Vi landade på sommarstället med en baklucka full av buteljer. Semestern är som klippt och skuren för vinösa återtittar, och som av händelse också tv-reprisernas och omläsningens förlovade årstid. Men i motsats till gryniga gamla filmer och vältummade böcker så har det troligen hänt en hel del saker inne i en vinflaska sedan första gången man sågs. Exakt vad vet man inte, och därför är vin den mest spännande reprisen.
Det här är ett hyggligt argument för att blogga om vin, och emellanåt också ett kärt ämne bland vinbloggare. Låt oss alltså använda några regniga semestertimmar till att titta närmare på en handfull flaskor som rönte uppskattning av oss och andra när de släpptes. Först ut är:
2009 Domaine de la Bonne Tonne Morgon Côte du Py
Ett vin vi först bloggade i september och oktober 2011. Vid den här tiden hade det blivit allmängods att årgång 2009 var exceptionell i Beaujolais, även om det också hördes kritiska röster som menade att den var alltför varm och tung, och därför atypisk. Hur som helst blev det här vinet ett välkommet bidrag till det skrala svenska utbudet av cru beaujolais.
Domaine de la Bonne Tonne är en typisk fransk familjeproducent, en s.k. vigneron indépendant, i byn Villié-Morgon. Deras sju hektar är AB-certifierade med biodynamiska odlingsmetoder. Efter handskörd får de hela druvklasarna macerera under ett par veckor i en syrefri miljö - musten jäser klart efter pressning, utan tillsatt jäst. Faten uppges vara väl använda, och man svavlar endast en gång, precis efter den malolaktiska jäsningen. Ett pågående generationsskifte verkar betryggande för framtiden - sonen Aurélien kör också en informativ blogg med fina bilder. Sympatiskt, eller hur?
Själva gårdsnamnet leker med begreppet "bon ton" och tonne=fat. Tillsammans med etikettens "Cuvée Fût de Chêne" går det liksom inte att undvika intrycket att det här med ekfaten är en viktig sak som man gärna vill lyfta fram. Inom parentes kommer vi nog aldrig att glömma den smått skamsna uppsynen på andra sidan disken en gång när vi provade i grannbyn Juliénas och fick höra det obetalbara "well, you know... for tourists... the americans like it".
Vad näsan möts av 2013 är nämligen en tydlig fatkaraktär, som i kombination med den småvarma frukten lika gärna kunde ha varit toscansk. Ni vet... bittermandel, julkryddor, italienska röda körsbär. Mognadsutvecklingen i flaskan är rätt anmärkningsvärd på så här pass kort tid. Aromspelet är helt annorlunda nu än för knappt två år sedan - vidöppet och med en annan uppsättning av nyanser. Vi behöver inte mycket mer utveckling än så här, utan prioriterar gärna spänst och fräschör.
Spänst och fräschör också ungefär vad som serveras i munnen.
Fruktsyran är frisk, kroppen relativt slank med varma röda aromer men behagligt återhållsam alkohol. Dessutom ett smärre bidrag av kryddiga ektanniner samt en liten ekbeska. Vinet håller ihop väl och dricks riktigt bra, särskilt i samspel med lättare mat, i det här fallet rostbiff och potatissallad. Egentligen har vi bara en invändning, men en viktig: vart tog själva ursprungskänslan vägen? Var det årgången, eller faten, eller handlaget? Resultatet landar ett par rejäla granitkast ifrån mer namnkunniga grannar och inspiratörer som Lapierre, Foillard och Descombes.
Köpt i september 2011 för 139 kr (Moestue via SB)
Kul grepp! Vi gillade det här och klämde ett par, tre?, av dessa där och då 2011. Jag ångrar inte det minsta att alla gick åt då.
SvaraRaderaPassade på vinet när det begav sig, men det här skall bli kul att följa. Nyfiken på vad ni rotat fram.
SvaraRaderaHallå Martin! Ja, även om vinet kanske var lite knutet 2011 så kändes det också mer typiskt (plus en antydan till svedda fat). Den här "toscanska" utvecklingen hade vi inte väntat oss. Men, som sagt, rätt så gott ändå.
SvaraRaderaHälsa Petra & kidsen!
Franko - med ledning av våra telefonkonferenser kan du nog tänka dig ungefär vad ;)
SvaraRaderaklockrent tema...allt för sällan som någon vågar titta på vad som hyllades för ett gäng år sedan...spinetta (går på cellarthinning har jag sett)...braida (vem dricker sådant idag?)...tollot beaut (finns det någon som efterfrågar nerfatad pn idag?)...som sagt smaken förflyttas.
SvaraRaderaoch så även det som finns i flaskan.
därav att det är oerhört nyttigt att (nästan) alltid skriva om det som finns i glaset.
oavsett...ska bli redigt skoj att följa;)
Lärorikt och kul! Svårt bara att veta vari förändringarna ligger. Hur mycket i vinet kontra hur mycket hos en själv?
SvaraRaderaVinosapien - man får faktiskt vara så god att ta ansvar för vad man en gång har tyckt och skrivit ;)
SvaraRaderaLessrof - omöjligt att säga. Vintyckande kan liknas vid skytte mot rörligt mål från ett fordon som rusar framåt. Det vore pretentiöst att försöka hävda något slags konsistens - alltför många faktorer som skiftar. Man bör vara skeptisk mot anspråk på objektivitet. Och glädjas åt att inte stelna.
Intressant att läsa en annan not från samma dag som stämmer med våra intryck av utvecklingen och fatkryddan. Så vi var nog inte helt ute och cyklade ;)
https://twitter.com/WonderfulVino/status/349571760968048640