tisdag, augusti 20, 2013

Träffa Vinet med Vin & Natur



Under devisen "Träffa Vinet" bjöd Vinik och Vin & Natur in till en gemensam uppvisning av höstkollektionen 2013, i första hand riktad till restaurangfolk. Rustika tuggbarheter monterades ihop av "den franske kocken" Petter Nilsson.


Ett växthus med vinrankor uppbundna i pergola där de dignande gröna druvklasarna väntar på att få byta färg till rött - se där den perfekta omgivningen att bekanta sig med ett hundratal viner. Så många fanns det nämligen att prova, säkert fyrtio från Vinik och ungefär sextio från Vin & Natur.

Tur att adressen står på baksidesetiketten.

För den som lärt sig att begripa vin genom kategoriska uppdelningar som regioner, appellationer, druvsorter och årgångar kan nog Vin & Naturs utbud te sig lätt yrselframkallande. Flertalet av deras producenter arbetar nämligen utanför appellationerna och har utvecklat en diger flora av ordvitsar, sifferlekar och diskreta antydningar för att kringgå det rigida systemet.

010 & 011 Vin de Table de France

Med nya Vin de France på etiketten får man sedan 2010 åtminstone skriva ut årgången och druvsorten, men inte något närmare ursprung. Därför hamnar fokus istället på hantverkarens egennamn, och på det mer eller mindre fyndiga fantasinamn som hen hittat på för att skänka sitt vin en unik identitet. Det personliga och ibland lite arty-farty uttrycket fullbordas gärna med prilligt naivistiska etiketter.


Yrselkänslorna tilltar när druvsorterna inte vill uppföra sig som man lärde sig i skolan. En senskördad sauvignon blanc kan vara helt renons på lärobokens gröna toner och istället bete sig som en druvmogen chenin blanc. Viner som har fått kontakt med luft visar upp helt andra spektra än utbildningarnas så kallade typviner som är framställda helt utan syrekontakt.

Knappast dina vanliga gamla Alsaceviner

Det är lätt att gå vilse bland massan av namn, åtminstone om de blir alltför många. Man behöver struktur också. Ulf och Emil har gjort föredömliga presentationer av producenterna på sin hemsida, men prislistan hade varit mer genomskinlig med tydligare geografiska indikationer. Hela den här vildvuxna vinhärvan kan nog, åtminstone för andra än de mest nördiga, kännas ogenomträngligt svår att sortera och överblicka.

 Bourgogne aligoté från De Moor 1) inkognito 2) ordvitsare

Själva produkterna är däremot väldigt lätta att tycka om. Drickbarheten är närmast religion hos de franska småhantverkare som tillsammans utgör den här prestigefria scenen, där Ulf och Emil har plockat bland de bästa. Därför hittar vi knappast några stolpskott, eller några alkoholbomber för den delen. Många viner klockar in runt 11-12 friska procent utan att kännas glesa, och kan i stort sett drickas som jos till frukostmackan.

Frukostvin

Sammanfattningen från förra årets uppvisning stämmer ganska bra även i år: "Är det vi eller vinerna som har kommit till mötes? Det här känns ju inte alls kufiskt längre! Vi funderade tillsammans med ett par sommelierbekanta vad det kan bero på. Dels är det flera nya producenter på borden idag. Dels rör det sig i flera fall om rätt nystartade operationer där utvecklingen går snabbt framåt. Och flera av de senaste årgångarna har varit fördelaktiga, inte minst för dem som jobbar utan svavel. Men dels handlar det nog om ökad kunskap hos mottagaren. I mörkret är alla katter grå, och som med andra viner behövs erfarenhet för att lära känna olika stilar från den här scenen av hantverkare."

Det man å andra sidan vill tillägga är att flera av producenterna idag är nästintill veteraner och kan luta sig mot decennier av erfarenhet, såsom Alice och Olivier de Moor, Dominique Derain, Philippe Valette, Michel Guignier, Jean Montanet (Cadette) och flera av de andra. Det här är inga duvungar, och de kan göra vin.

Prislista med guide till ursprung och druvor:

Lahèrte Frères (Chavot, Côte des Blancs, Champagne)

NV Blanc de Blancs Brut Nature (09/10), 230.-
2009 Le Vigne d'Autrefois Brut Nature, 295.- pinot meunier

Alice & Olivier de Moor (Courgis, Chablis, Bourgogne)

2012 À Ligoter VdF, 105.- bourgogne aligote från Chitry
2011 d'Autres Vallées VdF, 170.- bourgogne aligote från Chitry

Domaine de la Cadette (Vézelay, Bourgogne)

2012 Soeur Cadette Melon, 110.- melon de bourgogne
2012 La Châtelaine, Bourgogne Vézelay, 115.- chardonnay

Monthanet-Thoden (Vézelay, Bourgogne)

