Det kan inte vara någon enkel uppgift att bli nedskickad i glasen inom kort efter en kick som den i föregående post. Men den flaska som förmår leverera drickglädje och njutning på närmast samma nivå har faktiskt gjort sig förtjänt av en alldeles egen hyllning.
Precis lika självklart som Domaine du Pégau lyckas sammanfatta vad Châteauneuf-du-Pape handlar om, så kramar Guilhem Dardé och hans Mas des Chimères fram det essentiella uttrycket från de vildare avkrokarna i vidsträckta Coteaux du Languedoc. I det här fallet från Terrasses du Larzac - kanske den vassaste av underappellationerna.
De fem ledande sudiste-druvorna - cinsault, carignan, grenache, syrah och mourvèdre - har tilldelats lika stora roller att spela i den här ensemble-föreställningen. Med tanke på sorternas olika inneboende egenheter ser det ut som ett klokt beslut, av flera skäl. Mästerstycket är att få ihop alla delarna till en sömlös helhet.
Nere i Languedoc hör man ofta åsikten att syrah getts alltför stort odlingsutrymme. Vinerna kan bli tungfotade och trögdruckna, särskilt om de vuxit i varma söderlägen och uppfostrats i småfrallor. Trion med spanska anor uppför sig klart mer avslappnat i området. Cinsault är ju infödd här och bidrar med syra, frukt och aromatik.
2007 Mas des Chimères Terrasses du Larzac öppnar för fullt spjäll, rakt ur flaskan. Näsan är fortfarande förunderligt frisk för ett sex år gammalt vin. I täten märks mängder av mosade mörka skogsbär och ett par röda trädgårdsbär, och inom kort har de hela den sydfranska garrigue-floran i hasorna. Lila blomsterkvastar far genom luften och landar i ett skönt mörker av lakrits och läder, jord, järn och kött. Alltmedan en dov funk kittlar våra inre djur.
I munnen tjusas vi direkt av de salivdrivande syrorna och det kompletta spektrat av fullmogen frukt. Det här är ju vansinnigt gott! utropar S. Tanninmattan är rena rama plyschsexet, men så dundrar landskapet och markpatrullen in och styr upp saken med bestämda drag av vilda örter, rost, jord, lakritssälta och mineralisk läskpapperstorka. Koncentrationen är på pricken och fräschören försakas inte för en endaste sekund. Det hinner dessutom gå rätt många innan klunkarna klingar ut.
Vilken kick, igen! Här har druvorna uppenbarligen vuxit på rätt ställe och plockats vid exakt rätt tidpunkt. Den självklara helheten beror förmodligen också på att de flesta rankor är bortåt hundra år gamla.
Då kommer koncentrationen som av sig själv och terroiren går utanpå druvkaraktären. En förutsättning för att alltihop ska funka är givetvis den giftfria odlingen, de naturliga jäststammarna och de neutrala faten.
Idag är vinet fortfarande en ungdom, och det kommer utvecklas positivt i åtminstone tio år till. Nu talar vi av erfarenhet, eftersom vi druckit versioner från slutet av 90-talet som fortfarande är i prima skick.
Apropå bloggdarlings. All kärlek och respekt till Mas des Chimères.
185 kr, Vinik via SB våren 2010.
Jag tycker att "uppfostrats i småfrallor" är en fantastiskt trevlig formulering :)
SvaraRaderaHehe... det låter trevligare än det är ;)
SvaraRadera"Plyschsexet". Årets nyord? Tack för den T :-D
SvaraRaderaPlyschset har man ju hört talas om. Men plyschsex? ;)
SvaraRaderaGooglade just och hittade en blogg som använde slash uppfann det "nya" ordet redan 2012!
http://auroraaurum.wordpress.com/2012/10/22/ted/
Är det någon som lyckats beställa av Vinik sista 2-3 månaderna? Jag har mailat beställning 2-3 gånger men inte ens ett svar. Tidigare har det gått bra.
SvaraRaderaEn dov funk.
SvaraRaderaDet låter nästan som Bill McCormick på bas ... Ett vackert vin är det - och uppdrucket för länge sedan.
Det pratas ju så mycket om GSM-blend, undrar om inte cinsault (syran) och carignan (fruktig funk)kommer att få en renässans snart. Och mourvedre med. Inget ont om syrah och grenache, men tvivlar på att nån av dem mår bra av den ökande värmen.
Henrik - ja, Isabel Ferrando använder ju hela 35% cinsault i sin Auguste Favier. En liten upprättelse för den underskattade druvsorten.
SvaraRaderaMas des Chimères druvrena cinsault (Oeillade) och carignan (Marie & Josèph) är härliga viner båda två.
Renässansen är på g:
http://www.carignans.com/
Jag har heller aldrig lyckats beställa från Vinik. Får kanske starta en blogg så man blir cool nog.
SvaraRaderaVarken FV:s eller andra bloggares coolness verkar hjälpa här ;) Nik svarar oftast inte på våra mejl heller. Pröva med telefonen, du kan ju inte få mer än ett nej.
SvaraRadera