fredag, januari 18, 2008
2004 Clos des Papes
Efter maten, till osten har det blivit dags att bjuda A & M på ett smakprov av vinet som knep femteplatsen på förra årets topplista. Vi är förväntansfulla förstås, men inser att det är mycket begärt att bli knockad bortom sans och vett två gånger inom ett år av samma vin...
Ur karaffen: söta hallon, röd vinbärsfrukt, rått kött. I glasen hjälps vi åt att hitta (förutom den klockrena, röda grenachefrukten): modell-lera, en del djuriska dofter (det inte så långt tilll bondgården), vinbärsblad, rosmarin, pinjebarr, lite smörkola, en gnutta russin och fint kryddiga toner. Smaken är riktigt intensiv, rödfruktig, kryddig, påtagligt frisk och fräsch för appellationen med fina vinbärssyror och helt integrerade, inte alls särskilt eldiga 15%. Vi märker egentligen bara alkoholhalten på klunkarnas storlek. Detta urgoda vin räcker alltså en bra stund, medan vi njuter under tiden och hyvlar pecorino sardo som tilltugg.
2004 Clos des Papes, Châteauneuf-du-Pape (Paul Avril, Châteauneuf-du-Pape, Rhône)
Lyxigt.
SvaraRaderaOch 2005:orna kommer i mars-släppet. Dags att börja köa redan nu?
Vi har inte stått i kö sedan första november, och det känns bra. Vi kämpar för att bli fria från kösuget...
SvaraRaderaNu ska vi försöka hålla fingrarna borta från den här årgången i typ tre år till att börja med...