2009 La Galerne Bourgogne Blanc (mg) chardonnay

Alexandre Jouveaux (Uchizy, Maconnais, Bourgogne)

2011 Combarnier VdF, 150.- chardonnay
2011 Le Mont VdF, 155.- chardonnay
2011 Préty VdF, 165.- chardonnay
2010 O10 VdF, 180.- chardonnay
2011 O11 VdF, 180.- chardonnay

Domaine Valette (Chaintré, Maconnais, Bourgogne)

2011 Macon-Village, 130.-
2010 Macon-Chaintré Vieilles Vignes, 155.-
2009 Viré-Clessé, 200.-
2009 Pouilly-Vinzelles, 210.-
2009 Fouilly-Fuissé, 215.-

Jean-Marie Berrux (Corpeaux, Côtes-de-Beaune, Bourgogne)

2011 Le Petit Têtu VdF, 155.- chardonnay

Recrue des Sens/Yann Durieux (Hautes-Côtes-de-Nuits, Bourgogne)

2012 Love & Pif VdF, 160.- aligoté
2011 Manon VdF, 290.- chardonnay
2011 White Pinot VdF, 290.- pinot blanc
2011 1er Pont VdF, 290.- pinot noir

Michel Guignier (Vauxrenard/Fleurie, Beaujolais)

2012 La Bonne Pioche VdF, 125.- gamay
2011 Granite VdF, 150.- gamay
2010 Moulin à Vent 'La Petite Oseille', 150.-
2006 Les Grumeaux VdF, 165.- gamay

Chassorney/Frederic Cossard (Saint-Romain, Bourgogne)

2011 Domaine de Chassorney Saint-Romain 'Sous Roche', 240.-
2011 Frederic Cossard Volnay, 280.-
2012 Frederic Cossard 'La Syrah' VdF 135.-  från Ventoux

Domaine Derain (Saint-Aubin, Bourgogne)

2011 Saint-Aubin 'Le Ban' (mg) pinot noir

Bruno Schueller (Husseren-les-Châteaux, Alsace)

2011 Pinot Blanc, 125.-
2011 Gewurztraminer, 125.-

La Vigne du Perron (Bugey, Savoie)

2011 Choufe Chien VdF, 145.- chardonnay

Benoît Courault (Anjou, Loire)

2011 Gilbourg VdF, 160.- chenin blanc
2011 Les Guinechens VdF, 185.- chenin blanc
2010 Les Rouliers VdF, 270.-  cabernet franc

La Grange aux Belles (Anjou, Loire)

2011 Fragile VdF, 135.- chenin blanc
2012 Vin de Jardin VdF, 95.- grolleau

Le Clos de la Bruyère (Sologne, Touraine, Loire)

2011 Originel VdF, 160.-  menu pineau, romorantin
2010 100% VdF, 145.-   gamay
2010 Ancestral VdF, 155.-   côt, gascon, gamay

Hervé Villemade (Cheverny, Loire)

2011 Cheverny Blanc, 100.-  sauvignon blanc/chardonnay
2011 La Bodice VdF, 135.-  sauvignon blanc

Noella Morantin (Touraine, Loire)

2011 Chez Charles VdF, 140.-  sauvignon blanc
2011 Mon Cher VdF, 120.-  gamay
2011 Côt à Côt VdF, 150.-  côt (malbec)

La Coulée d'Ambrosia (Layon, Anjou, Loire)

2009 Panier de Fruits VdF, 130.-  chenin blanc

La Grande Colline/Hirotake Ooka (Saint-Péray, Rhône)

2011 Le Canon Rouge VdF, 105.-  syrah med lite grenache
2009 Saint-Josèph Rouge, 170.-

La Roche Bussière (Vaison-la-Romaine, Rhône)

2011 Flonflons VdF, 115.-  grenache, syrah
2010 Petit Jo VdF,  95.-   grenache, syrah

Mas Coutelou (Puimisson, Béziers, Languedoc)

2012 7 Rue de la Pompe VdF, 90.-  syrah, lite grenache
2011 Classe VdF, 110.-  grenache, syrah, carignan
2011 Flambadou VdF, 260.- (mg)  carignan

Priser till restaurang exklusive moms.

3 kommentarer:

  1. Skulle ønske jeg bare kunne sitte ute i sommervarmen og drikke vin og spise god mat samt lese gode vinblogger slik som denne.

    SvaraRadera
  2. Jaja, trevligt och allt det där, men det alla undrar är: Dove sono gli italiani?? ;)

    /Patrik

    SvaraRadera
  3. Gli Italiani sono qui:

    http://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/1679-vinsmagning-den-28-august-2013/

    For motiverade svenske vinbloggers som önskar fransk-detoxing, kan middag og gæstefri overnatning arrangeras.

    Alla salute!

    Ciao,

    Carlo

    SvaraRadera