ge)
SvaraRaderaChâteau Kefraya, Lebanon 1996
Quite rich, with a sweet-spicy quality, this wine has loads of red plum, ripe cherry and black fig flavors, along with plenty of leather, bacon and cardamom. A supple and voluptuous red that lingers with milk chocolate on the finish. Cabernet Sauvignon, Mourvèdre and Syrah. Drink now through 2003. 1,660 cases made. – KM Score: 88 Release Price: $60 Issue: Feb 28, 1999
Köpte nyss fyra flaskor Château Kefraya 2001 för 173 kr flaskan baserat på ovanstående omdöme av 96:orna... ska bli spännande att korka upp om c:a 5 år!
SvaraRaderaVi har som sagt ingen aning om vad årgången går för.
SvaraRadera96an var enligt kännare ovanligt bra. Hoppas att du blir nöjd - skriv gärna en kommentar om fem år!
Alltså !
SvaraRaderaFör några år sedan var jag i Libanon och provade äldre årgångar av Musar, Ksara, Kefraya. Mycket bra förvånande fina viner med över 25 - 30 år på nacken. Jag tog hem några Ksara-61 och folk på provningen blev helt ställda, bra! Även Kefraya -82 (magnum) var häpnadsväckande! Musar -77 tillhör nog de bättre årgångarna, still going... Annars har nog Musar flera år i slutet av 90-talet blivit sämre. Mer slarv, man har levt på sitt namn utan att prestera!
Kransen